Chociaz sam na forum nie dostałem zadnej odpowiedzi a problem wydaje mi sie ze jest istotny, podziele sie najlepszym rozwiazaniem z chyba możliwych.
W skrócie:
Kupiłem na allegro nowy Apple Iphone 4 8gb rzekomo bez simlocka i tak było do momentu kiedy nie zaktualizowałem oprogramowania przez Jailbreak. Sprzedawca upieral sie ze Iphone simlocka nie posiada ale na serwerze Apple widniał nie stety jako zablokowany, próbowałem wszystkiego róznych programów, przegladania setek wiadomosci i oczywiscie róznych serwisów wniosek wszedzie byl jeden Simlock jest. Zdjecie blokady w moim przypadku wahał sie miedzy 550 - 600 zł zupelnie nie proporcjonalnie jak do zakupionej wersji Iphona. Po tygodniu starań odesłałem telefon do sprzedawcy oraz zgłosiłem niezgodnosc towaru z umową. Jezeli sprzedawca nie doprowadzi telefonu do stanu jaki był w umowie bede rzadał zwrotu całosci kwoty. A najlepsze jest to że niezgodność towaru z umową można zgłaszac przez 2 lataużywane rzeczy chyba do roku. Są oczywiscie wyjatki takie jak aukcja z licytacja, wyprzedaz, płyty cd, nosniki z danymi.
A więc jeżeli zakupiliście telefon i w umowie było że np. bez simlocka a po zaktualizowaniu jest to zamiast wydawać setki zł na usuniecie niech sprzedawca robi to za was ! a napewno wiele osób jest wprowadzanych w ten sposób w bład.
W momencie gdy dostałeś telefon był on bez simlocka. Wgrałeś poniekąd pirackie oprogramowanie , modyfikując oryginalny soft przez co uszkodziłeś telefon i blokada wróciła. Innymi słowy to Ty tak naprawdę zawiniłeś i jeżeli koleś ma choć trochę pojęcia to może Cię zwyczajnie olać. Robiąc JB czy też jak w przypadku androida wgrywając modyfikowany soft tracisz gwarancję. Oczywiście jak każdy wie wystarczy znów wgrać oryginał aby np. oddać telefon na gwarancję do serwisu , w przypadku allegro i Twojej sprawy nie wydaję mi się aby to tak działało.