Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Leopard będzie po polsku.

• Please log in to reply
277 replies to this topic

#76 jamroz.net

jamroz.net
  • 20 posts
  • SkądKraków

Posted 09 January 2007 - 16:19

Wygląda na to, że coraz więcej gwiazd na niebie wskazuje na polskiego Leoparda:
http://blog.fotogenia.info/

#77 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 January 2007 - 16:36

jak uda mi się go w końcu zainstalować to porównam to z szotami zamieszczonymi na forum :P

#78 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 09 January 2007 - 16:39

Hej zrób zrzut ekranowy lub fotkę aparatem czy przy instalacji jak masz wybór języków jest Polski - powinno być coś w stylu Użyj j. polskiego jako języka głównego

#79 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 January 2007 - 16:40

najpierw musze dorwać płytkę dvd DL albo zmniejszyć obraz wywalając z niego xcode :P robie to drugie, może mi się uda :)

#80 db

db
  • 771 posts

Posted 09 January 2007 - 16:42

A ja chciałbym sam obalić teorie co do nieprawdziwości tych screenów, widoczne na nich były prostokąty wokół fontów, w ten sam sposób potraktowałem prawdziwego screena z anglojęzycznego Leoparsa i efekt ten sam. Ikona Time Machine także jest normalna, taka sam jest w Leopardzie anglojęzycznym. Podobnie jest z innym elementami o których pisano, są to poprostu niedoróbki językowe, w wersji final pewnie tego nie będzie. Wszystkie znaki na ziemi i niebie mówią ,że doczekamy się Polskiego Kota, ja już nie mam wątpliwości :)

#81 Jankesik

Jankesik
  • 479 posts
  • SkądCzęstochowa/Poland

Posted 09 January 2007 - 16:52

szał na kompy zaczął się od amig a przedtem odm 8 bitowców a wtedy ceny pc były strasznie wysokie co można zobaczyć w Bajtkach z tamtych lat a ceny maków lepiej nie wspominać

#82 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 10 January 2007 - 06:01

najpierw musze dorwać płytkę dvd DL albo zmniejszyć obraz wywalając z niego xcode :P robie to drugie, może mi się uda :)

Nic Ci nie da wywalanie XCode - jesli ruszysz strukture tego obrazu, nie pozwoli sie byc instalacyjnym. Za to w Disk Utilities mozesz odnalezc funkcje "Restore from Image" ktora pozwala na odtworzenie, np na dysku zewnetrznym (Firewire) partycji z pliku dmg...
Tyle wzgledem podpowiedzi. :)

Co do sceptycznych wypowiedzi, badaczy screenow, i innej masci obnazycieli klamstwa - skad w Was tyle energii? Ludzie.. To tylko system. I ze pojawia sie w wersji polskojezycznej? Bylbym z lekka zawiedziony ze dosc mocno rozwijajacy sie rynek, jakim jest polska ziemia, nie bylby w koncu zauwazony przez bractwo z Cupertino.

And one more thing: To ze nie wszystko jest jeszcze po polsku, niektore nowe funkcje na screenshotach nie sa przetlumaczone, najprawdopodobniej jest wynikiem wciaz trwajacych prac nad Leopardkiem:
- Sam system zachowuje sie o wiele wolniej niz Tiger, co rowniez jest spowodowane rozgrzebanymi wnetrznosciami Leo.
- Brakuje jeszcze wielu narzedzi (NetInfo Manager na przyklad) inne nie spelniaja wlasciwie swej roli (Keychain Access).
- Niektore z narzedzi wewnetrznych (Spotlight, Expose) sa obecne w folderze aplikacji jako samodzielne programy. Mozna je sobie wrecz wcisnac w Docka.
- Proba zainstalowania Tigerowych rozszerzen dotykajacych kernela konczy sie Kernel Panic.
- W Mailu pojawiaja sie opcje bogatego formatowania listow w HTML (tla, obrazki, biblioteki gotowcow rodem z Pages) lecz ich proba uzycia zwiesza aplikacje.
- Pojawia sie w Mailu nowa opcja Uwagi. Pozwala ona stworzyc "list" z mozliwoscia umieszczenia go w Odebranej Poczcie, polaczyc z Sprawami do zalatwienia (lacznik do iCal). Niefortunnie korzysta toto z czcionki ktora nie ma polskich znakow, choc sama funkcja Uwagi zostala juz przetlumaczona.
- Skroty klawiaturowe nowych funkcji kloca sie na dzien dobry z dotychczasowymi (Switch between Spaces na przyklad).
- Nie mozna pomniejszyc ikon w menu Findera, po wybraniu tej opcji zostaja one obciete.
- Menu Spaces nie wyswietla poprawnie ikon dostepnych destkopow.
- W Safari pojawi sie opcja wyswietlania fragmentu strony w Dashboardzie. Uzycie jej czesto zawiesza Safari. Opcja ta zreszta ma nie pasujaca do reszty ikon, czarna prezentacje, jakby zywcem wyrwana z Dashboarda.
- Finder wciaz nie ma pelnej obslugi FTP (odczyt/zapis).....
- Nawet za pomoca XPostFacto nie mozna zainstalowac Leo na G3 :)

Lista takich przypadlosci jest zapewne jeszcze dluzsza. Pisze o tych o ktorych wiem.
I wiem ze screenshoty nie sa fake...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I wiem ze nowego Leo po prostu kupie.
Chocby dla nowego glosu speakera, ktory brzmi jak rasowy hamerykanski lektor.
I dla bajerow w Mailu.
I dla wygaszacza ekranu, ktory rzuca fotkami z dowolnie wybranego folderu na Biurko, niczym Polaroidami.
I dla supportu dla polskiej wersji w Software Update.
Hej :)

#83 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 January 2007 - 06:21

Integracja j. polskiego w Mac OS (wsparcie Su) to wielki przełom i nawet jeśli Apple w 2007. niczym więcej by nas nie zaskoczyło był by to największy ukłon Apple w stronę Polski. Idąc za ciosem napewno dodadzą obsługę czeskiego i węgierskiego. Tylko czekać na ITMS Polska! Polski w Mac OS to mały krok dla Apple, wielki dla Polaków!

#84 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 January 2007 - 10:22

te zrzuty to jakieś nie wesołe: skoro jest "książka adresowa" "podgląd" "narzędzia" i inne spolonizowane nazwy oprogramowania to dlaczego jest time machine spaces spotlight i inne razi to potwornie... i dlatego wygląda na nieporozumienie. Prawdopodobnie wynikać to może z tego że polscy lokalizatorzy nie dostarczyli jeszcze kompletu do leoparda i myślę że pelna wersja nie będzie tak wyglądała.

#85 marczynski

marczynski

• 1688 posts
  • SkądKonskie, Poland

Posted 10 January 2007 - 10:26

Prawdopodobnie wynikać to może z tego że polscy lokalizatorzy nie dostarczyli jeszcze kompletu do leoparda i myślę że pelna wersja nie będzie tak wyglądała.

Z tego co wiem, to polscy lokalizatorzy niewiele wiedzą o polskim Leopardzie ;-)

#86 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 January 2007 - 10:32

Może apple zaimportowało jedynie lokalizacje z tygrysa (polonizator) ale nie wierze że robi to za plecami SAD IMC to by było nieporozumienie. Wydaje mi się że polonizator należy nie do apple a do sad. A może zatrudnili kogoś z usa do zlokalizowania loparda.. tylko taka hipoteza nie trzyma się kupy z racji braków w polonizacji. Poza tym sposób wyboru języka... select"pl" as the main linguage" dlaczego nie polish ?

#87 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 10 January 2007 - 20:47

JSG... przecież to jest beta

#88 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 10 January 2007 - 22:54

A może trzeba po prostu poczekać Język Polski czy Angielski nie wielka różnica . -no dobra może i jest to przełom ale jakiś wielki. Wielki przełom to był jakieś 4 lata temu jak jabłuszka zaczęły się dogadywać z peckami bez jak to było ? Dava a drukarki zaczęły działać i kilka takich. A teraz to jest kosmetyka ale nie mówię że nie bo od 7 lat korzystam z pb i nie zamienił bym go na nic innego , nie wspomnę że co wyjdzie nowy system to go kupuję. Więc zupełnie jak reszta z was starych wyjadaczy:) na tym forum czekam na ten system Luqasz

#89 zibi.mac

zibi.mac
  • 65 posts
  • SkądSE

Posted 10 January 2007 - 22:57

uwierzę jak zobaczę po oficjalnym otwarciu; czekam spokojnie na oficjalna prezentację

#90 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 11 January 2007 - 09:33

Wielki przełom to był jakieś 4 lata temu jak jabłuszka zaczęły się dogadywać z peckami bez jak to było ? Dava ...

Ale w tej kwestii to nie w w Makowym systemie się coś zmieniło tylko w "piecykach"

#91 quiris

quiris
  • 37 posts

Posted 11 January 2007 - 10:30

Poczytajcie co piszę Heidi: http://blog.fotogeni...29#comment-7351

Leopard po polsku - być może.
iTunes po polsku - na pewno!

a co z QuickTimem?

#92 marczynski

marczynski

• 1688 posts
  • SkądKonskie, Poland

Posted 11 January 2007 - 10:33

a co z QuickTimem?

Na pewno NIE.

#93 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 11 January 2007 - 10:35

quiris, quicktime, ten zintegrowany z systemem będzie po polsku, tak jak iChat itp. O iTunes mowa osobno, bo wprowadzenie nowej wersji tego programu jest niezależne od nowego systemu :)

#94 quiris

quiris
  • 37 posts

Posted 11 January 2007 - 10:44

O iTunes mowa osobno, bo wprowadzenie nowej wersji tego programu jest niezależne od nowego systemu :)

No wiesz… Przecież QuickTime też w zasadzie jest niezależny od systemu w takim sensie jak iTunes. Skoro Heidi wspominał również o wersji polskiej dla Windows, a iTunes domyślnie dla Windows dystrybuowany jest razem z QuickTimem, to naturalne staje się pytanie właśnie o polskiego QuickTime'a

#95 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 11 January 2007 - 10:51

Ok, masz rację :)

#96 kogen

kogen
  • 40 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 January 2007 - 14:45

Potwierdzam język polski w Leopardzie Jest to mój pierwszy post (dlatego postaram się na tą okazje pisać z polskimi znaczkami) :) Mam na iBook'u G4 zainstalowaną developerską wersję Leoparda Build 9a321 i język Polski jest tu w standardzie. Osobiście używam języka Angielskiego - nie mogę się jakoś przyzwyczajić, że w Spotlight niektóre programy trzeba szukać po ich polskich odpowiednikach. Np. wpisując "disk" już mam domyślnie zaznaczony Disk Utility.app do odpalenia. W lokalizacji polskiej trzeba napisać "narz" lub "dysk" i wyświetli się "Narzędzia dyskowe" Jeśli chcecie zrobie wam więcej screenów do wglądu.

#97 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 11 January 2007 - 15:44

kogen - prosimy o screeny

#98 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 11 January 2007 - 16:11

Az sprawdzilem na Tiger 10.4.8 PL - jest dokladnie tak samo! Wpisanie "disk utili" nie powoduje znalezienia Narzedzi dyskowych, dopiero gdy wklepie "dysko" (z czego korzystam) to pojawia mi sie poszukiwana aplikacja. Slowem - w Spotlight nic sie nie zmienilo. Ciekaw jedynie jestem czy Spotlight bedzie unikal indeksowania dyskow na ktorych trzyma backupy dla Time Machine - jak dla mnie jest to udreka gdy podpinam nowy zewnetrzny dysk i Spotlight zaczyna go mielic. Nie mozna wylaczyc "odgornie" opcji indeksowania wyjmowalnych urzadzen. Moim zdaniem dziura w logice uzywania tego narzedzia.

#99 kogen

kogen
  • 40 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 January 2007 - 21:42

Moge jedynie was uspokoic, ze w time machine mozna ustawic zrodla , ktore maja byc wykluczane z indeksowania lub backupowania. Jakie screeny chcecnie? Moze zrobimy jakas liste zyczen :)

#100 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 January 2007 - 21:52

Ja chcę screen Kernel Panic, z Leoparda.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users