Napisano 29 marca 2013 - 19:14
Witam serdecznie,jest to mój pierwszy post na forum więc korzystając z okazji chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Jestem użytkownikiem iphona 4 mam go od nowości i nigdy nie miałem z nim problemów do czasu kiedy nie postanowiłem kupić żone 3gs-a.
Telefon kupiłem na allegro od człowieka który był jego pierwszym właścicielem i twierdził ze nikt w nim nigdy nie grzebał,zaraz po rozpakowaniu paczki z telefonem włączyłem go zobaczyłem ,że ma strasznie stary soft (4.1) wiec postanowiłem przeprowadzić aktualizację do softu obowiązującego teraz.
Aktualizacja powiodła się lecz przy ponownym uruchomieniu telefonu musiałem wybrać język,kraj itd później wyskoczyła informacja o "aktywacja iphona - może to potrwać kilka minut" zaznaczam ,że telefon był bez kart sim
Następnie dostałem informacje,że aktualizacja nie powiodła się serwer tymczasowo niedostępny prosimy spróbować później- tak już było przez wiele prób.
Zrezygnowany zaniosłem telefon do serwisu zajmującego się naprawą telefonów, tam panowie zdiagnozowali ,że telefon posiada simlocka i dlatego też nie mogłem nic z nim zrobić a wcześniejszy właściciel zainstalował jailbreaka który to po aktualizacji sie wykasował i dlatego też telefon nie działa.
Wgrano mi jeszcze raz oprogramowanie 4.1 wraz z jailbreak-iem i programem Cydia telefon działa jak należy lecz co mi po tym jak oprogramowanie jest na tyle stare,że nie mogę nic zainstalować
Drugą ewentualnościa było sciągnięcie simlocka permanentnie ale chcieli za to bardzo dużo pieniędzy (350zł)
Po powrocie z serwisu sam zacząłem się rozglądać w temacie,wyczytałem ,że trzeba zamówić raport i ustalić w jakiej sieci telefon ma założonego simlocka,zamówiłem:
MODEL: IPHONE 3GS 16GB WHITE
IMEI: 012262005927720
SERIAL: 5K0252ZR3NQ
CTN: 4407894713089
iOS: 6.0.1
MAC Address: D8A25EBBF2FC
ICCID: 8944110064905279240
Last Restored: 2011-04-14
Network Unlocked: False
Activation Status: Yes
Activation Date: 2010-07-03
Activated Carrier: O2 - United Kingdom GBR
Original Carrier: Unlock (Connect to Itunes)
Applied Policy Id: 55 - EMEA Service
Next Policy Id: 10 - Unlock (Connect to Itunes)
(PH) Telephone Technical Support: No phone support (Expired)
(HW) Repairs & Service Coverage: Out of Warranty (Expired)
Pan u którego zamówiłem raport napisał mi ,że iphon ma simlocka na O2 UK i mogą mi to zrobić za 170zł
Na allegro znalazłem człowieka który z tej sieci robi to za 114zł więc wysłałem mu ten raport i napisałem czy z tego telefonu sciągnie ,oddzwonił i powiedział ,że jest uczciwy i nie ma tam czego sciągać ponieważ telefon nie posada simlocka.....
Bardzo Was proszę jeżeli chciało się to komuś przeczytać kto się na tym zna o jakąś poradę bo ja już zgupiałem czy ma czy nie ma ,a jeżeli nie ma to dlaczego nie chciał się aktywować ?
Człowiek z którym rozmawiałem i twierdził ,że nie ma tu simlocka powiedział mi żebym normalnie go aktualizował przez itunes razem z kartą sim która musi być włożona zeby telefon pokapował się ze nie ma simlocka i ,że musi być dobrze innej możliwości nie ma.
Bardzo proszę o jakąś poradę,z góry wszystkim serdecznie dziękuję.