Cytat
- cel. 2,13 GHz, 1 GB Ram, plyta intel 945
- cel 800 MHz, 512 MB ram, plyta i815
- Athl. XP 2 GHz, 1 GB ramu, plyta VIA
Celeron jest procesorem dla ubogich jeśli mogę się tak wyrazić, o zredukowanej pamięci a zatem wydajności. Takie procesory są blisko połowę mniej wydajne niż "normalne" z tym samym zegarem. Twój przykład 2 Ghz to jak byś wziął dajmy na to ~1,2 Ghz - czyli ledwo co się łapie na tzw "Premium PC". Vista jest przeznaczona na nowe komputery choć bez przesady można powiedzieć, że roczny komputer powinien spokojnie dać sobie radę. Druga sprawa to nic nie wspominasz o kartach graficznych, które to mają też znaczenie jeśli uruchamiałeś Viste z Areo. Słaba karta graficzna by podołać obciąży bardziej CPU. Jak wychodził XP to było dokładnie tak samo, a to że za dużo pamięci zabiera, że jest wolniejszy od 98, że nie całkiem kompatybilny itd.
Gdzieś miałem stronę na której było porównanie wydajności XP i Visty niestety nie mogę już znaleźć. W skrócie wygląda to tak.. Gry na Vista chodzą wolniej o ~3-8%. Niektóre aplikacje chodzą identycznie, a niektóre znacznie szybciej np. WinRar o ~20% i Photoshop CS2 o blisko 20%. Najgorzej wypadł test gry UT która to chodziła wolniej o ~17%. Trzeba dodać że powodem wolniejszego działania gier jest też niedopracowanie sterowników kart Ati i Nvidia. Była też informacja o poborze energii przez oba systemy. Badano zarówno w stanie uśpienia jak i przy pełnym obciążeniu. Vista o przysłowiowy włos lepiej wypada.
Morał.. Masz słaby sprzęt pozostań na XP. Masz dobry i szybki lub kupujesz nowy to instaluj Vistę. Masz Maczka pozostań na OSXie bo to również całkiem dobry system.