Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11474 odpowiedzi w tym temacie

#9276 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 26 czerwca 2013 - 14:04

Witam!

na chwile obecną jak będzie najlepiej zaaktualizować mojego iphona ?

dane:
IP 4, iOS 4.1, bb. 02.10.04
posiadam też gevey sim która świetnie omija sima

chcę wgrać soft 5.11 ( z tego co wyczytałem to max na chwilę obecną )

-programem sam,
-normalnie przez JB i cydie
-zapisać shsh i normalnie zaaktualizować go z poziomu itunes'a?

Poczytaj dział poradniki.

#9277 seboss2

seboss2
  • 120 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 czerwca 2013 - 20:32

Witam,
Wie ktoś może jak przedstawia się sprawa ze zdejmowaniem sim-locka z angielskiej "Trójki"? :)

Od niedawna posiadam iPhone 5 z sim-lockiem na angielską sieć Three UK i jestem jego drugim właścicielem. Mój iPhone zakupiony został przez pierwszego właściciela w grudniu 2012. Kupiony był w salonie 3Three Hutchison i wzięty został na abonament na 24 miesiące (taryfa "The One Plan"). Zależy mi teraz na odblokowaniu tego telefonu, abym mógł z niego korzystać, bo wyzbyłem się wszystkich moich poprzednich iPhone'ów, które nie miały simlock'a. :P

Na oficjalnej stronie operatora widnieje informacja, że odblokowanie telefonu jest możliwe po zgłoszeniu się na infolinię (numer: 333) i opłaceniu 15 GBP, jednak telefon musi być starszy niż 30 dni, pierwszy rachunek musi zostać opłacony, a z jego karty sim (na którą jest umowa) powinny być wykonane jakiekolwiek połączenia na terenie UK. Mój telefon spełnia wszystkie te kryteria (nie posiadam jedynie karty 3UK, którą zostawiłem za granicą, ale zawsze mogę dokupić drugą na Allegro).

Do telefonu posiadam wszystkie dokumenty i papiery (m.in. dowód zakupu + paragon, adres zamieszkania pierwszego właściciela, data urodzenia, numer telefonu w sieci Three, numer klienta, etc) jakie dołączone były do telefonu przy zakupie w salonie operatora. Jestem wiec jego drugim właścicielem, ale mam prawdopodobnie wszystkie dokumenty i dane pierwszego użytkownika, który kupił telefon. Doszedłem do wniosku, że dokumenty te powinny mi umożliwić odblokowanie telefonu, myślę, że gdybym zadzwonił na Infolinię i poprosił o usunięcie blokady to raczej bezproblemowo przeszedłbym proces weryfikacji lub też najzwyczajniej w świecie mógłbym wypełnić formularz na ich stronie, żeby usunąć blokadę...

Do czego zmierzam? Problem tkwi w tym, ze nie chciałbym obciążać abonenta (I właściciela) kosztami związanymi z odblokowaniem tego telefonu, czyli sumą 15 GBP, które zostaną doliczone do jego kolejnego, miesięcznego rachunku:

If you’re on Pay Monthly, you’ll see this payment confirmed on your next bill.

Są jakieś inne sposoby na zdjęcie blokady w przypadku umowy na abonament, niż obciążenie tą suma właściciela telefonu?

I jeszcze jedno - czy to rzeczywiście prawda, że od niedawna telefon musi znajdować się fizycznie na terenie UK, aby jego odblokowanie było możliwe? Wiem, że teoretycznie sposób ten nie powinien zadziałać bo znajduję się w Polsce, ale zastanawia mnie jak jest w praktyce? Czy wciąż da się odblokować telefon będąc w Polsce, zlecając usunięcie sim-locka i mając wszystkie dane właściciela telefonu (dowód zakupu, paragon, etc)? Rozumiem, że przy karcie Three 3 UK (Prepaid - "Pay & Go") włożonej do iPhone i uruchomionej kilka dni temu po raz pierwszy Polsce, po zadzwonieniu na infolinię Three UK z Polski (roaming jest włączony), nie uda mi się już ściągnąć sim-locka (bo znajdujemy się w PL, a nie w UK?)?

Proszę o odpowiedź i ewentualne wskazówki co trzeba zrobić, aby odblokować telefon...
Stawiam piwko temu, kto pomoże... ;) Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

PS. Strona www.siml**k.pl odpadam, mam z nimi bardzo nieprzyjemne doświadczenia... Zresztą jest bardzo droga, narzuca dużą marżę - u zagranicznej konkurencji odblokowanie z czystej/czarnej listy można wykupić za 320 PLN. Nie zależy mi jednak na usunięciu simlocka za pośrednictwem kogoś z eBay'a, bo zapłaciłem za telefon dość okrągłą sumkę, więc chciałbym to zrobić taniej (15.32 GBP) w normalny sposób u Operatora. ;)

#9278 Casstiel

Casstiel
  • 17 postów

Napisano 26 czerwca 2013 - 21:21

MyApplowicze! Ogromny problem. Odkupiłem iPhona 4S, sprowadzanego z USA. Został zakupiony w sieci Verizon, dlatego ma też simlocka dla tej sieci. Nie ma na niego ani gwarancji, ani dowodu zakupu (faktury, paragonu). Nie zależy mi, żeby był oryginalnie ściągany. Tylko moje pytanie - jak to zrobić? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach, więc jakaś dobra instrukcja by mi bardzo pomogła.

#9279 seboss2

seboss2
  • 120 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:15

@UP (Casstiel):
Wydaje mi się, że to jedyna opcja - musisz wydać około 90$, żeby odblokować telefon:
Verizon iPhone 4 4S 4G Factory Unlock Clean ESN IMEI Meid Sim Free | eBay

#9280 bejnar7

bejnar7
  • 6 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 17:28

Witam, jak duża część osób mam problem z kartą gevey. Iphone 4 iOS w wersji 6.1 i baseband 04.10.01 . Simlock Orange UK. No i problem polega na tym że mimo iż wykonuje wszystkie czynności jak w instrukcji telefon nie szuka sieci. Ale od początku. Zaraz po włączeniu telefonu z gevey i sim pojawia się komunikat który oczywiście "przyjmuję". Następnie nie pojawia mi się żadna kreska zasięgu tylko od razu "brak sieci" lecz tylko w górnym prawym rogu, ale na kilku filmikach na yt też tak widziałem więc działałem dalej. No to wybieram 112 i po 3 sekundach kończę połączenie. Nadal jest "brak sieci". Wchodzę w ustawienia i ustawiam "tryb samolotowy" - i tutaj kończy się działanie z instrukcją, ponieważ samowolnie nie pojawia mi się żaden komunikat ( z tego co wiem powinien wyskoczyć "brak sieci")... gdy wyłączam tryb samolotowy, raz telefon szuka sieci i po chwili znowu w prawym rogu można przeczytać "brak sieci", lub pojawia się komunikat awaria sim i następnie "nieodpowiednie sim". PROSZĘ POMOCY! mam wrażenie że próbowałem wszystkiego

#9281 Casstiel

Casstiel
  • 17 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 18:31

a nie ma innych możliwości ? jestem w stanie zapłacić trochę kasy za to, ale bez przesady, nie 500-700 zł. jak wołają za to. Nikt na forum nie ogarnie tego, wyjątkowo?

#9282 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 18:34

a nie ma innych możliwości ? jestem w stanie zapłacić trochę kasy za to, ale bez przesady, nie 500-700 zł. jak wołają za to.
Nikt na forum nie ogarnie tego, wyjątkowo?

To nie jest nokia 3310 i nie zdejmiesz simlocka w domu po kablu. Oferty na stronach typu simlock.pl oraz allegro/ebay to ceny które musisz ponieść za zdjęcie simlocka.

#9283 seboss2

seboss2
  • 120 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 czerwca 2013 - 19:30

a nie ma innych możliwości ? jestem w stanie zapłacić trochę kasy za to, ale bez przesady, nie 500-700 zł. jak wołają za to.
Nikt na forum nie ogarnie tego, wyjątkowo?

To nie jest nokia 3310 i nie zdejmiesz simlocka w domu po kablu. Oferty na stronach typu simlock.pl oraz allegro/ebay to ceny które musisz ponieść za zdjęcie simlocka.

Dokładnie. Nie ma żadnego innego sposobu. Czary nie zadziałają. Najpierw wystarczy się tylko trochę zorientować w tym temacie, żeby potem uniknąć rozczarowań i zbędnych kosztów. ;) Zresztą kolego Casstiel: 90 dolarów to żadne 500 czy 700 PLN o których tu mówisz, nikt tyle nie woła (chyba, że ludzie z www.siml**k.pl) - przy obecnym kursie 90$ to 300 złotych, więc wcale nie jest tak najgorzej. ;)

#9284 bejnar7

bejnar7
  • 6 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 19:36

a ma ktoś odpowiedź na moje pytanie ?:P

#9285 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 19:46

a ma ktoś odpowiedź na moje pytanie ?:P

Jak dobrze pamiętam :
1. Akceptujesz
2. Czekasz 15 sek
3. Dzwonisz pod 112
4. Rozłączasz się gdy usłyszysz całe "beeep" ok. 2sek
5. Tryb samolotowy
6. Jak wciągu minuty nie wyskoczy brak sim, wyjąć kartę z podkładką oraz zrestartować telefon i od pkt 1.
7. Wyłaczasz tryb samolotowy.
Po komunikacie Awaria sim/ nieprawidłowy sim i gdy wyłączysz tryb samolotowy telefon powinien złapać zasięg w ciągu 30 sek.

#9286 bejnar7

bejnar7
  • 6 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 21:07

dzięki za odpowiedź, ale sęk w tym, że tego komunikatu w trybie samolotowym mi nie wyświetla. Kilka razy już wyłączałem telefon i zaczynałem od nowa i nic, lipa

#9287 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 22:40

dzięki za odpowiedź, ale sęk w tym, że tego komunikatu w trybie samolotowym mi nie wyświetla. Kilka razy już wyłączałem telefon i zaczynałem od nowa i nic, lipa

Pisałeś wcześniej że wyskakuje Ci awaria sim. Może podkładka padła.

#9288 bejnar7

bejnar7
  • 6 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 23:23

dzięki

#9289 aninka98

aninka98
  • 2 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 13:12

iPhone 3g i simlock na 4.2.1 Proszę o wyjaśnienie mi pewnej kwestii ,chcę kupić iPhona 3g na allegro,z softem 4.2.1,sprzedawca twierdzi że ma kilka dni temu zdjętego simlocka i działa na nim GPS i wszystko inne,jak i na pozostałych telefonach (ma ich kilka) a tu na stronie czytam że na 4.2.1 na tym telefonie simlock się zdejmuje tylko poprzez baseband od ipada na któym GPS nie będzie działał,więc albo pojawiła się jakaś nowa metoda albo sprzedawca kłamie,proszę o wyjaśnienie jak wygląda sprawa z tym 4.2.1 na 3g i simlockiem,czy coś się jednak zmieniło?GPS jest mi niezbędny i nie chcę potem się szarpać z tym sprzedawacą.Pozdrawiam.

#9290 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 13:57

Po 1. Można odblokować telefon u operatora. Po 2. Można już obniżać BB tak aby GPS działał. Po 3. Wystarczy zapytać w jaki sposób została zdjęta blokada. Po 4. Zastanów się czy warto pchać się w telefon na którym już prawie nic nie działa. Chodzi o aplikacje.

#9291 aninka98

aninka98
  • 2 postów

Napisano 30 czerwca 2013 - 13:41

Po 1. Można odblokować telefon u operatora.
Po 2. Można już obniżać BB tak aby GPS działał.
Po 3. Wystarczy zapytać w jaki sposób została zdjęta blokada.
Po 4. Zastanów się czy warto pchać się w telefon na którym już prawie nic nie działa. Chodzi o aplikacje.

Dziękuje za odpowiedź.

Sprzedawca twierdzi że simlocki zdejmuje mu jakiś serwis,i generalnie nic wiecej na ten temat powiedzieć nie może,powiedział też że odpalił jakąś aplikacje i pokazały się mapy,ale czy to znaczy że działa GPS ? nie wiem.

Już raz zostałam nabita w butelkę i więcej razy nie chcę zostać,co do tego obniżenia to chodzi o to że 4.2.1 działa bezproblemowo z basebandem np. 05.13.04 lub 05.12.01 tak ? I nie ma żadnych problemów ? W takim razie będę o to pytać a jak będzie jakiś problem,to na tej podstawie oddam telefon.

Mi zależy tylko na jednej aplikacji która działa od 4.1 ,sprawnym GPS oraz zdjętym simlocku,dlatego upatrzyłam sobie ten telefon.

Pozdrawiam.

#9292 gonzo91

gonzo91
  • 7 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 11:26

Ma iphone 3gs, jeszcze rano był z softem 6.12 i bez simlocka. Nie wiem co mnie podkusiło do aktualizacji do 6.13. Telefon ogólnie padł i mimo wgrywania na nowo softa przez itunes dalej pozostawał w trybie awaryjnym. W tinyumbrella udało mi się z niego wyjść. Sim lock powrócił. Najprostszy sposób na usunięcie simlocka?

#9293 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 11:45

Ma iphone 3gs, jeszcze rano był z softem 6.12 i bez simlocka. Nie wiem co mnie podkusiło do aktualizacji do 6.13. Telefon ogólnie padł i mimo wgrywania na nowo softa przez itunes dalej pozostawał w trybie awaryjnym. W tinyumbrella udało mi się z niego wyjść. Sim lock powrócił. Najprostszy sposób na usunięcie simlocka?

Wyszukiwarka u góry.

#9294 Nbadach

Nbadach
  • 7 postów
  • SkądCzęstochowa, Poland

Napisano 02 lipca 2013 - 11:45

Witam 3GS 6.0.1 bb 5.16.07 produkcja 2010r Przy próbie obniżenia BB a wręcz dopiero przy instalacji BB z ipod przy koncowej fazie wyskakuje mi takie coś (obniżam bb poprzez ipsw 6.0 ...itd) ERROR! Please reboot the device into normal operating mode, then perform a clean "slide to power of" then try redsn0w again I moje pytanie co mam z tym zrobić? co bym nie robił jest ciągle to samo

#9295 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 11:46

Witam

3GS 6.0.1 bb 5.16.07 produkcja 2010r

Przy próbie obniżenia BB a wręcz dopiero przy instalacji BB z ipod przy koncowej fazie wyskakuje mi takie coś
(obniżam bb poprzez ipsw 6.0 ...itd)

ERROR!
Please reboot the device into normal operating mode, then perform a clean "slide to power of"
then try redsn0w again

I moje pytanie co mam z tym zrobić? co bym nie robił jest ciągle to samo

Chyba masz napisane co masz zrobić…
Robisz błąd podczas wprowadzania telefonu w dfu.

#9296 Nbadach

Nbadach
  • 7 postów
  • SkądCzęstochowa, Poland

Napisano 02 lipca 2013 - 11:51

W tym problem że za każdym razem robię wszystko poprawnie, robi się jailbreak i pod koniec wyskakuje mi ten error

#9297 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 12:13

W tym problem że za każdym razem robię wszystko poprawnie, robi się jailbreak i pod koniec wyskakuje mi ten error

Gdybyś robił poprawnie to nie wyskoczył by żadne błąd.

#9298 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 02 lipca 2013 - 17:25

Wprowadzasz telefon w dfu bez jego wyłączenia. Najpierw wyłącz telefon slide off , a później dfu.

#9299 seboss2

seboss2
  • 120 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lipca 2013 - 17:30

Czy ktoś może mi pomóc i doradzić jak najłatwiej jest usunąć blokadę simlock z sieci Three '3' Hutchison UK? ;)

Do zakupionego telefonu posiadam kartę "Pay & Go", czyli prepaid. Telefon wzięty został na 24-miesięczny abonament "The One Plan 2011" w salonie sieci Three w Anglii. Mam wszystkie dane, są to fizyczne dokumenty pierwszego właściciela, które zostały dostarczone właścicielowi podczas kupna telefonu, ale to nie ja jestem prawowitym właścicielem iPhone'a - nie ja go kupowałem i abonament nie był wzięty na mnie, a na inną osobę. ;) Telefon dostałem od dalekiego znajomego z którym obecnie kontakt się urwał i nic nie wskazuje na to, żeby coś się zmieniło... Co możecie mi polecić? :)

Mam wypełnić ten formularz? Nie chciałbym obarczać kosztami 15,32 GBP pierwszego właściciela, bo ta suma zostanie doliczona do jego miesięcznego abonamentu. Nie chcę ryzykować tego, że gdy zauważy tą sumę na swoim rachunku to permanentnie zablokuje on mój telefon dzwoniąc do operatora i reklamując to, że on nie wykupywał takiej usługi. Są jakieś inne sposoby? :)

Widziałem, że na eBay'u sim-lock'a można ściągnąć za około 290 złotych, ale dla mnie to jednak trochę zbyt duża suma. Stawiam piwko (lub jego równowartość) osobie, która mi pomoże i napisze krótki poradnik co mam zrobić. ;)

#9300 gonzo91

gonzo91
  • 7 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 09:19

Udało mi się zrobić jailbreak sn0wbrezem do 6.1.3 na iphonie 3gs. Przed instalacją Ultrasn0wa chciałem zmienić BB na ten z ipada przy pomocy redsn0wa. Jednak po zakończeniu "first stage", czeka na reset telefonu, który nigdy nie następuje. I nici ze zmiany BB. Jakiś inny pomysł na zmiane BB przed zdjęciem simlocka ultrasn0wem? Powrót do 6.1.2 będzie raczej ciężki, nie mam plików ssh. Tylko 4.1 i 6.1.3.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych