Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini stary i nowy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
199 odpowiedzi w tym temacie

#76 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 czerwca 2010 - 23:06

nieco wolniejszy procesor? nie no na serio? 2,4 Core 2 Duo z 3 MB L2 nazywasz nieco szybszym od 1.8 AMD z 512 KB (6 razy mniej)? przed chwilą mówiłeś, że nie warto kupować procesora wolniejszego o 0,26 GHz... pamięc wolniejsza i 'technologię' (DDR2 -> DDR3) do tyłu a grafika... cóż, akurat cyferki w benchmarkach pokazują, że jest akurat gorsza pomijając już oczywiście sam system ;) więc i procesor i grafika gorsza (i to nie 'lekko'). pomijam dysk i pamięci bo to sobie już można samemu wymienić w obydwu sprzętach.

#77 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 19 czerwca 2010 - 08:57

Chociaż w końcu cyferki to nie wszystko :) Ja ma jakiegoś Dell'a z 3GHz, 2,5GB RAMu, a chodzi wolniej niż laptop z 1,6GHz i 1,5GB RAMu.

#78 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 19 czerwca 2010 - 10:08

tym bardziej pokreconego uznam kogos, kto do tego samego kupi sobie male auto w cenie SUV, Ale widac, ze "magia" marki dziala.

jak ktoś woli małego hothatcha zamiast SUVa i nie musi sobie autem przedłużać pewnej części ciała to kto mu zabroni?
Poza tym nie przesadzajmy Panowie, założę się, że część tego forum nie wykorzystałaby nawet możliwości obecnego mini, nie mówiąc już o iMacu czy Pro. Do netu? do komunikatorów? Ktoś to naprawdę siedzi w zastosowaniach Pro nie spojrzy na malucha tylko kupi Maca Pro. Całej reszcie wg mnie z powodzeniem wystarczy nawet poprzedni mini z grafiką 9400M. No chyba, że do gier...

#79 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwca 2010 - 10:13

Arturr, mini poprzedniej generacji + dysk 7200rpm + 4GB ram wystarczą do określonych przez Ciebie zastosowań. KROPKA. 8 stron bezsensownej dyskusji

#80 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 19 czerwca 2010 - 13:10

Dobrze mówi!!! Dać mu wódki!!!

#81 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 19 czerwca 2010 - 16:22

Jak mu dasz wódki to się spije i już tak dobrze mówić nie będzie :)

#82 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:19

witam. właśnie wstałem po wczorajszym weselu szwagierki. wódkę piłem, dziękuję, już mi lepiej ;)

#83 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 20 czerwca 2010 - 14:58

Wartość sprzętu równa sie jego możliwoscią. Porównanie "łeb w łeb" i złotówka w złotówke komputerow jest conajmniej bezsensowne jesli mowimy o 2 róznych systemach / nie sprzetowej platformie a platformie programowej, a za taka uwazac nalezy OSX i Windowsy /. Jednak nie ukrywajmy tez, ze Apple dzieki temu ma mozliwosc zarabiania ogromnych pieniedzy, bo...nie ma innego producenta sprzetu pod OSX , gdzie mozna by porównac i powiedziec "prosze, a "ONI" sprzedaja taniej 10% i to 20% szybszy sprzet. W swiecie Apple jest to nierealne i dywagacje takie nie maja sensu. Post rozpoczal sie od czegos innego i do tego chce nawiazac dalsza wypowiedz. Otóż Nasz Wspaniały Kolega zastanawiał sie nad kupnym Mini , po czym w nerwach zdenerwowany napisał, to co wiado ,ze napisał. I chce odniesc sie do tego.Kolego , zaden Mini nie pracuje dobrze z FCP,Studio czy Express.Wiekszosc powazniejszych efektow powinna wspierac karta w obliczeniach. Pisze to nie jako ktos , kto sie domysla, ale jako osoba na codzien zmagajaca sie z problemem wydajnosci. Trace zbyt wiele czasu na nudzenie sie przed Mac Pro bo w tym czasie renderuje sceny 3D lub film. Uwazam,ze uniosłes sie nie majac powodu i prawa, Tak jak zostało to juz wczesniej napisane kilka stron wczesniej "program sciagniesz, sprzetu nie". I zgadzam sie z cała ta wypowiedzia . Sa tu ludzie, ktorzy potrafia wiele pomoc wiec chyba zlosc na nich nie jest na miejscu A mini nie jest komputerem do obrobki filmów. W prostej aplikacji iMovie pisze " hd1080p moze nie byc poprawnie wspierane przez komputery serii Mini, MacBook." Dlaczego? To proste, te konstrukcje nie sa maszynami a jedynie komputerami w duzym stopniu ograniczonymi. Czy Mac Mini ma własna pamiec graficzna? Bo z tego co wiem to "ogromne" 256 MB to nic innego tylko pamiec operacyjna. Wiec chyba troszke powagi, sprzet za 3500 nie jest dobry do softu za 5000 Pozdrawiam

#84 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 czerwca 2010 - 15:19

chodzi tylko o to, że Mini nie jest tańszy od najsłabszego iMac'a, a Apple wciska albo swoje glossy albo Prosiaka. Taki jest wybór. Może chciałbym iMac'a bez ekranu, tym dla mnie powinien być Miniak. Póki co jest droższy i wolniejszy. W poprzedniej polityce cenowej nie marudziłem, ba! sam mam Mini poprzedniej generacji, ale jego cena w stosunku do możliwości była ok. A tak to się mierzy. Możliwości do ceny. I tutaj jednak patrzy się na cyferki, bo w dużej mierze (nie nie są panaceum na super wydajność, ale czasem są poptrzebne, jeżeli nei traktujemy Mac'a jako iLife + iWork + Safari).

#85 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2010 - 21:02

iMAC bez ekranu = PC

#86 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 21 czerwca 2010 - 11:07

jeżeli nei traktujemy Mac'a jako iLife + iWork + Safari).

ale spora część krzyczących tutaj na forum własnie tak traktuje Maca... I do tego potrzebują iMaca albo Pro... Chore ale niestety "normalne"

#87 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 11:29

Tak skoro weszliśmy na temat oprogramowania Apple, to mam takie spostrzeżenie mianowicie przy pracy w programach iWork 09 komputer rozgrzewa się do czerwoności co jest dla mnie co najmniej dziwne bo po graniu w NFS lub innych bardziej wymagających zadaniach jest zaledwie letni, czy macie tak samo? Mi to wygląda albo na jakiś bug w oprogramowaniu albo połączenie pakietu iWork09 z jakimś innym programem który używam daje taką mieszanke.

#88 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 21 czerwca 2010 - 14:23

seb235 wejdz w Monitor Aktywnosci i wszystko bedzie jasne...lub nie ;) Oczywiscie dziwi mnie to,ze komputer przy iWork jest tak obciążony, aby sie wrecz grzał do "czerwonosci". Chodz nie wypowiem sie na ten temat bo nie mam iWork :(.

#89 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 17:09

No ale pytane jaki program z iWorka tak Ci rozgrzewa procesor seb? Pages nie powinien, a Keynote przy różnych efektach to już inna bajka.

#90 headz

headz
  • 143 postów
  • Skąd022

Napisano 23 czerwca 2010 - 00:21

nie chwaląc się, nasza redakcja dostała już nowego miniaka: •• Mac Mini - nowy Mac Mini w redakcji Komputerswiat.pl - rozpakowujemy nowego Maka Mini

prezentuje sie naprawde efektownie. pomeczymy go troche bardziej niebawem :)

#91 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 14:52

Drodzy Panowie (i Panie),

mam dylemat który trochę zapoczątkowałem w temacie dla grafików ale niestety wygląda jakby tamten temat umarł. Ten temat bardziej pasuje pod mój problem gdyż to właśnie o nowego maca mini rozpoczęła się cała walka.

Pozwolicie, że skopiuje sobie tylko wiadomość do jednego z posiadaczy mac, bo wiadomość owa wyjaśnia mój problem:

Grafika + fotografia. O ile do lightrooma dużo nie trzeba, o tyle jak już retuszujesz RAWa w photoshopie z którego robi się nagle 700megowy PSDek to do tego kompa niestety trzeba bo u mnie to mnie szlag trafia że żeby przesunąć na 100% powiększeniu z nosa do ust to musze czekać 2-5sekund ;p

Sam już nie wiem. Z jednej strony iMac robi zajebiaszcze wrażenie no i proc 3Ghz jeszcze iCore pewnie wymiata. Z drugiej dziwie sie że wsadzili nowe iCore a zostawili starą karte 9400 albo właśnie HD4670. Z trzeciej do photoshopa i lightrooma bardziej liczy się RAM niż karta graf.

Pozostaje też inna sprawa taka, że myślałem żeby kupić tego 13calowego MBPro bo to robi jednocześnie za notebook i jednocześnie za machine do pracy w domu jak podłączysz do monitora, bo 2.4ghz Core2Duo i 4-8GB RAMu + GF320M myśle że wystarczą.

Ale tu z kolei jest taka sprawa, że ten MBPro kosztuje 5k, a nowy mac mini z 2.4ghz Core2Duo i 4GBRAMu + GF320M (czyli to samo) kosztuje 3k.

Niestety nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć czy kupowanie MBPro i traktowanie tego jako notebook a w domu jako stacji roboczej to dobre rozwiązanie. Co o tym myślisz? ;)

I co byś brał dzisiaj, mając już doświadczenie?

Najbardziej denerwuje mnie to, że nowy silniejszy iMac ma gorszą/starszą karte graf niż słabszy MacMini. Bo nie rozumiem dlaczego nie włożyli już tej 320/330M do nowego iMaca z iCore.

Jestem również ciekawy jak nowy MacMini z 2.4Ghz Core2Duo + GF320M + 4GB RAMU (DDR3 1033hmz) miałby się do mojego obecnego 2.6Ghz PentiumDualCore + 8800GTS640mb + 4GB RAMU (DDR2 800mhz 4-4-4-15) na Windozie. Za maciem przemawia to, że rozbudowanie z 2GB do 8GB kosztuje 500zł a obecnie u mnie rozbudowanie z 4GB do 8GB kosztuje 1000zł (mam 4x1 w dualchannel)

Będę wdzięczny za rady i odpowiedzi. Wiem, że w efekcie i tak samemu podejmuje sie decyzje ale forum jest od tego żeby pytać i słuchać ;)

#92 Crow_PL

Crow_PL
  • 7 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 16:03

Najbardziej denerwuje mnie to, że nowy silniejszy iMac ma gorszą/starszą karte graf niż słabszy MacMini. Bo nie rozumiem dlaczego nie włożyli już tej 320/330M do nowego iMaca z iCore.

Nowa linia iMakówek będzie lada moment. Po odświeżeniu podstawowa wersja na pewno będzie miała kartę z serii 3xx.

#93 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 18:23

No czy ja wiem czy tak lada chwila skoro wpakowali już do nich iCore wiec to jest nowa linia?

#94 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwca 2010 - 19:41

imac do grafiki to zły pomysł

#95 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 20:18

Ze względu na glossy czy ogólnie całą matryce? Bo o ile glossy mnie doprowadza do szału i IMO to ma racje bytu tylko w kompie domowym (czyli dla szpanu bo wygląda przekozacko), to sama matryca iMaca mi odpowiada. Kontrast jest troche podniesiony przez glossy ale mysle ze dałoby rade to skalibrować. Z doświadczenia wiem że i tak co drukarnia to inne kolory mimo tego samego profilu kolorystycznego więc dopóki sie nie ma monitora skalibrowanego typowo pod jedną drukarnie to i tak dewagowanie nt. matrycy iMaca nie ma sensu ;) No chyba że mówiłeś o karcie 9400 ;) Chętnie posłucham Twojego zdania bo z tego co widze to też dużo plakatów dziergasz.

#96 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2010 - 12:09

Zarówno matryca, jak i pokrycie glossy.

Matryca: nieprzewidywalna równomierność podświetlenia, pseudobiały led, a nie rgb led w związku z czym daleko mu do dobrych CCFL, z powodu budowy komputera skłonność do wciągania kurzu do środka matrycy i możliwość pojawienia się przebarwień wynikających z wysokiej temperatury

Szyba glossy: przekłamanie w odbiorze kolorów i kontrastu, odbicia wszystkiego, a przez to bardzo utrudniona praca m.in. z neutralnymi szarościami, trudność w kalibrowaniu (z resztą hardwarowej kalibracji w ogóle nie da się tu przeprowadzić)

iMac jest dobry dla webdesignera (i to takiego, który nie pracuje z wymagającymi fotografikami)

Karta 9400 większego znaczenia nie ma w pracy z 2d (być może ze względu na OpenCL kiedyś to się zmieni)

Dostęp do dysku w imaku też nie jest łatwy jeśli chciałbyś go wymienić.

Można zawsze pracować tak jak ja, czyli 2 monitory: imak do maila, i dokumentów, a dobry monitor do pracy z kolorem (co nie zmienia faktu, że dzisiaj już imaka bym nie kupił)

#97 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 12:29

Właśnie każdego kogo pytam to mówi że po namyśle nie kupiłby iMaca drugi raz, mimo że bardzo się z niego cieszy. O ile ja nie dziergam projektów w ilościach tysięcznych, o tyle jestem perfekcjonistą i szlag mnie trafia jak mi wychodzi w druku co innego niż w kolorze, a z tego co piszesz to na tym iMacu miałbym więcej problemów niż na moim Samsungu 226bw za 900zł. Pozostaje więc nic innego jak kupić nowego macaMINI i władowąć w niego 8GB ramu aby ten GF320M miał z czego ciągnąć + do tego monitor albo MBPro 13"/15" i do tego monitor. Kłopot w tym że 15" MBPro to już koszta sięgające mocniejszego iMaca a w efekcie do jednego i drugiego trzeba kupować monitor. Co więc myślisz o rozwiązaniu macMINI + 8GB ramu + monitor? P.S. Tak, to nadal jest temat o macuMini, teraz następuje porównanie użyteczności i możliwości iMaca/MBPro/macMINI ;)

#98 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 13:00

Ja może napisze swoją opinie z racji tego że mam mini co prawda starej generacji bo jeden z pierwszych na intelu i obecną generacje iMaca w podstawowej wersji 21,5'. I chciałbym zwrócić uwage na kilka aspektów mianowicie na awaryjność która zdecydowanie jest znacznie większa w przypadku iMaca ale wynika to między innymi z tego że jest on all in one, a z mini ja osobiście problemów sprzętowych które wymagały interwencji serwisu nie miałem. Kolejny aspekt jak dla mnie to cicha praca dla obu komputerów aczkolwiek jak dla mnie iMac jest najcichszym komputerem z jakim miałem do czynienia, jest taki cichy że szybciej się uszkodzi niż się schłodzi ale mimo wszystko plus tutaj dla iMaca (nie uznaje regulacji wiatraków na własną rękę). Aczkolwiek atutem tych komputerów jest tylko i wyłącznie OSX, jeżeli za tą cene by chciał złożyć sobie komputer na własną rękę to na pewno byłby on mocniejszy, wykonany z lepszej jakości elementów i stawiając je "łeb w łeb" z iMakiem czy Makiem Mini pobił by je bez problemu, i nie chodzi mi tutaj o porównanie C2D do i7 bo to nie ma sensu, ale o fakt że dobrze złożony komputer nawet przy skromnym budżecie po kilku godzinnym obciążeniu nie zacznie nam zwalniać, sypać artefaktami itd ..., aczkolwiek pobór mocy przez komputer byłby znacznie większy co też ma dla mnie znaczenie na korzyść Maca oczywiście.

#99 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2010 - 13:13

8GB ram to moim zdaniem dość dużo jak na grafikę 2d (oczywiście ramu nigdy za wiele, ale w wypadku so-dimm, moduły 4GB są stosunkowo drogie)

Jeśli już inwestować, to polecam szybki dysk (może nawet ssd), 4GB ram i zewnętrzny dysk firewire 800 na skończone projekty i multimedia

---------- Wpis dodano o 14:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------

polecałbym rozglądać się za mini late 2009, bo wymiana dysku w nowych jest dość kłopotliwa

#100 hellopaul

hellopaul
  • 36 postów

Napisano 27 czerwca 2010 - 14:46

Ja może napisze swoją opinie z racji tego że mam mini co prawda starej generacji bo jeden z pierwszych na intelu i obecną generacje iMaca w podstawowej wersji 21,5'. I chciałbym zwrócić uwage na kilka aspektów mianowicie na awaryjność która zdecydowanie jest znacznie większa w przypadku iMaca ale wynika to między innymi z tego że jest on all in one, a z mini ja osobiście problemów sprzętowych które wymagały interwencji serwisu nie miałem. Kolejny aspekt jak dla mnie to cicha praca dla obu komputerów aczkolwiek jak dla mnie iMac jest najcichszym komputerem z jakim miałem do czynienia, jest taki cichy że szybciej się uszkodzi niż się schłodzi ale mimo wszystko plus tutaj dla iMaca (nie uznaje regulacji wiatraków na własną rękę). Aczkolwiek atutem tych komputerów jest tylko i wyłącznie OSX, jeżeli za tą cene by chciał złożyć sobie komputer na własną rękę to na pewno byłby on mocniejszy, wykonany z lepszej jakości elementów i stawiając je "łeb w łeb" z iMakiem czy Makiem Mini pobił by je bez problemu, i nie chodzi mi tutaj o porównanie C2D do i7 bo to nie ma sensu, ale o fakt że dobrze złożony komputer nawet przy skromnym budżecie po kilku godzinnym obciążeniu nie zacznie nam zwalniać, sypać artefaktami itd ..., aczkolwiek pobór mocy przez komputer byłby znacznie większy co też ma dla mnie znaczenie na korzyść Maca oczywiście.

Ja to wiem i zdaje sobie z tego sprawe w pełni bo za 3tys zł jestem w stanie złożyć komputer który bije iMaca na głowe pod każdym względem i jest w dodatku pięknie upakowany w obudowie aluminiowej LianLi z idealnym chłodzeniem (nie wodnym bo nie mam czasu tego składać znowu ale wystarczającym poprzez wiatraczki). Kłopotem tutaj nie jest jednak sprzęt a system. Najpiękniejsze jest w macu to, że to działa. A widzisz, ja postanowiłem zrobić kolejne podejście do Windowsa bo w temacie dla grafików jeden z Panów napisał że on na Windowsie pracuje świetnie. Moje kolejne podejście skończyło się tym, że jak zrobiłem format przedwczoraj i jedyne co mam zainstalowane to Firefox, Photoshop, Illustrator, Lightroom w wersji trial i Ashampoo Burning cośtam to firefox dzisiaj wysypał mi się 4 razy bez powodu a lightroom 3 razy również bez powodu. W firefoxie mam od przedwczoraj otwarte 6 zakładek, w lightroomie mam włączony katalog z 500zdjęciami ale importowany tylko jako katalog, zdjęcia pozostają w folderze w którym są cały czas. I jak ma mnie tu szlag nie trafiać? Czysty system, Windows 7 Ultimate, wszystko pięknie, wszystkie uaktualnienia, sterowniki itd. Zero syfu na kompie i bum.

Dlatego tutaj nie ma nawet mowy o tym że za te 3tys mozna miec swietny komputer, bo ja to wiem ;)

Co do cichej pracy - podejrzewam że macMINI z pewnością chodzi ciszej niż większość komputerów. Z resztą już dawno przestałem zwracać na to uwage bo przez dwa lata miałem kompa otworzonego obok nogi z tego względu że po podkręceniu chłodzenie nie wyrabiało ;P I tyle opłacało sie kupować maty wygłuszające do blaszaka ;P

@biskup:
mnie się wydaje że 8GB to jest właśnie optymalnie. Nie wiem jak jest u Was na macach ale obecnie mam 4GB OCZ Platinum Rev2 DDR2 800Mhz które pracują na 4-4-4-15 i jest to ZDECYDOWANIE za mało. Ale mnie się wydaje że jest to kwestia systemu - via to co wyżej napisałem.

A ten dysk w mini jest jakiś słaby? To jest bodaj normalne 7200obrotów. Nie wiem co oni tam pakują do środka ale jeżeli to WD albo Seagate to będę w pełni zadowolony ;)

Dysk na skończone projekty to niestety narazie tylko WDPassport (wiem, boje sie o niego i w efekcie trzymam wszystko na dwoch dyskach bo średnio ufam tym małym duperelkom na USB), podejrzewam że jak wrzuce sie w raty za mini, magic mouse i klawiature to ciężko będzie jeszcze o dysk na firewire800 bo one są chorenda.. horenda... cholernie drogie ;) Narazie opre się na samym systemie i ramie, dysk który ma mini + 500GB WDPassport narazie na moje potrzeby wystarcza. Problemem pozostaje jedynie strach że ten WDPassport kiedyś pierdylnie.

Btw. Firefox wysypał mi się podczas pisania tego posta...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych