Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad i iOS 4.2 beta - pierwsze wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
380 odpowiedzi w tym temacie

#26 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 17 września 2010 - 09:14

Poważnym glupstwem ze strony Apple, to przyciszenie dziwieku klawiszy do stopnia ledwo slyszalnego

#27 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2010 - 09:58

U mnie to niezbyt działa. Jęk chce przesunąć folder muszę dodać go do docka, zmienić ekran i dopiero znowu go przeciągnąć. Tak samo sprawa ma się z ikonami.

#28 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 września 2010 - 09:59

Użytkownicy iPada 3G mogą się czuć troszkę zawiedzeni, jeżeli po instalacji 4.2 (przed aktywacją w iTunes) mieliście aktywną blokadę karty sim za pomocą kodu pin - możecie spodziewać się crasha, dopiero wyjęcie karty umożliwiło poprawne aktywowanie urządzenia. Po tej operacji śmiało można włożyć kartę - wszystko działa. Kolejna ciekawostka jest taka, że nie ma możliwości edycji APNów, na szczęście w przypadku Orange Apple udostępnił plik z ustawieniami, który iTunes ściąga automatycznie.

#29 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 września 2010 - 10:30

Kolejna ciekawostka jest taka, że nie ma możliwości edycji APNów, na szczęście w przypadku Orange Apple udostępnił plik z ustawieniami, który iTunes ściąga automatycznie.

Prawdopodobnie jest tak - jeżeli urządzenie pochodzi z Ery/Orange, to samo ściąga sobie ustawienia APN. Gdybyś włożył kartę np. z Playa, opcja edycji APN by się aktywowała, tak samo jest w iPhonie.

#30 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 17 września 2010 - 12:37

Prawdopodobnie jest tak - jeżeli urządzenie pochodzi z Ery/Orange, to samo ściąga sobie ustawienia APN. Gdybyś włożył kartę np. z Playa, opcja edycji APN by się aktywowała, tak samo jest w iPhonie.

APN-y są AFAIR u wszystkich opów takie same: "Internet"

#31 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 września 2010 - 12:40

To nie bardzo AFAIR, bo Era ma np erainternet ...

#32 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 17 września 2010 - 13:45

To nie bardzo AFAIR, bo Era ma np erainternet ...

A wiesz, że nawet specjalnie zadzwoniłem do BOA i okazało się, że... masz rację :]
Jestem pewny, że "Internet" ma Play i dość mocno przekonany, że Plus i Orange też.

#33 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 17 września 2010 - 13:56

plus ma taki:D i 36i6 ale to plus:D

#34 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 września 2010 - 15:16

Nie wiem, poza problemami z aktywacją iPada 3G (wraz z kartą zabezpieczoną kodem PIN) nie widziałem problemów, reszta działa fantastycznie.

#35 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 17 września 2010 - 16:00

Mail się wywala co chwila, mam tylko 4 skrzynki i całkiem się wywalił. Wchodzi na chwilę i wychodzi z programu. Z multitaksingiem też nie wszystko działa. Czekam na kolejną betę :)

#36 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 września 2010 - 16:51

A wiesz, że nawet specjalnie zadzwoniłem do BOA i okazało się, że... masz rację :]
Jestem pewny, że "Internet" ma Play i dość mocno przekonany, że Plus i Orange też.

10 lat z Erą zobowiązuje ;-)
A w Play i w Plus na pewno jest internet - sam przeniosłem numer z Ery ostatnio do Play więc tez mam obadane już ;-)
Teraz reszcie mam full zasięg w domu...

#37 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 września 2010 - 21:16

[mod]Panowie, nie to forum, nie ten wątek. Jak chcecie szukać to zapytajcie się na PW i nie śmiećcie[/mod]

#38 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 18 września 2010 - 01:39

U mnie też mail się wywalał ( dwie skrzynki gmail, home.pl). Pomogło usunięcie skrzynek i skonfigurowanie ich na nowo. Po tym zabiegu poczta śmiga aż miło. 0 zwiech.

#39 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów
  • SkądKalisz, Zielona Góra

Napisano 18 września 2010 - 09:59

Pytanie glupie. Czy ktorys z Kolegow ma mozliwosc wrzucenia w ten weekend mi na pada 4.2. Kalisz/Wroclaw/Poznan?
Bardzo bylbym dzwieczny :)

zolw-ed9@o2.pl.

Ok. Trzeba sobie jednak jakos radzic.:-)
Thx za pomoc "pomocnikowi" :-)))

#40 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 września 2010 - 10:22

"A może mama mi ten kredyt załatwi" @Ostatnia reklama ING - tak mi się skojarzyło

#41 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 18 września 2010 - 22:36

4.2 wrzucone, ale... podczas laczenia sie z siecia poprzez 3g-w Orange pojawia mi sie komuniat: nie udalo sie uaktywnic sieci komorkowej, nie masz subskrypcji do uslugi transmisji danych. A w ustawienia sieci komorkowej nie ma opcji ustawiania apn. Jednak w status barze wyswietla siec i zasieg. ok. juz chodzi. "zmieniono ustaienia operatora." Jednam z poczta wywala mnie za kazdym razem- mimo skonfigurowania trzech skrzynek od nowa.

#42 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2010 - 23:09

Pozostaje Ci poczekac na beta 2. Ja nie dam sie zlamac, czekam na finala...

#43 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 19 września 2010 - 00:08

pytanie: jak dodać nowy folder?

#44 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2010 - 00:23

Przeciagasz ikonke aplikacji na druga aplikacje. Najlepiej na aplikacje tego samego typu np. gre. Nazwy folderow tworza sie automatycznie w zaleznosci od poczatkowej ich zawartosci, oczywiscie mozesz zmienic nazwe w kazdej chwili.

#45 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 19 września 2010 - 01:00

Spoko, pomyslowe :-) dzięki Dymekkk Z porannych obserwacji: - YouTube sie przycina -poczta działa ale tylko z jedna skrzynka -po ustawieniu pada na Keyboard Dock i wcisnieciu na niej klawiszach mute, sciagnalem go, jednak nie można bylo zglosnic pada przyciskami-nie dzialaly. Dopiero po ponownym ustawieniu na KD i zglosnieniu go z fizycznej klawiatury, klawisze glosnosci pada odzyskały właściwe działanie.

#46 Fearless

Fearless
  • 171 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 września 2010 - 13:57

@bro2sq, nie ten dział. Pomoże ktoś z szanownych forumowiczów w możliwości przetestowania 4.2? macadrian@o2.pl

#47 zaciek

zaciek
  • 85 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 września 2010 - 08:04

Opcja APN się automatycznie nie aktywuje, nie ma możliwości skonfigurowania APN. Mam kartę iPlus simdata i internet po 3G przestał działać. Całość problemu i jego rozwiązanie opisałem: iPad iOS 4.2beta – problem z internetem po 3G w iPlusie | pomacaj

Poza tym zaprzeczam:

-poczta działa ale tylko z jedna skrzynka

Działają mi bez problemu 3 skrzynki e-mail, konta googlowskie, wszystkie przez imap.

#48 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 20 września 2010 - 08:27

No dobrze, zainstalowałem. Teraz będę czekał na finalną wersję i JB aby naprawić drażniące mnie niedoróbki czyli: ciche dźwięki klawiatury, brak polskiego słownika w ibooks, skaszanioną definicję klawiatury (muszę usunąć niepotrzebne znaczki). Poza tym po upgradzie zbuntował mi się Copilot Live HD - mam model wifi i korzystałem z zewnętrznego GPS przez BTStack GPS, przy pierwszej synchronizacji na 4.2 itunes mi krzyknął, że komputer nie jest autoryzowany, usunął z ipada a teraz się drze, że niezgodny model. Mam nadzieję, że jak pojawi się JB to wszystko wróci do normy. No i jeszcze przydał by się FullForce. Z pozytywnych rzeczy oczywiście polski język, multitasking, Game Center (jeszcze nie korzystałem), foldery. Różnicy w prędkości działania między 3.2 a 4.2 nie zauważyłem. Natomiast zdaje się, że bateria szybciej leci.

#49 zaciek

zaciek
  • 85 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 września 2010 - 09:31

Tak, też wydaje mi się, że poziom baterii szybciej spada.

#50 zolw-ed9

zolw-ed9
  • 119 postów

Napisano 20 września 2010 - 19:52

Ja z poziomem baterii nie zauwazylem roznicy, jednak dzieki multi jest mozliwosc zamkniecia aplikacji by nie byly niepotrzebnie otwarte w tle. Jednak z poczta dostaje juz ku...cy. !?#%#?!?£$£#% ,?!!,,!!! :-/ Ja tego nie pojmuje - wydaja takie Epic cytadele, a cholerna skrzynka mailowa nie dziala... Zdaje sobie sprawe ze to beta, ale czy to jest tak kosmiczna aplikacja? :-/ Raz dziala, raz nie. Czasem da sie wejsc tylko do podgladu skrzynek,ale od razu zamyka. Czy to jedna aktywna, czy trzy. Jakies sugestie? Chyba do czasu oficjalnej premiery zejde na 3.2.2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych