Czy warto kupić iPad
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:24
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:40
No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.
A co ma piernik do wiatraka...??? Przecież gdybym wsadził w gniazdo kartę o pojemności np. 32GB to wcale nie będę miał dzięki temu więcej miejsca na muzykę, programy, zdjęcia, itd., bo standardowy iOS nie pozwala na takie działanie. Może JB daje taką funkcjonalność, ale jak sądzę 90% użytkowników iPada na świecie nawet nie wie, że jest coś takiego jak JB, a nawet gdyby wiedziało, to nie korzysta z takich "patentów"...
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:55

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:08
Napisano 14 stycznia 2011 - 18:15

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:34

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:41
Napisano 14 stycznia 2011 - 19:01
Taka karta nie kosztuje 300zł. Skąd masz te cene? Tu masz SD 16gb za 80zł NOWOSC! ADATA/SAMSUNG SDHC 16 GB CLASS 10 FULL HD (1406244857) - Aukcje internetowe Allegro Za 180zł są 32gb, a za 400zł można już dostać 64gb. To są ceny detaliczne dla klienta końcowego, a nie zapominajmy, że Apple kupuje w hurcie. Uważam, że iPad powinien mieć slot na karty, nikomu by to nie przeszkadzało, a ten kto by chciał to by korzystał.Karta SD o pojemności 16 Gb (a tyle wynosi różnica pomiędzy iPadem 16 Gb a 32Gb) kosztuje ok 300 zł.
Różnica w cenie między iPadem 32 Gb a 16 Gb wynosi 300 zł.
Prędkość przesyłu danych karty SD to w dobrych modelach 20 Mb/s (mak wpiera do max. 40), a dysku SSD 200-400 Mb/s, więc pewnie nie do wszystkiego by wystarczyło.
No i kwestia wygody: chciałbyś mieć częśc kolekcji empetrójek na karcie SD?
Napisano 14 stycznia 2011 - 19:11
Napisano 14 stycznia 2011 - 21:16
Funkcjonalność funkcjonalnością, ale wygląd też jeszcze się liczy, design. Im mniej dziur tym ładniej prezentuje się produkt. Poza tym dodatkowe porty, czytniki to też trzeba wygospodarować w środku miejsce a jakby mieli to kosztem baterii to ja dziękuję za takie rozwiązania. Akurat w takim tablecie najważniejsza jest bateria, jak najdłuższy czas pracy i nic innego. Jak leciałem z Nowego Jorku do Polski to siedział niedaleko mnie gość co miał ipada, bawił się nim przez cały lot, czyli prawie 8 godzin i to mi się podoba. Poza tym jak dadzą 128GB to już powinno każdego zadowolić na 2011 rok.Taka karta nie kosztuje 300zł. Skąd masz te cene? Tu masz SD 16gb za 80zł NOWOSC! ADATA/SAMSUNG SDHC 16 GB CLASS 10 FULL HD (1406244857) - Aukcje internetowe Allegro Za 180zł są 32gb, a za 400zł można już dostać 64gb. To są ceny detaliczne dla klienta końcowego, a nie zapominajmy, że Apple kupuje w hurcie. Uważam, że iPad powinien mieć slot na karty, nikomu by to nie przeszkadzało, a ten kto by chciał to by korzystał.
Napisano 14 stycznia 2011 - 21:33
Funkcjonalność funkcjonalnością, ale wygląd też jeszcze się liczy, design. Im mniej dziur tym ładniej prezentuje się produkt. Poza tym dodatkowe porty, czytniki to też trzeba wygospodarować w środku miejsce a jakby mieli to kosztem baterii to ja dziękuję za takie rozwiązania. Akurat w takim tablecie najważniejsza jest bateria, jak najdłuższy czas pracy i nic innego. Jak leciałem z Nowego Jorku do Polski to siedział niedaleko mnie gość co miał ipada, bawił się nim przez cały lot, czyli prawie 8 godzin i to mi się podoba. Poza tym jak dadzą 128GB to już powinno każdego zadowolić na 2011 rok.
Eeee tam.... zobacz sobie tutaj iPad od środka | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ... ile jest w środku miejsca...
A co do designu, to uważasz że iPad wyglądałby gorzej z jedną małą szczeliną na kartę i jednym portem USB...??? Wystarczyłoby umieścić je obok złącza głównego i jednocześnie wyprowadzić przez nie ich styki, oraz takie same złącza powtórzyć również w docku, żeby w momencie wpięcia w niego iPada mieć dostęp do tych interfejsów...
Napisano 14 stycznia 2011 - 21:36
Eeee tam.... zobacz sobie tutaj iPad od środka | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ... ile jest w środku miejsca...
A co do designu, to uważasz że iPad wyglądałby gorzej z jedną małą szczeliną na kartę i jednym portem USB...??? Wystarczyłoby umieścić je obok złącza głównego i jednocześnie wyprowadzić przez nie ich styki, oraz takie same złącza powtórzyć również w docku, żeby w momencie wpięcia w niego iPada mieć dostęp do tych interfejsów...
Im mniej wejść/dziur w obudowie, tym mniejsza szanse na kurz itp. Mniejsza awaryjność tak myślę.
---------- Wpis dodano o 21:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:35 ----------
Po co Tobie te karty?
Napisano 14 stycznia 2011 - 21:43
Napisano 14 stycznia 2011 - 21:49

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:01
Napisano 14 stycznia 2011 - 22:04

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:06
Argument z designem średnio do mnie trafia. Jakby chcieli to by mogli pogodzić jedno z drugim. Nie czarujmy się, że jedna malutka szczelina w obudowie zburzy wrażenia estetyczne, czy ergonomię korzystania...Funkcjonalność funkcjonalnością, ale wygląd też jeszcze się liczy, design. Im mniej dziur tym ładniej prezentuje się produkt. Poza tym dodatkowe porty, czytniki to też trzeba wygospodarować w środku miejsce a jakby mieli to kosztem baterii to ja dziękuję za takie rozwiązania. Akurat w takim tablecie najważniejsza jest bateria, jak najdłuższy czas pracy i nic innego. Jak leciałem z Nowego Jorku do Polski to siedział niedaleko mnie gość co miał ipada, bawił się nim przez cały lot, czyli prawie 8 godzin i to mi się podoba. Poza tym jak dadzą 128GB to już powinno każdego zadowolić na 2011 rok.

Napisano 14 stycznia 2011 - 22:18

A8(niby już jest albo robiony specjalnie dla Apple i ma być w ip5) + PowerVR SGX543 +1GB ramu(może być też 512MB) + 128GB flash i taki konfig do mnie przemawia.
Napisano 14 stycznia 2011 - 22:38
A ja kompletnie nie widze potrzeby na ani jeden port wiecej. Tym bardziej ze kart SD w ogole nie uzywam (wlasnie dlaczego inne karty maja byc dyskryminowane?).
Caly czas mylicie tablet z komputerem. Byly juz tablety, ktore mialy zastapic komputery i jakos nie odniosly sukcesu.
Wciaz nie rozumiecie ze Apple znalazlo zastoswanie dla tabletu i nie jest to zastapienie laptopa czy desktopa. To dodatkowe urzadzenie. Chcecie zrobic z iPada to czym on nie jest z zalozenia.
Chyba nie przeczytałeś zbyt dokładnie co napisałem na temat zgrywania zdjęć.... Właśnie (lub przede wszystkim lub wyłącznie) do tego celu przydałoby się gniazdo kart SD. A dlaczego tych? Ano dlatego, że powoli standardem stają się karty microSD, ale w cyfrówkach spotyka się jeszcze ich większych braci (SD) o większych pojemnościach. A że nie da się w gniazdo microSD włożyć karty SD, to należy zastosować wariant odwrotny + adaptery (miniSD-SD i microSD-SD). Ja nawet w podwodnym Olympusie na karty XD używam karty microSD (dzięki adapterowi XD-microsSD) i jak zgrywam zdjęcia, to:
1 - wyjmuję kartę microSD z adaptera microSD-XD włożonego do aparatu,
2 - przekładam kartę microSD do adaptera microSD-SD
3 - wkładam adapter microCD-SD z kartą microSD do CKK
4- wpinam CKK z adapterem microCD-SD z kartą microSD do iPada
5 - w końcu mogę zgrywać zdjęcia
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
Mógłbym to robić korzystając jeszcze z adaptera pośredniego - microSD-miniSD - bo chyba taki gdzieś mam... ale wówczas powyższy opis byłby zdecydowanie dłuższy... ;-)
I czy ktoś jeszcze chce dyskutować na temat funkcjonalnych zalet wbudowania gniazd SD w iPada?????????? ;-)
Napisano 14 stycznia 2011 - 22:43
---------- Wpis dodano o 22:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:42 ----------
iPad connection kit załatwia sprawę.
Napisano 14 stycznia 2011 - 22:50
Napisano 14 stycznia 2011 - 23:19
ta, ja chcę. Ile % użytkowników iPada to fotograficy?
Ależ ja nie jestem fotografikiem... :-) Ja tylko robię zdjęcia podczas podróży, wakacji, rodzinnych imprez, itd. A dzięki iPadowi po chwili wszyscy mogą je oglądać. A dzięki adapterowi VGA od ręki mogę robić pokazy zdjęć wykorzystując projektor multimedialny.
iPad connection kit załatwia sprawę.
A co to jest "iPad connection kit"??? A może chodzi Ci o Camera Connection Kit? Taki właśnie mam i mój wcześniejszy opis go uwzględnia... A co do ergonomii i przyjazności obsługi, to cały ten CKK jest właśnie bardzo niewygodny.... Trzeba pamiętać o tych dwóch adapterach, pilnować ich, a dodatkowo pilnować tych nieszczęsnych osłonek wystającego złącza. Od strony dizajnerskiej to małe arcydzieła, ale niepotrzebnie niepraktyczne...
Napisano 15 stycznia 2011 - 12:17
Napisano 15 stycznia 2011 - 13:00
jeżeli Apple było w stanie zaprojektować iPada obsługującego karty SIM, to uważam, że równie estetycznie poradziłoby sobie z możliwością umieszczenia slotu na kartę pamięci (dowolnego typu).
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie dla kart pamięci było by jeszcze mniej wygodne niż CCK.
Napisano 15 stycznia 2011 - 13:39
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie dla kart pamięci było by jeszcze mniej wygodne niż CCK.
Buehehehehehhe... co za bzdura!!!
Podaj chociaż jeden SENSOWNY przykład przewagi konieczności noszenia ze sobą dodatkowego adaptera nad nie noszeniem go...
Tylko pamiętaj, że w przeciwieństwie do karty SIM, karta SD nie wymaga małej "szufladki, lecz tylko małej szczeliny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych