Mac Szkoła - nauka systemu Mac OS X poprzez lekcje wideo
Napisano 27 marca 2007 - 06:04
Napisano 27 marca 2007 - 19:27
Napisano 28 marca 2007 - 17:02
Napisano 28 marca 2007 - 21:00
Tak mnie uczyli dobrzy ludzie. Slownik poprawnej polszczyzny nie zabrania...lektor mówi "inteliGIENTNE" teczki. :-)
Napisano 28 marca 2007 - 22:37
Napisano 30 marca 2007 - 13:40
Napisano 30 marca 2007 - 14:35
Napisano 30 marca 2007 - 20:26
Napisano 02 kwietnia 2007 - 11:49
AAA! to to jest taka wymowa... to jak w angielskim(jest zapis i fonetyczny) inteligencja[inteligiencja]
PW: inteligencja intelignientnych, Wysłany 30-03-2007, 14:39
gówno prawda. Nie mówi się "inteligientne" i żaden słownik tego nie pozwala. Pytałem matki-dziennikarki i polonistki-profesorki...
obie przyjęły to śmiechem
Przykro mi bardzo, ale uważam, że należy Ci się conajmniej ostrzeżenie. Długo się zastanawiałem i doszedlem do wniosku, że nie należy tolerować (trzeba tępić) zachowania tego typu. Mam na myśli używanie słów powszechnie uważanych za obraźliwe nawet jeśli odbywa się to w korespondencji prywatnej. O ile wiem, nie znamy się osobiście. Nie zrobiłem Ci nic złego. Jakie więc masz prawo odzywać się do mnie w ten sposób? Nie podajesz argumentów. Obrażasz nie tylko mnie. Czekałem 2 dni na przeprosiny.
Co do meritum sprawy:
1. Słownik poprawnej polszczyzny PWN 1978 traktuje obie formy jako równorzędne {inteligencja a. inteligiencja}
2. Słownik poprawnej polszczyzny PWN 2002 forme zmiękczoną dopuszcza, ale traktuje jako przestarzałą
3. Język Polski - Poradnik prof. Andrzeja Markowskiego (Wilga 2003/2004) str. 394: "UWAGA1: Wyjątkowo można wymawiać miękko grupę zapisywaną jako ge w wyrazach: inteligencja, inteligent, inteligentny, można więc mówić: inteligiencja, inteligient, inteligientny, choć wymowa twarda (czyli: inteligencja, inteligent, inteligentny) jest powszechniejsza."
Tyle piszą autorytety. Rozumiem, że mama - dziennikarka i nauczycielka - polonistka mają powody do radości. Wiosna za oknami - wszystkich chyba cieszy. Mam nadzieję, że owa polonistka nie ma tytułu profesora...
Napisano 02 kwietnia 2007 - 12:08

Zobaczcie demonstracje na http://dobreprogramy.pl :]
Napisano 02 kwietnia 2007 - 16:09
Nad tonem i dynamiką pracujemy. Nie mogę się jednak zgodzić, że wyznacznikiem poziomu (żłobek, szkoła podstawowa, średnia, wyższa etc.) jest ton narracji.OMG, to powinien być mac-żłobek
Takim tonem i klimatem mówią w programach telewizyjnych jak "jedyneczka" czy "teletubisiowy" narrator..
Że co proszę?I ta muzyka, luudzie, bez przesady.
Mac Szkoła nie jest miejscem gdzie prowadzi się warsztaty po których ma się wyjść już jako profesjonalista. Nie teraz. Na początku zajmiemy się podstawami systemu, pakietami które otrzymuje użytkownik z komputerem, a dopiero następnie... tym o czym mówisz.Osoba to oglądająca nigdy nie zostanie "Mac wyjadaczem"
Demonstrację czego? Podajesz link do serwisu a'la macupdate, abyśmy zobaczyli tam... co?Zobaczcie demonstracje na http://dobreprogramy.pl :]
Napisano 02 kwietnia 2007 - 16:27
Muzyka się nie podoba? Oj... Broń Boże nie wchodź na strony Apple, bo jeszcze coś cię trafi..... I ta muzyka, luudzie, bez przesady...

Napisano 02 kwietnia 2007 - 19:19
Widze tak zarowno na Operze jak i na Ie. Dopisując recznie expose do adresu (http://www.mac-szkol...z-mac-os/expose) moge sie dobrac do 5 lekcji.
Napisano 02 kwietnia 2007 - 19:43
Napisano 02 kwietnia 2007 - 19:53

Napisano 02 kwietnia 2007 - 20:41
Napisano 03 kwietnia 2007 - 06:42
Podobna jest puszzana, gdy ów dzieci układają klocki...Że co proszę?
Demonstrację. Jakąkolwiek. Spis jest tutaj.Demonstrację czego? Podajesz link do serwisu a'la macupdate, abyśmy zobaczyli tam... co?
Ok, i gdy będzie znał już cały system wxciąż będzie taka muzyczka w tle i jeżdżenie kursorem z jednego końca ekranu na drugi 5 sekund, żeby użytkownikowi ani klatki nie uchybić?Nie teraz. Na początku zajmiemy się podstawami systemu, pakietami które otrzymuje użytkownik z komputerem, a dopiero następnie... tym o czym mówisz.

Napisano 03 kwietnia 2007 - 06:50
I identyczna w reklamach Get a Mac. Czy one też są przeznaczone dla dzieci w żłobkach?Podobna jest puszzana, gdy ów dzieci układają klocki...
Yeap.Ok, i gdy będzie znał już cały system wxciąż będzie taka muzyczka w tle i jeżdżenie kursorem z jednego końca ekranu na drugi 5 sekund, żeby użytkownikowi ani klatki nie uchybić?
Napisano 03 kwietnia 2007 - 07:11
Przeczytaj to, a później zastanów się czy jest sens tak bronić swojej racji.Prosimy również o nadsyłanie komentarzy odnośnie działania szkoły oraz samych lekcji.
Napisano 03 kwietnia 2007 - 07:57
Nikt nie mówi, że jesteśmy zamknięci na wszelkie sugestie. Akurat jeśli chodzi o dynamikę to powiem, że pracujemy nad tym.Przeczytaj to, a później zastanów się czy jest sens tak bronić swojej racji.
Wybacz, ale jedyne co można się nauczyć z tych prezentacji to to jak nie należy ich robićDemonstrację. Jakąkolwiek. Spis jest tutaj.

Może zacznę od tego, że tam przyciski które są nieaktywne przy kliknięciu stają się aktywne, prowadzący klika w jakieś miejsce zbliżone do "X" zamykając wszystkie programy na raz, fps jest dobijające, w tle słychać potworne buczenie itd.
Napisano 03 kwietnia 2007 - 16:22
Napisano 05 kwietnia 2007 - 18:32
Napisano 06 kwietnia 2007 - 03:34

Napisano 06 kwietnia 2007 - 06:51
Pierwsze kroki z Mac OS - Dock
---- Dodano 06-04-2007 o godzinie 08:41 ----
Mirek wymawia OeS Iks z takiego samego powodu, z jakiego w Polsce mówi się Windows dziewięćdziesiąt osiem/dziewięć osiem, a nie Windows Najtyejt/Najn ejtLitości!! OeS TEN, a nie iX

Jak zapewne zauważyłeś, w naszych lekcjach stosujemy nazewnictwo polskie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych