Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić iPad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#151 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 18:26

iPad jest tabletem ukierunkowanym na rozrywkę co oznacza, że do zadań biznesowych nie będzie się tak nadawał jak urządzenie specjalnie tworzone pod ten rynek. Jednak jeśli BB nie da swojej książce porządnego zestawu biurowego na miarę iWorka to niestety nici z rynku tabletów. To nie urządzenie samo w sobie podwyższa sprzedaż lecz ilość aplikacji o dobrej jakości, które są pod owy system.

#152 Tomek28ST

Tomek28ST
  • 168 postów
  • SkądGorzów Wlkp., PL

Napisano 11 stycznia 2011 - 00:34

Mam go od dwóch miesięcy i mam mieszane uczucia, spodziewałem się po nim czegoś więcej, nie pytajcie czego bo sam nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć :), ale kupując go, żonie powiedziałem, że od tej chwili laptop będzie do jej wyłączności - skłamałem. Pisząc tego posta korzystam z laptopa, chociaż Ipad leży obok, a to dlatego, że pisanie na zwykłej klawiaturze jest dla mnie wygodniejsze. Oczywiście przez kilka dni byłem nim zachwycony (tak samo jak na początku z Iphona), a teraz używam go głównie do czytania książek, oglądania filmów w wannie :) i czytaniu wiadomości. Za to moja dwuletnia córka po prostu jest w nim zakochana.....odebranie jej go graniczy z cudem być może dlatego tak mało z niego korzystam :) Po mimo, że już mi się znudził to kupił bym go jeszcze raz, a dlaczego?, dlatego, że fajnie go mieć. Pzdr Tomek

#153 Starh

Starh
  • 12 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 14:35

Według mnie lepiej poczekać na nowego iPada lub ewentualnie motorole xoom, która zapowiada się znakomicie i będzie na pewno silnym rywalem nowego tabletu od apple. Sam szukam od dawna dobrego tabletu (lapek jest straszny jeżeli chodzi o zużycie baterii) do szybkiego sprawdzania neta, oglądania czegoś w podróży i zdecydowałem że w tym momencie lepiej wstrzymać się z zakupem i poczekać na ruchy producentów;)

#154 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 stycznia 2011 - 14:50

Od dawna? Tzn od kiedy? Wiesz jaka jest cena xoom?

#155 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 11 stycznia 2011 - 14:56

Posiadam od miesiąca... Kupiłem wersję 16GB 3G, bo uważam, że jeśli już ma dać trochę poczucia mobilności to musi mieć stały dostęp do internetu. Dla mnie jest rewelacyjny w przypadku moich zastosowań (prezentowanie stron www i grafiki komputerowej) w biznesie. Super sprawdza się również jako narzędzie domowe oferujące bardzo szybki i łatwy dostęp do sieci (maile, internet).

#156 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2011 - 16:51

Sam szukam od dawna dobrego tabletu do szybkiego sprawdzania neta, oglądania czegoś w podróży

Lekarstwem na Twój problem jest... iPad ;)

#157 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2011 - 20:34

Lekarstwem na Twój problem jest... iPad ;)

Jeśli tylko do neta i oglądania filmów, to nie widzę potrzeby przepłacania za iPada zwłaszcza, że na iPadzie jest wciąż problem z flashem.

#158 pablo_amable

pablo_amable
  • 2 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 20:38

Hej, no właśnie, ciekawe kiedy będzie nowy iPad. Kiedyś w iStorze mowili mi, że jest pakiet Works na iPada i można tworzyć dokumenty, itp. Praca może nie być taka efektywna jak na lapie albo blaszaku ale zapewne możliwa.

#159 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2011 - 20:48

Kiedyś w iStorze mowili mi, że jest pakiet Works na iPada

Jest iWork (Pages, Keynote, Numbers)

#160 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:25

na iPadzie jest wciąż problem z flashem.

To wcale nie jest problem.

#161 iPhone 25

iPhone 25
  • 1 030 postów
  • SkądKielce

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:32

A raczej dla niektórych zaleta:)

#162 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:44

Dla niektórych... Najlepiej wogóle nie używać flasha bo to zło, w komputerze też wam brak flash'a nie przeszkadza?

#163 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:56

Dla niektórych... Najlepiej wogóle nie używać flasha bo to zło, w komputerze też wam brak flash'a nie przeszkadza?

Ja na komputerze mam zablokowanego flasha, więc jego brak na iPadzie jest tylko zaletą.

#164 iPhone 25

iPhone 25
  • 1 030 postów
  • SkądKielce

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:00

Osobiście tez tak sadze flash nie jest niezbędny w tym urządzeniu

#165 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:14

ja miałem zainstalowanego frash czy jak to tam było. Na początku używałem, obecnie po instalacji 4.2.1 nie dogrywałem go. Po prostu nie potrzebuję.

#166 Starh

Starh
  • 12 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:23

Jeśli tylko do neta i oglądania filmów, to nie widzę potrzeby przepłacania za iPada zwłaszcza, że na iPadzie jest wciąż problem z flashem.

Najbardziej przeszkadza mi ograniczenie możliwości tego tabletu przez apple, brak wejścia na karte, brak usb. Do tego dochodzi wymieniony flash... a niestety nie każda strona jest dostosowana to iPada.

#167 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:28

To wcale nie jest problem.

Dla jednych problem, dla innych (w tym i dla mnie) nie. Nie nam to oceniać. Są przecież i tacy, którym flash jest potrzebny. Dobrze jest więc, aby o tym ograniczeniu wiedzieli przed zakupem.

Najbardziej przeszkadza mi ograniczenie możliwości tego tabletu przez apple, brak wejścia na karte, brak usb.

W tej kwestii, nie rozumiem wielu narzekających. Jest przecież Camera Connection Kit, który świetnie się spisuje. Ja wolę dodatkową przejściówkę niż niepotrzebne gniazda w obudowie, które są dodatkowym wejściem dla kurzu i psują wygląd urządzenia.

niestety nie każda strona jest dostosowana do iPada.

Ja kupiłem SkyFire i IMO dość dobrze spełnia swoje zadanie. Fajniej jednak by było, gdyby funkcje SF dostępne były w Safari. Mógłbym wtedy używać tylko jednej przeglądarki zamiast dwóch. Jak już wspomniałem, mi SF wystarcza w iPadzie jako substytut Flasha, ale pamiętać trzeba, że nie z każdym Flashem sobie radzi.

#168 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 23:13

(...)

W tej kwestii, nie rozumiem wielu narzekających. Jest przecież Camera Connection Kit, który świetnie się spisuje. Ja wolę dodatkową przejściówkę niż niepotrzebne gniazda w obudowie, które są dodatkowym wejściem dla kurzu i psują wygląd urządzenia.

(...)

No nie przesadzaj.... przecież gniazdo pamięci lub USB nie jest dziurą do środka... Niby gdzie ten kurz ma wlecieć?!?
A psucie wyglądu przez wąską szczelinę gniazda kart lub USB to już chyba bardzo naciągany argument. Zresztą samo Apple pokazało w pierwszym modelu Air, że takie gniazda można bardzo ładnie schować...

#169 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2011 - 23:27

No nie przesadzaj.... przecież gniazdo pamięci lub USB nie jest dziurą do środka... Niby gdzie ten kurz ma wlecieć?!?

Jasne, jak kurz ma wlecieć, to i tak wleci, ale IMO im mniejsze dziurki tym lepiej ;)

psucie wyglądu przez wąską szczelinę gniazda kart lub USB to już chyba bardzo naciągany argument. Zresztą samo Apple pokazało w pierwszym modelu Air, że takie gniazda można bardzo ładnie schować...

Owszem, chodziło mi raczej o 2xUSB 2xHDMI 1xSD i już nie jest tak ładnie. Może jestem jakiś inny, ale im bardziej zwarta bryła obudowy, tym sprzęt wygląda porządniej (a nie jakieś tam klapko-zaślepki itp)
A co komu szkodzi raz na jakiś czas podłączyć przejściówkę ?

#170 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 stycznia 2011 - 12:15

jestem jakiś inny, ale im bardziej zwarta bryła obudowy, tym sprzęt wygląda porządniej (a nie jakieś tam klapko-zaślepki itp)
A co komu szkodzi raz na jakiś czas podłączyć przejściówkę ?

Nie, nie jesteś inny. Ja też tak uważam. A dla tych, którym brakuje wyżej wspomnianych rzeczy w iPadzie, idźcie do Saturna, kupcie sobie Galaxy Taba i pożegnajcie się z Appstorem, dużym, czytelnym wyświetlaczem, dużą pojemnością, szybkością itp.

#171 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 16:25

Jedno nie wyklucza drugiego, a stawianie sprawy albo-albo jest nieporozumieniem... iPad, jak każde inne urządzenie mobilne, powinien być maksymalnie wszechstronny, aby nie zmuszać użytkowników do targania najróżniejszych przejściówek, kabelków, zewnętrznych adapterów, itd. Doskonale wpisuje się w taką idę malutki zasilacz sieciowy pozbawiony długiego kabla sieciowego. Ale brak wspomnianych wcześniej złącz i konieczność zabierania ze sobą CKK z kolei jej zaprzecza. I nie jest tak z powodów technicznych - bo istnieje CKK, a w środku iPada jest tak dużo miejsca, że gniazdo SD i USB z łatwością by się zmieściło. Widać Apple z jakichś przyczyn "ideologicznych" zrobił jak zrobił...

#172 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 stycznia 2011 - 16:54

gniazdo SD i USB z łatwością by się zmieściło. Widać Apple z jakichś przyczyn "ideologicznych" zrobił jak zrobił...

No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.

#173 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:03

Nie kupuj, problem z głowy.

#174 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:09

Nie kupuj, problem z głowy.

Dokładnie. Jak Ci nie pasuje - nikt Cię nie zmusza.

Ja mam iPada 64GB, w zupełności mi to wystarcza. Wrzucam gry, filmy, muzykę, zdjęcia i inne pliki i nie martwię się co na której karcie pamięci jest, ani czy iPad tą kartę odczyta. Karty IMO są beznadziejne.

#175 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:19

No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.

Karta SD o pojemności 16 Gb (a tyle wynosi różnica pomiędzy iPadem 16 Gb a 32Gb) kosztuje ok 300 zł.
Różnica w cenie między iPadem 32 Gb a 16 Gb wynosi 300 zł.

Prędkość przesyłu danych karty SD to w dobrych modelach 20 Mb/s (mak wpiera do max. 40), a dysku SSD 200-400 Mb/s, więc pewnie nie do wszystkiego by wystarczyło.

No i kwestia wygody: chciałbyś mieć częśc kolekcji empetrójek na karcie SD?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych