Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Witamy w Polsce... Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
314 odpowiedzi w tym temacie

#51 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:02

Moniko, choć SAD jest ogólnie lubianą i szanowaną firmą, to po wejściu koncernu do Polski czeka go złomowisko. Jeśli myślisz, że cała operacja odbędzie się tak, że przyjdzie pan z drabiną, i zmieni szyld na Polnej, to hm, trochę się mylisz.
Mercedes nie certolił się z Zasadą, a VW z Kulczykiem, BMW ze Smorawińskim też nie. Po prostu musieli poszukać innych miejsc do robienia biznesików.(...)
Tak, tak, proces likwidacji grajdołu nie będzie łatwy. Może boleć. Ale, myślę, warto. I Apple na tym zarobi, i , choć nieco później, my też.

Nic tylko calej wypowiedzi przytaknac. Zlosliwe ale celne slowa. Prawdziwe.

#52 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:06

kurcze...nie potrafisz czytac ??? 10 % to jest promoca ktora na razie jest wazna do 31 marca 2007 roku ....przed ta promocja to bylo 2 % upustu na macbooki i mac mini 5 % upustu na pozostale komputery a na ipody nie byly rabaty dla studentow....

Jak już pisałem wcześniej oprócz tej promocji w Polsce już od dawna działa program edukacyjny iStudent i iSzkoła. Na zdecydowaną większość produktów jest 10% (tak, piszą do 10% lecz wystarczy zadzwonić do SADu i się popytać).

i nie prawda ze dowolny komputer w US masz rabat 4.5 %.... tam sa rozne procenty zalezne od tego co kupisz bo na macbooku pro to juz masz np ok 10 %

Na najdroższym modelu MB Pro jest ledwo 7,5% zniżki. W SADzie jako student dostaniesz 10% z zwykłym programie iStudent, który nie ma ograniczenia czasowego. Wciąż nie rozumiem czemu się upierasz, że w USA studenci mają lepiej niż w Polsce? Przecież Ci przytoczyłem kilka danych, które temu przeczą.

Poza tym my żyjemy w Europie, trochę inne mamy jednak realia. Inne kraje europejskie mają niższe zniżki niż Polscy studenci korzystający z usług SADu. Najdroższy MB PRO to 8% zniżki. W Polsce masz 2% więcej rabatu.

#53 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:07

No w końcu... Ciekawe tylko na ile ta informacja jest prawdziwa;)

Może w końcu w TV zobaczymy reklamy Apple z polskim lektorem np od TVN;) Czyżby znów ktoś o nazwisku Woźniak zrobił karierę w światku Apple? Żyjemy w ciekawych czasach;)

Niewątpliwie wzrost sprzedaży komputerów Apple jest spowodowany możliwością zainstalowania Windows na tych maszynach. Sam się przyznam, że w zeszłym roku właśnie ta informacja przypieczętowała moją decyzje o zakupie Maczka.

Przy okazji dodam, że akcje Apple znacznie wzrosły po zeszłowtorkowym wystąpieniu Jobsa;)

http://bywalec.compu...ews/105232.html

Pozdawiam

#54 kulasdp

kulasdp
  • 373 postów
  • SkądRacibórz/Wiedeń

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:09

Jak już pisałem wcześniej oprócz tej promocji w Polsce już od dawna działa program edukacyjny iStudent i iSzkoła. Na zdecydowaną większość produktów jest 10% (tak, piszą do 10% lecz wystarczy zadzwonić do SADu i się popytać).
.

a co ? myslisz ze sie nie pytalem ? a promocja istnieje dopiero od wakacji...

a zreszta konczmy ta dyskusje bo idzie w totalnie innym kierunku niz topic ;)

#55 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:12

Jeśli faktycznie będzie Apple Poland, to przynajmniej zrobią to raz a porządnie... A nie jak M$, gdzie na mapce stref czasowych zamiast Polski było morze... Przykład nie ma związku z wejściem na Polski rynek, ale pokazuje, jak która firma traktuje klientów. M$ było znaaacznie wcześniej, ale tylko po to, żeby zbijać kasę, bo Polskę i Polaków, jako takich, mieli i chyba nadal mają głęboko. Natomiast Apple ładnych parę lat po M$, ale przynajmniej przygotowane (ja osobiście mam taką nadzieję :) ). Może jestem naiwny, ale w końcu nadzieja umiera ostatnia (powiało patosem...) :P

#56 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:16

a co ? myslisz ze sie nie pytalem ? a promocja istnieje dopiero od wakacji...

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd bo szczerze nie pamiętam dokładnie od kiedy istnieje program edukacyjny, lecz pamiętam, że 3 lata temu się o niego dopytywałem i już wtedy funkcjonował (możliwe, że na innych zasadach niż obecnie, lecz na pewno podobnych). Na pewno pod koniec 2004 roku dowiadywałem się o niego ponownie i nawet dostałem na Polnej formularz do wypełnienia. Nie wiem więc skąd posiadasz informacje o tym, że zniżki dla studentów obowiązują od wakacji.

Pamiętam również, że gdy zaczynałem studia (jakieś 6 lat temu) salon SADu na Polnej oferował wtedy zniżkę dla studentów i uczniów (5 lub 10%) i tak było przez dobrych kilka lat. Nie wiem nawet czy nie ma tak do tej pory, chociaż pewnie odgórne rabaty zastąpiły to co było wcześniej.

#57 kulasdp

kulasdp
  • 373 postów
  • SkądRacibórz/Wiedeń

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:19

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd bo szczerze nie pamiętam dokładnie od kiedy istnieje program edukacyjny, lecz pamiętam, że 3 lata temu się o niego dopytywałem i już wtedy funkcjonował (możliwe, że na innych zasadach niż obecnie, lecz na pewno podobnych). Na pewno pod koniec 2004 roku dowiadywałem się o niego ponownie i nawet dostałem na Polnej formularz do wypełnienia. Nie wiem więc skąd posiadasz informacje o tym, że zniżki dla studentów obowiązują od wakacji.

Pamiętam również, że gdy zaczynałem studia (jakieś 6 lat temu) salon SADu na Polnej oferował wtedy zniżkę dla studentów i uczniów (5 lub 10%) i tak było przez dobrych kilka lat. Nie wiem nawet czy nie ma tak do tej pory, chociaż pewnie odgórne rabaty zastąpiły to co było wcześniej.

ja nie mowie ze nie istnial wczesniej program edukacyjny...istnial owszem...ale az do wakacji w ostatnim roku polegal na takich zasadach jak opisalem...dopiero co na ichacie rozmawialem z pania z SAD-u ktora mi wlasnie to powiedziala ;)

#58 cyprian.pl

cyprian.pl
  • 162 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:57

Mam nadzieję, że będzie opcja użytkowania wersji ENG.

#59 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:01

Mam nadzieję, że będzie opcja użytkowania wersji ENG.

Na pewno będzie;)

#60 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:10

i moze zlikwiduja "poniechaj" :)

#61 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:17

Co do systemu, to- w razie czego- i tak zostałbym przy English Version. Chodziło mi bardziej o to, że w końcu będziemy mieli oddział Apple w Polsce, bo powinno to usprawnić niektóre procesy (wdrażanie nowinek na nasz rynek, naprawy serwisowe itp.).

#62 db

db
  • 771 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:24

Jeśli faktycznie będzie Apple Poland, to przynajmniej zrobią to raz a porządnie... A nie jak M$, gdzie na mapce stref czasowych zamiast Polski było morze... Przykład nie ma związku z wejściem na Polski rynek, ale pokazuje, jak która firma traktuje klientów. M$ było znaaacznie wcześniej, ale tylko po to, żeby zbijać kasę, bo Polskę i Polaków, jako takich, mieli i chyba nadal mają głęboko. Natomiast Apple ładnych parę lat po M$, ale przynajmniej przygotowane (ja osobiście mam taką nadzieję :) ). Może jestem naiwny, ale w końcu nadzieja umiera ostatnia (powiało patosem...) :P

Czyli według ciebie Apple poprostu nie chciało wkraczać na nasz rynek nieprzygotowane?
-Wchodzą do Polski tylko dla tego ,że sprzedaż komputerów podskoczyła, liczą na zyski i otwarcie się do tego przyznają, dlaczego zresztą mieli by o tym nie mówić, taki jest rynek...
Ale M$ to ja w tym wypadku obrazić nie dam!! :) Windows PL był praktycznie od zawsze, to Apple jest w tym wypadku w tyle.

#63 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:28

Apple Polska, to raczej dobry news. Cieszy polska wersja Leoparda (wersje językową zawsze móżna zmieniać, to tak dla pytających się co chwila czy będzie można zmienić, OS X jest multijęzykowy!). Ciekawe co się zmieni, na pewno serwis będzie usprawniony, szybszy dostęp do części zamiennych, i nie stawiał bym na zniknięcie SADu. Albo połknie ich Apple Poland, albo zostaną jedną z firm sprzedających Apple. Ciekawe jak naprawdę będzie z cenami, promocjami, itp. Cza pokaże. Co do iTunes Music Store w Polsce - to inna bajka, tu nie SAD a ZAiKS ma coś do gadania i nasze prawo. I nie ma nic wspólnego z obecnością Apple w Polsce, może to pomóc, że powstanie taki sklep. Ale są kraje gdzie jest ITMS a nie ma Apple krajowego. Innymi słowy, dopóki nie usłyszymy o ITMS Poland, do tego nie będziemy go mieć, a to, że jest Apple Poland, o niczym w tej kwestii nie znaczy. Jednak generalnie to bardzo dobra wiadomość, Leo po poslku, Apple Polska, no, no... zapowiada sie ciekawie. :D
  • MacDada lubi to

#64 cyprian.pl

cyprian.pl
  • 162 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:35

Nieprzygotowane? Jak nie było rynku [na ich drogie produkty bez j.pl] to gdzie co miało wkraczać?

#65 eujot

eujot
  • 64 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:48

Ale M$ to ja w tym wypadku obrazić nie dam!! :) Windows PL był praktycznie od zawsze, to Apple jest w tym wypadku w tyle.

Widać młody jesteś :-) System Mac OS po Polsku pojawił się wcześniej niż Windows PL.

#66 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:58

>>eujot ale NAS olali a ms nie ;) a teraz jak poczuli $$ to wow jacy oni kochani: bedzie leo po polsku :) nadymalo co poniektorych ze ho ho

#67 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:00

Windows był po polsku... Ja napisałem, że w M$ na mapce stref czasowych nie było POLSKI :/ W jej miejscu widać morze (chyba nawet w XP jeszcze tak jest...). A to, że Apple wchodzi, bo zwietrzyło zyski również jest oczywiste- miałem na myśli to, że jeśli już wchodzi, to przygotowane,a nie z dziurami na mapie... :]

#68 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:00

Oj certoliła się jedna z drugą centrala, certoliła. Musiały im na wiele pozwolić i wspomóc finansowo.
Nie wspominając o tym, że generalnym importerem VAG i Porsche na Polskę jest Kulczyk Tradex. A największą sprzedaż Mercedesów mają salony Zasady...

Hwojtek, pisałem, że ojcom założycielom się nie stanie krzywda. I się nie stała. Pierwsi sadyści też pewnie będą mieli jakieś saloniki, przeca ich nikt na zbity nie pogoni. Niemniej, wszystkie frukta przesuną się gdzie indziej, w wielkim domu ze szkła będzie apple polska, a nie na polnej... Po prostu biznes w innej skali, i będą tej zmiany cienie i blaski. Ale najpierw cienie.

#69 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:03

taaa.. a ta dziura na mapce swiadczy o przygotowaniu ?? ciekawe a z kolei nazywanie wszystkiego na opak wchodzac jakby niebylo dziewczy rynek jest przygotowaniem ?

#70 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:05

Oszczędzi nam postów jaki to SAD jest zły, bo Applowi nikt nie podskoczy.

SAD dalej będzie zły ;)

A wracając do tematu, to teraz przez jakieś pół roku do roku będzie totalny bajzel, będzie problem z odsyłaniem sprzętu do serwisu (bo nie wiadomo czy SAD czy już Appla Inc. Polska). Będzie sporo zamieszania z dystrybutorami itp., itd. Jak to w Polsce ;) A potem to wszystko minie, przyzwyczaimy się i nawet nie zorientujemy się kiedy nasze dzieci dorosną ;)

#71 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:15

Szkoda ze nie wiesz, ze Os 7 byl pierwszym spolszczonym systemem operacyjnym, wczesniej niz Windows! I bylo zajefajne staropolskie "poniechaj" zamiast "cancel" (czy windowsowskiego "anuluj").

Usunięcie wylgaryzmu - lutecki MF.

#72 DanielF

DanielF
  • 5 763 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:17

i był jeszcze podnośnik i międzymordzie :)

#73 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:19

nareszcie....

#74 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:21

Szkoda ze nie wiesz, ze Os 7 byl pierwszym spolszczonym systemem operacyjnym, wczesniej niz Windows! I bylo zajebiste staropolskie "poniechaj" zamiast "cancel" (czy windowsowskiego "anuluj").

i był jeszcze podnośnik i międzymordzie :)

To były czasy:D Kiedy kompy pracowały z zegarem 33 MHz... A teraz jakieś xRdzeniowe procesory...

nareszcie....

Widze, że czujesz to co ja;)

#75 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:24

zaiks to akurat by sie cieszy z iTMS tylko ZPAV raczej nie....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych