Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Leopard będzie po polsku.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
277 odpowiedzi w tym temacie

#51 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 08:02

hehe... to byłoby ciekawe :) Swoją drogą też obstawiam jakieś cukierkowe i powalające animacje.

#52 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 09 stycznia 2007 - 08:46

Heidi: Czyli potwierdzasz? Bo jak dla mnie te screeny to fake :)

O Windows nie ma co nawet wspominać. Wersja polska istniała od W'95 czyli od prawdziwego boomu na komputery. Można więc powiedzieć, że istniała od zawsze.

Przepraszam najmocniej, ale takich rzeczy ucza w Mac Genius? :) Trochę nie na miejscu opowiadać takie "gupotki". Heidi oczywiście powiedział o co chodzi.

Dokladnie, dlatego mowie, ze tym razem Mac OS X raczej musi miec Polski jezyk, a te fotki, co widzialem to fake od razu widac.

Nie, takich rzeczy nie ucza na treningu Mac Genius :) Wogole nie ucza programowania, a Heidi wyjasnil to, co chcialem powiedziec tylko, ze palnalem gafe pomiedzy komputerem, a SU. I tu Heidi ma racje, ze Polskie fonty beda w SU, a nie w systemie.... czy jakos tak nie lapie sie :P

#53 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 09:02

[...]
Druga wiadomość to totalny kosmos: jest duża szansa na to, że w Leopardzie będzie dużo nowych bajerów 3D, a jednym z nich mają być różne źródła światła - czyli np. jak masz na biurku otwarte dwa okna, jedno po lewej a drugie po drugiej stronie ekranu, to cienie pod nimi układają się w inny sposób. Bardziej realistyczny.
[...]

Nie rozumiem dążenia do ładowania do systemu bajerów. Mam cichą nadzieje że da się to wyłączyć wszystko.
Powiem wam że nie mam obciążających programów a tygrys potrafi się na MBP zamulić graficznie.wodotryski są fajne, ale z drugiej strony są nieporozumieniem...

#54 Pe8er

Pe8er
  • 192 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 09:11

Kwestia gustu. Ja wodotryski na przykład uwielbiam, szczególnie te sensowne i spełniające jakieś funkcje. Sądzę, że ich obecność to jedna z kilku najbardziej znaczących różnic między OS X a Windows, przynajmniej dla mnie.

#55 lamP.Art

lamP.Art
  • 95 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 09:14

Wolałbyś microsoftowato-anglo-polskawe tłumaczenie z Windows? To zainstaluj Windows i nie będziesz miał problemu.
Matko huto! Ileż można kierować ludzi do pierwszego lepszego słownika!?

Jakoś nie bardzo rozumiem... Co ma do tego windows? I czemu jako przykład windows a nie tłumaczone na kolanie KDE? (choć akurat KDE to i tak fenomen że to się kupy wszystko trzyma dzięki pracy tłumaczy wolontariuszy)...

#56 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 09:41

Druga wiadomość to totalny kosmos: jest duża szansa na to, że w Leopardzie będzie dużo nowych bajerów 3D, a jednym z nich mają być różne źródła światła - czyli np. jak masz na biurku otwarte dwa okna, jedno po lewej a drugie po drugiej stronie ekranu, to cienie pod nimi układają się w inny sposób. Bardziej realistyczny.

No to prawdziwa rewolucja, nie ma co.

#57 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2007 - 12:13

No to prawdziwa rewolucja, nie ma co.

No, a w windowsie zawsze sobie można wyłączyć ciene pod menu i odznaczyć pokazywanie zawartości okna podczas przeciągania, to dopiero jest wypas i przydatna dla każdego opcja. Zazdroszczę, i ubolewam ze ja tak nie mogę.

#58 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 stycznia 2007 - 13:05

Tak wracając do meritum, ostatnio chodziło za mną dziwne przeczucie (gdybym był kobietą, nazwałbym to intuicją :-) ), że Leopard będzie po polsku. Oby te moje majaczenia okazały się prorocze :-) Ja co prawda lubię używać systemu operacyjnego po angielsku (tyczy się to również Windows), ale osoby mniej zaawansowane w obsłudze komputerów teraz łatwiej będzie przekonać do Jabłek.

#59 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 13:37

hex : "No, a w windowsie zawsze sobie można wyłączyć ciene pod menu i odznaczyć pokazywanie zawartości okna podczas przeciągania, to dopiero jest wypas i przydatna dla każdego opcja. Zazdroszczę, i ubolewam ze ja tak nie mogę." - no wyobraz sobie ze jest - bo pozwala na uzywanie xp na slabych maszynach - a roznica po wylaczeniu wodotryskow jest ZNACZNIE zauwazalna przy czym wodotryski os X to nie takie znowu wodotryski - XGL rules !!! jak na razie tiger nic specjalnego naprawde nie oferuje ......moj kde desktop oferuje duzo wiecej i wcale nie uzywam zadnego zerznietego z tigera docka ..... jednym slowem wasz bozek Steve dolozy wam poza time machine i spaces ( oooo boze reeewooolucja - multi desktop out of the box - luahahahahahhahha - ile to lat po linuxie ???? ) kilka cieni i trojwymiarowe przyciski - lojezu !!! ..... i to wszystko za pare stowek tylko

#60 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 09 stycznia 2007 - 13:45

hex :
jednym slowem wasz bozek Steve dolozy wam poza time machine i spaces ( oooo boze reeewooolucja - multi desktop out of the box - luahahahahahhahha - ile to lat po linuxie ???? ) kilka cieni i trojwymiarowe przyciski - lojezu !!! ..... i to wszystko za pare stowek tylko

a to wiesz z "dobrze poinformowanych zrodel" ? ;)

#61 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:02

przy czym wodotryski os X to nie takie znowu wodotryski - XGL rules !!! jak na razie tiger
nic specjalnego naprawde nie oferuje ......moj kde desktop oferuje duzo wiecej i wcale nie uzywam zadnego zerznietego z tigera docka .....

Minie jeszcze kilka lat zanim poziom działania XGL/AIGLX + compiz/beryl dorówna temu co oferuje OS X czy chociażby Vista. W tym momencie oferuje średnią wydajność, rozwiązania wywodzą się głównie z OS X, jednak ustępują oryginałom znacznie pod względem jakości działania. O stabilności nie chcę się wypowiadać.

Jeśli już piszesz, że twój linuksowy desktop oferuje ,,dużo więcej'' to przytocz proszę konkretne przykłady co też takiego to dokładnie jest, dobrze? Wtedy będę mógł się ustosunkować do twojej wypowiedzi bardziej szczegółowo.

Pozdrawiam

#62 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:04

No, a w windowsie zawsze sobie można wyłączyć ciene pod menu i odznaczyć pokazywanie zawartości okna podczas przeciągania, to dopiero jest wypas i przydatna dla każdego opcja. Zazdroszczę, i ubolewam ze ja tak nie mogę.

Nom, ale do różnych cieni pod oknami to się nie umywa...

#63 sauo

sauo
  • 182 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:05

Podobnie jak ktoś wcześniej wspomniał ja też wolę angielski interface. Z softem i tak będą problemy bo większość będzie w angielskiej wersji... Oczywiście popieram polonizację bo nie każdy wystarczająco zna angielski.
Co do interface'u graficznego to w Leo może jeszcze nie ale niedługo szykuje się prawdziwa rewolucja.
Więcej na ten temat:

http://www.cabel.nam...ion-themes.html

To będzie dopiero jazda!

#64 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:17

@uwak omg ale głupoty za przeproszeniem gadasz, prosze pokaż mi gdzie twoje KDE potrafi więcej ? Sam byłem użytkownikiem linux do czasu przesiadki na OS X. Więc o ile mi wiadomo w kde jest semi przezroczystość ( obraz po poprostu jest kopiowany ) Mac OS X dla tych efektów wpełni kożysta z opengla, przesto nawet na tak archaicznej kartcie jak moja radeon 9200 32MB wszystko działa tak jak trzeba. Podobna karta przy linux compozite/xgl/agl nie jest wstanie nic zrobić. Więc zanim zaczniesz coś pisać skonfrontuj fakty z żeczywistością. Linux jest fajny, model open source jest fajny ale nie trzeba fanatycznie mówić że w każdym punktcie jest najlepszy.

#65 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:18

xgl + beryl = semi kopiowanie .... o bosze .... oraz podobna karta przy berylu dziala wysmienicie ....a jesli to nvidia to bez problemów zadnych poczekajmy jeszcze te 48 h - potem wy bedziecie sie podniecac spaces a ja se i tak dalej popluje na steva i jabko

#66 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:25

@uwak omg ale głupoty za przeproszeniem gadasz, prosze pokaż mi gdzie twoje KDE potrafi więcej ? Sam byłem użytkownikiem linux do czasu przesiadki na OS X. Więc o ile mi wiadomo w kde jest semi przezroczystość ( obraz po poprostu jest kopiowany ) Mac OS X dla tych efektów wpełni kożysta z opengla, przesto nawet na tak archaicznej kartcie jak moja radeon 9200 32MB wszystko działa tak jak trzeba. Podobna karta przy linux compozite/xgl/agl nie jest wstanie nic zrobić. Więc zanim zaczniesz
coś pisać skonfrontuj fakty z żeczywistością. Linux jest fajny, model open source jest fajny ale nie trzeba fanatycznie mówić że w każdym punktcie jest najlepszy.

Tak się składa, że XGL właśnie korzysta w pełni z dobrodziejstw openGL.

Taki serwer X jak XGL czy chociażby natywny X.org z dodaną obsługą AIGLX + deklaracja have_argb_visual declaration w nowoczesnych linuksowych aplikacji pozwala się cieszyć pełną przezroczystością na linuksowych biurkach.

Chyba Tobie również brakuje trochę faktów...

oraz podobna karta przy berylu dziala wysmienicie ....a jesli to nvidia to bez problemów zadnych

poczekajmy jeszcze te 48 h - potem wy bedziecie sie podniecac spaces a ja se i tak dalej popluje na steva i jabko

Jeśli konieczność instalowania dodatkowych zamkniętych sterowników do karty graficznej w na wskroś pokręcony sposób to ,,żaden problem'' to mamy trochę inne podejście do tematu jakości.

Wciąż czekam na argument przemawiający za tym, że twoje KDE jest o niebo lepsze od tego całego wodotrysku i międzymordzia, które występuje w OS X.

#67 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:36

chłopaki... musze się przyznać - pobrałem instalator ostatniej bety leoparda - 9A321 i... INSTALATOR JEST PO POLSKU! Tzn okno nakazujące restart jest po części sposzczone!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#68 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:37

lol - jezeli odpalenie skryptu i klikniecie 5 ...do 8 razy enter / ok to pogmatwany i na wskros pokrecony sposob instalacji to bardzo cie zaluje i niestety nie wszedzie wystarczy przeciagnac ikonke z dysku na dysk zeby cos zainstalowac co moje kde moze wiecej na pc od os x na jabku - ano z niepotrzebnych wodotryskow wyswietla cztery filmy na krawedzi szescianu kazdy o przezroczystosci plus minus 15 % pozatym ma z miejsca 4 desktopy wirujace wkolo az krecka mozna dostac operacje typu podglad mini okien itd - robi sie jednym ruchem myszy no dashboardow niema - tylko nie wiem po co takie gowno ktore raz odpalone po starcie systemu dzies tam w tle zre i zre i zre ten ram i procesor - sprawdzcie sami .... jest tez mile ladne i przyjemne i przede wszystkim jest za FREEEEEEEEE dodatkowo efektow minimalizacji maksymalizacji i przywrocenia okna jest tyle ze mozna sie posikac z radosci :) a przy kreceniu desktopami calosc robi sie przezroczysta i widze postep tarowania na konsoli na po drugiej stronie szescianu jak zasuwa w slicznym czarno zielonym polprzezroczystym terminalu ...... dodam ze w zadne extra theme ani wodotryski sie nie bawilem bo samo krecenie szescianem doprowadza mnie do ochow i achow i natychmiast zaczynam kopac dysk od pieca na ktorym mam osX for x86 ..na szczescie mam miekkie okna dzieki czemu natychmiast ogarnia mnie blogosc i juz tylko pluje na zdjecie steva obok popielniczki a tak powaznie - - multi desktop - funkcje zerzniete z os X - czyli jeden ruch mysza i podglad miniatur - przezroczystosc - przydaje sie grzebiac w necie podpatrywac czy tar juz skonczyl - dosyc mile przelaczanie miedzy aplikacjami na desktopie, desktopow i wszystkich aplikacji - BARDZO DUZE PRZYSPIESZENIE CALEGO KDE - ktore oszczedne w zasobach nie jest a dzieki akceleracji zyskuje naprawde duzo = przyspiesza i zre o wiele mniej zasobow procesor/ram ORAZ DZIALA NA STARYCH KARTACH = nie wymaga jak vista najnowszych radeonow spietych parami - ale chodzi na kartach z 32/64 mega ktorych produkcje sie datuje na 2001/2002 rok = gforce 440 mx , gforce 3 ti 200 - nawet na niektorych 16 megowych tez dziala i to normalnie (mimo ze oficjalnie nie sa ujete w specyfikacji xgl / aiglx) - co daje szanse wielu uzytkownikom na nowoczesny pulpit wypchany bajerami bez potrzeby upgreadu sprzetu ...i kupowania softu - ponadto jak na projekt darmowy jest naprawde ladne mile i jest dosyc duza rewolucja co do stabilnosci to nie mam zastrzezen specjalnie - safari tez sie wywala w tigerze i CZESCIEJ musze ubijac recznie aplikacje na jabku niz na suse ....

#69 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:49

co moje kde moze wiecej na pc od os x na jabku - ano z niepotrzebnych wodotryskow wyswietla cztery filmy na krawedzi szescianu kazdy o przezroczystosci plus minus 15 %

I to jest użyteczne? Często w ten sposób oglądasz filmy? Czy jak zminimalizujesz ten film to możesz go sobie w tym pasku oglądać w zminimalizowanej wersji, tak, że w każdym momencie jesteś w stanie określić, który to moment filmu?

pozatym ma z miejsca 4 desktopy wirujace wkolo az krecka mozna dostac

Jeśli mnie pamięć nie myli to 4 desktopy oferuje, któryś z dodatkowych pakietów KDE w stylu pagera czy kickera (nie pamiętam jak to się nazywa). OS X też ma wirtualne desktopy jako opcję, a podobno w nowej wersji ma mieć w standardzie.

Wirujące? KDE nie zawiera w sobie serwera X'ów, który by za takie efekty odpowiadał. To całkowicie zewnętrzna aplikacja do której dodatkowo potrzebujesz coś co będzie tymi efektami zarządzało, nieprawdaż? Beryl tudzież compiz. Więc gdzie tu z miejsca efekty?

operacje typu podglad mini okien itd - robi sie jednym ruchem myszy

Nie mogę dojść co rozumiesz przez podgląd mini okien. Możesz rozwinąć?

no dashboardow niema - tylko nie wiem po co takie gowno ktore raz odpalone po starcie systemu dzies tam w tle zre i zre i zre ten ram i procesor - sprawdzcie sami ....

Nikt Ci nie każe tego przy starcie odpalać.

jest tez mile ladne i przyjemne i przede wszystkim jest za FREEEEEEEEE

Gdy kupowałem komputer to otrzymałem do niego komplet płytek zawierający masę przydatnego softu. Nic do tego nie dopłacałem.

dodatkowo efektow minimalizacji maksymalizacji i przywrocenia okna jest tyle ze mozna sie posikac z radosci :)

W OS X są raptem trzy. I tak w mojej opinii o dwa za dużo. Ale jest wybór i to jest dobre. Czy te efekty wpływają w jakiś sposób na pracę twojego komputera oprócz tego, że strasznie go zamulają? Widziałem działanie beryla i compiza na kilku różnych maszynach, nie jest to wydajne narzędzie.

a przy kreceniu desktopami calosc robi sie przezroczysta i widze postep tarowania na konsoli na po drugiej stronie szescianu jak zasuwa w slicznym czarno zielonym
polprzezroczystym terminalu ....

To dyskoteka? Jak ci się pracuje na nieustannie kręcacym się desktopie?

Przezroczystość jest już kawał czasu dostępna w OS X. Masz jeszcze jakieś przydatne funkcje w tym twoim KDE?

#70 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:56

Kolega chyba forum pomylił to forum myapple, a nie www.linuksjestmoimbogiem.pl
linuks niby taki super darmowy, mega popularny można ściągnąć z netu za darmo, kupić za grosze w kiosku i co? większość siedzi na windowsach
Linuksiarze zrozumcie ludzie kupują system operacyjny dla programów na niego a nie dla samego systemu!!!
Co z tego że ma jakieś KDE z wodocudofunkcjami ja swojego softu który używam, nie uruchomie na linuksie a zamienników nie ma.
Opanujcie się zapaleni linuksiarze, z jednym się zgodze że krytyka jest dobra bo wpływa na poprawę jakości produktu ale fanatyzm powinno się leczyć!
Skoro linuks wystarcza Ci do wszystkiego to co robisz na tym forum?

#71 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:57

ZA DARMO jest = to jest argument niepodwazalny szydze - i czekam na cud = ze moze w leo bedzie cos wiecej niz spaces i time machine pozatym mam jabko - uzywam os x 'a i nie twierdze ze to zly i badziewny system ale wiele osob tu jest tak w niego zapatrzonych ze nie sposob to zniesc - tak jak i windziarze na winde = dodatkowo za cene i szum jaki jest robiony wkolo tigera/leoparda mozna chciec i wymagac czegos wiecej od apple niz ....nowych cieni pod oknami ... chcialbym jeszcze zauwazyc ze byle srednia dystrybucja linuksa zawiera w sobie od PYTY roznych aplikacji za darmo wewnatrz distro (ktore oczywiscie nie sa tak profesjonalne jak CS np ..... ale wystraczaja normalnym ludziom do normalnej codziennej pracy ) a niektore z tych aplikacji ....nie dozczekaly sie nawet platnej konkurencji ani na winde ani na os x - k3b - to taki kombajnik ktory bije na glowe wszystkie nero tostery i inne badziewia

#72 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:02

ZA DARMO jest = to jest argument niepodwazalny

OpenDarwin też.

Komercyjne linuksy ze wsparciem technicznym, nośnikiem i systemem pomocy nie są darmowe.

#73 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:09

a jakby Windows byl za darmo to stalby sie rewelacyjnym systemem ?

#74 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:17

O Windows nie ma co nawet wspominać. Wersja polska istniała od W'95 czyli od prawdziwego boomu na komputery. Można więc powiedzieć, że istniała od zawsze.

Mała poprawka. wersja polska istniała od Win 3.1. Namacalnie miałem z polską wersją do czynienia. Na Wiki (na samym dole też można o tym przeczytać). Co do "boomu", to też można by było się spierać. Przecież DOS+W3.x był wcześniej przed W95. A o popularności komputerów PC w tych czasach można w jakimś tam stopniu poznać po np. ilości gier pracujących w DOS-ie.

#75 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:52

@k.rosinski byc moze brakuje mi wiedzy i faktow ale potrafie sie do tego przyznac. :) Wiec dziekuje za sprostowanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych