Wasze ulubione książki
Posted 08 June 2008 - 17:31
Posted 09 June 2008 - 11:58
hmm... "Król szczurów" by James Clavell
Jeśli ktoś lubi tematy wojenne to zdecydowanie polecam!
ksiazka naprawde warta uwagi!!
czyta sie jednym tchem...
Posted 18 June 2008 - 21:54
Nie będę tysięczny raz powtarzał "Ojca Chrzestnego", dodam do tego "Sycylijczyka" i "Głupcy umierają" (znakomita!). Na tym zamknę Puzo.
Polska fantastyka przechodziła tutaj nie raz i nie dwa, nie wiem czy byli, bo temat przejrzałem pobieżnie, ale chciałbym dodać wszystko co napisał Jarosław Grzędowicz, z "Panem Lodowego Ogrodu" na czele. Dla mnie absolutna rewelacja.
Jeszcze Jacek Piekara, znakomity pisarz, znany głównie z Mordimera Madderdina, inkwizytora z alternatywnej historii o Jezusie, ale przepadam także za resztą twórczości autora.
Z mniej klasycznych "Kłamstwa Locke'a Lamory" - znakomity debiut wydany ostatnio nakładem MAGa i jego druga część, po prostu paluszki lizać, przeczytałem niedawno i jest to jedna z najlepszych książek jakie czytałem w życiu i jedna z moich ulubionych. Z MAGa bardzo godne uwagi są wybitne "Lwy Al-Rassanu" Guya Gavriela Kaya, przepięknie napisana książka, niesamowity, powalający z nóg język.
Z fantastyki uwielbiam też Sapkowskiego i chociaż to klasyk, to też Wiedźmin do spółki z trylogią husycką zaliczam do książek najlubieńszych i sobie nie odmówię umieszczenia ich tutaj.
Tyle na szybko, może potem dodam coś jeszcze, bo lista dopiero się zaczęła.
Posted 19 June 2008 - 16:41
Nie będę tysięczny raz powtarzał "Ojca Chrzestnego", dodam do tego "Sycylijczyka" i "Głupcy umierają" (znakomita!). Na tym zamknę Puzo.
Ja bym jeszcze dodał "Ostatniego dona" i "Omertę", coś niesamowitego
---- Dodano 19-06-2008 o godzinie 17:43 ----
Zgadzam się, chociaż spodziewałem się trochę innego, bardziej efektownego zakończeniaksiazka naprawde warta uwagi!!
czyta sie jednym tchem...
Posted 19 June 2008 - 17:13
Posted 19 June 2008 - 19:53
Ja bym jeszcze dodał "Ostatniego dona" i "Omertę", coś niesamowitego
"Omerta" świetna, ale "Ostatni don" ma dłużyzny, trochę wynagradza to świetnym zakończeniem, ale jednak stoi klasę niżej moim zdaniem.
Posted 19 June 2008 - 22:10
Posted 19 June 2008 - 22:40
Posted 19 June 2008 - 23:46
Posted 19 June 2008 - 23:58
Genialna książka byłego oficera CIA. Opisuje proces swojej zawodowej edukacji w Agencji. Ale pisze też o biurokracji i grach politycznych, które doprowadziły do zmarnowania wysiłku agentów, często zdobywających informacje z narażeniem życia. Atak na World Trade Center i Pentagon 11 września 2001 roku stał się tragicznym potwierdzeniem porażki amerykańskich służb wywiadowczych.
Książka doczekała się także ekranizacji, genialny film pt. Syriana. Gra w nim m.in George Cloney i gość który grał w Tożsamości Bourna. Polecam zarówno film jak i książkę dla wszystkich, którzy lubią politykę, fakty.
Zapomniałem dodać jeszcze jednego autora Wiktor Suworow i całą serię jego książek. Najlepsze z nich to Akwarium, Żołnierze wolności i GRU oraz Specnaz.
Wiktor Suworow w czasach komunizmu był tajnym agentem radzieckiego wywiadu GRU ( nie mylić z KGB, to dwie odrębne instytucje) przed trafieniem do służb wywiadowczych służył w siłach specjalnych Specnaz - rosyjski odpowiednik naszego GROMu czy brytyjskiego SAS. Przeszedł na stronę zachodnią, zdradzając największe tajemnice ZSRR. Napisał fenomenalną książkę Akwarium, w której zdradza tajemnice działania i werbowania szpiegów ZSRR, opisał strukturę i działalność radzieckiego wywiadu GRU. W książce Specnaz opisuje jego strukturę, zadania, metody szkolenia - książki są ciekawe pod jeszcze jednym względem. Kiedy to pisał wspomniane instytucje i specnaz oficjalnie nie istniały, Związek Radziecki zaprzeczał temu.
Zaocznie na Suworowa w ZSRR został wydany wyrok śmierci, który pomimo upadku rządów komunistycznych nadal jest prawomocny w obecnej Rosji.
Pozostałe książki są też ciekawe, ale w nich już da się wyczuć pewną dozę propagandy, wychwalania ZSRR.
Posted 20 June 2008 - 00:22
Posted 21 June 2008 - 19:31
Z książek które uwielbiam to jeszcze będzie kilka:
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa - czyli absolutna klasyka i rewelacja w każdym calu. Najlepszy jest Behemot - czy ktoś kiedyś pił z kotem Bruderschaft?
Ogromnie podobała mi się także "Słoneczna loteria" Philipa K. Dicka, czyli znów dalej klasyka, ale już fantastyki. Genialna książka, jedna z pierwszych i mniej wykręconych, kiedy brał jeszcze mniej narkotyków.
Chciałem jeszcze dorzucić jakiegoś Kinga, ale nie mogę się zdecydować którego - "Miasteczko Salem", "Wielki Marsz" czy "Wszystko jest względne".000
No i na koniec "Władca Pierścieni" Mistrza. Bardzo, ale nie fanatycznie.
Posted 21 June 2008 - 19:41
Nie pamiętam czy forum ma opcję*połączenia dwóch postów, najwyżej będzie double-post.
Do 24h, potem tworzy się już jako nowy, żeby można było odświeżyć temat.
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa - czyli absolutna klasyka i rewelacja w każdym calu. Najlepszy jest Behemot - czy ktoś kiedyś pił*z kotem Bruderschaft?
Ale mi tutaj przypomniałeś Rewelacyjna książka, muszę po nią sięgnąć jeszcze jeden raz!
Posted 04 July 2008 - 07:55
Posted 04 July 2008 - 09:39
Posted 06 July 2008 - 23:17
Posted 08 July 2008 - 18:46
Posted 08 July 2008 - 19:47
lekka i przyjemna na wakacje...może coś z kryminałów Cobena? Lekkie, wciągające i dobrze się je czyta:)
Kryminał na wakacje? Jesteś pewny? W piątek jadę do centrum, a to oznacza godzinę "zero" :roll:
Posted 08 July 2008 - 20:50
Posted 18 July 2008 - 20:43
Posted 02 August 2008 - 08:06
Posted 05 October 2008 - 23:30
Posted 06 October 2008 - 08:14
Posted 06 October 2008 - 08:45
Posted 06 October 2008 - 12:00
"Lód" Dukaja.. chociaż jeszcze nie skończyłem to już bardzo mi się podoba.
Polecam.
ciezko to zmiescic do duzego nawet plecaka nie mowie juz o torbie jezeli ktos nosi:)
polecam Manfredi - Ostatni legion, Imperium smoków... jezeli ktos lubi czytac o erze swietnosci Rzymu i lubi historie... choc niekoniecznie:) bardzo fajnie sie czyta, lekkim jezykiem napisana...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users