Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11474 odpowiedzi w tym temacie

#8026 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 października 2012 - 08:53

Chociaz sam na forum nie dostałem zadnej odpowiedzi a problem wydaje mi sie ze jest istotny, podziele sie najlepszym rozwiazaniem z chyba możliwych.
W skrócie:
Kupiłem na allegro nowy Apple Iphone 4 8gb rzekomo bez simlocka i tak było do momentu kiedy nie zaktualizowałem oprogramowania przez Jailbreak. Sprzedawca upieral sie ze Iphone simlocka nie posiada ale na serwerze Apple widniał nie stety jako zablokowany, próbowałem wszystkiego róznych programów, przegladania setek wiadomosci i oczywiscie róznych serwisów wniosek wszedzie byl jeden Simlock jest. Zdjecie blokady w moim przypadku wahał sie miedzy 550 - 600 zł zupelnie nie proporcjonalnie jak do zakupionej wersji Iphona. Po tygodniu starań odesłałem telefon do sprzedawcy oraz zgłosiłem niezgodnosc towaru z umową. Jezeli sprzedawca nie doprowadzi telefonu do stanu jaki był w umowie bede rzadał zwrotu całosci kwoty. A najlepsze jest to że niezgodność towaru z umową można zgłaszac przez 2 lata :) używane rzeczy chyba do roku. Są oczywiscie wyjatki takie jak aukcja z licytacja, wyprzedaz, płyty cd, nosniki z danymi.
A więc jeżeli zakupiliście telefon i w umowie było że np. bez simlocka a po zaktualizowaniu jest to zamiast wydawać setki zł na usuniecie niech sprzedawca robi to za was ! a napewno wiele osób jest wprowadzanych w ten sposób w bład.

W momencie gdy dostałeś telefon był on bez simlocka. Wgrałeś poniekąd pirackie oprogramowanie , modyfikując oryginalny soft przez co uszkodziłeś telefon i blokada wróciła. Innymi słowy to Ty tak naprawdę zawiniłeś i jeżeli koleś ma choć trochę pojęcia to może Cię zwyczajnie olać. Robiąc JB czy też jak w przypadku androida wgrywając modyfikowany soft tracisz gwarancję. Oczywiście jak każdy wie wystarczy znów wgrać oryginał aby np. oddać telefon na gwarancję do serwisu , w przypadku allegro i Twojej sprawy nie wydaję mi się aby to tak działało.

#8027 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 24 października 2012 - 17:08

Ktoś już zamawiał: GEVEY™ Ultra S for GSM iPhone 4S iOS 6.0 ?

#8028 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 24 października 2012 - 19:08

Witam.

Mam pytanie odnośnie procesu odblokowywania iPhone 4 z sieci AT&T.

Czy ktoś byłby w stanie mi wytłumaczyć w jaki sposób zabrać się do darmowego ściągnięcia (?) simlocka z iPhone 4 z sieci AT&T? Jak wyglądają te procedury?

Z tego co się zorientowałem na ich stronie internetowej można wypełnić wniosek do tej usługi, wybrałem tą ostatnią dostępną opcję (odnośnie klienta - iż nim nie jestem, ani nie jestem z siecią związany w żaden sposóB), wpisałem imei, dane, e-mail. W odpowiedzi otrzymałem numer zlecenia i co ciekawe informację, że do wykonania odblokowania porzebna jest oryginalna faktura zakupu z numerem imei telefonu, przesłana faksowo w ciągu 48 godzin od zgłoszenia. Nie mam takiego potwierdzenia, ale możliwe, że sobie załatwię.

Czy procedura ta w moim przypadku idzie w dobrym kierunku? Jeśli da się coś z tym zrobić chętnie załatwię to za darmo, jeśli nie to na szczęście ceny simlocków z tej sieci są śmiesznie niskie.

Wiem, że istnieje tutaj w portalu temat odnośnie ściągania simlocka metodą telefoniczną ale wydaje mi się, że jest to już stara metoda, że teraz można całą procedurę wykonać za pośrednictwem formularza.

Tutaj odnośnik do niego:

www.att.com

Chociaż z tego co widzę tym sposobem jest chyba więcej roboty jednak, bo trzeba podawać takie dane jak numer ubezpieczenia (nadawany obywatelom USA), numer telefonu z umowy, itd... W przypadku naturalnie, gdy wybierzemy opcję, iż jesteśmy, bądź byliśmy klientami AT&T.

#8029 osqua

osqua
  • 9 postów

Napisano 24 października 2012 - 20:36

Ściąganie sim-locka przed aktywacją - iPh 4s

Witam ponownie!
Siedzę i szukam info już jakiś czas na temat ściągania sim-locka przed aktywacją (a nie jest to tanie - w Szczecinie 650 zł/iPh 4s) i dlatego też mam pytanie czy po ściągnięciu sim-locka dalej trzeba będzie aktywować odpowiednią kartą?
Teoretycznie po ściągnięciu nie ma żadnej sieci, więc nie powinno wołać o kartę, ale chcę się tylko upewnić.
I jeszcze ostatnie pytanie: czy skorzystać ze strony np.: [url=http://www.simlock.pl]Simlock.pl - Uwolnij swój telefon od blokady simlock[/url], gdzie koszt ściągnięcia sim-locka to 519 zł (i płacisz przed usługą) czy jednak może wydać 650 zł i zapłacić już po wykonanej pracy???

Z góry dziękuję za pomoc :wink:

#8030 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 24 października 2012 - 20:39

Ściąganie simlocka z iPhone z tego co się orientowałem działa na zasadzie podpięcia go do komputera z kartą sieci, której telefon nie obsługuje i odczekanie chwilę aż iTunes wyświetli komunikat o zdjęciu blokady. Tak to przynajmniej działa z iPhone 4.

#8031 911T

911T
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2012 - 20:47

Witam ponownie!
Siedzę i szukam info już jakiś czas na temat ściągania sim-locka przed aktywacją (a nie jest to tanie - w Szczecinie 650 zł/iPh 4s) i dlatego też mam pytanie czy po ściągnięciu sim-locka dalej trzeba będzie aktywować odpowiednią kartą?
Teoretycznie po ściągnięciu nie ma żadnej sieci, więc nie powinno wołać o kartę, ale chcę się tylko upewnić.
I jeszcze ostatnie pytanie: czy skorzystać ze strony np.: Simlock.pl - Uwolnij swój telefon od blokady simlock, gdzie koszt ściągnięcia sim-locka to 519 zł (i płacisz przed usługą) czy jednak może wydać 650 zł i zapłacić już po wykonanej pracy???

Z góry dziękuję za pomoc :wink:

Placisz przed, nie po ale to jest zaufana stona, wiec nie masz co sie martwic.
Oczywiscie wysylasz im IMEI telefonu i po zakonczeniu cieszysz sie na zawsze odblokowanym iphonem
moze troche drogo ale oplaca sie :)

#8032 osqua

osqua
  • 9 postów

Napisano 24 października 2012 - 20:59

Dzięki wielkie za pomoc :D

#8033 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 05:11

W momencie gdy dostałeś telefon był on bez simlocka. Wgrałeś poniekąd pirackie oprogramowanie , modyfikując oryginalny soft przez co uszkodziłeś telefon i blokada wróciła. Innymi słowy to Ty tak naprawdę zawiniłeś i jeżeli koleś ma choć trochę pojęcia to może Cię zwyczajnie olać. Robiąc JB czy też jak w przypadku androida wgrywając modyfikowany soft tracisz gwarancję. Oczywiście jak każdy wie wystarczy znów wgrać oryginał aby np. oddać telefon na gwarancję do serwisu , w przypadku allegro i Twojej sprawy nie wydaję mi się aby to tak działało.

po pierwsze przez 10 pierwszych dni mozesz oddac towar bez podawania przyczyny jezeli kupowales przez internet, po drugie chyba nie przeczytales dokladnie kolezko tego co napisalem, iphone jest zablokowany na serwerze apple czyli juz musialem taki kupic ! A idac dalej to samo by bylo po kazdej aktualizacji jezeli na serwerze jest zablokowany. Oddalem telefon kompletnie wyczyszczony bez Jailbreaka.
" Wgranie jailbreaka nie jest powodem utraty gwarancji " chociaz nie z tego tytułu zwrócilem ( towar niezgodny z umowa ) .
A jeszcze tak nawiasem, kazdy towar który kupujesz jako nowy od przedsiebiorcy mozna z tego tytułu zwrócic przez 2 lata nawet jezeli daje on ci 6 miesiecy gwarancji jak w moim przypadku jak cos sie dzieje ty wybierasz z czego skorzystasz i gdzie oddasz czy do serwisu czy do przedsiebiorcy u którego kupilłeś.
Jak troche poczytasz to sie przekonasz że klient ma zawsze racje i prawo w takich przypadkach jest po stronie osoby kupującej i jeżeli ktoś Ci sprzedaje telefon bez simlocka a jest zdjety tylko np software-owo jak w przypadku apple a nie poinformuje Cie o tym to jest to wprowadzenie klienta w bład gdyby o tym wspomniał w przypadku allegro w opise to było by ok i mógł by mnie olac i kazdego innego klienta bo był bys swiadomy tego co kupujesz ale gdy ktos mowi ze blokady nie ma a na serwerze jest to znaczy że od poczatku krecil.

Ta wiadomosc napisalem aby pomóc osobom które czuja sie pokrzywdzone gdy wydaja na telefon ok 2000 zł kupuja nowy i bezsimlocka w niby sklepie a pozniej okazuje sie ze musze zaplacic jeszcze 600 zł wiec sorry ale nie życze sobie komentarzy typu ze "mozna takiego klienta olac".
Mam nadzieje że komus ta wiadomosc sie przyda i zaoszczedzi niepotrzenego wydawania pieniedzy na simlocki ktorych wogole nie powinno byc w sprawach takich jak ta.

#8034 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 25 października 2012 - 06:13

Witam.

Mam pytanie odnośnie procesu odblokowywania iPhone 4 z sieci AT&T.

Czy ktoś byłby w stanie mi wytłumaczyć w jaki sposób zabrać się do darmowego ściągnięcia (?) simlocka z iPhone 4 z sieci AT&T? Jak wyglądają te procedury?

Z tego co się zorientowałem na ich stronie internetowej można wypełnić wniosek do tej usługi, wybrałem tą ostatnią dostępną opcję (odnośnie klienta - iż nim nie jestem, ani nie jestem z siecią związany w żaden sposóB)....

W takim przypadku mozesz zapomniec o darmowym odblokowaniu-to jest usluga tylko i wylacznie dla osob z 2 letnim kontraktem z At&t.

#8035 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 08:12

po pierwsze przez 10 pierwszych dni mozesz oddac towar bez podawania przyczyny jezeli kupowales przez internet, po drugie chyba nie przeczytales dokladnie kolezko tego co napisalem, iphone jest zablokowany na serwerze apple czyli juz musialem taki kupic ! A idac dalej to samo by bylo po kazdej aktualizacji jezeli na serwerze jest zablokowany. Oddalem telefon kompletnie wyczyszczony bez Jailbreaka.
" Wgranie jailbreaka nie jest powodem utraty gwarancji " chociaz nie z tego tytułu zwrócilem ( towar niezgodny z umowa ) .
A jeszcze tak nawiasem, kazdy towar który kupujesz jako nowy od przedsiebiorcy mozna z tego tytułu zwrócic przez 2 lata nawet jezeli daje on ci 6 miesiecy gwarancji jak w moim przypadku jak cos sie dzieje ty wybierasz z czego skorzystasz i gdzie oddasz czy do serwisu czy do przedsiebiorcy u którego kupilłeś.
Jak troche poczytasz to sie przekonasz że klient ma zawsze racje i prawo w takich przypadkach jest po stronie osoby kupującej i jeżeli ktoś Ci sprzedaje telefon bez simlocka a jest zdjety tylko np software-owo jak w przypadku apple a nie poinformuje Cie o tym to jest to wprowadzenie klienta w bład gdyby o tym wspomniał w przypadku allegro w opise to było by ok i mógł by mnie olac i kazdego innego klienta bo był bys swiadomy tego co kupujesz ale gdy ktos mowi ze blokady nie ma a na serwerze jest to znaczy że od poczatku krecil.

Ta wiadomosc napisalem aby pomóc osobom które czuja sie pokrzywdzone gdy wydaja na telefon ok 2000 zł kupuja nowy i bezsimlocka w niby sklepie a pozniej okazuje sie ze musze zaplacic jeszcze 600 zł wiec sorry ale nie życze sobie komentarzy typu ze "mozna takiego klienta olac".
Mam nadzieje że komus ta wiadomosc sie przyda i zaoszczedzi niepotrzenego wydawania pieniedzy na simlocki ktorych wogole nie powinno byc w sprawach takich jak ta.

Łamanie/modyfikowanie oryginalnego spftu nie jest powodem utraty gwarancji ^^? Dobre.
Kup iPhone wgraj JB i oddaj go na gwarancje do apple, zobaczymy czy go przyjmą.
Kolejna sprawa sam przyznałeś się że w momencie gdy dostałeś telefon był on bez blokady simlock (nie ważne w jaki sposób ominięta, programowo czy gevey) a ty modyfikując soft nałożyłeś simlocka. Fakt masz 10 dni na oddanie sprzętu kupionego przez neta , ale musisz oddać go w takim samym stanie w jakim go kupiłeś a ty nie oddajesz go w takim.

#8036 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 25 października 2012 - 09:21

Kolejna sprawa sam przyznałeś się że w momencie gdy dostałeś telefon był on bez blokady simlock (nie ważne w jaki sposób ominięta, programowo czy gevey) a ty modyfikując soft nałożyłeś simlocka. Fakt masz 10 dni na oddanie sprzętu kupionego przez neta , ale musisz oddać go w takim samym stanie w jakim go kupiłeś a ty nie oddajesz go w takim.

miał być bez simlocka, a nie z ominiętym simlockiem. Opis aukcji wprowadzał w błąd, jeśli ktoś kupuje telefon bez simlocka a dostaje z simlockiem + gevey/ultrasn0w/cosinnego to jest po prostu oszustwo

#8037 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 09:36

Łamanie/modyfikowanie oryginalnego spftu nie jest powodem utraty gwarancji ^^? Dobre.
Kup iPhone wgraj JB i oddaj go na gwarancje do apple, zobaczymy czy go przyjmą.

Po czyjej Ty stronie jesteś czlowieku :mad:

TELEFON NOWY w OPISIE FABRYCZNIE BEZ SIMLOCKA !!

A skoro simlocka nie bylo a na serwerze jest tzn ze ktos juz przede mna przy nim majstrowal ja oddaje bez JB.

Przez tydzien chodzilem po serwisach prosilem tego czlowieka przez tel zeby mi powiedzial jak ominol simlocka w Iphonie a on w zaparte ze aparat fabrycznie nie ma simlocka.

Jak ktos oszukuje prowadzi dzialalnosc i handluje w necie prawo dla takich osob nie ma taryfy ulgowej poczytaj troche zamiast sie spierac. Nikomu nie pomagasz tu taka gadka jedynie popierasz nieuczciwego sprzedawce.

PS

Fakt masz 10 dni na oddanie sprzętu kupionego przez neta , ale musisz oddać go w takim samym stanie w jakim go kupiłeś a ty nie oddajesz go w takim.

Z tytułu niezgodnosci towaru z umowa mozna oddac telefon i kazda inna rzecz noszaca slady normalnego użytkowania. Nie mowie tu o Jailbreaku bo tu sie mozna spierac ale chodzi o to ze nie musisz oddawac czegos w takim stanie jak kupiles.

A to opis telefonu z allegro:

DO SPRZEDANIA: NOWY APPLE IPHONE 4 8GB
TELEFON ORYGINALNIE NIE POSIADA SIMLOCKA. DZIAŁA W KAŻDEJ SIECI. POSIADA POLSKIE MENU.
STAN TECHNICZNY: TELEFON NOWY W 100% SPRAWNY.
FABRYCZNIE ZAFOLIOWANY. PUDEŁKO OTWARTE TYLKO W CELU POTWERDZENIA, ŻE IPHONE JEST BEZ SIMLOCKA.

nie pokazje calej aukcji bo mimo wszystko chce aby sprzedawca pozostal anonimowy.

#8038 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 10:19

Z tytułu niezgodnosci towaru z umowa mozna oddac telefon i kazda inna rzecz noszaca slady normalnego użytkowania. Nie mowie tu o Jailbreaku bo tu sie mozna spierac ale chodzi o to ze nie musisz oddawac czegos w takim stanie jak kupiles.

No tak możesz kupić telefon w którym ominięto simlocka, uszkodzić go łamiąc soft i oddać a sprzedawca może być stratny.

miał być bez simlocka, a nie z ominiętym simlockiem. Opis aukcji wprowadzał w błąd, jeśli ktoś kupuje telefon bez simlocka a dostaje z simlockiem + gevey/ultrasn0w/cosinnego to jest po prostu oszustwo

Masz rację, ale chodzi mi o to że w momencie kiedy łamiesz soft tracisz jakąkolwiek gwarancję i zawsze robisz to na własną odpowiedzialność, i przez to ja bym odmówił zwrotu takiego telefonu bo dostaje go w innym stanie technicznym niż wysłałem.

#8039 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 10:30

Uparty jestes ale ktos ten soft złamał przede mna i kazdy kto twierdzi ze telefon nie ma simlocka a na serwerze appla jest zablokowany musial przy nim grzebac nie wazne. Czytaj opis sprzedawcy ktory dolaczylem i przestan sie tu spierac juz napisalem ze nikomu taka gadka nie pomagasz a nie o to tutaj chodzi :mad:

#8040 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 10:33

Uparty jestes ale ktos ten soft złamał przede mna i kazdy kto twierdzi ze telefon nie ma simlocka a na serwerze appla jest zablokowany musial przy nim grzebac nie wazne.

Czytaj opis sprzedawcy ktory dolaczylem i przestan sie tu spierac juz napisalem ze nikomu taka gadka nie pomagasz a nie o to tutaj chodzi :mad:

Nie chodzi mi o tego simlocka bo tu przyznałem rację ze zostałeś oszukany. Chodzi mi o to że chcesz oddać telefon w innym stanie technicznym niż go otrzymałeś co jest wg. mnie nie zgodne z prawem. Bo to ty uszkodziłeś telefon łamiąc soft a nie poprzedni właściciel.
Ta "gadka" nie ma nikomu pomagać. Takie jest moje zdanie na ten temat i od tego jest forum abym mógł je wyrażać.

#8041 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 10:40

Ja uszkodzilem telefon buhahaha poprostu zaktualizowalem oprogramowanie przeczytaj opis sprzedawcy ktory dolaczylem 2 posty temu na samym dole wyrazne jest w opisie telefon oryginalnie nie posiada simlocka. Jak to nie jest oszustwo to nie wiem co jest. A wedlug Ciebie w jaki sposob sprzedawca zdjal z niego smilocka ?? To co probuje Ci przetlumaczyc to ze on pierwszy musial zalamac oprogramowanie zeby sprzedac mi go bez a pisanie ze oryginalnie nie posiada blokady jest zwyklym klamstwem.

#8042 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 10:43

Ja uszkodzilem telefon buhahaha
poprostu zaktualizowalem oprogramowanie przeczytaj opis sprzedawcy ktory dolaczylem 2 posty temu na samym dole wyrazne jest w opisie telefon oryginalnie nie posiada simlocka.
Jak to nie jest oszustwo to nie wiem co jest.

A wedlug Ciebie w jaki sposob sprzedawca zdjal z niego smilocka ??

To co probuje Ci przetlumaczyc to ze on pierwszy musial zalamac oprogramowanie zeby sprzedac mi go bez a pisanie ze oryginalnie nie posiada blokady jest zwyklym klamstwem.

To się w końcu zdecyduj czy zaktualizowałeś soft czy zrobiłeś Jailbreaka ?
Po za tym naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z tym kłopot. Tak zostałeś oszukany, przyznałem to.

#8043 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 10:51

Bo to ty uszkodziłeś telefon łamiąc soft a nie poprzedni właściciel.

Kupilem na allegro nowy telefon wiec to mnie czyni jego pierwszym wlascicielem a jezeli telefon zostal mi sprzedany bez simlocka a na serwerze appla jest to chyba oznacza ze gosc pierwszy zlamal ios.
Jak robisz JB zawsze wiaze sie to z aktualizacja oprogramowania.
Sprzedajesz telefony czy co bo ja nie rozumiem co i komu probujesz udowodnic.
Na samym poczatku zostalem oszukany przez nieuczciwego sprzedawce i jak myslisz ze tu istotniejsze jest to czy zrobilem JB to cos z Toba stary jest nie tak.

#8044 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 10:57

Kupilem na allegro nowy telefon wiec to mnie czyni jego pierwszym wlascicielem a jezeli telefon zostal mi sprzedany bez simlocka a na serwerze appla jest to chyba oznacza ze gosc pierwszy zlamal ios.
Jak robisz JB zawsze wiaze sie to z aktualizacja oprogramowania.
Sprzedajesz telefony czy co bo ja nie rozumiem co i komu probujesz udowodnic.
Na samym poczatku zostalem oszukany przez nieuczciwego sprzedawce i jak myslisz ze tu istotniejsze jest to czy zrobilem JB to cos z Toba stary jest nie tak.

Co ? Od kiedy aby zrobić JB trzeba aktualizować soft ? Co ty za głupoty piszesz? Widać że nawet nie masz pojęcia o czym piszesz.
Napiszę to po raz ostatni i niech to do ciebie dojdzie. Robiąc JB modyfikujesz soft i tracisz gwarancję, dodatkowo przez to że zrobiłeś JB zwracasz telefon w innym stanie technicznym niż go otrzymałeś, można to nazwać uszkodzeniem telefonu. I ja na miejscu sprzedawcy nie przyjął bym go z tej racji. Dodatkowo widać że nie masz pojęcia o samym Jailbreaku, który robisz na własną odpowiedzialność i który może uszkodzić telefon.

#8045 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 października 2012 - 11:02

W takim przypadku mozesz zapomniec o darmowym odblokowaniu-to jest usluga tylko i wylacznie dla osob z 2 letnim kontraktem z At&t.

Telefon został zakupiony we wrześniu 2010 więc już raczej jest po umowie. A usługa jest dla osób, którym po prostu skończył się kontrakt, nie że po 2 latach dopiero można. Więcej szczegółów mam nadzieję będę znał na weekendzie.

---------- Wpis dodano o 12:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:59 ----------

Co ? Od kiedy aby zrobić JB trzeba aktualizować soft ? Co ty za głupoty piszesz? Widać że nawet nie masz pojęcia o czym piszesz.
Napiszę to po raz ostatni i niech to do ciebie dojdzie. Robiąc JB modyfikujesz soft i tracisz gwarancję, dodatkowo przez to że zrobiłeś JB zwracasz telefon w innym stanie technicznym niż go otrzymałeś, można to nazwać uszkodzeniem telefonu. I ja na miejscu sprzedawcy nie przyjął bym go z tej racji. Dodatkowo widać że nie masz pojęcia o samym Jailbreaku, który robisz na własną odpowiedzialność i który może uszkodzić telefon.

Od kiedy to robiąc JB można uszkodzić sobie telefon? Chyba tylko jeśli przypadkiem przepalą się jakieś układy w telefonie...

Poza tym zz tego co mi się wydaje, kiedyś było o tym głośno, że Apple przegrało proces przeciwko jailbreakowcom i cała procedura wgrywania i posiadana JB nie jest nielegalna. Wiadomo, zależy kto co tam trzyma jeszcze...

A tak BTW Paf chyba trochę przesadzasz i mieszasz w głowie Panu Kamilowi. Jeśli czujesz się oszukany, kamil84 to po prostu zgłoś ten fakt sprzedawcy. Z tego co zrozumiałem aktualizowałeś soft, wgrałeś JB i okazało się, że telefon ma silmocka. Jeśli tak simlock pojawił się już podczas aktualizacji oprogramowania. To, że wgrałeś inne oprogramowanie niż było (oficjalne) nie ma żadnego wpływu na to w jakim stanie telefon nabyłeś.

#8046 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 11:07

Od kiedy to robiąc JB można uszkodzić sobie telefon? Chyba tylko jeśli przypadkiem przepalą się jakieś układy w telefonie...

Poza tym zz tego co mi się wydaje, kiedyś było o tym głośno, że Apple przegrało proces przeciwko jailbreakowcą i cała procedura wgrywania i posiadana JB nie jest nielegalna.

Od zawsze jest ryzyko. Nawet przy zwyczajnej zmianie na oryginalny soft są sytuację przy których coś przestaje działać.
Owszem apple przegrało proces. Ale było to w stanach. Kiedyś czytałem artykuł na ipod.info.pl że u nas w kraju JB jest jednak nie do końca legalny.

#8047 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 października 2012 - 11:10

Od zawsze jest ryzyko. Nawet przy zwyczajnej zmianie na oryginalny soft są sytuację przy których coś przestaje działać.
Owszem apple przegrało proces. Ale było to w stanach. Kiedyś czytałem artykuł na ipod.info.pl że u nas w kraju JB jest jednak nie do końca legalny.

Ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest bardzo małe. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją (co prawda w mojej krótkiej karierze z iOS), aby ktoś uwalił sobie (a raczej uceglił) telefon przez aktualizacje systemu czy jb. Te telefony są tak sprytnie skonstruowane, że jeśli nic nie jest uszkodzone chyba zawsze można wejść do trybu DFU zwykłego czy wymuszonego i zrobić z nimi porządek.

#8048 kamil84

kamil84
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 11:12

Robiąc JB modyfikujesz soft i tracisz gwarancję, dodatkowo przez to że zrobiłeś JB zwracasz telefon w innym stanie technicznym niż go otrzymałeś, można to nazwać uszkodzeniem telefonu.

Primo od czlowieka nie chce z powrotem pieniedzy tylko doprowadzenia go do stanu w jakim kupilem jaki byl w opisie oryginalnie bez simlocka.
A to czy zrobilem JB juz nie jest jego sprawa. Kupilem nowy telefon oryginalnie bez simlocka a taki nie byl skoro na serwerze Appla jest zablokowany. A jezeli tak jest to znaczy ze nie jest oryginalnie bez simlocka i gosc musi doprowadzic go do stanu jak w umowie czyli odblokowac go u Applei jak ktos tu ma problemy ze zrozumieniem tekstu to ty Paf.
Wiec czego jako sprzedawca bys nie zrobil bo to ze na gwarancje bys nie przyjal to rozumiem ale ja oddaje sprawny telefon i chce aby byl doprowadzony do stanu jak w opisie oryginalnie bez simlocka znaczy odblokowany u Appla.
I nie probuj ze mnie robic idioty bo nie tylko upgrade softu nazywa sie aktualizacja.

Ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest bardzo małe. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją (co prawda w mojej krótkiej karierze z iOS), aby ktoś uwalił sobie (a raczej uceglił) telefon przez aktualizacje systemu czy jb. Te telefony są tak sprytnie skonstruowane, że jeśli nic nie jest uszkodzone chyba zawsze można wejść do trybu DFU zwykłego czy wymuszonego i zrobić z nimi porządek.

dzieki :)

#8049 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 października 2012 - 11:15

kamil84, masz rację, nie wiem co Paf chce Ci udowodnić. Zwróć się do sprzedawcy, jeśli nie godzi się na Twoje warunki (czy to zwrot gotówki, czy, jak to napisałeś, "doprowadzenie telefonu do stanu z opisu") po prostu zgłoś sprawę do Allegro z tytułu niezgodności przedmiotu z opisem, oni już resztę załatwią.

#8050 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 października 2012 - 11:17

Primo od czlowieka nie chce z powrotem pieniedzy tylko doprowadzenia go do stanu w jakim kupilem jaki byl w opisie oryginalnie bez simlocka.
A to czy zrobilem JB juz nie jest jego sprawa. Kupilem nowy telefon oryginalnie bez simlocka a taki nie byl skoro na serwerze Appla jest zablokowany. A jezeli tak jest to znaczy ze nie jest oryginalnie bez simlocka i gosc musi doprowadzic go do stanu jak w umowie czyli odblokowac go u Applei jak ktos tu ma problemy ze zrozumieniem tekstu to ty Paf.
Wiec czego jako sprzedawca bys nie zrobil bo to ze na gwarancje bys nie przyjal to rozumiem ale ja oddaje sprawny telefon i chce aby byl doprowadzony do stanu jak w opisie oryginalnie bez simlocka znaczy odblokowany u Appla.
I nie probuj ze mnie robic idioty bo nie tylko upgrade softu nazywa sie aktualizacja.
\

Nic nie musi. Wystarczy że powoła się na to że nie umiejętnie użytkowałeś sprzęt, a uszkodzenia powstałe po sprzedaży w taki sposób go nie obchodzą. Jestem ciekawe co nazywasz aktualizacją jak nie upgrade softu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych