Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Pierwszy MAC :)

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
126 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid1989

dawid1989
  • 7 post贸w
  • Sk膮dPi艂a

Napisano 11 maja 2010 - 13:14

Witam Zajmuje si臋 wizualizacj膮 (Archicad+Artlantis) pracuje na PC ale od niedawna dosy膰 powa偶nie zastanawiam si臋 nad przesiadk膮 na Maca pro:) Nigdy nie mia艂em styczno艣ci z komputerami apple... W zwi膮zku z tym prosz臋 o rad臋 CZY WARTO?? (na sprz臋t wraz z monitorem cinema display chc臋 przeznaczy膰 ko艂o 20k) czy mo偶e pozosta膰 przy PC kt贸ry za t膮 cen臋 chyba przewy偶szy moc膮 komputerek apple?? Bardzo prosz臋 o rad臋 i z g贸ry dzi臋kuje Pozdrawiam

#2 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 maja 2010 - 14:38

Dlaczego chcesz si臋 przesi膮艣膰 na Apple? Je艣li odpowiesz sobie na to pytanie to odpowiesz tak偶e na swoje w膮tpliwo艣ci. Je艣li soft na kt贸rym pracujesz jest tak偶e na Apple to nie widz臋 przeszk贸d, natomiast je艣li planujesz zainstalowanie Windowsa na Macu Pro i pracowanie na sofcie tym co obecnie - to nie warto. Lepsze jest wrogiem dobrego.

#3 dawid1989

dawid1989
  • 7 post贸w
  • Sk膮dPi艂a

Napisano 11 maja 2010 - 14:58

Po prostu szukam wydajnego komputera do wizualizacji i animacji. Z kilku 藕r贸de艂 s艂ysza艂em 偶e najlepszym wyborem b臋dzie w艂a艣nie Mac. Soft kt贸rego u偶ywam te偶 "podobno" chodzi lepiej na Macu/ Mac Osie... To jest do艣膰 powa偶ny wydatek dla tego chc臋 przeanalizowa膰 wszystkie opcje.

#4 1084

1084
  • 495 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 maja 2010 - 16:51

Nasza ca艂a pracowania chodzi na Mac'ach. W praktyce nie jest idealnie - Archicad cz臋sto si臋 wywala i robi problemy nawet na 8-corowym MacPro. Na obecn膮 chwil臋 te偶 jedynie wersja Windowsowa jest 64bit. Oczywi艣cie ten stan rzeczy przy kt贸rej艣 wersji si臋 na pewno zmieni. Og贸lnie - polecam Mac'a cho膰 to ju偶 nie jest ta legendarna wydajno艣膰. Przepa艣膰 pomi臋dzy wersj膮 Mac i Win jest mniejsza ni偶 za czas贸w Power PC, kiedy to kr贸lowa艂y Archicady 6,5 - 9. Artlantis chodzi za to niepor贸wnywalnie lepiej cho膰 te偶 lubi si臋 wywali膰. W dodatku wsp贸艂pracuje z makowa palet膮 kolor贸w, dzi臋ki czemu mo偶na pobiera膰 pr贸bki kolor贸w "lupk膮" z ekranu oraz je zapisywa膰. W praktyce jest to megau-偶yteczne. Musisz te偶 si臋 nastawi膰 na zmieniony interface, kt贸ry przy pierwszym kontakcie mo偶e si臋 wyda膰 dziwny ale z czasem b臋dziesz si臋 dziwi艂 jak mog艂e艣 pracowa膰 na takim szrocie, jak Windows ;) Je艣li jednak jeste艣 konserwatyst膮, mo偶e to by膰 przeszkoda nie do przeskoczenia. Na to te偶 radz臋 zwr贸ci膰 uwag臋.

#5 dawid1989

dawid1989
  • 7 post贸w
  • Sk膮dPi艂a

Napisano 11 maja 2010 - 18:32

dobra dzi臋ki za pomoc:) raczej zdecyduje sie na maca u mnie nadal kr贸luje Archicad 9:)

#6 1084

1084
  • 495 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 maja 2010 - 18:46

Uwa偶aj. Archciad 9 na Intelach chodzi艂 podobno bardzo kiepsko. Jak by nie patrze膰, jest to ju偶 program z minionej epoki.

#7 MagdaS

MagdaS
  • 93 post贸w
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Napisano 13 maja 2010 - 19:07

Witajcie ja juz kiedys pisa艂am w innym temacie ale wakacje coraz bli偶ej, coraz blizej jestem kupna lapka i mam coraz wiecej w膮tpliwo艣ci, ech gdyby wszystko by艂o prostsze, prosze powiedzcie mi co sadzicie o wyborze Macbooka pro 13 2010 jesli zamierzam rowniez pracowac na programach ktore sa na windowsa takie jak Ansys, AutoCad czy MathCad. Tak sie sama zastanawiam i jednak czesciej robie na kompie cos innego niz praca w tych programach, czesciej bawie sie zdjeciami w PSie kt贸ry na Maca jest wiec problemu nie ma, ale chcia艂am zapyta膰 czy jest jaka艣 r贸偶nica a uruchomianiu program贸w windowsowskich na windowsie na macu, czy jest zauwazalna s艂absza wydajno艣膰, mniejsza stabilno艣c lub cos w tym stylu? A jeszcze przy okazji to w takiej sytiacji jak lepiej uruchamiac windowsa przez parallels czy boot camp? bylabym bardzo wdzieczna za informacje, bo rozumiem, 偶e boorcamp dzia艂a na zasadzie wydzielenia osobnej partycji pod windowsa i jednocze艣nie zmniejszenia ilosci miejsca na macowym dysku? a jak to jest z tym wirtualnym windowsem uruchamianym przez parallels czy wtedy nie musimy decydowa膰 jakaa czesc dysku przeznaczamy na windowsa a jaka na leoparda? prepraszam za moze glupie pytania, ale ju偶 dzisiaj by艂am blisk stwierdzenia ze moze cos innego skoro potrzebuje czasem wlaczac windowsa no i szuka艂am po asusach, dellach czy sony i... nic nie znalaz艂am, seria E sony vaio mi sie spodoba艂a ca艂kiem ciekawa bo 500GB HD + i3 i 14" ale... bateria 3 godziny to w por贸wnaniu do macbooka tragedia a ja potrzebuje mobilno艣ci i ju偶 sama nie wiem co mam wybrac, bede wdzieczna za pomoc.

#8 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 13 maja 2010 - 19:17

kupowanie maka z przeznaczeniem pod windowsa troch臋 si臋 mija z celem (bo wtedy tej wspania艂ej baterii raczej nie u艣wiadczysz...) windows na maku zainstalowany normalnie dzia艂a tak jak na ka偶dym innym PC, bo dlaczego niby mia艂by dzia艂a膰 gorzej? przecie偶 to takie same bebechy jak w ka偶dym innych komputerze (mo偶e czasami lepiej dobrane do siebie), stabilno艣膰, szybko艣膰, wydajno艣膰 - jak na innym PC z takimi bebechami. logo na obudowie nic tutaj nie zmienia. je偶eli pracujesz na wymagaj膮cych sprz臋towo programach to wirtualka nie ma sensu wirtualka oznacza, 偶e emulujesz komputer przy pomocy swojego komputera. czyli tw贸j sprz臋t musi obs艂u偶y膰: 2 systemy operacyjne jednocze艣nie + wirtualizacj臋 sprz臋tu. Wirtualka nie mo偶e w pe艂ni skorzysta膰 z mo偶liwo艣ci komputera, no bo jakim cudem? nie, przy wirtualnym nie musisz na sztywno decydowa膰 o rozmiarze partycji

#9 MagdaS

MagdaS
  • 93 post贸w
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Napisano 13 maja 2010 - 19:30

Dzi臋ki Roberto, ech tylko teraz to ja juz zupe艂nie nie wiem co wybrac.... studiuj臋 na polibudzie wi臋c chc膮c nie chc膮c na zaj臋ciach korzystam z program贸w windowsowskich, na kt贸rych musze potem zalicza膰 lub oddawac w nich zrobione r贸偶e rzeczy, a taki ansys to modelowania metod膮 element贸w sko艅czonych wymagaj膮cy na pewno jest, ale z drugiej strony je艣li popatrz臋 ilo艣ciowo to robienie prac w tych programach, kt贸re mia艂abym tylko na windowsa zajmuje mniejsz膮 cze艣膰 czasu jak膮 sp臋dzam przed monitorem, wi臋c reszte czasu by艂by w艂膮czony Mac. A tak ju偶 si臋 nakr臋ci艂am na tego MBP no ale lepiej teraz premy艣le膰 wyb贸r ni偶 ju偶 po zakupie, to zapytam jeszcze choc to pewnie nie do konca najlepsze miejsce na jakie firmy warto zwr贸ci膰 uwage jesli chodzi o lapki z windowsem? W dellach nie znalaz艂am nic ciekawego 13", sony tylko ta seria E wchodzi w gr臋, lenovo drogie, a hp, asus, czy acer s艂ysza艂am ze maja rozne opinie niekoniecznie zawsze pozytywne,

#10 1084

1084
  • 495 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 13 maja 2010 - 23:11

Umiej臋tno艣ci zdobyte na studiach i tak nie maj膮 偶adnej warto艣ci w p贸藕niejszej pracy zawodowej wi臋c to z jakiego sprz臋tu korzystasz jest bez znaczenia. Mo偶esz sobie kupi膰 MacBooka, Sony, HP albo glinian膮 tabliczk臋. Kieruj si臋 raczej tym, na co masz ochot臋 ni偶 jakimi艣 m臋tnymi wy偶szymi celami, kt贸re i tak nijak maj膮 si臋 do rzeczywisto艣ci. ;)

#11 dvcam

dvcam
  • 1聽845 post贸w
  • Sk膮dLodz

Napisano 13 maja 2010 - 23:24

Nie lubi臋 艂膮czenia Maca z Windows. Mac to OS X a nie fantom typu okienka W. Uwa偶am te偶, 偶e do Maca trzeba dojrze膰. Je艣li tego jeszcze nie czujesz to szkoda pieni臋dzy.

#12 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 post贸w
  • Sk膮dJ臋drzej贸w, Poland

Napisano 13 maja 2010 - 23:49

Popieram przedm贸wc臋. Mac jest dla os贸b, kt贸re s膮 konkretnie zdecydowane i wiedz膮 czego chc膮 od komputera. Trzeba si臋 na prawd臋 dobrze zastanowi膰. Swoj膮 drog膮, bardzo polecam Mac`a;)

#13 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 14 maja 2010 - 08:41

mo偶e inaczej - jak ju偶 si臋 kto艣 decyduje na tak膮 przesiadk臋 (p艂atn膮 ;]) to powinien to wcze艣niej naprawd臋 przemy艣le膰. dojrzewa膰, etc. wcale nie trzeba ;) bo potem mu si臋 nie spodoba i dupa najlepiej najpierw pozby膰 si臋 w膮tpliwo艣ci ;) og贸lnie - je偶eli Windowsa potrzebujesz tylko na studia to IMO spoko, mo偶na si臋 przem臋czy膰 (te偶 tak mam ;] tylko u mnie wystarczy VIsual Studio) bo komputer jest dla ciebie, a nie dla uczelni ;)

#14 bacaaa

bacaaa
  • 392 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 14 maja 2010 - 09:13

Dla tych co chc膮 maca ale nie s膮 pewni - zadzwo艅cie do CORTLANDu i dowiedzcie si臋 czy nadal mo偶na wypo偶ycza膰 maci do test贸w - jak tak sobie wypo偶yczy艂em mac booka pro 13" najnowszego . Przez weekend mo偶na si臋 ze sprz臋tem i oprogramowaniem, kt贸re nas interesuje zaznajomi膰.

M贸j post z pa藕dziernika 2009:
"Tak mo偶na (przynajmniej w Poznaniu). Zadzwo艅 tylko czy wypo偶yczaj膮 osobom prywatnym (ja wypo偶ycza艂em na dzia艂alno艣膰). Wypo偶yczy艂em w pi膮tek po po艂udniu i rano w poniedzia艂ek odda艂em. Spisali moje dane, podpisa艂em kr贸tk膮 umow臋 oraz protok贸艂 i gotowe. Tylko wcze艣niej zadzwo艅 i si臋 um贸w bo od r臋ki Ci raczej tego nie za艂atwi膮. Ja sobie wypo偶yczy艂em macbooka pro 13" (najnowszy model)"

#15 MagdaS

MagdaS
  • 93 post贸w
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Napisano 14 maja 2010 - 23:21

Dzi臋ki za odpowiedzi tylko wiecie to nie chodzi ju偶 mawet o moje dojrzewanie do Maca, czy o poznanie systemu. Bo ja ju偶 dojrzewam jaki艣 czas maj膮c raz wi臋ksze raz mniejsze w膮rpliwo艣ci, momentami zerowe, a innymi 100-procentowe. Troche si臋 mia艂am okazj臋 pobawi膰 Mac'iem wi臋c mniej wiecej wiem czym to si臋 je, naogl膮da艂am si臋 dziesi膮tki filmik贸w odno艣nie obs艂ugi, fujnkcji i tym podobne i nawet nie chodzi mi o to, 偶e potem b臋de po studiach korzysta艂a z innych program贸w, kt贸rych teraz sie nie naucze, bo z tym sobie poradze. Chodzi mi tylko o fakt, 偶e wiem, i偶 b臋de zmuszona do korzystania z program贸w pod windowsem i jak sami piszecie to troche grzech korzysta膰 z windowsa na macu i dlatego mam dylamety i zastanawiam si臋 czy jest sens sie w tym momencie decydowac skoro i tak b臋de w艂膮cza艂a tego windowsa, a szczerze m贸wi膮c troch臋 sobie nie wyobra偶am dzia艂ania na dwa systemy jedne pliki na windowsie (te robione w tych windowsowskich programach, kt贸re musze mie膰) inne znowu na Mac OS i cos mi sie wydaje, 偶e po jakims czasie odechcia艂oby mi sie prze艂膮cza膰 mi臋dzy systemami bo ten program mam na tym na ten na innym... sama nie wiem tak g艂o艣no my艣l臋 p贸ki co i rozwa偶am inne alternatywy lepiej teraz ni偶 po kupnie. Wci膮偶 przechodz膮c codziennie ko艂o saturna korci mnie by zajrze膰 i pobawi膰 si臋, poogl膮da膰 macbooki bo jednak maj膮 w sobite to co艣:) i na pewno system przyci膮ga, ale zastanawiam si臋 czy to b臋dzie najlepszy wyb贸r w tym momencie dla mnie... na pewno b臋dzie szkoda, gdy go nie kupie, ale z drugiej strony zystam wygode posiadania wszystkiego w jednym miejscu na jednym systemie, nie wiem jeszcze musze to przemy艣le膰 i przyjrze膰 si臋 bli偶ej tej seri E z sony bo jak narazie to nie znalaz艂am nic ciekawszego, a test贸w p贸ki co ma艂o bo to nowo艣膰...

#16 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 maja 2010 - 08:59

偶aden grzech. tylko je偶eli kupujesz Maka z przeznaczeniu/my艣l膮 o windowsie, to to jest bezsens fakt, 偶e b臋dziesz musia艂a korzysta膰 z jaki艣 program贸w windowsowych przez studia nie oznacza przecie偶, 偶e twoim 'g艂贸wnym' systemem b臋dzie windows, prawda?

#17 Ruczaj

Ruczaj
  • 3聽528 post贸w
  • Sk膮dPoznan

Napisano 15 maja 2010 - 09:43

MagdaS, to tylko kwestia czy Ci臋 stac finansowo. Maki nie sa dla biednych, to wiadomo. Jak Ci sie zepsuje Mac to lezysz, bo serwis Apple w Polsce to dno dna, i tak w czasie trwajacej tygodnie do miesiecy naprawy bedziesz musiala uzywac peceta. Jesli Cie stac na taka fanaberie jak przeplacenie kilku tysiecy za komputer ktory parametrami jest taki sam jak pierwszy lepszy pecet, i jeszcze na nim chcesz postawic Windowsa, to co sie szczypiesz? To jest Twoj szmal i tyle, kieruj sie wylacznie swoj膮 opini膮.
Jesli jednak myslisz ze Mac ma jak膮艣 przewag臋 nad pecetami, co艣 co uzasadnia tak chor膮 cen臋 za sprz臋t Appla, to pami臋taj 偶e to tylko i wy艂膮cznie system Mac Os (w zasadzie komputery Apple to tylko przero艣ni臋te dongle dodawane do systemu). Je艣li przep艂acisz tyle tysiak贸w za Maka a postawisz na nim Windowsa, to w zasadzie masz... peceta za gruby szmal i tyle. Nie b臋dzie on ani lepszy ani gorszy od Della, Toshiby czy Lenovo.

#18 MagdaS

MagdaS
  • 93 post贸w
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Napisano 15 maja 2010 - 20:20

i w艂a艣nie sek w tym, 偶e nie mam kilku tysi臋cy nadmiaru got贸wki 偶eby sobie ot tak kupi膰 Maca i by艂bym w stanie na niego wydac gdybym rzeczywiscie wiedziala ze wykrozystam jego atuty i teraz po namy艣le dochodze do wniosku ze jednak jeszcze nie teraz, moze za jakis czas znowu do tego dojrzeje ale poki co postaram sie wybrac jakiegos dobrego peceta, ale jkuz widze ze bedzie problem i to duzy. Bo zaden nie ma wszystkiego czego bym chciala przy rozsadnej cenie... no nic bede szukac. dzi臋ki za dyskusje:)

#19 1084

1084
  • 495 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 16 maja 2010 - 22:38

A ja bym raczej powiedzia艂 偶e wywalasz pieni膮dze w b艂oto bo lepiej od razu kupi膰 jednego maca i mie膰 go przez 2 lata ni偶 co roku kupowa膰 nowego PC. Ruczaj duby smalone opowiada bo nawet jak zainstalujesz Win to Mac i tak b臋dzie lepszym sprz臋tem z wzgl臋du na wykonanie. PC'ta o takiej jako艣ci obudowy kupisz za takie same pieni膮dze, co MAC. Reszta to skrzypi膮cy plastikowy szajs. Swego czasu g艂o艣no by艂o o te艣cie notebook贸w, w kt贸rym najlepszym do Visty okaza艂 si臋...MacBook Pro. ;)

#20 johannes

johannes
  • 57 post贸w

Napisano 17 maja 2010 - 00:36

Mo偶e ja dodam jeszcze dwa s艂owa. Od razu zaznacz臋, 偶e przedstawiam w艂asne do艣wiadczenia, m贸j post nie jest krytyk膮 windowsa, a raczej pr贸ba pokazania, 偶e nie trzeba si臋 w wielu kwestiach m臋czy膰 maj膮c alternatyw臋 :)Magda ja ju偶 wiele miesi臋cy temu kupi艂em Macbooka Pro po tym jak przez 2 miesi膮ce g艂owi艂em si臋 co wybra膰 bym by艂 zadowolony. Patrzy艂em na parametry, cyferki, itd. i nic z tego nie wynika艂o. Jednego dnia ju偶 prawie kupowa艂em Lenovo innego Vaio, a innego Appla. Mia艂em ju偶 serdecznie do艣膰 samego siebie, 偶e nie potrafi臋 dokona膰 wyboru. W ko艅cu g艂贸wnym argumentem za Apple sta艂o si臋 to, 偶e pod Mac Osa stworzony jest Logic Studio.
Kupi艂em macbooka pro i przez pierwszy miesi膮c wykonuj膮c codzienne rzeczy na komputerze jak poczta, internet, media cieszy艂em si臋 coraz bardziej i bardziej, bo nie mog艂em wyj艣膰 z podziwu jakie wszystko jest 艂atwe, szybkie i przyjemne. Wiele codziennych czynno艣ci, kt贸re czasem potrafi艂y napsu膰 sporo krwi pod windowsem, pod Mac'iem s膮 po prostu przyjemne. Nie musisz si臋 specjalnie martwi膰 o wirusy, trojany, robaki (cho膰 oczywi艣cie to si臋 b臋dzie z czasem coraz bardziej zmienia膰), bo ich raczej nie ma pod Mac Os, a tym samym nie musisz instalowa膰 antywirusa, skanowa膰 komputera antyspyware raz na tydzie艅, zastanawia膰 czemu Tw贸j komputer dzia艂a coraz wolniej. Je艣li umiesz dba膰 o windowsa to ok, ja si臋 nauczy艂em i wi臋kszych problem贸w nie mia艂em, ale skoro nie trzeba tej wiedzy zg艂臋bia膰 oraz wykonywa膰 szeregu zabieg贸w higieny systemu, to warto postawi膰 na brak tego typu zmartwie艅.

Prosty przyk艂ad. Wariant 1. w艂膮czasz komputer, trwa to naprawd臋 kr贸tko (ja mam sporo program贸w zainstalowanych i mojemu systemowi daleko do "艣wie偶ego, ale wci膮偶 startuje bardzo szybko) wariant 2. wybudzasz komputer z u艣pienia, trwa to DOS艁OWNIE 2-3 sec od otwarcia klapy i w tym czasie (przynajmniej u mnie w domu) komputer ju偶 jest pod艂膮czony przez wifi do sieci. Klikam ikon臋 przegl膮darki sprawdzam co mam sprawdzi膰 i usypiam b膮d藕 wy艂膮czam komputer co te偶 trwa ultra kr贸tko w por贸wnaniu do tego do czego by艂em przyzwyczajony przez lata pracy na windowsie. A potem wychodz臋 na spacer :) T臋 sam膮 czynno艣膰 ostatnio wykona艂em na komputerze Ojca, kt贸ry jest o wiele dro偶szym laptopem marki lenovo. Nie potrafi臋 powiedzie膰 ile si臋 w艂膮cza艂, ale w sytuacji powy偶ej by艂bym ju偶 na spacerze. Oczywi艣cie, 偶e by艂a to kwestia ilo艣ci zainstalowanych u Ojca program贸w, "艣wie偶o艣ci" systemu i kilku innych wzgl臋d贸w (na marginesie sporo czasu czeka艂em na po艂膮czenie z wifi przez program IBM'a), ale r贸偶nica i tak pomijaj膮c te kwestie jest kolosalna. Aha, jest to sprawa dalsza, ale strony internetowe poprzez systemowe r贸偶nice wygl膮daj膮 po prostu przyjemniej (kwestia czcionek, button贸w itp.).

Pami臋tam m贸j szok, kiedy chcia艂em z Mac Osa po艂膮czy膰 si臋 przez sie膰 do mojego komputera stacjonarnego z windowsem. Kiedy艣 zaj臋艂o mi sporo czasu by udost臋pni膰 dysk pomi臋dzy dwoma komputerami z windowsem (wi臋c wydawa膰 by si臋 mog艂o, 偶e to prostsze). Pod Mac Os po prostu klikn膮艂em "Id藕 do" wpisa艂em nazw臋 komputera stacjonarnego i kilka sekund p贸藕niej przegl膮da艂em zawarto艣膰 dysku PC. Dzi艣 np. m贸j Tata nie m贸g艂 przekopiowa膰 przez bluetooth zdj臋膰 z telefonu nokia, bo akurat dzi艣 windows (cho膰 zwykle nie ma z tym problemu) odm贸wi艂 wykonania tej czynno艣ci. Wzi膮艂em wi臋c jego telefon, i po dos艂ownie chwili zdj臋cia by艂y u mnie i naprawd臋 nie trzeba by艂o do tego posiada膰 tajemnej wiedzy, bo wi臋kszo艣膰 rzeczy mo偶na robi膰 "bez instrukcji".

Nie wiem, czy kiedykolwiek mia艂a艣 okazj臋 znale藕膰 jaki艣 plik poprzez wyszukiwark臋 w windowsie (nie wiem jak wygl膮da ta sprawa w W7), ale mnie czasem nie udawa艂o si臋 w og贸le znale藕膰 jakiego艣 pliku mimo, 偶e by艂o on fizycznie na dysku. Tak jak kto艣 tutaj napisa艂 powy偶ej, wciskasz "jab艂ko"+spacja i wpisujesz nazw臋 pliku, programu, strony internetowej, czy nawet has艂a w s艂owniku.

Je艣li zdarzy Ci si臋 pod艂膮cza膰 projektor czy zewn臋trzny monitor zauwa偶ysz, 偶e zwykle nie b臋dziesz musia艂a robi膰 nie wi臋cej poza pod艂膮czeniem kabla do komputera ewentualnie zmiany rozdzielczo艣ci w menu do kt贸rego masz dost臋p 1 klikni臋ciem. W windowsie pod艂膮cza艂em projektory, monitory itp. ale cz臋sto wynika艂y z tego powodu k艂opoty ze zmian膮 rozdzielczo艣ci kt贸ra wariowa艂a, nie by艂a zapami臋tywana,czy te偶 metody wy艣wietlania (lustro, s膮siedni widok) bo pojawia艂y si臋 konflikty ustawie艅 windowsa, a programu laptopa, kt贸ry odpowiada艂 za te ustawienia.

Je艣li chodzi o wymian臋 plik贸w pomi臋dzy windowsem a Mac Os to sam mam zainstalowany VMware, kt贸ry umo偶liwia mi odpalenie wirtualnego windowsa, gdy potrzebuj臋 skorzysta膰 z jaki艣 prostych program贸w. Masz np. dwa okna, g艂owne z Mac Os drugie z windowsem i przenosisz na zasadzie "drag and drop" pliki pomi臋dzy nimi. Mo偶esz sobie na bie偶膮co prze艂膮cza膰 okna z systemem na kt贸rym pracujesz.

Wiele zewn臋trznych urz膮dze艅 dzia艂a naprawd臋 na zasadzie "plug'n'play", pod艂膮czasz i praktycznie od razu dzia艂aj膮. Mam kilka interfejs贸w d藕wi臋kowych i cz臋艣ci z nich nigdy nie musia艂em nawet instalowa膰 (nawet nie pojawia艂 si臋 komunikat o wykryciu nowego urz膮dzenia nie musia艂em czeka膰 na instalacj臋 sterownik贸w). Nie jest oczywi艣cie w przypadku wszystkich urz膮dze艅, np. mam karte wifi na usb, do kt贸rej nie ma sterownik贸w pod Mac Os i po prostu nie dzia艂a. Niemniej cz臋艣ciej zyskasz na czasie ni偶 go stracisz, nawet w tak prozaicznych sprawach jak pod艂膮czenie pendriva czy zewn臋trznego dysku. Te sformatowane pod windowsa, dzia艂aj膮 na Mac Osie po zainstalowaniu wtyczki.

Nie twierdz臋, 偶e wszystko jest idealnie, ale nie umiem wymieni膰 takiej rzeczy, kt贸ra dotyka Mac Os, a nie dotyka windowsa. Natomiast jest ca艂y szereg rzeczy, kt贸ry jest zalet膮 tego pierwszego, a niestety nie jest windowsa. Zdarzaj膮 si臋 te偶 niemi艂e historie na Mac Os np. mnie kt贸rego艣 razu przesta艂o dzia艂a膰 WiFi bez konretnej przyczyny, ale wystarczy艂o wpisa膰 w google problem i odpowied藕 i rad臋 znalaz艂em tutaj, sprowadzaj膮c膮 si臋 do wci艣ni臋cia na starcie systemu kombinacji kilku klawiszy :)

Jest te偶 ca艂a kwestia estetyki, kt贸ra jest nie bez znaczenia. Skoro mo偶esz wybra膰 komputer, kt贸ry Ci si臋 po prostu podoba to czemu tego nie zrobi膰? Ka偶dy dzie艅 korzystania z niego b臋dzie przyjemniejszy i na pewno b臋dzie to bardziej zauwa偶alne ni偶 je艣li wybierzesz komputer, kt贸ry ma lepsze parametry, ale mniej Ci si臋 podoba. Je艣li interesuje Ci臋 wersja pro to na pewno jest to dobrze wykonany komputer, ze 艣wietn膮 bateri膮, kt贸ra naprawd臋 starcza na tyle godzin ile twierdzi producent (pod Mac Os). Masz wszystkie istotne elementy, super touchpad z gestami, pod艣wietlan膮 klawiatur臋 z czujnikiem 艣wiat艂a, w miar臋 ok g艂o艣niki jak na laptopa, bluetooth, wifi wszelkich zakres贸w, przyzwoit膮 kamer臋 internetow膮, 艣wietn膮 bateri臋, fajny zasilacz z wtyczk膮 na magnes (ja nonstop zahaczam o kabel), niezb臋dne porty usb/firewire itd. no i naprawd臋 fajny w por贸wnaniu z innymi system operacyjny, na kt贸ry oczywi艣cie nie jeste艣 "skazana".

Kiedy艣 wydawa艂o mi si臋, 偶e w por贸wnaniu z innymi cena z taki komputer to do艣膰 du偶o, ale naprawd臋, my艣la艂em tak do czasu a偶 zacz膮艂em sam u偶ywa膰. W kwestii ceny, bardzo pozytywne jest to, 偶e oryginalny, pe艂nowarto艣ciowy system snow leopard kosztuje 129z艂. Nie wiem co przyniesie przysz艂o艣膰, ale na chwil臋 obecn膮 dla mnie to jest najsensowniejszy wyb贸r patrz膮c na list臋 korzy艣ci, czas, spok贸j, przyjemno艣膰.

M贸g艂bym wymienia膰 jeszcze wiele rzeczy, ale i tak ju偶 chyba przyt艂oczy艂em wszystkich rozmiarami tego posta. W ka偶dym razie wydaje mi si臋, 偶e mo偶esz spokojnie korzysta膰 z program贸w potrzebnych na studia na mac'u u偶ywaj膮c windowsa (wirtualnego, bootcamp itd, b膮d藕 cross over czyli odpalenie programu pod windowsa bezpo艣redniona Mac Os), a wszystko inne robi膰 na Mac Os i cieszy膰 si臋 wszystkimi korzy艣ciami st膮d p艂yn膮cymi, nie wymagaj膮cymi zg艂臋biania nie wiadomo jakiej wiedzy. No i b臋dziesz mia艂a komputer, kt贸ry po prostu Ci si臋 podoba, a nie powinno si臋 tego pomija膰 (w imi臋 jakiego艣 niesprecyzowanego ascetyzmu :) ). Tak jak napisa艂em na pocz膮tku mnie zaj臋艂o 2 miesi膮ce wybranie komputera i to by艂 pod ka偶dym wzgl臋dem dobry wyb贸r. Nie nachodz膮 mnie demony w膮tpliwo艣ci "a co je艣li nale偶a艂o wybra膰 tamten" :D
pozdawiam

#21 Ruczaj

Ruczaj
  • 3聽528 post贸w
  • Sk膮dPoznan

Napisano 17 maja 2010 - 14:49

Ruczaj duby smalone opowiada bo nawet jak zainstalujesz Win to Mac i tak b臋dzie lepszym sprz臋tem z wzgl臋du na wykonanie. PC'ta o takiej jako艣ci obudowy kupisz za takie same pieni膮dze, co MAC. Reszta to skrzypi膮cy plastikowy szajs. Swego czasu g艂o艣no by艂o o te艣cie notebook贸w, w kt贸rym najlepszym do Visty okaza艂 si臋...MacBook Pro. ;)

Sluchaj dzieciaku, moze nie zaraz duby, licz sie ze slowami. Jakie wykonanie?? Poczytaj sobie to forum-pady kart graficznych, rdzewiejace obudowy (np moj MB Pro zaczal rdzewiec w jednym dziwnym miejscu, w ktorym nie jest dotykany), wady matryc itd itd. Jakosc Maka skonczyla sie z ostatnimi G4, G5 i Powerbookiem Pismo. Teraz to taka sama mas贸wa chinska jak kazdy inny sprzet. Mam tez laptopa HP i jakoscia wykonania nie odbiega od Maka - nie skrzypi, nic nie odpada a ma lepsza matryce. I kosztowal dwa tysiaki nowka sztuka.
Powtarzam - jesli na Macbooku zainstalujesz natywnego Windowsa zamiast Mac Osa to masz zwyklego peceta, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie wierz w pierdoly ze Windows bedzie sobie lepiej dzialal tylko dlatego ze jest na Maku.

#22 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 17 maja 2010 - 15:38

No i tutaj trudno si臋 nie zgodzi膰 bo jak by na to nie patrza艂 to mac jest tak w艂a艣ciwie pctem od apple, z tak膮 r贸偶nic膮 偶e ma wy艂膮czno艣膰 na OSX. Co do sensu przep艂acania za maka to oczywi艣cie 偶e on jest pod warunkiem 偶e wiemy co chcemy od komputera i 偶e trafimy na normalny egzemplarz a nie lubiej膮cy wycieczki po serwisach co doprowadza do ci臋偶kiej choroby.

#23 swinn

swinn
  • 180 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 17 maja 2010 - 15:55

Ja powiem jeszcze jedno. Jak chcesz kupi膰 Maca to ostatnie sprawdzone i bezproblemowe to mac mini i Mac pro. Reszta cierpi na dziwne losowe przypad艂o艣ci typu matryca nap臋d karta albo pioru艅sko si臋 grzej膮.

#24 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 17 maja 2010 - 16:12

Ruczaj - niestety, ale cyferki ci przecz膮. za czas贸w PPC wi臋cej mak贸wek pada艂o ni偶 dzisiaj. ale dzisiaj mamy fora, internet, etc...

#25 biskup

biskup
  • 2聽479 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 17 maja 2010 - 16:13

Ja powiem jeszcze jedno. Jak chcesz kupi膰 Maca to ostatnie sprawdzone i bezproblemowe to mac mini i Mac pro. Reszta cierpi na dziwne losowe przypad艂o艣ci typu matryca nap臋d karta albo pioru艅sko si臋 grzej膮.

W 100% si臋 zgadzam.

Do tego - dziwnie niedoceniany - mini wystarczy 90% u偶ytkownik贸w, a kosztuje grosze.
Miniak na emeryturze mo偶e potem robi膰 za serwer, media center, router, dysk sieciowy czy cokolwiek innego.
IMO to komputer idealny.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych