Mac Mini stary i nowy
Napisano 27 czerwca 2010 - 15:04
Napisano 27 czerwca 2010 - 15:11
Napisano 27 czerwca 2010 - 15:17
Napisano 27 czerwca 2010 - 16:09
Napisano 27 czerwca 2010 - 16:30
Napisano 27 czerwca 2010 - 22:05
Najbardziej denerwuje mnie to, że nowy silniejszy iMac ma gorszą/starszą karte graf niż słabszy MacMini. Bo nie rozumiem dlaczego nie włożyli już tej 320/330M do nowego iMaca z iCore.
Coś ci się kolego pomyliło.
W iMacu jest Radeon 4850 który jest prawie jeszcze raz tak wydajny jak GF320m z MINI
Jestem również ciekawy jak nowy MacMini z 2.4Ghz Core2Duo + GF320M + 4GB RAMU (DDR3 1033hmz) miałby się do mojego obecnego 2.6Ghz PentiumDualCore + 8800GTS640mb + 4GB RAMU (DDR2 800mhz 4-4-4-15) na Windozie.
3dmark'05
GF8800GT -17860 pkt PC
GT 320M -7795 pkt MINI
Radeon HD 4850 -15419 pkt iMac i7
Komputery :: Mac mini :: Apple Mac mini Core 2 Duo 2.4GHz/2GB/320GB/GF320M/SD - Cortland - systemy graficzneZa maciem przemawia to, że rozbudowanie z 2GB do 8GB kosztuje 500zł a obecnie u mnie rozbudowanie z 4GB do 8GB kosztuje 1000zł (mam 4x1 w dualchannel)
8GB ramu w MINI kosztuje 1212,-
A jak bardzo chcesz, to możesz wypróbować na swoim PC OSX i z pewnością będzie on działał szybciej niż na najnowszym MINI.
Napisano 27 czerwca 2010 - 22:17
Napisano 28 czerwca 2010 - 11:53
Napisano 28 czerwca 2010 - 13:35
Napisano 28 czerwca 2010 - 13:59
pomijając fakt, że nie jest po pl (niektórym może to przeszkadzać), a kończąc na tym, że nie ma wielu desktopowych aplikacji (które w codziennym użytkowaniu są jednak przydatne)
Apple - Mac OS X Server Snow Leopard - Technical Specifications
Apple - Mac OS X Snow Leopard - Technical specifications
niestety nie miałem okazji usiąść przy OS X Server i zobaczyć jak to wygląda, ale IMO używanie servera jako desktopa to posunięcie głupie.
już lepiej wydać te 125zł i zainstalować tam zwykłego desktopa.
Napisano 28 czerwca 2010 - 15:14
Napisano 28 czerwca 2010 - 15:27
Napisano 28 czerwca 2010 - 15:39
Kupiłem nowego Mini. Uwiodło mnie to, że nie będzie mi wisiał wielki klocek pod nogami (zasilacz), oraz niesamowita obudowa. Unibody to jest to co lubię

Moje uwagi:
+ Jest BEZGŁOŚNY. Nie cichy - on totalnie nie wydaje z siebie dźwięków, może chodzić całą noc a ja tego nawet nie zauważę. Kocham to!
+ Pięknie wygląda (jak to dla kogoś istotne oczywiście).
+ HDMI poszło do TV, Mini Display do monitora. Szybko i przyjemnie.
+ Wymiana RAMu to sekundy. Tak jakby wiedzieli, że koszmarnie powolny dysk = dużo ramu.
+ W Plex odtwarza 1080p MKV DTS!!!
- Dysk jest wolny jak diabli.
- 2GB to za mało, włożyłem 4GB i super. PhotoshopCS5 (trial), FlashCS5(trial), duuużo zakładek w Safar, iPhoto, iTunes (odtwarza mp3/radio) Zend Studio odpalone na raz i wszystko działa płynnie jak diabli.
- Dość długo się uruchamia.
Ogólnie to jestem zadowolony zajeb**e odkąd włożyłem 4GB RAM. Mac Mini z 2GB to nieporozumienie. Mówię to szczerze, bez jarania się tym co aktualnie mam.
Przy okazji zapraszam na swój blog, czasem coś ciekawego piszę:
oktawian.chojnacki.me
Napisano 29 czerwca 2010 - 11:25

No to teraz po kolei:
do mini pakują niestety 5200rpm
optymalne rozwiązanie - jeśli nie chcesz się bawić w rozbieranie starego miniaka i pakowanie do niego ssd - to ściągnąć ze stanów mini server (2x500GB 7200rpm, można spiąć w raid 0) albo w PL kupić używany mac pro
Stary mini nie wchodzi w gre. Mów co chcesz, ale jako graficy zwracamy uwagę na design, ja mam jeszcze w dodatku świra na punkcie wystroju wnętrz i ogólnie designu jako takiego. Gdyby nie to, że mój komputer chodzi jak chodzi i Windows doprowadza mnie do szału, to zapewne kupiłbym w przyszłości miniacza tylko jako zabawke pod telewizor bo strasznie mnie kręci to, że można upakować w pełni funkcjonalny komputer w tak pięknym opakowaniu. CO nie zmienia faktu że teraz jest mi Mac potrzebny do pracy a jego design to tylko dodatek.
w starego Mini można też wcisnąć 8GB ramu, ale do 2D wcale to nie jest potrzebne. Photoshop i tak tyle nie potrzebuje, a nawet moje 2GHz C2D spokojnie dzialają i nie zanosi się na to by mi brakowało mocy. Jedynym słabym ogniwem Mini (starszego przynajmniej) to dysk, który do normalnej pracy systemu jest w zupełności wystarczający, natomiast przy CS4 jak jest większy projekt to lubi sobie "pogruchać" głowicą. Chociaż bardzo Apple mnie uwiera w tyłek to jednak za przygotowanie systemu i to w jaki sposób wykorzystuje on zasoby komputera to duże brawa. Kilkaset herców nie robi różnicy, nawet sądzę że lepiej jest wziąć starszą teoretycznie wolniejszą wersję i różnicę w cenie przeznaczyć na usposobienie "malucha" do codziennej pracy. Nowy dysk + ram + dodatkowy dysk, to jest ważniejsze niż 200-300MHz, poza tym różnica w cenie jest nieadekwatna do przyrostu wydajności. Lepiej jest rozbudować teoretycznie wolniejsze Mini niż pracować na stockowym nowszym.
Werja serwer, jak mówi Biskup to idealny materiał na małe pro. Dwa dyski spiętę w RAID znacznie przyspieszą pracę. Szkoda że Apple nie pomyślało o wersji domowej tego komputera. Z drugiej jednak strony, nie sądzę by system z dopiskiem serwer robił jakąkolwiek różnice.
No wlaśnie to mnie zastanawia. Piszesz, że 4GB ramu wystarcza? Jak już pisałem wcześniej, mam teraz 4GB stosunkowo mocnego ramu, czysty system i photoshop przy 300dpi i plakacie A4 potrafi się zajęknąć, gdzie A4 to jest duperel bo mało kiedy takie coś się w ogóle projektuje. Poza tym ja lubie żonglować aplikacjami - musze mieć otwartego jednocześnie photoshopa, illustratora, maila, muzyka + firefoxa z 30 zakładkami

Coś ci się kolego pomyliło.
W iMacu jest Radeon 4850 który jest prawie jeszcze raz tak wydajny jak GF320m z MINI
3dmark'05
GF8800GT -17860 pkt PC
GT 320M -7795 pkt MINI
Radeon HD 4850 -15419 pkt iMac i7
Ja mam wersje GTS która jest, jeżeli mnie pamięć nie myli, o wiele mniej wydajniejsza niż wersja GT. Ale miło że udało Ci się znaleźć ten benchmark bo ja za cholere nie moglem nigdzie znaleźć testu 320M :/
Co do RAMu. Z tego co mi Panowie w iSpocie powiedzili, to do nowego miniacza wchodzi zwykły so-dimm. I z tego co sprawdzałem to w komputroniku ceny nie są złe, gdzie wiadomo jakie komputronik ma ceny.
---------------------------------
Ogólnie: nie miałem pojęcia o tym dysku w mini, brak 7200 to jakieś nieporozumienie. Wersja serwerowa - brak polskiego języka (z racji tego że to będzie również jako komputer "domowy" - przeglądanie netu, ogladanie filmow, sluchanie muzyki itp) + inne różnice o ktorych pisaliscie - odpada. Gdyby była możliwość bebechow wersji serwerowej + normalny Mac OS to nawet bym się nie zastanawiał.
@oktawian: może 8GB ramu wyeliminowałoby problemy z powolnym dyskiem w moim przypadku

@okatwian: OT - też jestem motocyklistą i jestem z Jeleniej ;D
Troche mnie Panowie załamaliście, bo myślałem żę mam już wybraną maszynke a tu okazuje się że polityka Apple'a po raz kolejny potrafi z tej całej magicznej otoczki sprowadzić człowieka na ziemie. Może do października - w tym okresie mniej wiecej bym brał mini/inne applowskie cudo - zejdą ceny nowych MBPro i jedynak zdecyduje sie na 15"MBPro :/
Gość_owca666_*
Napisano 29 czerwca 2010 - 12:02
Gdyby była możliwość bebechow wersji serwerowej + normalny Mac OS to nawet bym się nie zastanawiał.
@oktawian: może 8GB ramu wyeliminowałoby problemy z powolnym dyskiem w moim przypadku
Może do października - w tym okresie mniej wiecej bym brał mini/inne applowskie cudo - zejdą ceny nowych MBPro i jedynak zdecyduje sie na 15"MBPro :/
Bebechy wersji serwerowej to tylko 2 HDD 7200 rpm - sam sobie możesz wymienić.
8GB RAM + lagujący dysk to nadal 8GB RAM i lagujący dysk - RAM nie ma nic do wydajności HDD, przecież pliki otwierasz i zapisujesz na HDD, nie mówiąc już o swapowaniu.
Dlaczego ceny mają spaść? Chyba na rynku wtórnym ale nie w sklepach.
Chcesz mieć hiper super szybkiego kompa do RAWów - jesteś skazany na dużo RAMu i SSD. Nawet 5 HDD w RAID 0 nie da Ci takich czasów dostępu jak SSD, nie mówiąc już o tym, że do mini nie bardzo da się wepchać więcej niż 2 HDD

Napisano 29 czerwca 2010 - 12:19

ale z ciekawości chętnie bym zobaczył benchmarki takiego miniaczka

---------- Wpis dodano o 13:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:17 ----------
fantazjujemy dalej...
spinamy 10 takich miniaków w Xgrid

Gość_owca666_*
Napisano 29 czerwca 2010 - 12:30

Napisano 29 czerwca 2010 - 12:32

Gość_owca666_*
Napisano 29 czerwca 2010 - 12:37

Napisano 29 czerwca 2010 - 12:45
Napisano 29 czerwca 2010 - 12:51
wystarczy zainstalować OS X desktopGdyby była możliwość bebechow wersji serwerowej + normalny Mac OS to nawet bym się nie zastanawiał.
z ciekawości - jak? jeżeli wąskim gardłem jest dysk to i więcej RAMu go nie przyśpieszy.może 8GB ramu wyeliminowałoby problemy z powolnym dyskiem w moim przypadku
ciągle sam rozdzielasz, a teraz się pytasz?Robert a to można tak rozdzielić ?
a podobno sprzęt i soft są nierozerwalne, więc w tym momencie mówię o jedynm i drugim. Sprzęt jest świetny i trzeba troszkę nagiąć to co Stefan wypuszcza z nim seryjnie do swoich upodobań.
zdefiniuj 'nierozerwalne' bardzo proszę.
jedno nie ma sensu bez drugiego więc w tym sensie są nierozerwalne.
ale jeden soft nie jest przypisany do jednego sprzętu (inaczej nie mógłbyś zmienić systemu, ani mieć takiego samego systemu na innym sprzęcie, prawda?)
przerabianie systemu serwerowego na desktopowy to głupota i tyle.
Gość_owca666_*
Napisano 29 czerwca 2010 - 13:07
@Owca666: no ale podobno ciężko jest wymienić dyski w nowym mini z tego co tu Panowie wcześniej pisali?
Trudniej niż w poprzednim, ale wykonalne. Co do utraty gwarancji, to zależy. Jeśli zrobisz wszystko bez śladu i nic przy tym nie uszkodzisz - nic Ci nie grozi. Jeśli nie - możesz mieć problem przy naprawach gwarancyjnych, oczywiście jeśli serwis się zorientuje, że coś sam grzebałeś. Tak jak w poprzednim Mini. W 2010 tylko RAM się łatwiej wymienia, pozostałe rzeczy trudniej.
Co do SSD - musiałbyś doświadczyć na własnej skórze różnicy między HDD w RAID a SSD. Zobaczyłbyś, że jest za co płacić. Mam 3x HDD w RAID 0 wewnętrznie (read/write około 390 MB/s i SSD Intela G2 80 GB - r250/w70) i RAID się chowa jeśli chodzi o "responsywność".
Jeśli komp to Twoje narzędzie pracy to sprzęt traktujesz przecież jako inwestycję - zwróci się i zacznie na siebie zarabiać.
Napisano 29 czerwca 2010 - 13:08
wystarczy zainstalować OS X desktop
Ale wtedy trzeba go kupić prawda? Bo jak sie dostaje wersje serwerową to sie nie dostaje raczej OS X desktop

Podejrzewam również, że dokupienie do zwykłego miniacza dysku 7200 i 4/8GB RAMu wyjdzie taniej/szybciej/łatwiej/lepiej niż ściąganie ze stanów wersji serwerowej.
Trudniej niż w poprzednim, ale wykonalne. Co do utraty gwarancji, to zależy. Jeśli zrobisz wszystko bez śladu i nic przy tym nie uszkodzisz - nic Ci nie grozi. Jeśli nie - możesz mieć problem przy naprawach gwarancyjnych, oczywiście jeśli serwis się zorientuje, że coś sam grzebałeś. Tak jak w poprzednim Mini. W 2010 tylko RAM się łatwiej wymienia, pozostałe rzeczy trudniej.
Co do SSD - musiałbyś doświadczyć na własnej skórze różnicy między HDD w RAID a SSD. Zobaczyłbyś, że jest za co płacić. Mam 3x HDD w RAID 0 wewnętrznie (read/write około 390 MB/s i SSD Intela G2 80 GB - r250/w70) i RAID się chowa jeśli chodzi o "responsywność".
O rozkręcanie bez śladu się nie martwie - gorzej jak gdzieś będzie plomba o której nie mam pojęcia. Plus - serwis raczej zwróci uwage ze jest dysk 7200 a nie 5200. Z tego co piszą na macrumors to wymiana dysku jest banalna, w końcu to jest małe pudełko, bez przesady. Jak ktoś wie jak złożyć komputer to wątpie zeby miał problem z rozłożeniem miniacza.
Co do SSD: może i owszem, ale mnie nie stać

(uprzejmie prosze nie pisać "to najlepszym rozwiązaniem byłby PC" - już to przerobiłem)
Napisano 29 czerwca 2010 - 13:23
Gość_owca666_*
Napisano 29 czerwca 2010 - 13:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych