Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wasze ulubione książki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
402 odpowiedzi w tym temacie

#126 Desertsun

Desertsun
  • 54 postów

Napisano 07 stycznia 2009 - 08:31

No to chyba za późno się za niego zabrałam ;)

#127 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 stycznia 2009 - 10:11

Najważniejsze, że "zaliczony" i już nie trzeba do niego wracać ;)

#128 Desertsun

Desertsun
  • 54 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 17:36

„Zbrodnię i Karę” pamiętam jeszcze ze szkoły, to jedna z najlepszych lektur ;).
Ja uwielbiam jeszcze „Mistrza i Małgorzatę”, „Imię róży” Eco i jak dla mnie lepsza od „Wiedźmina”, „Achaja” Ziemiańskiego. Oraz z sentymentu Tolkiena ;).

"Imię róży" czy "Achaj" lepsze od wiedźmina? To przez ten przecinek. A jeśli "Achaj" to chciałabym wiedzieć coś więcej na ten temat, bo może się skuszę.

#129 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 09 stycznia 2009 - 16:27

Oczywiście Achaja, raczej Imienia Róży nie porównywał bym do Wiedźmina ;) .
Achaja pisana jest stylem trochę bardziej infantylnym niż Wiedźmin, więc nie każdemu może się podobać. No i jest bardziej heroiczna, chociaż autor nie oszczędza bohaterów i kompletnie się nimi nie przejmuje. Język nie jest tak „kolorowy” jak w książkach Sapkowskiego, ale jest równie łatwy i lekki.
Sama książka składa się z trzech tomów i opowiada na zmianę rozdziałami trzy historie, różnych bohaterów. Fabuła według mnie jest genialna, często można się pośmiać, a to co niektórzy wyprawiają, szczególnie Sirius i Zaan, zdumiewa ;). Polecam z całego serca, bo to naprawdę znakomita książka.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Achaja_(powieść)
Dodam jeszcze, że jest to książka którą najszybciej przeczytałem i ani razu mnie nie znudziła ;) Po prostu zaczyna się czytać i można oderwać się dopiero wtedy gdy skończymy 3 tom ;)

#130 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 12 stycznia 2009 - 15:43

Achaje trzeba "zaliczyc" czysta przyjemnosc czytania... naprawde polecam samego Ziemianskiego...

#131 Desertsun

Desertsun
  • 54 postów

Napisano 13 stycznia 2009 - 16:59

ok- to jak minie wstrętna sesja (a tfu! ) to wezmę się za Achaję.

#132 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 24 stycznia 2009 - 20:45

Być*może nic nowego nie wniosę w tym wątku, lecz po wielu latach po raz n-ty przeczytałem "Folwark zwierzęcy" G. Orwella. I być*może to zabrzmi jak banał, lecz mimo upływu całej masy ścieków w Odrze książka nadal zachwyca, że o analogiach pomiędzy społecznością folwarku a forum Myapple nie wspomnę. Mała rzecz a cieszy, gorąco polecam - na długi zimowy wieczór.

#133 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 26 stycznia 2009 - 12:08

"dobra ksiazka zawsze bedzie dobra jezeli jest dobra bezwzgledu na uplyw czasu":)

#134 pineapple

pineapple
  • 106 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 12:18

ostatnimi w ręku były Bieguni O. Tokarczuk oraz Mistrz i Małgorzata Bułhakowa

#135 blipek

blipek
  • 367 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2009 - 13:46

moim ulubionym autorem jest Christopher Moore
nieraz zdarzało mi się wybuchnąć śmiechem w pełnym ludzi autobusie, ściągając na siebie spojrzenia tłumu
Geniusz! Amerykański satyryk piszący prześmieszne książki
jedna mała "wpadka" (według mnie) to Najgłupszy Anioł
jeśli zaś chodzi o najlepszą książkę to nie jestem w stanie wybrać

oprócz tego czytam jeszcze Chucka Palahniuka
autor Fight Club'a (nie wszyscy wiedzą, że owy głośny, genialny film jest na jej podstawie)

teraz czytam Douglasa Adamsa Autostopem Przez Galaktykę

#136 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 03 czerwca 2009 - 20:06

paragraf 22 - Joseph Heller radio armageddon - Jakub Żulczyk Nieznośna lekość bytu - Milan Kundera Proces - Józef Kafka

#137 Doom3d

Doom3d
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2009 - 13:20

Mnie do gustu przypadła do gustu ostatnio Czarna Biblioteka czyli fantastyka osadzona w świecie Warhammera, Ambasador - Graham McNiel oraz Honor Poległych- Robin D. Laws, naprawde przyjemnie się czyta gdyby nie ilość błedów w tłumaczeniach.
A obecnie czytam Ręke Mistrza - Stephen'a King'a.

#138 Radziok13

Radziok13
  • 109 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 14:14

Moje Życie Z Madonną - Christopher Ciccone

#139 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 sierpnia 2009 - 10:12

Dennis Lehane - Wypijmy, nim zacznie sie wojna Polecam :)

#140 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 16:02

Ostatnio przeczytana z wielu wakacyjnych - Dan Brown "Anioły Demony", książka warta przeczytania dla miłośników gatunku i nie tylko ;) Dodam, że film znacznie różni się od książki.

#141 liguś

liguś
  • 12 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:48

A ja ze swojej strony mogę polecić wam (jeśli ktoś lubi thrillery psychologiczne) całą trylogie Hannibala Lectera. Czerwony Smok, Milczenie Owiec, Hannibal, Hannibal - Po Drugiej Stronie Maski. Thomas Harris wykreował niezłą postać, którą można być zarazem zachwycająca i odrażająca. Przedstawia on nam morderców (czy jak kto woli psychopatów) w zupełnie innej perspektywie. Bardzo polecam jeśli ktoś ma troche wolnego czasu - wciągnie jak diabli.

#142 M.Konieczny8

M.Konieczny8
  • 160 postów
  • SkądLeszno

Napisano 05 września 2009 - 09:59

A ja nie czytam książek i jestem z tego dumny xD

#143 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 05 września 2009 - 10:04

A ja nie czytam książek i jestem z tego dumny xD

Widać jeszcze nie ten wiek... Czym chciałeś nam zaimponować?

#144 M.Konieczny8

M.Konieczny8
  • 160 postów
  • SkądLeszno

Napisano 05 września 2009 - 10:05

To miał być żart , po prostu nie lubię czytać książek , jedynie jakieś czasopisma ^^

#145 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 września 2009 - 18:51

A ja napiszę bez forumowego popisywania się "dobrymi" książkami: - Paragraf 22 Hellera - Wszystko z Wiedźminem od Sapka -....tak, on. Ten, którego każdy czyta, ale nikt nie odważy się napisać o tym na forum w odpowiednim temacie. Harry Potter. Swoją drogą, to głupota - "co by wpisać... nie, nie jego, pomyślą, że dziecko jestem czy co... hmm wkleimy coś z Kinga... o, kod da Vinci... no teraz to wyglądam poważnie!".

#146 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 07 września 2009 - 19:05

-....tak, on. Ten, którego każdy czyta, ale nikt nie odważy się napisać o tym na forum w odpowiednim temacie. Harry Potter.

Przyznam ci się że go nie czytam więc nie KAŻDY, bo to feee! ;)
Czytałem pierwszą część (coś z kamieniem) i tak mnie znudziła że niedoczytałem a było to już tyle lat temu...

#147 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 07 września 2009 - 19:09

książka - "Ktokolwiek widział,ktokolwiek wie" Colina Dextera film....sporo ich,ale faworytem jest "Wielki wyścig" Blake'a Edwardsa

#148 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2009 - 06:47

Czytałem pierwszą część (coś z kamieniem) i tak mnie znudziła że niedoczytałem a było to już tyle lat temu...

Pierwsza część jest kierowana raczej dla młodszych ludzi, każda kolejna jednak jest coraz brutalniejsza, a ostatnia już nie nadaje się dla początkowego targetu. Polecam przeczytać np. 5 część, moją ulubioną.

#149 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 11 września 2009 - 17:57

kubuś puchatek :)

#150 anti8

anti8
  • 148 postów
  • SkądBytom

Napisano 11 września 2009 - 18:52

Przyznam ci się że go nie czytam więc nie KAŻDY, bo to feee! ;)

Pierwsza czesc nie jest specjalna. Ale potem sa coraz lepsze :) Ja kiedys zaczalem czytac z braku laku i skonczylo sie ze przeczytalem wszystkie czesci i goraco polecam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych