Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Szkoła - nauka systemu Mac OS X poprzez lekcje wideo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

#26 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 stycznia 2007 - 22:52

[...]

Echo i sposob wypowiedzi - taki mocno artykulowany z dlugimi przerwami miedzy zdaniami itp powoduja ze czuje sie jak na lekcji j. polskiego :D Przyznac jednak musze ze swietne wykonanie ^^

Niech was ges kopnie! Moja nauka do kolosa z Teoretycznych Podstaw Informatyki zmienila sie w uczenie sie Mac OS X... choc wiekszosc rzeczy juz wiem to dowiaduje sie o dziwo nowych - jak np ze z doka mozna ustawic startowanie aplikacji podczas logowania :D

#27 badseed

badseed
  • 57 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:17

super pomysl wlasnie zaciagnalem dla mojej lepszj polowy i mam nadzieje ze da mi spokoj!

#28 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:25

Proces produkcji to kilka różnych Maków, ale jeśli chodzi o ścieżkę wideo to jest zgrywana z MacBooka Pro.

#29 max.milion

max.milion
  • 186 postów
  • SkądWWA <gównie>

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:32

nie jestem ekspertem ani od dźwięku, ani od video, ani tym bardziej od maków ;-) ale moje moje 3grosze: - swietny pomysł i ładne, czyste, makowe wykonanie - lektor mówi za wolno chyba ze grupą docelową są osoby starsze lub/i mało rozgarnięte - słychać że mikrofon jest zdupy - pauzy są męczące - muzyczka w tle - brakuje początku/końca - wejściowej animacja/grafiki czegokolwiek - faktycznie też przeszkadza za wolny ruch kursora za głosem sugestia: dla mnie lektor mówi/czyta o rzeczach o których nie ma pojęcia przez sposób w jaki to robi --> czy więcej życia i wrzutek odnośnie życiowego odniesienia do pokazywanych rzeczy nie dało by lepszego efektu ? - jeżeli SAD w tym macza palce to wprowadził bym system rejestracji użytkowników - może skoro ostatnio pojawiła się opcja PRO na naszym forum zaproponować PROuserom współtworzenie scenariusza lub patentów co można powiedzieć o czymkolwiek ALE CO BY NIE BYŁO TO DZIĘKI WAM JEST JUŻ PEWNE, ŻE MOJA DZIEWCZYNA BĘDZIE MIAŁA ZA 0,5ROKU MACA. A JUŻ WYBITNIE DZIĘKI WAM - MAM ZGŁOWY CZEŚĆ "A JAK ZROBIĆ TO" & "A DO CZEGO TO JEST"

#30 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:46

lektor mówi za wolno chyba ze grupą docelową są osoby starsze lub/i mało rozgarnięte

Jak już mówiłem będzie to poprawione. Nie dowiesz się jak ludzie lubią dopóki tego nie zobaczą ;)

słychać że mikrofon jest zdupy

No tak, tutaj nie ma co dyskutować :) Ale te lekcje w tej wersji miały być pilotażowe. Niebawem wyjdzie nowa, poprawiona wersja (już ostateczna).

pauzy są męczące

Pauzy oddzielają jeden temat od drugiego. Trwają 3. sekundy.

muzyczka w tle

Muzyka będzie cichsza, mniej się będzie rzucać w ucho. Pewnie lepiej by było gdyby bardziej przypominała oryginał, bo teraz to 100% midi jest :) Ale dopóki ktoś tego nie nagra dopóty będzie ta :) (tak, szantażujemy muzyków coby nagrali nową wersję :D)

brakuje początku/końca - wejściowej animacja/grafiki czegokolwiek

Eee, to jest akurat zbędne :)

faktycznie też przeszkadza za wolny ruch kursora za głosem

Nie wszystko da się wykonać szybko. Stąd albo pauzy, albo opóźnione akcje. Ale płynniejsze ruchy zapewni MM.

sugestia: dla mnie lektor mówi/czyta o rzeczach o których nie ma pojęcia

Oj, uwierz mi, że ma pojęcie. Nie obraź się, ale lektor pracował na Makach, gdy Ty na klocki mówiłeś papu :D Serio :)

jeżeli SAD w tym macza palce to wprowadził bym system rejestracji użytkowników

Powiadamianie o nowych lekcjach masz przez RSS lub iTunes (videocast), więc "o so chosi"? Co do bonusów od SADu to wszystko w swoim czasie.

może skoro ostatnio pojawiła się opcja PRO na naszym forum zaproponować PROuserom współtworzenie scenariusza lub patentów co można powiedzieć o czymkolwiek

Będzie coś w tym stylu, chociaż nie do końca współtworzenie.

#31 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:47

Brawo za pomysl, pasje i checi. Wykonanie wcale nie jest gorsze od innych tutoriali dostepnych w sieci a realizowanych przez duze firmy. Witryna www estetyczna, czytelna i ...fajna :)

#32 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 23:49

insider: Zapatrzyłem się na mojego ulubionego reżysera :P

#33 macuser24

macuser24
  • 75 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 17:59

Pomysł z Mac Szkołą uważam za bardzo dobry, ale strasznie wkurza mnie głos narratora. Jak go słucham, to czuję jakby mówił do debila :)

#34 pxl

pxl
  • 35 postów
  • SkądLondyn

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:16

a kiedy mozemy sie spodziewac kolejnych lekcji ?

#35 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 18:21

Jak tylko rozwiążemy problemy z dźwiękiem i nagramy raz jeszcze obecne lekcje. Czyli mam nadzieję niebawem.

#36 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 07 lutego 2007 - 23:04

Hej, super pomysł, bardzo chętnie pomogę jeśli oczywiście jest potrzeba, nagrywałem już i nadal nagrywam tutki video na Mac'a odnośnie programu Photoshop - może połączyć siły, cy cuś?

#37 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 07 lutego 2007 - 23:22

W chwili obecnej skupiamy się na podstawach systemu Mac OS. Ale gdy rozpoczną się specjalistyczne lekcje to kto wie, kto wie…

#38 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 09:37

A można wiedzieć na jakim etapie teraz jesteście? W sensie co robicie po prostu? Nagrywacie jeszcze raz?

#39 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 09:48

W chwili obecnej piszemy nowe scenariusze i poprawiamy już istniejące. Dodatkowo Michał Woźniak z RMF FM nagrał nową melodię jako podkład. Można powiedzieć, że jedziemy na jałowym biegu - nic nie nagrywamy bo oczekujemy na mikrofon :)

#40 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 10:45

Daj znać jak już coś nagracie, bo z niecierpliwością i ciekawością na to czekam :D

#41 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 11:05

Jasne. Informacja pojawi się tutaj, na stronie Mac Szkoły jak i w czytniku RSS ;)

#42 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 lutego 2007 - 11:05

No i gitarka ;)

#43 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 08 lutego 2007 - 11:14

nic nie nagrywamy bo oczekujemy na mikrofon :)

a jaki mikrofon?

#44 sokl

sokl
  • 209 postów
  • SkądSzklarska Poręba

Napisano 08 lutego 2007 - 14:17

Psychopulse: Tak to byłoby wspaniałe - mam z brakiem materiałów do nauki bardzo duży problem, bo gdy znajd już kogoś chętnego do pracy, to muszę kupę czasu poświęcić żeby nauczyć go choćby photoshopa..a tak mógłby trochę sam pooglądać... udostępniasz te tutki? - jak tak to daj linka.. pozdro

#45 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 25 marca 2007 - 22:10

Mac Szkoła startuje w nowej jakości! W chwili obecnej jest jedynie lekcja wprowadzająca, ale praktycznie codziennie można się spodziewać nowych.

#46 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 25 marca 2007 - 22:22

Hehe, a ja akurat dzisiaj sobie przypomniałem o twoim przedsięwzięciu - lookam na stornkę i się zastanawiałem, kiedy będzie coś nowego ;) Pozdro :)

#47 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 25 marca 2007 - 23:40

"(...)w porównaniu do Widnows, pasek menu znajduje się na górze ekranu, a nie przy krawędzi każdego z okien" - mogą się pogubić ("jaki pasek menu? ale o co cho?")

#48 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2007 - 00:02

jest tylko jeden odcinek :-( szkoda. jestem PC USER. Maki są drogie. :-/ myślałem że przekonacie mnie do maca... :-)

#49 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 26 marca 2007 - 08:15

"(...)w porównaniu do Widnows, pasek menu znajduje się na górze ekranu, a nie przy krawędzi każdego z okien" - mogą się pogubić ("jaki pasek menu? ale o co cho?")

Nie rozumiesz? To może na obrazku:
Dołączona grafika

jest tylko jeden odcinek :-( szkoda. jestem PC USER. Maki są drogie. :-/ myślałem że przekonacie mnie do maca... :-)

Są już dwa. Jak pisałem, z dnia na dzień będzie ich coraz więcej. Co do przekonywania - oczywiście, takie lekcje, czyli podgląd systemu mogą niektórych przekonać do zmiany, ale generalnie Mac Szkoła jest od tego aby nauczać systemu początkujących, a nie przekonywać do zakupu Maca. My prezentujemy system operacyjny, a Mac to także sprzęt.

#50 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 26 marca 2007 - 23:32

Ja rozumiem, tylko mówię, że użytkownicy Windy mogą mieć niejasności

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych