Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11474 odpowiedzi w tym temacie

#626 Enigma-aa

Enigma-aa
  • 3 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 18:45

[url=http://allegro.pl/iphone-4-4-0-1-aktywacja-simlock-odblokowanie-wwa-i1197423258.html#gallery]iPHONE 4 4.0.1 aktywacja simlock Odblokowanie Wwa (1197423258) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
A co sądzicie o tym? Wierzyć... ?
Dzwoniłam i powiedzieli, że za wszystko zapłacę od 50 do 80 złotych.

#627 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 grudnia 2010 - 18:56

Sądzę, że ktoś chce wziąć pieniądze za to co można zrobić samemu i jest opisane na forum.

#628 Steam

Steam
  • 44 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 20:53

Czy we włoskich sieciach komórkowych np. Vodafone daja simlocka na telefony? Bo słyszałem że nie ale chce się upewnić.

#629 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 27 grudnia 2010 - 21:05

Nie wiem kiedy dokładnie to nastąpiło, ale O2 z UK oferuje zdjęcie simlocka z wszystkich iPhone'ów w tym 4. Teraz jak jesteś klientem z abonamentem zdejmują simlock'a za darmo. Jeżeli masz iPhone "pay and go" płacisz 15 funtów. To tak w skrócie. Po detale zapraszam do linku:

O2 | iPhone Unlocking | Find out about unlocking your iPhone

Myślę, że wielu osobom ułatwi to życie.

#630 Baziejekk

Baziejekk
  • 19 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 21:23

Tak się składa, że mam simlocka własnie z O2 z UK . Jest ktoś tu obeznany kto w ten sposób zdejmował ze swojego IP simlocka ? Mógł by mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób przebiega zdjęcie tego simlocka przez O2 ?

#631 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 21:28

Tak się składa, że mam simlocka własnie z O2 z UK . Jest ktoś tu obeznany kto w ten sposób zdejmował ze swojego IP simlocka ? Mógł by mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób przebiega zdjęcie tego simlocka przez O2 ?

Nie wiem jak sobie radzisz z angielskim, ale link który podałem w dość jasny sposób wyjaśnia co i jak. Myślę, że nawet jak nie masz nr z O2, który nie jest powiązany z telefonem to też Ci jako ta opcja 'Pay and Go' simlock'a zdejmą.

#632 suboshi

suboshi
  • 5 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 22:02

ja właśnie jestem w trakcie zdejmowania simlocka poprzez O2 ireland. Podałem im IMEI a oni wysyłaja go do apple żeby odblokowali ( w przypadku pay as you go wymagają mieć historię doładowań telefonu na ponad 150e) co do oferty na kartę z O2 UK płąci się 15 f . Co do usługi z linka to jest to zwykłe odblokowanie a nie zdjęcie simlocka więc raczej nie warto za to płacić.

#633 rybathe

rybathe
  • 7 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 22:03

PROSZĘ O POMOC. Kupiłem dziś z komisu iphone 3g na sofcie 3.2 ? bez simlocka. połączyłem się z itunes i automatycznie pobrało mi aktualizacje 4.2... jestem w plusie nie mogę wbic do telefonu. próbowałem juz na kartach play era i nic. czy jest jakas możliwość żebym wgrał softa innego (bez simlockla) ? proszę o pomoc..

#634 ToFFiK12

ToFFiK12
  • 146 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 22:17

jak wgrałeś 4.2 to już nie.

#635 suboshi

suboshi
  • 5 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 22:29

Widocznie był tylko zrobiony unlock. Jeśli w komisie dokładnie zaznaczyli że telefon jest bez simlocka to była by podstawa do zwrotu telefonu.

#636 rybathe

rybathe
  • 7 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:19

przed chwilą pojechałem do sklepu po starter orange. i nie działa. próbowałem juz plus orange play era i nic. jest jakiś ratunek w ogóle?

#637 imarge_

imarge_
  • 78 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:23

Podaj model ustawienia>ogólne> to urządzenie. Zobaczymy skąd jest telefon :)

#638 Baziejekk

Baziejekk
  • 19 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:27

Stronka mi nie wchodzi zapomniałem dodać .

#639 rybathe

rybathe
  • 7 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:37

@imarge nie mogę się dostac do telefonu jedyne co mi wyswietla to ze mam podłączyc do itunes natomiast itunes wyświetla :"karta sim włożona do telefonu nie jest obsługiwana " jakie jeszcze sieci wchodzą w gre? da się jakoś go uruchomić bez sim?

#640 miko454

miko454
  • 181 postów
  • SkądBydgoszcz, PL

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:45

Witam mam pytanie związane z Ultrasn0w 1.2 czy jak ściągam simlocka to muszę mieć wyjętą kartę czy też włożną? Pozdro

#641 suboshi

suboshi
  • 5 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:08

@imarge

jakie jeszcze sieci wchodzą w gre?

coś z UK lub USA.

#642 klosz007

klosz007
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 grudnia 2010 - 13:54

Teoretycznie tak ale praktyczenie jak widac po ostatnich plodach ich pracy obecna ekipa devteam to raczej nie smietanka hakerskiego swiatka. Nowy unlock to cos ala odgrzewany kotlet anie nowy 'produkt'. Kiedys JBki ukazywaly sie godziny po relku oficjalnego softu, teraz trzeba czekac tygodniami albo miesiacami a i tak sa jakies problemy. Czekac zawsze mozna... zalezy ile ma kto cierpliwosci. Mi sie na nowego unlocka przestalo chciec czekac 2 tyg temu i dlatego zamowilem pelnego unlocka. Dla mnie kupic nowego Iphonea'a by miesiacami korzystac z niego jak playera mp3 a w kieszeni nosic jakis drugi badziewny telefon to jakas paranoja. Jesli natomiast mialbym korzystac z unlocka np od devteam to poczytalbym wczesniej milion komentarzy czy absolutnie nie ma z tym problemow zanim wgralbym jakies gowno ktore mogloby rozwalic mi gps, wifi albo jeszcze co innego. Dopiero wtedy wydatki, zmartwienie i problemy sie zaczynaja.

Twój post świadczy o nie zrozumieniu tematu. DevTeam to nie opłacana grupa programistów z odstępem do poufnych danych Apple lecz grupa hobbystów pracujących dla nas za darmo, robiąca reverse engineering produktów Apple.

Działalność Dev-Team polega na poszukiwaniu błędów w oprogramowaniu iPhone które dają się wykorzystać do zrobienia JB lub unlocka. Zaś tak się składa, że ani unlock ani jailbreak nie jest zgodny z polityką Apple i wobec tego w momencie gdy Dev-Team opublikuje JB dla nowego iOS lub unclock dla nowego baseband'u, Apple w następnej wersji łata błędy w iBoot/iOS/baseband które pozwoliły na JB/unlock. Jest to rodzaj gry w kotka i myszkę, następstwem tego jest to, że niestety tych dających się wykorzystać błędów jest coraz mniej i ich poszukiwanie trwa coraz dłużej, a praktyczne wykorzystanie tych które daje się jeszcze znaleźć jest coraz trudniejsze. A może przyjść dzień, że Dev-Team uzna że dana wersja bootrom, iOS czy baseband nie ma błędów które pozwolą na JB/unlock i któregoś dnia się to wszystko zwyczajnie skończy.

Nikt nigdy nie dawał gwarancji, że do każdej wersji szybko da się znaleźć exploit i Dev-Team zawsze o tym lojalnie uprzedzał. Zawsze zalecali nie wgrywanie nowych wersji iOS jeżeli zależy nam na JB lub unlocku - ponieważ nie ma i nie było nigdy gwarancji, że nowe wersje softu będą miały nowe błędy dające się wykorzystać i że te błędy zostaną znalezione w określonym zdefiniowanym czasie.

A nowy unlock w oparciu o baseband iPada też wyraźnie jest opisany jako taki który nie jest żadnym rozwiązaniem docelowym dla ogółu a stanowi wyłącznie deskę ratunkową dla tych który w swojej głupocie zaaplikowali sobie baseband do którego nie ma jeszcze unlocka i zrobili sobie z iPhone'a iPod'a Touch. Konsekwencje wgrania tego baseband'u są też jawnie podane i Apple z pewnością wkrótce je wykorzysta - Ci szczęśliwcy zapewne mogą się pożegnać z nowszymi wersjami iOS - o ile tych z 3G pewnie bardzo to nie zaboli (i tak wiele ich już nie zobaczymy), o tyle Ci co mają 3GS i to zrobili - można im tylko złożyć kondolencje.

Wszystko to przypomina mi nieco historię sprzed lat kiedy miałem kolegę który koniecznie chciał jak najtaniej lub za darmo oglądać kodowaną TV satelitarną (cyfrową). Na początku szło łatwo bo szybko znajdowano dziury w zabezpieczeniach a operatorzy szybko nie naprawiali tych błędów. Czasy się jednak zmieniały, zjawisko piracenia TV się powiększało, operatorzy zabrali się do pracy a ja widziałem, że kolega coraz to więcej czasu spędza na programowaniu kart, czytaniu forów i grzebaniu w tunerach. W efekcie czasu na oglądanie spiraconej TV miał coraz mniej (bo coraz więcej musiał kombinować), jak już udawało się znaleźć jakieś nowe obejście to działało krótko a znalezienie nowego obejścia zajmowało coraz więcej czasu. No i w efekcie dał sobie z tym spokój i zaczął płacić normalny abonament za to co chciał oglądać.

No i podobną sytuację mamy dziś z iPhonem - wszystkie łatwe do znalezienia dziury zlikwidowane, szukanie nowych trwa coraz dłużej, oprogramowanie Apple jest coraz doskonalsze. Nie liczmy że to się zmieni na lepsze. Jeżeli ktoś przyoszczędził i ma iPhone'a z simlockeim który musi być zdjęty aby używać karty SIM lub jeśli jest w jakimś stopniu zależny od Jailbreak'a to niestety trzeba siedzieć na forach, uczyć się tego o co chodzi w iPhone, uzbroić się w cierpliwość i nigdy nie wrzucać nowych wersji iOS zanim nie ma gotowych dla nich odpowiednich "obejść" (a ich znajdywanie trwa coraz dłużej). I przede wszystkim trzeba rozumieć o co w tym chodzi. (A obserwując choćby ten wątek dochodzę do wniosku, że takich osób jest coraz mniej - forum jest zapełnione postami osób które najpierw coś zrobiły bez zastanowienia i głębszego zrozumienia, później zadają pytania dlaczego coś nie działa a na koniec zadają pytania kiedy wreszcie będzie JB/unlock do wersji którą sobie nieświadomie wgrali. A będzie jak już będzie...)

A więc jeżeli taki układ nam nie odpowiada to albo należy zmienić platformę na inną (bardziej otwartą) albo kupić iPhone'a bez simlocka albo (jeżeli w danym wariancie jest to możliwe) zdjąć simlocka w oficjalny sposób (przez operatora lub przez simlock.pl) i przestać wreszcie narzekać.

#643 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 28 grudnia 2010 - 14:00

Panowie Ci co korzystali z simlock.pl. W jaki sposób zorientowaliście się, że simlock został zdjęty ? Przyszła wiadomość od simlock.pl czy może jakoś na telefonie coś wyskoczyło ? Bo swego czasu jak zdejmowałem z Orange France to na telefonie pojawił się komunikat "Telefon został aktywowany". Czy w przypadku 4ki z O2 też tak to będzie wyglądało ? Mam juz 4.2 zainstalowane i nie chce robić RESTORE :(

#644 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 15:41

.....CIACH.....

Kolego bez obrazy, ale taki wpis to się nadaje na blog'a. Mało kto to przeczyta.

#645 klosz007

klosz007
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 grudnia 2010 - 19:41

Fakt, trochę się za bardzo rozpisałem :-( Ale to są refleksje jakie mnie naszły po przeczytaniu tego całego wątku (65 stron).

#646 ToFFiK12

ToFFiK12
  • 146 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 21:39

Ja przeczytałem ;)

#647 TiCus

TiCus
  • 143 postów
  • SkądUK

Napisano 28 grudnia 2010 - 23:33

Ja rowniez przeczytalem calosc od klosz007 i z pewnoscia jeszcze nie raz cytat tej wypowiedzi bedzie gdzie podrzucony. Sami zobaczcie szanowni forumowicze, ze postow z problemami "zrobilem update co teraz?" pojawia sie coraz wiecej. Wielu "nowym" (nowym jak nowym) userom iPhonow nie chce sie zaglebic w temat, poszukac, poczytac i przeanalizowac informacji, ktore latwo znalezc w necie. Na myapple praktycznie wszystkie mozliwe tematy dot. JB, unlocka, aktywowania iPhona (i nie tylko) zostaly poruszone a problemy nadal sie pojawiaja - w kolko te same.
Po co zawsze wytluszczonym drukiem lub w kolorze czerwonym podawana jest informacja NIE ROBIC UPDATE, skoro i tak za chwile pojawia sie post z prosba o pomoc.

AbovePL -> mieszkam w UK i z tego co wiem w sieci O2 mozna zdejmowac simlock z iP4 wypelniajac formularz na O2 | Mobile Phones, Broadband & Sims From The UK's Leading Provider tak jak to bylo wczesniej z 3G i 3Gs.

#648 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 29 grudnia 2010 - 00:26

Ale to trzeba mieszkać w UK. Ja już kupiłem unlocka i czekam. Pytanie jak to sprawdze bo robić co pare dni RESTORE mi się nie uśmiecha.

#649 klosz007

klosz007
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudnia 2010 - 00:28

Niestety, użytkowników iPhone/iPod Touch jest coraz więcej, siłą rzeczy wzrasta ilość tych którzy myślą, że zabawa z JB i unlockiem to coś jak setup.exe a jak się pojawią problemy to na pewno Dev-Team zaraz coś wymyśli i będzie po sprawie. Ja tu co prawda za wiele postów na tym forum nie mam ale iPhone'a 3G z simlock Orange mam od początku oficjalnej sprzedaży w PL (kiedy to było ?), bardzo niedawno przesiadłem się na iPhone 4 bez simlocka. Jailbreak jest bliski mojemu sercu (choćby z powodu biteSMS) a unlock w ogóle - miałem co prawda simlocka w 3G ale i tak jestem ich klientem od dobrych kilku lat więc ogólnie to zagadnienie mnie słabo interesowało. No może jedynie pod kątem ew. odsprzedaży ale pomimo faktu posiadania basebandu obecnie nie-unlockowalnego (tego z 4.2.1) i tak błyskawicznie znalazłem kupca. Dlaczego mam tak mało postów na forum ? Ano bo wszystko co jest ważne można przeczytać tutaj na forum lub na blogu Dev-teamu a w ostateczności Google podpowie. I ta metoda nigdy mnie nie zawiodła - wystarczy przeczytać, zrozumieć a nie robić a później zadawać pytania (szczególnie typu kiedy Dev-Team wreszcie wypuści JB/unlock). Nigdy nie zrobiłem update'u iOS'a do momentu kiedy jawnie nie było to powiedziane, że można to zrobić bez negatywnego wpływu na JB. Teraz w iPhone 4 wszystko na temat JB będę czytać ze zdwojoną uwagą bo możliwości popełnienia błędnego nieodwracalnego kroku jest jeszcze więcej. Siłą rzeczy temat unlocka na razie w ogóle mnie nie będzie interesować. I tym zakończę chwilowo swój udział w tym wątku cierpliwie czekając na finalny untethered jailbreak iOS 4.2.1 (i też go zrobię dopiero gdy pojawi się chociaż trochę opinii o tym jak działa w praktyce).

#650 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 00:45

klosz007 sorry, ale kogo obchodza te twoje smuty...ktos kto bedzie mial taki problem, to w dupie bedzie mial to co ty tam pisze, bo i tak zrobi nowy temat ^^

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych