Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z okładkami w programie iTunes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
343 odpowiedzi w tym temacie

#151 japkooo

japkooo
  • 4 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 17:12

Przesunięte okładki i problem z ich usunięciem. Witam, zazwyczaj korzystałem tylko biernie z forum i przyszedł ten czas kiedy muszę was osobiście poprosić o rade. Ostatnio miało miejsce coś bardzo dziwnego, 50% mojej muzyki na ipodzie pozamieniało się okładkami, nie widzę w tym żadnej logiki czy sposobu, porostu losowo się pozamieniały. Z tym faktem się już pogodziłem, osiadłem dziś i chciałem powygrywać je na nowo ale okazuje się ze nie da rady. Mam album A z okładka B. Osuwałem okładkę albumu A i albumu B (próbowałem kilka razy) i w iTunes PPM pokazuje ze nie ma okładek ani A ani B, ipod tez pokazuje ze nie ma okładek ale tylko po wybraniu artysty w menu z albumami. A jak już włączam play to mam stara okładkę, niepasująca i teoretycznie nieistniejącą o.O Cover flow również ma pozamieniane okładki. Próbowałem reset (menu + środkowy guzik przez 8sek ale nie pomogło). Jakieś pomysły? Gdzie SA przechowywane okładki w ipodzie? Pozdrawiam, japkooo

#152 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 listopada 2008 - 19:42

Cytat

Gdzie SA przechowywane okładki w ipodzie?

w pliku mp3, w tagach

#153 japkooo

japkooo
  • 4 postów

Napisano 27 listopada 2008 - 19:27

skoro tak to jakis pomysł co mam zrobic zeby je zmienic/usunac cokolwiek.

#154 japkooo

japkooo
  • 4 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 16:07

kaman?! nikt nic nie wie :<

#155 KP

KP
  • 88 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 listopada 2008 - 16:41

spróbuj posprawdzać najpierw w iTunes, w opisach plików - zaznacz plik, z menu kontekstowego wybierz „get info" i w ostatniej zakładce masz podląd plików graficznych skojarzonych z utworem - tam możesz usunąć lub dodawać okładki ręcznie (zaznacz i delete). (może to już robiłeś). iTunes też działa tak, że nawet jeśli nie ma okładek przy każdym pliku, to wyświetli je nawet wtedy, jeśli jest przy jednym utworze z albumu - więc czasami trzeba sprawdzić wszystkie.

#156 japkooo

japkooo
  • 4 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 16:38

mozna w jakis sposob usunac wszystkie okladki na raz?

#157 kasze

kasze
  • 12 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 stycznia 2009 - 08:43

też miałem ten problem, z tym, że na iphone 3G 2.2 - dokładnie taki sam jak opisałeś. trochę to przeszkadzało, ale nie chciało mi się z tym babrać (usunięcie wszystkich okładek moim zdaniem powinno się odbyć przez zaznaczenie wszystkich utworów i przypisanie im tego samego pliku graficznego). może nie do końca usunięcie, ale powino dać radę - tylko potem trzeba ręcznie wszystko czego itunes sam nie rozpozna przywracać ręcznie. ja akurat robiłem zimny restore iphona, czyli przypisanie do nowego konta itunes bez odtwarzania backupu więc "samo" mi się naprawiło.

#158 Lighting

Lighting
  • 97 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 stycznia 2009 - 15:53

Jak masz okładkę wziętą z kompa to usuń ją(cały plik).

#159 locoroco

locoroco
  • 1 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 15:02

iTunes, to niedorobiony program. iPod Classic 30GB i iTunes skutecznie zniechęciły mnie do produktów Apple. Tkwię przy iPodzie dwa lata, bo troszkę kosztował, ale jak bateria siądzie ląduje w koszu. Miałem podobny problem z wyświetlaniem okładek. Okładki raz załadowanej nie szło usunąć. Ten kretyński program skutecznie w tym przeszkadza. Prawdopodobnie zapisuje gdzieś dodatkowo grafikę nie tylko w plikach i nic nie pomaga. W podglądzie info pliku czysto, a grafika się mimo wszystko wyświetla. Nie pomaga wgrywanie grafiki dla całego folderu jak i dla każdego utworu z osobna. Usunięcie całego albumu i ponowne wgranie też nie pomaga. Przy ponownym wgraniu wrzuca dalej starą grafikę. Jak czytam, to forum, to już przestaję się dziwić. Z tyloma problemami, które wydają się błache, ale są wyjątkowo upierdliwe, co przy produktch iPod/iPhone nie spotkałem się przy produktach żadnej firmy. Microsoft za takiego gniota jak iTunes zostałby zjedzony, a z Apple ludzie obchodzą się jak z jajkiem. ROZWIĄZANIE Ściągasz darmowy program Mp3tag do edycji tagów ID3. Umożliwia on zapisanie w pliku mp3 grafiki. Implementuj rozsądne rozmiary grafik. Z Amazon można ściągnąć 240x240 i takie osobiście stosuję. Wywalasz folder z iTunes. Uruchamiasz Mp3tag. Wgrywasz z komputera cały folder z utworami. Klikasz prawym przyciskiem myszy na okienko z lewej strony przeznaczone dla grafiki i wybierasz Ładuj okładkę. Potwierdzasz i gotowe. Uruchamisz iTunes i dodajesz folder do biblioteki. Nie próbowałem, ale spróbuj zrobić, to samo bez usuwania folderu z iTunes. Pozdrawiam

#160 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 26 lutego 2009 - 20:23

Problem z iTunes Witam. Mam najnowszą wersję iTunes. Niestety nie ma okładek płyt. Po rzekomym pobraniu okładek w ogóle się one nie pokazują tzn. nie ma żadnych zmian.

#161 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lutego 2009 - 20:53

1. masz konto na iTunes Store? - bez tego ani rusz. 2. może masz źle otagowane utwory i iTunes nie daje rady ich odszukać. 3. spróbuj je wgrać ręcznie.

#162 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 01 marca 2009 - 14:49

Cytat

1. masz konto na iTunes Store? - bez tego ani rusz.
2. może masz źle otagowane utwory i iTunes nie daje rady ich odszukać.
3. spróbuj je wgrać ręcznie.

Więc:
1. Konto na iTunes Store mam.
2. Część utworów nie jest otagowanych, ale te które są również nie mają okładek.
3. Co przez to rozumiesz???

#163 sebauk

sebauk
  • 86 postów
  • SkądBristol

Napisano 01 marca 2009 - 15:10

ale po co ci okladki , nikt ich nie potrzebuje

#164 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 01 marca 2009 - 15:28

Generalnie to jestem wzrokowcem i okładki bardzo mi pomagają w znalezieniu szukanego utworu. Na forach internetowych również wiele razy nie patrzę na nick tylko na avatar lub sygnaturę :D:D:D

#165 44y

44y
  • 10 postów
  • SkądGorzów

Napisano 01 marca 2009 - 19:47

Cytat

3. spróbuj je wgrać ręcznie.

Chodziło chyba o to, żebyś sam znalazł okładki i dodawał je ręcznie, tzn. poprzez przeniesienie pliku z okładka w zakladce 'Grafika' jak klikniesz ppm na album i wybierzesz 'Informacje'. Jednak dla kogoś kto ma dużo albumów bedzie to bardzo dluga praca.;)

#166 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 02 marca 2009 - 17:37

Z uwagi na to, że pełnych albumów wcale nie mam aż tak dużo, to chyba nie pozostaje mi nic innego, niż ręczne wklejanie okładek.

#167 Amon

Amon
  • 22 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 00:08

Okładka albumu!!!!

Posiadam iToucha 1g i chciałem wgrać muzyke w formacie WAV na niego i wszystko jest okey...jakoś lepsza i odtwarza bez problemu ;) ale za cholere nie moge dodac okładki albumu w iTunsie poprostu nic sie nie pojawia :confused: jak mam dodać grafike do pliku WAV :?: :?:

---- Dodano 16-07-2009 o godzinie 02:15 ----
Sory pomyliłem tematy ;/ juz dodalem we właściwym

#168 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipca 2009 - 00:57

Zamiast wav, użyj apple lossless audio jakość taka sama a da się tagowac

#169 Amon

Amon
  • 22 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 11:23

a jak użyć apple losless ??

#170 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipca 2009 - 12:03

Najłatwiej będzie zaimportować wav'y do itunes. W preferencjach/ogólne/Ustawienia importu ustawić Apple Lossless i prawym klikiem na zaznaczonych utworach wybrać "przekształć do Apple lossless" Coby nie było bałaganu z plikami które robią się podwójne (jeden w wav i 2gi po przekodowaniu) Ustawiam nową playliste z wszystkimi wavami zaznaczam pliki i konwertuje Wavy zostają w playliście a nowe pliki są w bibliotece teraz wszystkim plikom w playliście zmieniam np artystę na "do kosza" Wracam do biblioteki sortuje po artyście zaznaczam pliki do kosza i wywalam :-) Kombinacja taką stosuje bo z poziomu playlisty nie da się wywalić plików do kosza :-(

#171 Amon

Amon
  • 22 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 13:12

Wrzuciłem dla porównania jeden track Apple lossless i jeden WAV no i jednak WAV ma lepsza jakość ale nie mozna wrzucic grafiki wiec bede używal apple lossless :)

#172 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 lipca 2009 - 13:21

lossless jak sama nazwa wskazuje jest formatem bezstratnym :-) Wiec różnicy być nie powinno

#173 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 16 lipca 2009 - 13:36

Nie wiem jakim cudem słyszysz różnicę pomiędzy WAV a AppleLossless :o

#174 Amon

Amon
  • 22 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 14:59

hmm...jakość jest ta sama ale WAV jest głośniejszy :P

#175 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 16 lipca 2009 - 15:07

Ja mam całą muzykę w mp3, mam sporo różnych albumów całych, razem z okładką w jpg. W itunes nie widać okładek, jak mam je dodać na macu? bym miał okładki? : > Pewnie gdzieś było to, ale podepnę się do tego tematu.

---- Dodano 16-07-2009 o godzinie 16:12 ----
nieważne, już mam :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych