Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini stary i nowy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
199 odpowiedzi w tym temacie

#151 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 14:05

@owca666 Tak, umknął mi fragment o dużych plikach. Wybacz.

Największą zaletą (w stosunku do HDD) SSD jest krótki czas dostępu. FW to zrujnuje. Zgoda. Pisałem to. A transfer FW800 też będzie tutaj (przy SSD 300MB/s) wolnym gardłem. Pytanie jak to się ma do 5200 dysków 2,5" w Mac Mini. Moim zdaniem i tak przyrost wydajności może być niezły. Ale jak się tyle płaci za SSD chciałoby się lepszych efektów niż "niezłe". Tak, to strata pieniędzy.

Stąd Momentus XT byłby świetnym wyborem (7200 + SSD) do Mac Mini. Tylko chciałbym dotrzeć do oficjalnych materiałów dot. ograniczonej gwarancji, które mówią o utracie gwarancji w przypadku wymiany dysku. Dla mnie taka polityka jest chora i nielogiczna. Ciekawe czy Polskie prawo o tym coś mówi, ale pewnie nie bo to są przepisy z XII wieku :)

Druga sprawa to sama procedura wymiany. Jeśli nie ma plomb, to pierdzielić zasady - wymieniać dysk. A jak się coś spieprzy przełożyć oryginalny. Simple as that.

No właśnie taki pomysł to mi już wcześniej przyszedł do głowy, w razie jakby miniak miał naprawde lecieć na gwarancje to przelożyć stary dysk. Jedyne co w tym jest trudnego to uważać żeby nie rysnąć gdzieś obudowy/którejś części śrubokrętem żeby serwis nie zauważył. Więc akurat problem z gwarancją to nie jest żaden problem. Inna sprawa że taka polityka jest chora.

@biskup:
totalnie się z Tobą zgadzam że w efekcie większość czasu spędza się na szukaniu materiałów/czytaniu wytycznych i specyfikacji ALE zauważ że do TYCH czynności obecny miniak nadaje się idealnie. Problem ZACZYNA SIĘ przy pracy na dużych plikach. A więc moim zdaniem opcja wpięcia dodatkowego dysku (tylko ja mowie o wpinaniu wewnątrz a nie na firewire) SSD i ustawienie programów aby korzystało z niego PODCZAS PRACY wydaje mi się całkiem sensownym rozwiązaniem.

Oczywiście pozostaje wtedy problem ten, że przy otwieraniu pliku 1GB .PSD nadal będzie się on otwierał wolno ALE już sama praca na TYM pliku powinna być znacznie szybsza gdyż wtedy photoshop zbiera cache z dysku SSD.

Co o tym sądzisz?

#152 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 14:13

@hellopaul: Seagate ST95005620AS Momentus XT 320GB - 2,5''/SATA II/7200rpm/32MB/4GB SSD - Seagate

Nie wiem czy to dobra cena, ale rozważam zakup tego jako głównego dysku... A na multimedia TimeCapsule 1 albo 2TB.

#153 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 14:23

@hellopaul: Seagate ST95005620AS Momentus XT 320GB - 2,5''/SATA II/7200rpm/32MB/4GB SSD - Seagate

Nie wiem czy to dobra cena, ale rozważam zakup tego jako głównego dysku... A na multimedia TimeCapsule 1 albo 2TB.

A bo to jest hybryda... Bo ja wczoraj pisałem o Momentusie ale HDD i taki sam tylko 16MB Cache kosztuje 200zł :)
Myślisz że ta hybryda sie sprawdzi?

#154 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 15:07

Seagate Momentus XT Solid State Hybrid Preview - HotHardware
Seagate Momentus XT 500GB ST95005620AS Review
Seagate Momentus-XT Solid State Hybrid Drive | Review,Seagate Momentus-XT,Hybrid,SSD,ST95005620AS,Solid State Hybrid Drive,Seagate Momentus-XT ST95005620AS 500GB Solid State Hybrid Drive Benchmark Performance SSD-Hybrid Review
YouTube - Seagate Momentus XT 500GB Hybrid Hard Drive 13" MBP Boot up

Myślę, że się sprawdzi. Sam fakt, że to dysk 7200rpm. A dodatkowo 4GB przestrzeni SSD na najczęściej używane pliki.

#155 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 czerwca 2010 - 15:22

Ta Toshiba w Mini to kpina:
http://www.computerb...86&d=1277634577[

Jak widać, sam system na tym ma prawo mulić.

Pierwsza rzecz na tak naprawdę przeciw temu komputerowi.
Oktawian, zapodaj jakiś benchmark tego dysku w OS X (AJA, ewentualnie Xbench - sam Disk Test), jakoś nic nie znalazłem.

#156 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 15:29

Panowie, rawy z canona eos 5dmkII to nie są ciężkie pliki dla komputerów nawet z poprzedniej generacji... o jakich 100mb mówicie. taki plik w bitmapie ma niewiele ponad 60 megasów i mój biały makbuk sprzed 2 lat radzi sobie z nimi bardzo szybko. prawdę mówiąc mój macbook radzi sobie równie dobrze z rawami z phase one p30 (po wywołaniu w bitmapie ok 100mb). zarowno mój ps3 jak i lr2 (czekam na dostępność lr3) radzi sobie z taki plikami bez problemu. na innych programach ze stajni adobiego nie pracuję, więc się nie wypowiadam. jednak jeśli rozmawiamy o zdjęciach, to nie przesadzajmy. to jest ŻADNE obciążenie dla najsłabszych, z aktualnie dostępnych, maków. co do dysków to z przyjemnością śledzę Waszą rozmowę -może się skuszę i kupię tego momentusa xt na próbę. Choć wolałbym wersję 750mb, bp 500 megasów mam teraz w komputerze, a jakoś głupio zmieniać na tę samą wartość (obecnie mam wolne ok 120 mb). pozdrowienia parmenides

#157 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 15:34

@owca666: Dobra. Wieczorem zapodam.

Dysk to kpina. Ale do przełknięcia, gdyby nie ta kuriozalna zasada, że nawet certyfikowany serwis nie może wymienić dysku. Koszmar. Pewnie są jakieś powody takiego stanu rzeczy (np. temperatura)... Ale wkuuurza.

Apple ma już u mnie drugi minus. Jeszcze jeden...

---------- Wpis dodano o 16:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:30 ----------

jednak jeśli rozmawiamy o zdjęciach, to nie przesadzajmy. to jest ŻADNE obciążenie dla najsłabszych, z aktualnie dostępnych, maków.

Nikt z nas nie mówi o RAW/JPG, a co najwyżej wielkich kontenerach Photoshopa czy InDesign (oj tutaj to i kilkunasto gigowe pliki).

Tak, do obróbki zdjęć MacMini nawet z 2GB RAM i z tym ch** dyskiem wystarcza. Sprawdzone :)

#158 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 17:49

oktawian - widocznie niezbyt dobrze przeczytałeś ten wątek - było też o rawach i zdjęciach. kilkunastogigowe kontenery ps-a? co ty robisz? naklejki (reklamy) na tramwaje czy autobusy? bo innego zastosowania tak dużych plików ps-a nie widzę...

#159 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 18:25

Panowie - pytanko. sorki że tak wprowadzam zamieszanie do czyjegoś wątku. na pewno ktoś z Was ma w domu miniaka early 2009 wersję 2.0ghz/9400m/1gb/120gb. czy ktoś z Szanownych Kolegów mógłby mi powiedzieć jaka kosteczka RAMu tam wchodzi (tzn. dokładnie markę i symbol, bo że ddr3 1066mhz to wiem), lub jaką kość dobrać do tej pojedynczej 1gb? najprawdopodobniej w poniedziałek przyjdzie mój miniak, lecz chciałbym od razu zamówić do niego dodatkową kostkę ramu. z góry dzięki i jeszcze raz sorki za zamieszanie, nie chcę zakładać nowego wątku.

#160 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:03

@parmenides:

Grafika + fotografia. O ile do lightrooma dużo nie trzeba, o tyle jak już retuszujesz RAWa w photoshopie z którego robi się nagle 700megowy PSDek to do tego kompa niestety trzeba bo u mnie to mnie szlag trafia że żeby przesunąć na 100% powiększeniu z nosa do ust to musze czekać 2-5sekund ;p

To cytat z tego co hellopaul zacytował skądśtam (nie ze mnie) ;)

Generelanie, jeśli w grę zaczyna wchodzić Photoshop i pierdyliony warstw (niektórzy tak pracują) to wszystko po kolei (od RAMu i CPU do HDD) zaczyna robić się istotne. Z drugiej strony, w latach 90-tych znajomy grafik robił w PS (chyba 5.5, głowy nie dam) montaże B1 - papier do pakowania prezentów - po około 1 GB na jakimś Power Computingu (klon) i dawał radę. Tylko dużo papierosów był w stanie wypalić i kawek wypić podczas pracy ;)

Kyosho: np taka ;)

#161 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:19

ok, myślałem, że papier ma wzory powtarzające się, ale pewnie są też takie full wypasy z b1, który tworzy jednolity obraz. naprawdę szacun - kilkanaście warstw w ps-ie i gigowe pliki, żeby zrobić papier do pakowania b1.

#162 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:26

Co chcesz, takie były czasy i tacy graficy. Projekt był jego i wykonanie też, nikt się nie wtrącał, każdy miał swoją działkę. Klon wytrzymał te kilkadziesiąt warstw. Chyba mało widziałeś jeszcze ;) Gorzej, że "to se ne vrati" :lol:

#163 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:29

ponadto retusz rawa to dalej eksport do pliku maks tiff z canona 5dmkII to 60,2mb. z hassela z wielgaśną przystawką p30 to tiff ok 100mb - nawet PO RETUSZU (mowa o głębi kolorów 8bit/kanał)

możesz eksportować z rawa do psd - tylko po co... psd przydaje się dopiero przy montażu, pracy na warstwach, etc, a nie przy pracy na rawach.

---------- Wpis dodano o 20:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:27 ----------

rzeczywiście mało widziałem, no ale ciągle się uczę. między innymi po to trafiłem na to forum.

#164 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:29

Niektórzy rozumieją to jako jeden, etapowy proces... bo pewnie tak pracują.

#165 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:33

uważam to za nieekonomiczne z punktu widzenia tworzenia fotografii na potrzeby poligrafii (jeśli mówimy o raw)

#166 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:39

Cóż, ludzie mają różne przyzwyczajenia... stąd pewnie podwójnie zacytowana kwestia "700 megowego RAWo - psd-ka". Jedni walą na akord (co nie znaczy że robią to źle), drudzy się pieszczą jakąś fotę przez kilka dni, tworząc miliardy korekcyjnych warstw w PS...

#167 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:51

zdaję sobie z tego sprawę. robiłem zdjęcia zarówno na billboardy, na plakaty, na okładki płyt, publikowałem w książkach (w tym okładki), robiłem wystawy (w tym gigant wystawa w zachęcie), prezentowałem swoje zdjęcia na festiwalu w Perpignan oraz nadawałem zdjęcia newsowe do agencji reuters i do dzienników. prawdę mówiąc pracuję tak od 17 lat;) pracowałem z tak wieloma ludźmi, przy tak różnych rzeczach, że wiem, iż każda robota wymaga adekwatnego czasu na jego wykonanie. i tworzenie psd przy eksporcie z rawa nijak się nie wpisuje w to.

#168 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 19:51

@parmenides: Drogi Parmenidesie - po pierwsze nikt nigdzie nie napisał, że RAWy zajmują po 100mega. JA pisałem że RAWy zajmują 20mb. Więc zanim upomnisz kogoś że nie przeczytał dobrze tematu to sam to zrób. Po drugie, jeżeli pracujesz na PhaseOne to albo jesteś bardzo doświadczony albo bardzo bogaty. Stawiam na to pierwsze mimo Twoich wypowiedzi. Nikt nie powiedział że wyeksportowany RAW zajmuje dużo. Było mówione, że PSD (!) zrobiony z owego RAWa zajmuje dużo. Po raz kolejny kłania się jak przeczytałeś temat. Mówisz że Twoje RAWy nawet po eksporcie zajmuja góra 100mb. Zgadza się, nikt temu nie zaprzecza. Ale widzisz, ja każde zdjęcie które idzie dalej do klienta i wymaga większych poprawek aniżeli tych możliwych w Lightroomie czy Aperture obrabiam a potem ZAPISUJE w .PSD. Dlaczego? A po to że kiedy nagle klient mi powie że coś tam mu sie nie podoba to mieć dostęp do tego i poprawić dwoma kliknięciami na którejś warstwie zamiast dziergać całego RAWa od nowa. I nie, nie ma to KOMPLETNIE nic związane z moimi umiejętnościami jako fotografa. Bo o ile potrafie wydziergać efekt finalny w samym pudełku, o tyle pewne projekty wymagają dużego wkładu Photoshopa. Widzisz, kazdy ma swój sposób pracy, każdy ma też inne wytyczne. P.S. Puściliśmy posta w tym samym momencie, na szczęście okazało się że jesteś bardzo doświadczony i chwała Ci za to ;) P.S.2. Tak swoją drogą to widze że właśnie Ty korzystasz z miniacza i operujesz owymi RAWami - może jakaś relacja jak to sie sprawdza? ;) Btw. już lubie Twój styl (zdjęć), masz jakiegoś FB/Flickra/inne tałatajstwo gdzie wrzucasz najnowsze?

#169 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 21:27

Hellopaul - zacznę od końca. Przede wszystkim dziękuję Twojego posta.
nie, nie jestem nigdzie na żadnym portalu społecznościowym.
ja nie mam żadnych umiejętności jako grafik. pisałem wcześniej, że nie posługuję się żadnym innym programem adobiego poza lr i ps. żadnego innego nie mam (no mam jeszcze acrobata, ale nie potrafiłbym w nim skompilować porządnego wydruku dla drukarni).

co do Twojej wypowiedzi: "Po drugie, jeżeli pracujesz na PhaseOne to albo jesteś bardzo doświadczony albo bardzo bogaty. Stawiam na to pierwsze mimo Twoich wypowiedzi. Nikt nie powiedział że wyeksportowany RAW zajmuje dużo. Było mówione, że PSD (!) zrobiony z owego RAWa zajmuje dużo." to właśnie uważam, robienie psd z rawów jest nieekonomiczne (w sensie czasu i jakości pracy, pomijam już to, że część softu do obróbki rawów nie posiada eksportu do psd), a po drugie uważam, że nie dałem powodu, żeby uważać mnie za bogatego dzieciaka kupującego każdy dostępny soft ;)

miniacz jest dość wolny - używa go głównie moja żona do spraw prywatno-zawodowych (mail, net, iwork, iphoto z naszymi rodzinnymi zdjęciami, etc). miniacz to wersja sprzed 2,5 roku na gma950 z 1gb ram... mój macbook jest szybszy i to na nim robię wszystko (oczywiście poza redakcją, gdzie większość kompów to jakieś delle z win xp, w studio maki pro + jeden komp u nas w foto do obróbki wideo to mak pro z zeszłego roku - nazywany fullwypasem;))

ja wiem, że lepiej jest zapisywać duże prace w psd i wiem dlaczego - nie raz nasi graficy poprawiali coś po raz setny... w przypadku reklamy to podstawa, aż do czasu ostateczniej akceptacji, kiedy to się "merdżuje", "cmykuje" i nadaje profile i wysyła do druku.

Ok - rozumiem Wasze argumenty. Jednak nowy miniacz czy nowy macbook (obojętnie pro czy białas) według mnie nadają się dla fotografa - zarówno amatora, jak i tego, który musi ze zdjęć żyć. i to praktycznie niezależnie od sprzętu, który używa. chyba, że potrzebuje fw800 - wtedy mbp

pozdrowienia

---------- Wpis dodano o 22:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:52 ----------

Akurat komputera używam do obróbki zdjęć oraz filmów (animacji, znaczy się mam np. 1000 zdjęć i łączę je w film). Więc gry odpadają.
Z cyferek - lepszy, droższy o ok. 1000 zł, ale czy warto! Teoretycznie te 8GB RAMu może się przydać :) HDMI mi nie jest potrzebne... procesor trochę lepszy, grafika podobno lepsza, tylko nie wiem, czy to robi aż tak dużą różnicę.

A "lepszy" znaczy się szybszy i niezawodniejszy.

Warto też przypomnieć do czego autor tematu chce używać komputera. Spokojnie zrobi to na starym mini, na nowym i na wszelkich macbookach. wystarczy imovie lub fce.

do autora wątku - jak montujesz w fc to fajnie jest mieć podpiętę jako drugi monitor do podglądu tv - może być po hdmi jakiś płaski telewizor np 32 cali - i tam robisz podgląd. na głównym monitorze zajmujesz się edycją. hdmi ma jak najbardziej sens w Twoim przypadku.

dobranoc

#170 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 21:31

Dołączona grafika

Xbench + Test dysku

Moim zdaniem to najwolniejszy dysk od czasów epoki brązu...

PS: RAM 2048MB przejściowo, długa historia :P

#171 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 21:57

Hellopaul - zacznę od końca. Przede wszystkim dziękuję Twojego posta.
nie, nie jestem nigdzie na żadnym portalu społecznościowym.
ja nie mam żadnych umiejętności jako grafik. pisałem wcześniej, że nie posługuję się żadnym innym programem adobiego poza lr i ps. żadnego innego nie mam (no mam jeszcze acrobata, ale nie potrafiłbym w nim skompilować porządnego wydruku dla drukarni).

co do Twojej wypowiedzi: "Po drugie, jeżeli pracujesz na PhaseOne to albo jesteś bardzo doświadczony albo bardzo bogaty. Stawiam na to pierwsze mimo Twoich wypowiedzi. Nikt nie powiedział że wyeksportowany RAW zajmuje dużo. Było mówione, że PSD (!) zrobiony z owego RAWa zajmuje dużo." to właśnie uważam, robienie psd z rawów jest nieekonomiczne (w sensie czasu i jakości pracy, pomijam już to, że część softu do obróbki rawów nie posiada eksportu do psd), a po drugie uważam, że nie dałem powodu, żeby uważać mnie za bogatego dzieciaka kupującego każdy dostępny soft ;)

miniacz jest dość wolny - używa go głównie moja żona do spraw prywatno-zawodowych (mail, net, iwork, iphoto z naszymi rodzinnymi zdjęciami, etc). miniacz to wersja sprzed 2,5 roku na gma950 z 1gb ram... mój macbook jest szybszy i to na nim robię wszystko (oczywiście poza redakcją, gdzie większość kompów to jakieś delle z win xp, w studio maki pro + jeden komp u nas w foto do obróbki wideo to mak pro z zeszłego roku - nazywany fullwypasem;))

ja wiem, że lepiej jest zapisywać duże prace w psd i wiem dlaczego - nie raz nasi graficy poprawiali coś po raz setny... w przypadku reklamy to podstawa, aż do czasu ostateczniej akceptacji, kiedy to się "merdżuje", "cmykuje" i nadaje profile i wysyła do druku.

Ok - rozumiem Wasze argumenty. Jednak nowy miniacz czy nowy macbook (obojętnie pro czy białas) według mnie nadają się dla fotografa - zarówno amatora, jak i tego, który musi ze zdjęć żyć. i to praktycznie niezależnie od sprzętu, który używa. chyba, że potrzebuje fw800 - wtedy mbp

pozdrowienia

Ok, a więc się zrozumieliśmy i w pełni się z Tobą zgadzam. Co nie zmienia faktu, że zależnie od potrzeb takiego miniacza/mbpro można sobie ulepszyć i wtedy niektórym będzie pracowało się znacznie łatwiej/szybciej/bezstresowo.

OT: Swoją drogą, w ciekawej firmie musisz siedzieć, mam nadzieje kiedyś do takiej się dostać/rozwinąć ;) "nazywany fullwypasem" zapamiętam napewno ;D

Dołączona grafika

Xbench + Test dysku

Moim zdaniem to najwolniejszy dysk od czasów epoki brązu...

Haha aż nie moge uwierzyć w to co widze ;D Przypadkiem nie powinieneś mieć w środku dysku hitachi? (chyba że to to samo)
Aż zaraz zrobie porównanie na mojej Windzie.

#172 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 22:07

Jeśli chodzi o mnie to ja jestem zdruzgotany wynikiem i wymieniam dysk... Nie chcę być twórcą teorii spiskowych, ale dla mnie to wygląda na zwykły trick. Montujemy dysk SATA/150 w komputerze o mocy aktualnego MBP, użytkownik najzwyczajniej MUSI go wymienić i stracić gwarancję. A świadczenie gwarancyjne to wydatek dla firmy, obciążenie. Sprytne. Czytam zasady ograniczonej gwarancji...

#173 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 22:14

Jeśli chodzi o mnie to ja jestem zdruzgotany wynikiem i wymieniam dysk...

Dołączona grafika

WD Caviar 160GB 7200obr. - chyba oboje wymieniamy dyski...

#174 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 22:24

Niniejsza gwarancja nie obejmuje: (a) materiałów eksploatacyjnych, np. baterii, chyba że szkoda jest wynikiem wady materiałowej lub produkcyjnej; (B) drobnych uszkodzeń, w szczególności zadrapań, wgnieceń oraz uszkodzeń części plastikowych otaczających porty; © szkód będących wynikiem używania produktu z produktami nie będącymi produktami Apple; (d) szkód będących wynikiem wypadku, nadużycia, nieprawidłowego użytkowania, zalania, pożaru, trzęsienia ziemi lub innych przyczyn zewnętrznych; (e) szkód będących wynikiem użytkowania produktu wykraczającego poza dopuszczalny lub zakładany zakres użytkowania określony przez Apple; (f) szkód będących wynikiem serwisu (w tym również uaktualnień i rozszerzeń) wykonanego przez osobę nie będącą przedstawicielem Apple lub Autoryzowanym Serwisantem Apple (“ASA”); (g) produktu lub części zmodyfikowanych w sposób zmieniający ich funkcję lub możliwości, bez pisemnej zgody Apple; (h) przypadku usunięcia lub zamazania numeru seryjnego Apple.

Albo coś pominąłem albo tutaj nie ma opisanej sytuacji "wymiany dysku". Jest przypadek uszkodzenia >>W WYNIKU<< serwisu nie będącego ASA.

Czekam tylko na instrukcje wymiany HDD. iFixIt już takową zapowiedział.

#175 oktawian

oktawian
  • 22 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2010 - 22:27

Dołączona grafika

WD Caviar 160GB 7200obr. - chyba oboje wymieniamy dyski...

Masz na myśli, że te wyniki są podobne?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych