Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini stary i nowy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
199 odpowiedzi w tym temacie

#26 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 21:49

Nie potrzebuję Pro, lecz prawdopodobnie w przyszłości (średnio-dalekiej) by mi się przydał. Aktualnie wystarczy mi Mini. Tłumaczę to już drugi czy trzeci post. I taka prośba - nie czytajcie tylko początków moich postów, lecz całe :)

#27 troxter

troxter
  • 283 postów
  • SkądKingston UK

Napisano 17 czerwca 2010 - 01:18

Ja bym bral nowego. Naprawde ta grafika robi wrazenie w porownaniu do 9400m. pozdro

#28 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 17 czerwca 2010 - 06:33

Gdyby w środku siedziała 5850/5870 z 1GB własnej pamięci to by robiła wrażenie ;)

#29 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 czerwca 2010 - 07:55

Roberto tylko że "Chcesz all-in-one: iMak, nie chcesz: miniak." = chcesz mocniejszy komputer bierz nasze lusterczko, nie chcesz ok dostaniesz słabszy komputer z mniejszym dyskiem, mniej ramu i się ciesz, de facto zapłacisz nam więcej, ale to kara za niewierność i kwestionowanie nieomylnego wyboru glossy. To nie jest wybór, ok nie chce iMaka chce stertę kabli za biurkiem (swoją drogą sterta robi się i w przypadku iMaka, wystarczy podpiąć głośniki i drukarkę), biorę Mini bo ma takie same parametry.

#30 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 17 czerwca 2010 - 08:01

rbej gdyby babcia miała wąsy...
Ludzie nie róbcie problemu, zrobili z takim a nie innym GeForcem i tyle, jeżeli wrzuciliby Radeona z serii 5xxx to dam głowę, że byłbym raczej 5770 a nie 5850. Jak ktoś chce taką grafikę to zawsze zostaje PC, pod macOS trzeba aż takiej w typowych zastosowaniach? Ja miałem miniaka z GMA950 i do tego co robiłem wystarczał. Zamieniłem na MB i też mi się krzywda nie dzieje. A to że stoi obok PC z i5 i 5770 to inna bajka. Wg mnie bardzo fajnie odświeżyli miniaka, komputerek nabrał kolorów. Jedynie zasilacz w środku martwi jeżeli chodzi o nagrzewanie się ale to czas pokaże.

#31 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 17 czerwca 2010 - 13:48

Roberto tylko że "Chcesz all-in-one: iMak, nie chcesz: miniak." = chcesz mocniejszy komputer bierz nasze lusterczko, nie chcesz ok dostaniesz słabszy komputer z mniejszym dyskiem, mniej ramu i się ciesz, de facto zapłacisz nam więcej, ale to kara za niewierność i kwestionowanie nieomylnego wyboru glossy. To nie jest wybór, ok nie chce iMaka chce stertę kabli za biurkiem (swoją drogą sterta robi się i w przypadku iMaka, wystarczy podpiąć głośniki i drukarkę), biorę Mini bo ma takie same parametry.

Wolny rynek to jest wybór. Chcesz Apple - kupujesz Apple. Nie odpowiada Ci ich oferta - kupujesz PC z Win, Linuxem czy budujesz Hackintosha. Nikt nikogo nie zmusza. Taka jest oferta. Jak się Apple przejedzie - zmieni strategię. Jak im będzie działać obecna - nic nie zmienią. Tobie się wydaje, że potrzeby pojedynczych userów są jakkolwiek istotne. Błąd. Liczą się liczby na + i na -. Narzekać to sobie można, to wywołuje frustrację tylko u narzekającego ;) W Mini nie ma tego, śmego i owego (co mogłoby być)... i co z tego?

BTW, logic board zmienili ;)

#32 Fikou

Fikou
  • 475 postów
  • SkądStettin, Poland

Napisano 17 czerwca 2010 - 13:55

powiem wam że dla mnie zasadnicza różnica między imac a mini to karta graficzna.. Geforce 320M vs. Radeon 4650, 4850 ? iMac 27 cali to świetne rozwiązanie.. wg. mnie :) jakie są wasze zdania? Oczywiście fajnie jest mieć mini, podpiąc sobie 2 x 20 cali ACD.. pod mocnego mini.

#33 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:06

do zastosowań Artura imo rozsądniej wziąć starego miniaka (na pewno niebawem stanieją) i dopakować go ramem i szybkim dyskiem najlepiej wsadzić dysk 7200rpm albo szybki ssd i ramu wedle uznania (do 8GB) rev. A jakiegokolwiek produktu to ryzykowny zakup (a o nowym mini jeszcze tak naprawdę nic nie wiemy jeśli chodzi o awaryjność, długotrwałą pracę przy dużym obciążeniu itp.) a ajmaki to w tej chwili zabawki do filmów i gier, a nie komputery do pracy

#34 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:23

owca ja nie narzekam, no dobra może i nawet, ale bardziej jako hobby, nie mam świętości i też Apple nie będzie u mnie świętą krową. Uważam natomiast, że podobnie jak u mnie kończy się era maca na biurku, tak w Apple coraz szybciej dobiega końca era komputera i coraz więcej uwagi poświęcane jest na iBzdety. Mam cichą nadzieję że Apple wywinie orła na tej strategii ale jakby nie patrzeć to tylko komputery, więc nie ma sie co zbytnio ekscytować, kawałek blaszki i krzemu.

#35 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:27

i takie hobby jest dobijające...? a jak ktoś takowego nie ma i trochę inne ma podejście do życia, to ma święte krowy rozumiem

#36 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:39

Swoje 3 grosze. Czy dobrze zrozumiałem, że ten miniak ma słuzyc do edycji zdjec i tworzenie z tego foto slide show? Bo chyba nie mowimy o edycji filmów w sensie stricte obróbce materiału Video z kamer HD? Jesli dobrze zrozumiałem , to kazdy z tych mini jest wystarczajacym do tego by spokojnie wrzucic mu do dajmy na to iMovie te zdjecia lub iDVD i włączyc go na dobre kilka...dziesiat minut pracy. Tak naprawde róznice z jednej strony sa kosmetyczne i nie stanowia zadnego problemu , aby w starym nie miec tego samego. Z drugiej jaka wygoda...mn. wbudowane HDMI. Tak naprawde sa to nadal identyczne komputery bardzo przemyslane konstrukcyjnie i oferujace duzo mozliwosci / nie mylic z duza wydajnoscia (jak dla mnie )/. Uwazam,ze moim Przedmówcy wypowiedzieli sie bardzo trafnie, wybór w tym przypadku jest wyborem kosmetycznym i ew. zwróc uwage na cene.

#37 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 14:59

ArrasB, napisałem, o jakie filmy chodzi. A programy to na pewno nie będzie iMovie czy iDVD, tylko bardziej PS, FinalCut Pro itd...

#38 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:04

ArrasB, napisałem, o jakie filmy chodzi.
A programy to na pewno nie będzie iMovie czy iDVD, tylko bardziej PS, FinalCut Pro itd...

serio chcesz kupić miniaka do softu za 7000 zł?

#39 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:04

szczerze to opisałeś to dosyć enigmatycznie

mam, przykładowo, 100/200/300/350/400/450/500/600/700/800/900/1000/... zdjęć, i to łączę w film

a do czegoś takiego wydaje mi się, że FinalCut Pro to armata na muchę

#40 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:14

serio chcesz kupić miniaka do softu za 7000 zł?

Sprzętu z torrenta nie ściągniesz...

...nie żebym coś insynuował. ;)

#41 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:44

Po pierwsze - stopniowo, po drugie - nie od razu, po trzecie - stopniowo, po czwarte - wasz problem? A poza tym ja nie stoję w miejscu. Teraz składam filmy ze zdjęć animowane, obrabiam je, za chwilę będę robił inne filmy, nie zostawiając tych animowanych... a zresztą, zaiste, to nie jest temat tematu, więc po jaką kaczkę wy o tym gadacie? Co wy myślicie, że ja jestem jakiś idiota, co się mądruje i tylko innym gitarę zawraca?

#42 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 15:58

Arturr - ale naprawdę oczekujesz, że my mamy zgadywać do czego będziesz chciał wykorzystać ten komputer? powiedziałeś, że do animacji, łączenia iluś tam zdjęć w jeden film mamy nagle zakładać, że z animacji poklatkowej (tak to brzmi) przerzucisz się za 2 tygodnie na animację 3D + obróbka materiałów full HD, etc?

#43 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:29

Nie, nie powiedziałem za 2 tygodnie. Ludzie, czy Wy umiecie czytać? Czy ja powiedziałem, że za 2 tygodnie będę robił animację 3D i filmy Full HD? NIE! NIE POWIEDZIAŁEM TAK! Kurde, ile razy mogę jedną rzecz powtarzać? A ja nerwy mam słabe!

#44 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 16:52

powiedziałeś o animacjach poklatkowych, a przed chwilą wyskoczyłeś z "robieniem innych filmów za chwilę" "chwila" nie jest precyzyjnym przedziałem czasu, tak samo "inne" nie jest konkretem IMO animacje 3D i obróbka filmów full HD łapie się w kategorię "inne niż animacja poklatkowa" problem w tym, że niewiele mówisz, a oczekujesz jakiś odpowiedzi

#45 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:03

Ja niewiele mówię? Człowieku, weź może z łasko swojej, przeczytaj sobie moje posty od początku do końca i ze zrozumieniem.

#46 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:30

twoje konkrety:
mac pro za drogi i go nie potrzebujesz
iMaka nie chcesz (kupisz sobie Eizo)
komputer do obróbki zdjęć i animacji poklatkowej do której chcesz używać Ps i FinalCut Pro (!?)
nie zależy ci na mobilności
nie potrzebujesz HDMI
nie obchodzi cię wygląd

brak konkretów:
mac pro by się przydał (nie wiadomo do czego, skoro nie jest potrzebny?)
za chwilę będziesz tworzył inne animacje
kryterium 'lepszości'

#47 Arturr

Arturr
  • 27 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 17:40

Nie widzę tu żadnych niejasności, a te "brak konkretów" są powyciągane na siłę i niezwiązane z tematem. Np. kryterium lepszości określiłem. To dowodzi tylko tego, że moje posty masz głęboko w ... mówiąc zbytnio kulturalnie ... nosie.

#48 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:00

a gdzie, proszę ja ciebie, określiłeś co dla ciebie znaczy lepszy? zauważyłeś tylko, że nowy ma lepsze cyferki (co każdy sam i tak widzi?) na siłę? nie związane z tematem? na siłę? czyli wg. ciebie to do czego będziesz "za chwilę" wykorzystywał komputer nie jest związane z jego wyborem? to żart?

#49 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:01

Bierz nowego miniaka,najbardziej niezawodny sprzet Apple,nigdy z rev.A minika nie bylo problemow w odroznieniu od pozostalego sprzetu.

#50 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:07

@up, a nie przyszło Ci do głowy że Miniak jest najrzadziej kupowany i związku z tym 'niby' najmniej awaryjny?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych