zestaw zamówiony w czwartek 16.12 na alledrogo , a 17.12 zamontowany w samochodzie

sprzedaje firma auto-comfort, szczerze polecam.
co do dystrybucji w naszym kraju:
-oficjalnym dystrybutorem jest firma
GPS, Dystrybutor IT - BAJTEL, oprocz nich jednak w swojej ofercie uchwyty maja firmy
zupa-dnia.pl, oraz
HR Auto-Comfort.
Ja zamawialem w tej ostatniej, akurat mieli wszystko u siebie w magazynie, w innych firmach czas realizacji do 4 tygodni - cenowo dosc podobnie.
Uchwyt do iphona 4 :
Firma Brodit posiada pare rozwiazan, dla telefonu z bumperem lub bez, aktywne (z kablem, lub ze zlaczem do ktorego wpinamu kabel) lub pasywne.
Przykladowe uchywyt:
model : 511164, pasywny, dla telefonu bez bumpera, wykonczony jakby meszkiem aby nie uszkodzic obudowy (taki kupilem)
model : 511170, pasywny, dla telefonu bez bumpera, rowniez wykonczony meszkiem, z mozliwoscia obkrecenia telefonu do pozycji poziomej.
Modele dle telefonow bez bumpera wygladaja identycznie, tylko nie maja wykonczenia meszkiem.
Przykladowe aktywne:
model : 521170, z wbudowanym kablem
model : 516164, z wbudowanym zlaczem do ktorego wpinamy wlasny kabel, do zasilania, lub interfejsu w samochodzie
Uchwyt do samochodu - Brodit Proclip
Do kazdego samochodu jest inny uchwyt, w moim przypadku do Seata Leona 1p zdecydowalem sie na:
zastanawialem sie rowniez nad:

jednak w tym wypadku moze byc problem z podlaczeniem do ladowarki (ktora u mnie znajduje sie w konsoli srodkowej w rejonie hamulca recznego), nie chcac prowadzic kabla przez cala dlugosc konsoli wybralem peirwsza opcje.
Instalacja:
Wszystko zgodnie z instrukcja, uchwyt do samochodu (Proclip) posiada wypustki ktore wciskamy w szpary w konsoli, od wewnetrznej strony - przylegajacej do konsoli zamontowane zostaly rowniez kawalki tasmy 3M. Bez problemowa instalacja.
Do uchwytu na deske przykrecamy nasz uchwyt do teleofnu,
rozkrecamy uchwyt do Iphona, jedna sruba
rozkrecona czesc przykrecamy do uchwytu Proclip
przykrecamy uchwyt do Iphona, w tym momencie mozemy ustalic jeszcze odpowiadajaca pozycje pion/poziom (pozycje potwierdzamy przez dokrecenie sruby) - w moim wypadku leciutko w prawo
I koniec, wsadzamy telefon i uzytkujemy
Telefon pewnie siedzi w uchwycie, podczas jazdy nie ma zadnych drgan, odchylen i dyndania na boki. W przypadku uchwytow pasywnych dolne zlacze nie jest zasloniete, wiec spokojnie mozna podlaczyc wlasny kabel do zasilania, aux lub interfejsu audio.
Plusy:
-latwa instalacja (w moim wypadku 20 minut)
-wykonczenie "meszkiem", nie sam plastik ktory moze uszkodzic telefon
-nie dziurawi konsoli
-bardzo stabilne mocowanie
-mozliwosc podlaczenia dowolnego kabla do zlacza
Minusy:
-cena (za komplet zaplacilem 190 zl), jednak po porownaniu cen dystrybutorow z innych krajow jest to standardowy pulap cenowy (przykladowo z UK z przesylka zaplacilbym za ten komplet 51 funtow),
-przy zmianie samochodu musimy kupic nowy uchwyt Proclip na deske
Ogolnie Polecam, ja osobiscie nie mam przekonania do uchytow na szybe: nie lubie jak cos mi zaslania nawet czesc szyby, nie lubie dyndania telefonu oraz przy poprzednim telefonie (Omnia i900) uchwyt producenta co zmiane pory roku odpadal od szyby przez zmiane temperatury (przyssawka jest gumowa, wiec temperatura minusowa zwieksza jej sztywnosc) - ale to moze akurat byl moj przypadek
PS. sam uchwyt do telefonu mozna przykrecic rowniez do samej deski, lub tez przykleic na tasme dwustronna - jednak w tym drugim przypadku nie wiem na ile to rozwiazanie bedzie bezpieczne

co do tasmy polecam 3M VHB
PS2. co do wyboru, wchodizmy na strone www.brodit.com, wybieramy Products, spisujemy numery i wysylamy do wybranego przedstawiciela na naszym rynku