Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Allegro - Johnnyvodka

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
417 odpowiedzi w tym temacie

#26 RiQ

RiQ

• 2聽567 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 14 stycznia 2011 - 13:38

gorzej jak sprawdz膮 przypadkiem ten "niedrogi" prezent

#27 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 post贸w
  • Sk膮dPRZEMY艢L - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 14 stycznia 2011 - 14:11

do warto艣ci oko艂o 70 dolar贸w nie ma VATu, a jak ju偶 otworz膮 to wyliczaj膮 rynkow膮 warto艣膰 sprz臋tu plus koszty przesy艂ki o czym warto pamieta膰.

#28 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 14 stycznia 2011 - 14:25

R贸偶ni si臋 te偶 tym, 偶e refurb ma najprawdopodobniej wadliwe pixele ;) Z jakiego艣 powodu sta艂 si臋 refurbem, a najcz臋sciej ludzie zwracaj膮 z powodu pixeli. Potem s膮 one "odnawiane", czyszczone, pakowane w nowe zast臋pcze pudelka i sprzedawane po ni偶szej cenie jako refurby. Nie polecam takiego kupowa膰, bo masz 100x wi臋ksze szanse na trafienie irytuj膮cych pixeli.

Masz dost臋p do danych z jakich zwracaj膮 najcz臋艣ciej?

#29 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 post贸w

Napisano 30 marca 2011 - 20:01

Zamawia艂 kto艣 mo偶e u tego Pana iPada 2? Zastanawiam si臋, ale nie mog臋 si臋 przekona膰 do czasu oczekiwania...

#30 Ceno

Ceno
  • 1 post贸w

Napisano 21 kwietnia 2011 - 22:26

Witam, Trafi艂em przypadkiem na to forum i ten post szukaj膮c odpowiedzi na identyczne pytanie, jak to, kt贸re zada艂 m@rcinek. Czy mo偶e jest kto艣 kto doradzi b膮d藕 odradzi kupno iPad2 u tego Pana? Pozdrawiam.

#31 kris1992

kris1992
  • 663 post贸w
  • Sk膮dJaworzno

Napisano 24 kwietnia 2011 - 11:24

Zaleta: Cena Wada: Czas oczekiwania Niepewno艣膰 i nerwy czy mo偶e mnie nie okradnie... Chocia偶 ka偶dy pisze ze jest wporzo ale zawsze jest jaki艣 cie艅 w膮tpliwo艣ci

#32 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 post贸w

Napisano 26 kwietnia 2011 - 14:46

@Ceno dni Jak mi dojdzie iPad 2 w tym tygodniu w ca艂o艣ci i b臋dzie wszystko ok, to napisz臋. Narazie czekam 26 dni (jak pisze sprzedawca "oko艂o 24 dni") a paczka ma przyj艣膰 za 3 dni. D艂uuugo si臋 to ci膮gnie

#33 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 post贸w

Napisano 05 maja 2011 - 23:37

Musi jako艣 omija膰 VAT dlatego, 偶e gwarantuje i偶 wszystko jest wliczone w cen臋 i p艂acimy tyle ile jest na aukcji. Ja osobi艣cie jestem zainteresowany zakupem laptopa od tego allegrowicza g艂贸wnie ze wzgl臋du na cen臋. Taki MacBook PRO 13 w wersji podstawowej oferuje za 3999 z艂 gdzie dajmy na to w cortlandzie kosztuje prawie 4800 z艂. Z tego co si臋 orientuje obecnie ca艂y asortyment jest nowy. Dodatkowo nie ma problemu z dowodem zakupu, kt贸ry jest dla mnie podstaw膮 do jakichkolwiek zakup贸w. Dodatkowo chce zakupi膰 kilka innych akcesori贸w i dodatkowy sprz臋t, ale na razie czekam czy b臋dzie taka mo偶liwo艣膰 i jak to cenowo b臋dzie wygl膮da膰.

#34 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 post贸w

Napisano 16 maja 2011 - 20:46

Nie polecam zakup贸w u tego allegrowicza. Podaje nierealne terminy realizacji i jest nierzetelny.

#35 Poklados

Poklados
  • 92 post贸w
  • Sk膮dSierpc

Napisano 16 maja 2011 - 21:02

A ten ipad o ktorym pisales 3 tygodnie temu doszedl?

#36 bacaaa

bacaaa
  • 392 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 16 maja 2011 - 21:12

Termin jest taki d艂ugi, bo wysy艂a paczki drog膮 morsk膮, 偶eby nie naliczyli VAT-u.

#37 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 post贸w

Napisano 16 maja 2011 - 21:36

Nie nie doszed艂. Po ponad 30 dniach zerzygnowa艂em z 'us艂ug' tego Pana i kupi艂em w Krakowie

#38 Jotek

Jotek
  • 557 post贸w

Napisano 16 maja 2011 - 22:02

dzieci drogie, niemal ka偶da paczka id膮ca czy to drog膮 morsk膮 czy powietrzn膮 jest prze艣wietlana... czasem urz膮d od razu upomni si臋 o swoje, czasem przypomni si臋 po 4 latach i 11 miesi膮cach o nale偶ny VAT + odsetki (jakie艣 13% rocznie) + wspania艂omy艣lnie kara finansowa. Czy 偶ycie w niepewno艣ci przez ponad 4 lata warte jest tych kilku st贸wek a nawet 1-2 tysi臋cy??? VAT musi p艂aci膰 ka偶dy, taka karma. Omijanie go to przest臋pstwo skarbowe i na nic si臋 zda t艂umaczenie, 偶e mnie/ciebie/nas nie sta膰. Sprzedawca z allegro nie b臋dzie tym pierwszym do kt贸rego przy艣le pismo urz膮d celny i poprosi o pieni膮偶ki.

#39 kubaamm

kubaamm
  • 252 post贸w
  • Sk膮dPL|USA

Napisano 17 maja 2011 - 07:06

Jotek nie wiem gdzie mieszkasz, kim jeste艣 ale Prosz臋 Ci臋 nie wypowiadaj si臋 na temat o kt贸rym nie masz poj臋cia... bo po prostu piszesz rzeczy (chyba) stworzone przez twoj膮 wyobra藕ni臋... NIE MA CZEGO艢 TAKIEGO 呕E US/UC upomina si臋 po c艂o/vat po jakim艣 okresie czasu... prawd膮 jest 偶e mo偶e zosta膰 naliczony podczas tranzytu paczki do polski z innych kraj贸w ni偶 cz艂onkowie UE, by nie sia膰 podpuchy i nie robi膰 off'a zapraszam Ci臋 do lektur:

naliczanie c艂a - Szukaj w Google

[url=http://www.urzad-skarbowy.pl/]Urz

#40 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 17 maja 2011 - 07:31

Jotek nie wiem gdzie mieszkasz, kim jeste艣 ale Prosz臋 Ci臋 nie wypowiadaj si臋 na temat o kt贸rym nie masz poj臋cia... bo po prostu piszesz rzeczy (chyba) stworzone przez twoj膮 wyobra藕ni臋... NIE MA CZEGO艢 TAKIEGO 呕E US/UC upomina si臋 po c艂o/vat po jakim艣 okresie czasu... prawd膮 jest 偶e mo偶e zosta膰 naliczony podczas tranzytu paczki do polski z innych kraj贸w ni偶 cz艂onkowie UE, by nie sia膰 podpuchy i nie robi膰 off'a zapraszam Ci臋 do lektur:

naliczanie c艂a - Szukaj w Google

[url=http://www.urzad-skarbowy.pl/]Urz

On ma racje, wiec sam nie wypowiadaj si臋 na tematy, kt贸rych nie ogarniasz, a tym bardziej nie upominaj innych.
"Warto jednak pami臋ta膰, 偶e niezale偶nie od tego, czy zakupu towar贸w z kraj贸w spoza Wsp贸lnoty dokonuje sp贸艂ka czy te偶 osoba fizyczna (prowadz膮ca lub nieprowadz膮ca dzia艂alno艣ci gospodarczej), zawsze importowany towar musi podlega膰 odprawie celnej i jedynie w okre艣lonych przypadkach import mo偶e korzysta膰 ze zwolnie艅 od c艂a i podatk贸w importowych (np. przy przesy艂kach o niewielkiej warto艣ci).

5 lat ma urz膮d celny na przeprowadzenie kontroli w zakresie nale偶no艣ci celno-podatkowych"

#41 kubaamm

kubaamm
  • 252 post贸w
  • Sk膮dPL|USA

Napisano 17 maja 2011 - 07:38

@ dzia艂a to w ten spos贸b je偶eli kto艣 nagminnie naci膮ga przepisy, mo偶e jedynie od艂am 1-2% os贸b skontroluj膮 do tych 5 lat "ogarnia膰" nie musz臋- mog臋 co najwy偶ej rozumie膰 i istotnie przepisy interpretowa膰;)- robi艂em ju偶 wiele zakup贸w w r贸偶nych krajach i mija ju偶 dobrych kilka lat i jako艣 uc nie robi kontroli w zakresie nale偶no艣ci celno-podatkowych- wi臋c mo偶e troszeczk臋 do艣wiadczenia, ni偶 same ksi膮偶kowe cytaty;)

#42 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 17 maja 2011 - 08:05

To przeczytaj kilka ostatnich post贸w i spr贸buj zrozumie膰, 偶e nie masz racji. A teraz zas艂aniasz sie, 偶e nie skontroluj膮 wszystkich. Kolega nie pisa艂, 偶e skontroluj膮 ka偶dego ale, 偶e jest taka mo偶liwo艣膰 bo skanuj膮 ka偶d膮 przesy艂k臋. Sam rownie偶 dostaje co miesi膮c paczk臋 z US i czasem mam pecha, czasem nie. Poczta zainwestowa艂a mn贸stwo kasy w super sprz臋t, i te skanery to nie bajeczki, na szcz臋艣cie tego jest tak du偶o, 偶臋 nie ogarniaj膮 tematu. Lecz ryzyko zawsze jest ;)

#43 MacFan

MacFan
  • 97 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 17 maja 2011 - 09:15

Do mnie paczka z nowym MBP13 dotar艂a po 57 dniach zamiast deklarowanych 28 i by艂a wys艂ana z Warszawy od osoby prywatnej.

Sprz臋t by艂 nowy (dok艂adnie sprawdzone!), cho膰 karton by艂 otwierany (s艂u偶by USA maj膮 prawo sprawdza膰 paczki).
Matryca bez badpixeli.
Klawiatura w uk艂adzie US (dla mnie wi臋kszy enter to zaleta). Jedynie trzeba dokupi膰 przej艣ci贸wk臋 na ameryka艅sk膮 wtyczk臋 (koszt: kilka z艂)

Bez 偶adnego problemu zarejestrowa艂em go aby mie膰 mi臋dzynarodow膮 gwarancj臋 Apple.

U Jasia mo偶na te偶 dokupi膰 Apple Care Protection Plan (oczywi艣cie w dobrej cenie).

Kontakt ze sprzedaj膮cym bardzo sprawny. W ramach d艂ugiego oczekiwania dosta艂em jako bonus neoprenowy pokrowiec do tego maczka.

Generalnie jak macie czas albo ograniczony bud偶et to polecam.

#44 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2聽928 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 17 maja 2011 - 10:18

2 miesi膮ce to do艣膰 d艂ugo. W tym czasie ju偶 ceny potrafi膮 spa艣膰.

#45 Jotek

Jotek
  • 557 post贸w

Napisano 17 maja 2011 - 11:09

... NIE MA CZEGO艢 TAKIEGO 呕E US/UC upomina si臋 po c艂o/vat po jakim艣 okresie czasu...

Utrzymuj si臋 w tym stanie b艂ogiego prze艣wiadczenia do woli jednak twarde zderzenie z rzeczywisto艣ci膮 mo偶e by膰 bolesne a zaskoczenie po kilku latach mo偶e dostarczy膰 niezapomnianych wra偶e艅. Dla jasno艣ci, import komputer贸w czy osprz臋tu komputerowego nie jest zwolniony z c艂a ale stawka celna wynosi 0%, natomiast wyst臋puje podatek VAT z tytu艂u importu do kraj贸w wsp贸lnoty. Towar MUSI by膰 poddany odprawie celnej, za jej omini臋cie gro偶膮 do艣膰 dotkliwe sankcje. Niekt贸rzy "handlarze" z Allegro omijaj膮 to przewo偶膮c towar "dla siebie" lub korzystaj膮c z us艂ug os贸b podr贸偶uj膮cych a nast臋pnie odsprzedaj膮c. W膮tpi臋 by to s艂u偶y艂o lepszej pozycji Apple w Polsce a ju偶 na pewno nie sprzyja postrzeganiu Polski jako kraju, w kt贸rym szanuje si臋 prawo.

---------- Wpis dodano o 12:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:05 ----------

@Filip, 艣miem twierdzi膰, 偶e przez miesi膮c wi臋kszo艣膰 z kupuj膮cych jest w stanie zarobi膰 extra r贸wnowarto艣膰 r贸偶nicy w cenie i cieszy膰 si臋 sprz臋tem... pomijaj膮c ju偶 fakt spokojnego sumienia i wk艂膮du w rozw贸j lokalnego biznesu.

#46 MacFan

MacFan
  • 97 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 17 maja 2011 - 13:07

[QUOTE=Filip Rychlik;1591895]2 miesi膮ce to do艣膰 d艂ugo. W tym czasie ju偶 ceny potrafi膮 spa艣膰.[/QUOTE]

Mo偶e i tak, ALE nie do poziomu 4k z艂!
M贸j przypadek jest akurat skrajny. Wed艂ug sprzedawcy wi臋kszo艣膰 paczek dociera w terminie 5-6 tygodni.

---------- Wpis dodano o 14:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:57 ----------

[/COLOR]@Filip, 艣miem twierdzi膰, 偶e przez miesi膮c wi臋kszo艣膰 z kupuj膮cych jest w stanie zarobi膰 extra r贸wnowarto艣膰 r贸偶nicy w cenie i cieszy膰 si臋 sprz臋tem... pomijaj膮c ju偶 fakt spokojnego sumienia i wk艂膮du w rozw贸j lokalnego biznesu.[/QUOTE]

Co do takich szacunk贸w to podchodzi艂bym ostro偶nie. Osobi艣cie r贸偶nic臋 wola艂bym wyda膰 na inne rzeczy. Ka偶dy mierzy swoj膮 miark膮.

#47 kubaamm

kubaamm
  • 252 post贸w
  • Sk膮dPL|USA

Napisano 18 maja 2011 - 20:25

@artucisz nie b臋d臋 wchodzi艂 z tob膮 w sprzeczki , jutro akurat b臋d臋 w s艂u偶bie celnej i (o il臋 zastan臋) to poprosz臋 rzecznika by przedstawi艂 mi na pi艣mie swoje o艣wiadczenie w tej sprawie. Pozdrawiam z "wschodu polski:)"

#48 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 18 maja 2011 - 20:32

Ja r贸wnie偶 nie zamierzam wchodzi膰 w sprzeczki, przedstawi艂em tylko stan prawny obowi膮zuj膮cy w Polsce.

#49 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 post贸w
  • Sk膮dPRZEMY艢L - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 18 maja 2011 - 20:33

ja za bardzo nie ogarniam, w jaki spos贸b UC ma niby wpa艣膰 po kilku latach i stwierdzi膰,偶e ja np kupi艂em 3 komputery i uda艂o mi si臋 wys艂a膰 jest bez p艂acenia VAT'u. Skoro dopu艣cili przesy艂k臋 to jest z ni膮 wszystko w porz膮dku, natomiast je偶eli zatrzymali to musz臋 zap艂aci膰 VAT. Nie przepuszcza si臋 paczki, z kt贸rej p贸藕niej po kilku latach nie wiem na jakich zasadach ma si臋 p艂aci膰 podatek...bzdura, wiec w tym aspekcie zgadzam si臋 z kubaamm

#50 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 18 maja 2011 - 20:39

ja za bardzo nie ogarniam, w jaki spos贸b UC ma niby wpa艣膰 po kilku latach i stwierdzi膰,偶e ja np kupi艂em 3 komputery i uda艂o mi si臋 wys艂a膰 jest bez p艂acenia VAT'u. Skoro dopu艣cili przesy艂k臋 to jest z ni膮 wszystko w porz膮dku, natomiast je偶eli zatrzymali to musz臋 zap艂aci膰 VAT. Nie przepuszcza si臋 paczki, z kt贸rej p贸藕niej po kilku latach nie wiem na jakich zasadach ma si臋 p艂aci膰 podatek...bzdura, wiec w tym aspekcie zgadzam si臋 z kubaamm

To nie jest kwestia czy Ty si臋 zgadzasz, czy nie zgadzasz. Przepisy prawa to umo偶liwiaj膮 i tyle. Pami臋taj, nieznajomo艣膰 prawa szkodzi :)
Sam nie b臋d臋 udawa艂, 偶e wszystko co kupuje zg艂aszam sam do oclenia, r贸wnie偶 czekam, czy mam pecha i mnie wezw膮 czy dostane paczk臋. Co nie zmienia stanu prawnego, 偶e istnieje taka mo偶liwo艣膰.
Fiskus 偶膮da zap艂aty VAT i c艂a od niedostarczonych przesy艂ek - Podatki w Onet.pl

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Google (1)