Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ciagle slysze MAC vs PC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
163 odpowiedzi w tym temacie

#151 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 07 października 2010 - 09:05

Nie popadajmy w skrajność bo zaraz wyjdzie, że jak nie masz Hasselblada to jesteś d... nie fotograf, a jak nie masz Porshe to d.... nie kierowca :)

Tak! Dokładnie. Do tego zmierzam. Każdy żyje w swoim świecie, choć niby wszyscy żyjemy na tym samym ;) Muszę zacząć zbierać na Hasselblada zatem, będzie szybciej niż na Porsche :mrgreen:

I tyle, gdyby nie rozwiązania OS X i innych produktów apple, to dla samego sprzętu bym maca nie kupił, bo po co?

Jak to po co? Ładne są!

P.S. Powyższe wypowiedzi mają charakter żartobliwy i jeśli ktoś poczuł się dotknięty, to nie było to intencją autora (czyli moją). ;)

#152 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 07 października 2010 - 09:58

Nie nie, Owca wyczułem ironię u ciebie z tą d.... bez maca :D Bardziej chodziło mi o wypowiedź kolegi wyżej, że grafika tylko na macu :D

#153 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 07 października 2010 - 10:57

Wlasnie lepiej na kredyt niz marnowac wlasna odlozona gotowke.
A jak sie noga powinie to bank sie musi martwic...

boze co za nonsens!!!!

Oczywiscie kredyt jest ostatnio mozliwoscia, poniewaz na kredycie czlowiek zawsze traci...

#154 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 października 2010 - 11:28

Jak dla mnie temat Mac VS PC praktycznie nie istanieje z wyjątkiem kwesti sprzętowej, mianowicie PC za 2200zł z i7 i Mac Mini za 3500 a z C2D niech mi to ktoś wyjaśni bo tego zupełnie nie kumam. Poza tą kwestią to z każdą inną PC odpada.

#155 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 października 2010 - 11:28

boze co za nonsens!!!!

Oczywiscie kredyt jest ostatnio mozliwoscia, poniewaz na kredycie czlowiek zawsze traci...

Zapoznaj sie z takim pojeciem: dzwignia finansowa.

#156 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 07 października 2010 - 12:34

Jak dla mnie temat Mac VS PC praktycznie nie istanieje z wyjątkiem kwesti sprzętowej, mianowicie PC za 2200zł z i7 i Mac Mini za 3500 a z C2D niech mi to ktoś wyjaśni bo tego zupełnie nie kumam.

Poza tą kwestią to z każdą inną PC odpada.

Po prostu Mac Mini jest drogi. Ale i tak wolałbym Mini z C2D niż PC z i7 za 2200 zł. Nie umiem już pracować na PC. Zawsze jak się na chwilę przesiądę, to się męczę: "kurde jak tu znaleźć to, gdzie jest tamto?" Udręka :)

A poza tym, te wszystkie numerki techniczne to też marketing. Jak oprogramowanie nie wykorzysta wielu rdzeni to i Mac Pro nie pomoże. Wszyscy to wiemy :) Jedynie na czym nie warto oszczedzać to na RAM-ie. Zwłaszcza teraz przy CS5

#157 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 października 2010 - 12:43

Ale ja sobie także nie wyobrażam powrotu do PC bo bym nie umiał tylko brakuje mocy procka gdy np potrzebuje przekonwertować film, czy zrobić coś w iMovie itd ... , poza tym jest oki :)

#158 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 07 października 2010 - 13:12

A ja nie wyobrażam sobie pracy na Mac OS X - dla mnie ten system jest zbyt prosty - Maka się po prostu ma, a Windowsa można dostosować, szczególnie chwalę sobie Jumplisty - koniec biegania po folderach w poszukiwaniu często używanych dokumentów :)

#159 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 października 2010 - 13:45

Zaraz zaraz, czy ja dobrze widzę, twierdzisz że OSX-a nie można sobie dopasować?

#160 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 07 października 2010 - 14:09

yhym, tak twierdzę :P Czy istnieje możliwość dodania do menu kontekstowego (wysuwanego po kliknięciu PPM na dany plik) dodania opcji "Kopiuj do" i "Wyślij do" i wybrać w paru klikach pożądany folder? Nie wspomnę już o braku możliwości scalania zawartości folderów o tej samej nazwie - jedynie jeden nadpisuje drugi.

#161 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 października 2010 - 14:59

boze co za nonsens!!!!

To jest dopiero nonsens.
No coz edukacja ekonomiczna w naszym spoleczenstwie niestety wciaz lezy na dnie.

#162 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 07 października 2010 - 15:15

...szczególnie chwalę sobie Jumplisty - koniec biegania po folderach w poszukiwaniu często używanych dokumentów :)

Jak są często używane, to zazwyczaj człowiek pamięta kawałek nazwy, jak pamięta kawałek nazwy, to wpisze go sobie w spootlight, reszta wiadomo :) Jak dla mnie to najszybsze co może być.
A z wyślij do i brakiem scalania to skipa rzeczywiście, z małym ale....... zarabiam softem na komputerze, a nie codziennym kopiowaniem plików więc nie boli mnie to bardzo :D

#163 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 07 października 2010 - 17:06

Z tym obrabianiem grafiki tylko na macu to już łabędzi śpiew niestety, przynajmniej przy prędkości na dzisiaj PS for mac i for windows.
Co nie zmienia faktu, że wiele rozwiązań na OS X jest świetnych, a na windowsie jeszcze nie widziałem tak szybkiej wyszukiwarki jak spotlight, która wyszukuje także w zawartości dokumentów.

Szybkość wyszukiwania zależy jak i czym masz zapachy dysk i jaka jest jego wielkość. W Viście i Siódemce jest wyszukiwarka która wyszukuje w nazwach i zawartościach plików i w zależności czy folder, w którym jest plik jest zindeksowany czy nie, wyszukiwanie trwa szybciej lub wolniej.
Windows nie jest po drugiej stronie barykady, tylko jest pomiędzy prostym i ładnym (chociaż ten szary też po jakimś czasie się nudzi) Mac OS X, a skomplikowanym i surowo wyglądającym Linuksem.

Nie ma co porównywać limuzyny do samochodu sportowego; i jeden i drugi ma plusy i minusy.

#164 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 08 października 2010 - 03:18

czy ten Twój wynalazek ze studiów chodził z Mac OS? Na jakiej płycie go zbudowałeś? Na jakimś PowerStacku? Pamiętasz jeszcze?

Plyty projektowalismy sami. Calosc skladajaca sie z kilku plyt/kart (procesora, pamieci, pamieci masowej, ukladow we/wy, karty graficznej itd) byla umieszczona w obudowie ze slotami na plyty/karty i magistrala VME laczaca te karty.
To swiadczy, ze jezeli studenci mogli cos takiego zaprojektowac i zbudowac, to co dopiero duze firmy elektroniczne/komuterowe. Ale tego nie robily. Dlaczego? Przeciez komponenty byly standardowe. I tu dochodzimy do sedna. Nie bylo na tym czego uruchomic. OS 8/9, pozniej OSX? Licencja nie pozwala (nawet jezeli napisalibysmy brakujace drajwery). Debiana PPC jeszcze nie bylo (a gdy juz byl to mial sie jak piesc do nosa, porownujac z OSX i Win XP). O ile pamietam mozna bylo uzyc jakiegos BSD (licencja atrakcyjna tez dla firm). Ale duze firmy nie byly zainteresowane konkurowaniem z MS (Apple to byl margines, jednym czasem mniejszy niz Linux), m.in. HP czy Dell dostawaly milionowe "upusty" od MS, zeby sprzedawac tylko Windows. Dlaczego mialyby ryzykowac podpadniecie golemowi i moze wypadniecie z rynku, podczas gdy oni dopieszczaja swoj nowy system i de facto stajac sie firma softwarowa jak Apple? I to byl powod braku innych produktow na PPC, a nie zamknietosc architektury sprzetowej. Brak legalnego i dobrego komercyjnego systemu, i softu.
Tak wiec my, studenci elektroniki sami pisalismy podstawowy system (BIOS), sterowniki. Studenci informatyki pisali wyzsze warstwy systemu, szczegolow nie znam, ale na pewno bylo tam pelno kodu BSD.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych