Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Witamy w Polsce... Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
314 odpowiedzi w tym temacie

#76 Monika_M

Monika_M
  • 858 postów
  • Skądz Banowana

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:25

Moniko, choć SAD jest ogólnie lubianą i szanowaną firmą, to po wejściu koncernu do Polski czeka go złomowisko.

Gdybym nie wiedziała jakie są zalożenia projektu nazywanego Apple - Polska, to bym nie pisała.

Owa kultura objawi się też tym, że najpierw przyjedzie do kraju trzeci sort szczurów z USA albo Europy Zach., i te niedojdy będą się wyżywać na pracownikach w PL

Zarząd powołanej spółki składa się wyłącznie z Polaków. Spókła jest spółką prawa handlowego (polskiego). Zarząd kieruje firmą i przygotowuje sie do działania na polskim rynku.

będą w pierwszej kolejności meblować biura i drukować wizytówki, oraz puszczać kasę na polskie panienki

Naprawdę myślesz, że ja i inne polskie panienki na to czekamy?
Pozdrawiam.
PS. Faktycznie dobry tekst, złośliwy i jak bardzo iDżentelmeński!
PPS. Kocham Polskę, przede wszystkim za to, że jeszcze nic nie zaczęlo działać, jeszcze nic nie wiadomo na pewno, ale już znawcy przedmiotu podnoszą jakże konstruktywna iKrytykę.

#77 binio

binio
  • 155 postów
  • SkądJastrzębie Zdrój

Napisano 17 stycznia 2007 - 19:25

Ja tam się cieszę :D Co by nie zrobili, na pewno będzie lepiej niż do tej pory. Zawsze to krok do przodu. Poczekam z niecierpliwością :P

#78 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 19:43

Nie od dziś wiadomo, że tyle jest w Polsce fachowców ilu obywateli.

#79 db

db
  • 771 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 19:47

Szkoda ze nie wiesz, ze Os 7 byl pierwszym spolszczonym systemem operacyjnym, wczesniej niz Windows! I bylo zajebiste staropolskie "poniechaj" zamiast "cancel" (czy windowsowskiego "anuluj").

Taaa.... Chyba Steve Woźniak go samodzielnie w garażu spolszczał...
Litości, akurat w tym wypadku bezapelacyjnie góruje Windows, po porstu jest po polsku od dawna, Apple niestety dopiero teraz przypomniało sobie o Polsce, czy to Ci się podoba czy nie.

#80 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 19:50

Litości, akurat w tym wypadku bezapelacyjnie góruje Windows, po porstu jest po polsku od dawna, Apple niestety dopiero teraz przypomniało sobie o Polsce, czy to Ci się podoba czy nie.

Ale Windows kupujesz ALBO w języku polskim, ALBO w języku angielskim LUB innym. Nie masz możliwości wyboru podczas instalacji. Oczywiście Windows jest górą jeśli chodzi o języki, już Windows 3.X był dostępny w naszym języku.

#81 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 19:51

OS 7 był po polsku - sam z takiego korzystałem. OS 7 został wypuszczony w 1991 roku, Windows 3.x w 1992...

OS 7

Dołączona grafika

Windows 3.11

Dołączona grafika

Warto porównać sobie możliwości obu systemów...

http://en.wikipedia....ki/Windows_3.1x
http://en.wikipedia....em_7_(Macintosh)

Pozdro

#82 db

db
  • 771 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:01

OS 7 był po polsku - sam z takiego korzystałem. OS 7 został wypuszczony w 1991 roku, Windows 3.x w 1992...

Ale czy ja napisałem ,że nie był ? Jasne ,że był pierwszy jednak na tym się skończyło, nie wiem co z os,8 i 9 ale w OSX poskiego brak... teraz sie to zmieni i jest to niewątpliwie wielki +
  • cyprian.pl lubi to

#83 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:02

Ale czy ja napisałem ,że nie był ? Jasne ,że był pierwszy jednak na tym się skończyło, nie wiem co z os,8 i 9 ale w OSX poskiego brak... teraz sie to zmieni i jest to niewątpliwie wielki +

Nie napisałeś, ale.. "Taaa.... Chyba Steve Woźniak go samodzielnie w garażu spolszczał..." Takie zdanie można zrozumieć dwuznacznie, nieprawdaż?

I 8 i 9 także, mam chyba nawet gdzieś 9.2 PL...

#84 cyprian.pl

cyprian.pl
  • 162 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:07

:D dobre, dobre :))

Nie powiem, np. tlumaczenie funkcji analizy danych w Solverze z Excela pod PC w wersji PL to porazka, trzeba miec slownik do tego.

Ale teraz jak czytam o znaczkach, odstępach, zaniechaniach, potwierdzeniach to... nie wiem czy się śmiać czy płakać. jednak się*śmieję, gdyż trzeba wykazać się nie lada inwencją by na nowo wynajdywać tłumaczenia ogólnie przyjętych zwrotów/słówek ang :)

#85 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:09

Wracając do tematu... ;-)

Zastanawiam się, jakie korzyści może nam - makjuzerom - przynieść otwarcie Apple Polska?

Wiadomo dobrze, że ceny nie spadną, na znacząco lepszy serwis bym też nie liczył. Tak naprawdę powód otwarcia biura w Polsce można odczytać w pierwszym akapicie artykułu - czyli Apple zaczyna poważnie traktować nasz rynek.

Mam cichą nadzieję, że Apple właduję w Polskę drobną cząstkę swojego budżetu reklamowego, może nie na tyle, by usłyszeć "Cześć, jestem pi-si" przed pogodą w TVP1, ale na tyle, by zwykły blacharz-pececiarz się dowiedział, że Jabłka to nie jakieś "komputery dla grafików". Na początek niech Leopard zaryczy po polsku :-)

#86 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 20:13

Wracając do tematu... ;-)

Zastanawiam się, jakie korzyści może nam - makjuzerom - przynieść otwarcie Apple Polska?

Wiadomo dobrze, że ceny nie spadną, na znacząco lepszy serwis bym też nie liczył. Tak naprawdę powód otwarcia biura w Polsce można odczytać w pierwszym akapicie artykułu - czyli Apple zaczyna poważnie traktować nasz rynek.

Mam cichą nadzieję, że Apple właduję w Polskę drobną cząstkę swojego budżetu reklamowego, może nie na tyle, by usłyszeć "Cześć, jestem pi-si" przed pogodą w TVP1, ale na tyle, by zwykły blacharz-pececiarz się dowiedział, że Jabłka to nie jakieś "komputery dla grafików". Na początek niech Leopard zaryczy po polsku :-)

To by było bardzo fajne... Reklamy Apple w TV;) Oj, będzie co wnukom opowiadać:D

#87 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 17 stycznia 2007 - 21:15

No akurat to Windowsy do dzisiaj nie sa pisane poprawna polszczyzna. Zenada. Sa na poziomie spolszczonego Photoshopa. W Maku bylo to wszystko pisane jezykiem potocznym, bardzo zrozumialym. W Windzie- jakims zargonem informatycznym: "krytyczny blad systemu", i inne pokraki jezykowe. Albo zenujaca wyglada, jak pojawiaja sie mieszane, polskie i angielskie w jednym oknie. Sprawia wrazenie niedorobki.

Przypomnialem sobie, ze kiedys w MacFormacie byl dzial gdzie czytelnicy przysylali niestandartowe bledy i komunikaty systemowe. Odpadlem (i czytelnicy chyba tez) kiedy jeden koles wlozyl do Centrisa karte wspomagajac Photoshopa. I dostal na twarz komunikat: "Your totally cool, new, whizbang piece of hardware is incompatible..."
Dzisiaj Apple to wypasieni biznesmeni, ale kiedys to byli luzacy i entuzjasci.

P.S a pamietacie "dymki pomocy" ?

#88 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 17 stycznia 2007 - 21:18

zenujaca wyglada, jak pojawiaja sie mieszane, polskie i angielskie w jednym oknie. Sprawia wrazenie niedorobki.

Czy mówisz o "Jednoplikowa strona sieci Web (*.mht;*mhtml)" - podczas Zapisz jako w Wordzie 2003 8)

#89 Solex

Solex
  • 24 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:59

Apple Polska w lutym to faktycznie "pierwsze 30 lat było tylko początkiem" ;-) Bardzo fajny pozytywny nius. Swoja drogą w lutym otwieraja "Złote Tarasy" w Wawie i cos słyszałem o organizowaniu tam kolejnego ispot'a i może potem przekształci się on w apple store? Dla dojeżdzających spoza to byłaby świetna lokalizacja - taka "aplowska" bo najprostsza ;-) A premiera 10.5 systemu to niezly hit na wejście. tak sobie myślę że warto chwilke poczekać z zakupem maczka do kwietnia, nawet jesli ceny zostaną, to liczę że polskiego leo juz dorzucą.

#90 swinn

swinn
  • 180 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 stycznia 2007 - 23:34

;D :D :D ;D

#91 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 00:08

Z tego co slyszalem to Apple Polska to 1 osoba na caly kraj jak narazie. SAD bedzie sie przed nia spowiadal,czy wszystko idzie w dobrym kierunku i tyle. Jak dla mnie to po prostu SAD dostal takiego kuratora, ktory sprawdza czy firma nie pogrywa sobie w kulki. Juz widac efekty, promocja, rozwoj, rabaty, reklamy w gazetach, ekspansja.Kiedys SAD byl bardziej betonowy jesli chodzi o obnizki itp.Teraz to sie zmienia. Dobry poczatek.

#92 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 01:06

A wracając do tematu, to teraz przez jakieś pół roku do roku będzie totalny bajzel, będzie problem z odsyłaniem sprzętu do serwisu (bo nie wiadomo czy SAD czy już Appla Inc. Polska). Będzie sporo zamieszania z dystrybutorami itp., itd. Jak to w Polsce ;))

No właśnie
Apple IMC vs. Apple Inc.
Różnica jednej literki ;)

#93 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:04

juz widze jak apple rozmawia w sprawie itunes pl z zaiksem i innym sriksem i jeszcze inna firma i nastepna :D w polszcze nie jest tak prosto:D , ale moze bedzie jakis przelom?

#94 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:28

Apple moze i wejdzie do polski, bo zauwazyli, ze sprzet dobrze sie sprzedaje. Ale trzeba pamietac, ze w rankingach piractwa jestesmy bardzo wysoko. O ile sprzet "trzeba" miec i ludzie wybierajac Apple wiedza, ze placa za jakosc to content mozna zdobyc na wiele sposobow i te nielegalne sposoby wybiera zdecydowana wiekszosc. Chociaz chetnie bym uslyszal jakie te zaiksy zaproponowalyby prowizje :)

#95 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:31

To jest właśnie najciekawsze, przynajmniej dla mnie. Jeśli wejdzie iTunes Store to ciekawe jakie będą ceny i w ogóle.

#96 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:34

to jest przeciez kluczowe :) co z tego, ze bedzie polski ITMS skoro np. ceny beda beznadziejnie wysokie (jak nasze realia). Chyba, ze chodzi o to, zeby na legalu sciagac okladki ;)

#97 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:44

to jest przeciez kluczowe :) co z tego, ze bedzie polski ITMS skoro np. ceny beda beznadziejnie wysokie (jak nasze realia). Chyba, ze chodzi o to, zeby na legalu sciagac okladki ;)

Tzn? Na 99 centów za utwór nie ma co liczyć.

#98 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:49

Może zrobimy sondę ile bylibyśmy w stanie dać za utwór z iTS? Kiedyś coś takiego było, o ile dobrze pamiętam, ale już dawno. Co wy na to?

#99 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:50

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to te ok. 3zl za utwor to max jezeli serwis mialby odniesc jakis wiekszy sukces. Ile bylibyscie sklonni zaplacic za jedna MP3 ?

#100 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 13:55

Może zrobimy sondę ile bylibyśmy w stanie dać za utwór z iTS? Kiedyś coś takiego było, o ile dobrze pamiętam, ale już dawno. Co wy na to?

dobry pomysł :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych