Przesiadka z XP na Tigera
Napisano 27 stycznia 2007 - 19:21
Na co dzień, praktycznie od zawsze, jestem użytkownikiem wszelkiego rodzaju „Okien”. Wynika to pewnie z przyzwyczajenia - Windows znam, umiem i rozumiem. Od pewnego czasu chodzi mi jednak po głowie zakup nowego Macbooka. W związku z tym mam do Was kilka pytań (tylko się ze mnie nie śmiejcie):
1. Czy jest wśród Was ktoś, kto przesiadł się z Windowsa na Mac OS ? Jakie wrażenia po przesiadce ?
2. Czy jest sens wydawać 6 tys. na MacBooka skoro o blisko 2 tys. taniej można kupić zwykłego laptopa w podobnej konfiguracji ?
3. Czy pokusił się może ktoś na obiektywne porównanie XP z Tigerem ?
4. Jak wygląda sprawa z Leopardem na MacBooku- będzie chodził ?
5. A może jednak lepiej kupić wypasionego laptopa i zainstalować Viste ?
Dodam, że pisząc „wypasionego” wcale nie mam na uwadze np. 17 calowej matrycy. Fizyczne parametry MacBooka również znam więc chodzi mi raczej o kwestie związane z samym systemem. Czy warto się przesiadać z XP na Tigera. Czy są może w Mac OS X takie rzeczy, które was drażnią po przesiadce z Windowsa … ?
Wiem, że trudno jest pisać obiektywnie o subiektywnych rzeczach, ale być może wśród Was ktoś, kto podobne dylematy ma już za sobą. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Napisano 27 stycznia 2007 - 19:37
1.Czy jest wśród Was ktoś, kto przesiadł się z Windowsa na Mac OS ? Jakie wrażenia po przesiadce ?
Ja sie na przyklad przesiadlem. Jestem bardzo zadowolony, chociaz zbieralem sie na ta przesiadke od okolo 3 lat. Wrazenia? Hmm... Teraz dopiero widze ze praca na XP to pomylka, pelno bledow, dosc skomplikowane. OS X jest intuicyjny, prosty w obsludze i nie mam najmniejszego problemu z jego obsluga. Wszystkie urzadzenia ktore posiadam w domu (mp3, telefon, drukarka itp) dzialaja po przesiadce.
2.Czy jest sens wydawać 6 tys. na MacBooka skoro o blisko 2 tys. taniej można kupić zwykłego laptopa w podobnej konfiguracji ?
Kupisz laptopa pc za 4 tysiace z oprogramowaniem ktore dostajesz w standardzie z kazym Makiem? W ogole to moge odpowiedziec na pytanie pytaniem: Czy warto doplacic do komputera ktory wystarczy ci na dluzej niz PC? Albo czy warto doplacic za jakosc? Ja na kazde z pytan (w tym twoje) odpowiedzialbym stanowczo TAK!
3.Czy pokusił się może ktoś na obiektywne porównanie XP z Tigerem ?
Na porownanie skusilo sie sporo osob, ale wedlug mnie zadne porownanie nie bylo obiektywne. Ogolnie powiem ze MacOS X jest bardzo przyjemnym systemem, prostym w obsludze, bardzo stabilnym i szybkim (ale RAMożernym)
4.Jak wygląda sprawa z Leopardem na MacBooku- będzie chodził ?
Oczywiscie ze tak.
5.A może jednak lepiej kupić wypasionego laptopa i zainstalować Viste ?
Vista to kopia (nedzna) OS X'a. Lepiej kupic Maka.
Napisano 27 stycznia 2007 - 19:59
1. Czy jest wśród Was ktoś, kto przesiadł się z Windowsa na Mac OS ? Jakie wrażenia po przesiadce ?
tak ja przesiadlem sie w wakacje i nie zaluje swojej przesiadki

2. Czy jest sens wydawać 6 tys. na MacBooka skoro o blisko 2 tys. taniej można kupić zwykłego laptopa w podobnej konfiguracji ?
tutaj musisz sobie zadac jeszcze pytania: do czego tak naprawde ma mi sluzyc mac? czy chce sie przesiasc połowicznie?

ja bym odpowiedzial: biore powerbooka
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:00
Miesiąc temu. Zadowolony.1. Czy jest wśród Was ktoś, kto przesiadł się z Windowsa na Mac OS ? Jakie wrażenia po przesiadce ?
Markowy sprzęt PC w podobnej konfiguracji jest droższy (VAIO), ma mniejszy ekran (Lenovo) albo jest Toszitbą. Oczywiście Asusy, Acery czy różne Packard Belle są wyraźnie tańsze, ale to sprzęt z dolnej półki. Poza tym oprogramowanie, które jest w pakiecie jest warte wiele.2. Czy jest sens wydawać 6 tys. na MacBooka skoro o blisko 2 tys. taniej można kupić zwykłego laptopa w podobnej konfiguracji ?
Obiektywnie się nie da. Tzn. trzeba by było poprosić o to np. linuksowca czy kogoś kto wyłącznie używa jakiegoś innego egzotycznego systemu. Chociaż ten będzie marudził, że nie da się aptować geptów i kernelować kompila. Według mnie XP jest dosyć drewniany i wołowaty. Tiger potrafi robić to samo płynniej nawet pomimo całego wora wbudowanych wodotrysków. Stabilność zadbanego XP jest w zasadzie zbliżona do Mac OS X, główna różnica na korzyść tego ostatniego to raczej świetny w użyciu design interfejsu.3. Czy pokusił się może ktoś na obiektywne porównanie XP z Tigerem ?
Ponoć będzie.4. Jak wygląda sprawa z Leopardem na MacBooku- będzie chodził ?
Visty jak na razie nie ma. To co dotąd widziałem nie wydaje mi się być lepsze od Mac OS X.5. A może jednak lepiej kupić wypasionego laptopa i zainstalować Viste ?
Cały multum. Jedne (menu na górze, niemaksymalizujące się okna) po pewnym czasie stają się zaletami, inne (lewy alt do pl literek, zamienione miejscami ż i ź, głupi QuickTime) można pokonać za pomocą tego forum.Czy są może w Mac OS X takie rzeczy, które was drażnią po przesiadce z Windowsa … ?
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:05
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:22
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:40
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:45
Napisano 27 stycznia 2007 - 20:59
Napisano 27 stycznia 2007 - 21:05
Napisano 27 stycznia 2007 - 21:08
hmm - te problemy co opisuje przedmówca to występowały chyba tylko w pierwszych seriach MB
-ja swojego intensywnie wykorzystuje i nie mam żadnych problemów..wzorowa jakość wykonania!!!
No to spróbuj tego - zapewne zobaczysz, że nie jest tak różowo.
Mimo to, jestem daleki od twierdzenia, że jakość wykonania MB jest taka beznadziejna. Jest dobrze złożony i sprawia wrażenie solidnego. Wg mnie obudowa i klawiatura są o klasę wyżej niż w iBooku 12". Różne drobne defekty są i będą. Makjuzerzy to fetyszyści sprzętowi i z każdej duperelki (rysy na obudowie i takie tam) zrobią narodową tragedię pt "Pismo to ostatni Prawdziwy Przenośny Mak").
A że żółknie... No cóż - biały jest. PeCetowe laptopy są zwykle w bezpieczniejszych kolorach.
Napisano 27 stycznia 2007 - 21:13
Pozwolę sobie dorzucić moje pytanie
Własnie zamierzam się do kupna laptopa wokolicach 5 tyc, myślałem m.in. o MacBook'u 13 cali 2Ghz. Potrzebuję laptopa do robienia notatek w bibliotece, sufrowania po necie, mailowania, czasami zagrania w cos nieobciazajacego mocno sprzetu (to gdybym zainstalowal winzgroze, nallepiej, zeby taki laptop jako tekstu edytor w miare dlugo na bateriach dziala. Czy MacBook bedzie ok?Czy w zestawie sa odpowiednie edytory tekstu czy warto kupowac iWork?
pozdrawiam
Maciej
male wymagania ale jak juz chcesz przesiadki to :kup macbooka, zainstaluj darmowego open offica.
kiedys moj macbook wytrzymal +6h wykladu:) wiec chyba warto
ps.coraz czesciej mam przed oczami powerbooka

Napisano 27 stycznia 2007 - 21:19

Napisano 27 stycznia 2007 - 21:21
No to spróbuj tego - zapewne zobaczysz, że nie jest tak różowo.
Mimo to, jestem daleki od twierdzenia, że jakość wykonania MB jest taka beznadziejna. Jest dobrze złożony i sprawia wrażenie solidnego. Wg mnie obudowa i klawiatura są o klasę wyżej niż w iBooku 12". Różne drobne defekty są i będą. Makjuzerzy to fetyszyści sprzętowi i z każdej duperelki (rysy na obudowie i takie tam) zrobią narodową tragedię pt "Pismo to ostatni Prawdziwy Przenośny Mak").
A że żółknie... No cóż - biały jest. PeCetowe laptopy są zwykle w bezpieczniejszych kolorach.
hehe ja mam mb Coreduo z końcówki seri i nie mam takich problemów...
Napisano 27 stycznia 2007 - 22:22
Napisano 28 stycznia 2007 - 09:31
Napisano 28 stycznia 2007 - 11:24

Napisano 28 stycznia 2007 - 11:42
Napisano 28 stycznia 2007 - 11:53
Nie chciałbym być nieuprzejmy ale widzę, że nasze rozważania zeszły troszkę na boczny tor. Tak jak już pisałem na samym początku (i w temacie), bardziej interesują mnie Wasze opinie na temat przesiadki z XP na Mac OSX.
Ja powiem tak: na początku będziesz się męczył, każda prosta czynność to będzie godzina kombinowania, klikania, machania myszką. Niestety przyzwyczajenia z Windows robią swoje i człowiek ma wrażenie że nawet prosta czynność musi wymagać wiedzy tajemnej i fafnastu okienek. Potem odkryjesz jak coś można zrobić i będzie wielkie zaskoczenie "to takie proste!?".

P.S. No i jak się nie dasz rady przestawić (a można?) o zawsze możesz sobie na tym MB zainstalować Windows.
Napisano 28 stycznia 2007 - 11:54

Napisano 28 stycznia 2007 - 12:06
Jedyne nad czym warto sie zastanowic, to to, czy przypadkiem nie uzywasz jakiegos oprogramowania, ktore nie ma swojego odpowiednika pod Mac OS - wtedy mamy problem, ale tez nie taki znowu wielki - Bootcamp i w kryzysowej sytuacji jestes uratowany.
A tu juz Kolega przesadzil. Biorac pod uwage cene MacBooka koszt Windows plus programu, ktory chcemy uruchomic moze popsuc humor. No i fakt, ze chcac miec jeden system trzeba pamietac o mozliwosci posiadania innego - absurd. Zawsze mi sie to wydawalo podobne do sytuacji: chce sobie zmienic dziewczyne, zmieniam ja na nowa ale ze stara sie ciagle spotykam po kryjomu bo w seksie jest jednak niezastapiona :>
Napisano 28 stycznia 2007 - 12:12
Napisano 28 stycznia 2007 - 12:21

Napisano 28 stycznia 2007 - 12:31
@insider: OK, nie jest to perfekcyjne rozwiazanie, ale: Jesli kolega uzywa softu - nie wiem jakiego, moze akurat czegos, czego nie bedzie wstanie zastapic niczym pod OSX - to co ma zrobic?
Skonczy sie jak w moim przypadku choc podobno do tego co robie Macintoshe sa wrecz stworzone: koniecznoscia zakupu PC i postawienia pod biurkiem. I to pomimo, ze posiadam poza PM g5 rowniez iMac-a z intelem w srodku.
Poza tym kolega Kogut nie bedzie mial Disco: o ile sam program sie uruchomi to na pierdziawce GMA nie da sie uzyskac efektow graficznych. Pierdziawka za slaba.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych