Czy warto kupić iPad
Napisano 27 grudnia 2010 - 18:26
Napisano 11 stycznia 2011 - 00:34

Napisano 11 stycznia 2011 - 14:35
Napisano 11 stycznia 2011 - 14:50
Napisano 11 stycznia 2011 - 14:56
Napisano 11 stycznia 2011 - 16:51
Sam szukam od dawna dobrego tabletu do szybkiego sprawdzania neta, oglądania czegoś w podróży
Lekarstwem na Twój problem jest... iPad

Napisano 11 stycznia 2011 - 20:34
Lekarstwem na Twój problem jest... iPad
Jeśli tylko do neta i oglądania filmów, to nie widzę potrzeby przepłacania za iPada zwłaszcza, że na iPadzie jest wciąż problem z flashem.
Napisano 11 stycznia 2011 - 20:38
Napisano 11 stycznia 2011 - 20:48
Kiedyś w iStorze mowili mi, że jest pakiet Works na iPada
Jest iWork (Pages, Keynote, Numbers)
Napisano 11 stycznia 2011 - 21:25
na iPadzie jest wciąż problem z flashem.
To wcale nie jest problem.
Napisano 11 stycznia 2011 - 21:32
Napisano 11 stycznia 2011 - 21:44
Napisano 11 stycznia 2011 - 21:56
Dla niektórych... Najlepiej wogóle nie używać flasha bo to zło, w komputerze też wam brak flash'a nie przeszkadza?
Ja na komputerze mam zablokowanego flasha, więc jego brak na iPadzie jest tylko zaletą.
Napisano 11 stycznia 2011 - 22:00
Napisano 11 stycznia 2011 - 22:14
Napisano 11 stycznia 2011 - 22:23
Najbardziej przeszkadza mi ograniczenie możliwości tego tabletu przez apple, brak wejścia na karte, brak usb. Do tego dochodzi wymieniony flash... a niestety nie każda strona jest dostosowana to iPada.Jeśli tylko do neta i oglądania filmów, to nie widzę potrzeby przepłacania za iPada zwłaszcza, że na iPadzie jest wciąż problem z flashem.
Napisano 11 stycznia 2011 - 22:28
To wcale nie jest problem.
Dla jednych problem, dla innych (w tym i dla mnie) nie. Nie nam to oceniać. Są przecież i tacy, którym flash jest potrzebny. Dobrze jest więc, aby o tym ograniczeniu wiedzieli przed zakupem.
Najbardziej przeszkadza mi ograniczenie możliwości tego tabletu przez apple, brak wejścia na karte, brak usb.
W tej kwestii, nie rozumiem wielu narzekających. Jest przecież Camera Connection Kit, który świetnie się spisuje. Ja wolę dodatkową przejściówkę niż niepotrzebne gniazda w obudowie, które są dodatkowym wejściem dla kurzu i psują wygląd urządzenia.
niestety nie każda strona jest dostosowana do iPada.
Ja kupiłem SkyFire i IMO dość dobrze spełnia swoje zadanie. Fajniej jednak by było, gdyby funkcje SF dostępne były w Safari. Mógłbym wtedy używać tylko jednej przeglądarki zamiast dwóch. Jak już wspomniałem, mi SF wystarcza w iPadzie jako substytut Flasha, ale pamiętać trzeba, że nie z każdym Flashem sobie radzi.
Napisano 11 stycznia 2011 - 23:13
(...)
W tej kwestii, nie rozumiem wielu narzekających. Jest przecież Camera Connection Kit, który świetnie się spisuje. Ja wolę dodatkową przejściówkę niż niepotrzebne gniazda w obudowie, które są dodatkowym wejściem dla kurzu i psują wygląd urządzenia.
(...)
No nie przesadzaj.... przecież gniazdo pamięci lub USB nie jest dziurą do środka... Niby gdzie ten kurz ma wlecieć?!?
A psucie wyglądu przez wąską szczelinę gniazda kart lub USB to już chyba bardzo naciągany argument. Zresztą samo Apple pokazało w pierwszym modelu Air, że takie gniazda można bardzo ładnie schować...
Napisano 11 stycznia 2011 - 23:27
No nie przesadzaj.... przecież gniazdo pamięci lub USB nie jest dziurą do środka... Niby gdzie ten kurz ma wlecieć?!?
Jasne, jak kurz ma wlecieć, to i tak wleci, ale IMO im mniejsze dziurki tym lepiej

psucie wyglądu przez wąską szczelinę gniazda kart lub USB to już chyba bardzo naciągany argument. Zresztą samo Apple pokazało w pierwszym modelu Air, że takie gniazda można bardzo ładnie schować...
Owszem, chodziło mi raczej o 2xUSB 2xHDMI 1xSD i już nie jest tak ładnie. Może jestem jakiś inny, ale im bardziej zwarta bryła obudowy, tym sprzęt wygląda porządniej (a nie jakieś tam klapko-zaślepki itp)
A co komu szkodzi raz na jakiś czas podłączyć przejściówkę ?
Napisano 12 stycznia 2011 - 12:15
jestem jakiś inny, ale im bardziej zwarta bryła obudowy, tym sprzęt wygląda porządniej (a nie jakieś tam klapko-zaślepki itp)
A co komu szkodzi raz na jakiś czas podłączyć przejściówkę ?
Nie, nie jesteś inny. Ja też tak uważam. A dla tych, którym brakuje wyżej wspomnianych rzeczy w iPadzie, idźcie do Saturna, kupcie sobie Galaxy Taba i pożegnajcie się z Appstorem, dużym, czytelnym wyświetlaczem, dużą pojemnością, szybkością itp.
Napisano 12 stycznia 2011 - 16:25
Napisano 14 stycznia 2011 - 16:54
No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.gniazdo SD i USB z łatwością by się zmieściło. Widać Apple z jakichś przyczyn "ideologicznych" zrobił jak zrobił...
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:03
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:09
Nie kupuj, problem z głowy.
Dokładnie. Jak Ci nie pasuje - nikt Cię nie zmusza.
Ja mam iPada 64GB, w zupełności mi to wystarcza. Wrzucam gry, filmy, muzykę, zdjęcia i inne pliki i nie martwię się co na której karcie pamięci jest, ani czy iPad tą kartę odczyta. Karty IMO są beznadziejne.
Napisano 14 stycznia 2011 - 17:19
No właśnie, ale nie zrobi. Pamiętaj, że iPad jest sprzedawany w kilku wersjach pojemności dysku i gdyby dali gniazdo na dodatkowe karty pamięci, całą dywersyfikację produktową szlag by im trafił i praktycznie nikt by nie przepłacał za modele 32/64GB (ich różnica w cenie modelu 16GB i między sobą jest totalnie nieuzasadniona z punktu widzenia realnej wartości rynkowej poszczególnej liczby GB), tylko by wszyscy brali wersje 16gb i dokupowali karty, które są obecnie tanie jak barszcz. Tak więc myślę, ze to stoi głównie na przeszkodzie. Apple po prostu trzepie dodatkową łatwą kasę-marżę na modelach 32/64GB, jednocześnie celowo pozbawiając użytkownika samodzielnej możliwości rozbudowy pamięci. Również jestem zdania, że jest to zagrywka przeciwko interesom konsumenta.
Karta SD o pojemności 16 Gb (a tyle wynosi różnica pomiędzy iPadem 16 Gb a 32Gb) kosztuje ok 300 zł.
Różnica w cenie między iPadem 32 Gb a 16 Gb wynosi 300 zł.
Prędkość przesyłu danych karty SD to w dobrych modelach 20 Mb/s (mak wpiera do max. 40), a dysku SSD 200-400 Mb/s, więc pewnie nie do wszystkiego by wystarczyło.
No i kwestia wygody: chciałbyś mieć częśc kolekcji empetrójek na karcie SD?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych