Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad i iOS 4.2 beta - pierwsze wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
380 odpowiedzi w tym temacie

#51 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 września 2010 - 20:19

No tak, bo kto to widział żeby beta była betą...

#52 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów
  • SkądKalisz, Zielona Góra

Napisano 20 września 2010 - 20:29

D..a blada, niestety. Po prostu O2 nie obsluguje protokolu IMAP, tylko POP3 wiec to chyba sprawia problem. Acha, przy obracaniu pada, w momencie ogladania filmu na youtube przycina sie, lub potrzafi sie przyyyyyciac na kilka sekund.

#53 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 20 września 2010 - 20:29

Miałem ten sam problem z pocztą. Gmail (konfiguracja: "IMAP") i konto na home.pl (konfiguracja: "POP"). Po usunięciu z ipada konta na home.pl, koto na gmailu chodziło ok zero zwiechy! Założyłem ponownie konto home.pl (konfiguracja: "IMAP") i wszystko zaczęło pięknie śmigać! Może to ci pomoże, sprawdzić nie zaszkodzi.

#54 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 20 września 2010 - 20:40

vlc nie działa na 4.2, ciekawe dlaczego :)

#55 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 20 września 2010 - 22:15

Czy u was też na iPad próba wysłania przez email fotki z aplikacji Zdjęcia kończy się wywaleniem programu? Co do baterii również mam wrażenie że znika szybciej...

#56 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 września 2010 - 06:08

Czy u was też na iPad próba wysłania przez email fotki z aplikacji Zdjęcia kończy się wywaleniem programu?

Co do baterii również mam wrażenie że znika szybciej...

Mogę wysłać w ten sposób fotkę.

Też zauważyłem, że iPad żre więcej prądu... ciekawe czy coś z tym zrobią.

#57 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 21 września 2010 - 09:59

Po zdjeciu z keyboard dock nie ma dzwieku. Odpalilem ipoda, a u gory komunikat "zlacze dokujace" - mimo zdjecia z docka dalej widzi ze jest podlaczony do stacji.

#58 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2010 - 10:20

Kolejny błąd pojawia się przy wysyłaniu zdjęć. Zaznaczyłem 5 zdjęć z biblioteki i po komendzie wyślij ipad wraca do głównego ekranu. Dzieje się tak przy każdej próbie.

#59 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 21 września 2010 - 15:25

bateria potrafi niezle poleciec gdy zostawimy np "atomic web browser" w tle... jesli wszystko co dziala w tle (multitasking ) wylaczymy to bateria zachowuje sie jak na 3.2

#60 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 września 2010 - 00:17

i ja podziele się spostrzeżeniami.
dead, foldery w pasku zakładek safari można tworzyć bezpośrednio w iPadzie. Nie wiem skąd pomysł, że tylko poprzez synchronizacje.

Co do baterii.. Panowie, zauważyłem, ze nieznacznie szybciej uciekają procenty, ale to i tak ewenement wg mnie, bateria wystarczająco długo trzyma (idąc tym tokiem myślenia Apple, zapewne bateria kolejnego iPad'a będzie o 20-25% wytrzymalsza).

Z moich obserwacji niedość, że mail dostał folder mieszczący wszystkie skrzynki pocztowe, to Gmail otrzymał Archiwizacje- Sporo sie nagłowiłem co oznacza ten przycisk w zastępstwie za ikonkę kosza. Oczywiście w ustawieniach maila, jest możliwość wyłączenia archiwizacji na rzecz dotychczasowego kasowania (dla mnie lepsze).

napisano w newsach, że jest jakiś przesuwany dock na 7 ikonek... to bzdura (albo u mnie nie działa).

dead, chodziło o pasek (Dock) multitaskingowy : ) który jak zapewne już sie zorientowałeś mieści 7 ikonek. A konkretniej- 7 ikonek na jednej "przestrzeni?"
Wspomniałeś jeszcze o folderach.. Dokładnie 20 aplikacji/zakładek można wrzucić do jednego folderu. Czyli już nie naście : )

Hmm.. Bardzo niewielki dodatek ale niesamowicie przydatny, mianowicie- szybki dostęp do ustawiania jasności, jaki pojawił sie wraz z sterowaniem iPodem w pasku multi.

Wg mnie dawna blokada ekranu dostała odpowiednią funkcję. Za to w przycisku przyciszania mogliby zlikwidować całkowite wyciszenie po przytrzymaniu.

Kolejne spostrzeżenie to ogrom możliwości słownika ( nie, nie polskiego) np francuskiego lub hiszpańskiego. Mianowicie zdanie które piszemy automatycznie koryguje ortograficznie, i dodatkowo po kliknięciu w dany wyraz mamy możliwość zastąpienia go jedną z podpowiedzi ze słownika/ podobnym słowem. Bardzo mi sie to podoba. Może wcześniej już było, lecz dopiero teraz zdecydowałem przetestować inne klawiatury. Polecam sprawdzić działanie.

Ogólnie, często wysypują mi sie aplikacje takie jak mail, photos lub niektóre z aplikacji wgranych z AppStore.
Miałem również problem z wi-fi raz, kiedy to nie chciało w ogóle sie włączyć.
Oczywiście doświadczyłem także problemu z internetem 3G, ale po podłączeniu do iTunes'a i synchronizacji ustawień wszystko zadziałało bez szwanku.

Pozdrawiam, Emanuel

#61 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 września 2010 - 18:45

A działa Wam otwieranie załączników z programu mail w innych aplikacjach np Pages? U mnie za kazdym razem Pages sie sypie lub wyświetla komunikat o błędzie. Podobna sprawa z aplikacją readdable docs. Pliki z maila sie w niej nie otwierają ani nie pokazują. Zniknęła także w tej aplikacji możliwość edycji czyli np. przenoszenia plików.

#62 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 września 2010 - 19:52

Bez problemu otwieram pliki w Pages. Obstawiam ze wlasnie aplikacja o ktorej wspominasz Ci wszystko rozsypuje.

#63 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 września 2010 - 22:17

A powiedzcie mi jak wyglada sprawa otwierania aplikacji przystosowanych do iphone'a 4 z retiną? Czy po kliknięciu x2 nadal interpoluje obraz czy korzysta z grafiki przystosowanej do retiny? [edit] A juz doczytalem z googli ze jednak nie. Ciekawa sprawa. Na pewno nie chodzi tu o ram bo nowy iPod Touch tez ma 256mb a jednak da sie odpalac wszystkie aplikacje optymalizowane pod retinę z iPhone'a 4. Czyli zapewne chodzi jedynie o to, że ludzie wtedy nie kupowaliby np gier w wersji HD skoro wiele nie różniłyby się od wersji pod retinę. Mam jedynie nadzieję, że ktoś stworzy odpowiedni tweak i wrzuci do cydii, aby iPad przedstawiał się aplikacji iPhone'owej jako 4ka.

#64 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 września 2010 - 06:45

Bez problemu otwieram pliki w Pages.

Obstawiam ze wlasnie aplikacja o ktorej wspominasz Ci wszystko rozsypuje.

Pliki ok ale załączniki? Dostajesz plik doc w mailu i klikasz otwórz w pages. Otwiera Ci się wtedy czy nie?

#65 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 23 września 2010 - 13:01

i ja podziele się spostrzeżeniami.
dead, foldery w pasku zakładek safari można tworzyć bezpośrednio w iPadzie. Nie wiem skąd pomysł, że tylko poprzez synchronizacje.

ale ja sie z Toba zgadzam, mozna je tworzyc. Natomiast, foldery nie synchronizuja sie z "duzym" Safari niestety, przynajmniej po mobileme.

#66 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 września 2010 - 13:29

ale ja sie z Toba zgadzam, mozna je tworzyc. Natomiast, foldery nie synchronizuja sie z "duzym" Safari niestety, przynajmniej po mobileme.

ale poprzez iTunes jak najbardziej : )

#67 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 września 2010 - 16:54

Pliki ok ale załączniki? Dostajesz plik doc w mailu i klikasz otwórz w pages. Otwiera Ci się wtedy czy nie?

No tak, przeciez o to pytales i dobrze zrozumialem.

#68 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 września 2010 - 19:50

No tak, przeciez o to pytales i dobrze zrozumialem.

No to jeżeli masz soft 4.2 i u Ciebie działa to bardzo dziwne, że u mnie nie.

#69 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 września 2010 - 19:56

No ja zrezygnowałem z 4.2. Mail nie działał jak trzeba, Wi.fi też, copilot nie chciał się zainstalować, brak itether i btstack gps oraz polskich słowników w ibooks. Teraz jest 3.2.1+JB.

#70 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 września 2010 - 20:16

No ja zrezygnowałem z 4.2. Mail nie działał jak trzeba, Wi.fi też, copilot nie chciał się zainstalować, brak itether i btstack gps oraz polskich słowników w ibooks. Teraz jest 3.2.1+JB.

A jak z przejściem z 4.2 na 3.2.1??? Rozumiem, że trzeba mieć pliki SSH?

#71 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 września 2010 - 20:25

Owszem. Umbrella, pobranie shsh z cydii, dfu i po zabiegu.

#72 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 23 września 2010 - 22:51

Nie ma polskiego slownik w ibooks? A to się zawiodłem, myślałem że będzie pełna lokalizacja wszystkich funkcji.

#73 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 24 września 2010 - 05:11

No przecież wersja ibooks się nie zmieniła w becie to skąd miał się wziąć? Na szczęście da się to obejść po JB. Podejrzewam, że jak wyjdzie 4.2 i JB do niego to też da się dograć.

#74 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 24 września 2010 - 07:22

Suwak wkurza, ciqgle zapominam i sciszam pada. Mam nadzieje ze w cydii ktos wrzuci program przywracajacy jego pierwotna funkcje. A z nastepnych spotrzezen, Oplayer HD - o wiele mniej plynnie chodza filmy, format avi, RMVB. 2 razy sie wywalil.

#75 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 września 2010 - 17:02

VLC player u mnie nie działa. Widzę tylko ciemność i nic więcej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych