Dostałem dzisiaj SGP, którego zdjęcie wrzuciłem na poprzedniej stronie. Ipad wchodzi na wcisk więc częste wyciąganie może być trochę upierdliwe. Poza tym ipad trzyma się w środku dzięki sztywności materiału jak będziemy ciągle wyciągać i wkładać to mogą się tam zrobić jakieś luzy chociaż tego nie jestem pewny.
Materiał to dość wysokiej jakości skóra (chyba dobrej jakości, nie jestem znawcą

). Pokrowiec prezentuje się na pewno dość okazale na tle innych wykonanych z plastiku czy innych skóro podobnych materiałów. Jest bardzo przyjemny w dotyku. Problemem i to dużym może być to, że ten materiał jest chyba bardzo podatny na zabrudzenia tylko odpakowałem i wsadziłem ipada do środka i już się zrobiła plama. Nie chce nawet myśleć, co będzie jak zetknie się z tłustymi czy brudnymi rękami albo np. ze stołem w kuchni, który nie zawsze jest sterylnie czysty. Na razie pokrowiec wygląda świetnie, ale ciekawe jak będzie wyglądał po miesiącu... Ogólnie o ile tej skóry nie da się jakoś łatwo czyścić to jest to duży minus dla producenta. Jest to chyba wyższa półka wśród pokrowców i ma spełniać też chyba jakieś walory estetyczne, a jeżeli będzie się brudził tak jak mi się wydaje to za jakiś czas przy normalnym użytkowaniu będzie wyglądał jak shit. Nie po to kupiłem ten pokrowiec żeby się teraz z nim obchodzić jak z jajkiem...
Ogólnie chodziło mi o prosty pokrowiec i ten taki jest bez żadnych udziwnień. Trochę lepiej mogli by też rozwiązać kwestię zawiasa, na którym chodzi ta klapka. Po pierwsze, po co ten garb na tyle? Nie można było zrobić tego z jednego kawałka skóry albo jakoś inaczej to połączyć żeby zarówno z przodu jak i z tyłu była płaska powierzchnia? Po drugie nie wiem jak to jest w innych pokrowcach, ale ten zawias mógł by być trochę bardziej sztywny żeby po otwarciu ta klapka nie latała na wszystkie strony.
Trochę tu narzekam, ale taką już mam naturę, że nie zadowolę się byle czym

. Na tą chwilę jak bym miał wybierać drugi raz to wybrał bym go ponownie. W innych pokrowcach nie podobało mi się między innymi to, że zasłaniały tą ramkę wokół ekranu tutaj to jest inaczej rozwiązane. Do tego podoba mi się prostota i wygląd. W recenzjach czytałem, że główny zarzut w stosunku do tego pokrowca to brak odpowiedniej ochrony. Jak dla mnie jest wystarczająca, bo chce chronić tylko ekran przed zarysowaniem w trakcie noszenia w np. w plecaku, a to jest spełnione jak najbardziej. W USA ten pokrowiec jest chyba za 80$ więc cena jest ok moim zdaniem w stosunku do jakości. W Polsce na allegro cena to ponad 400 więc "trochę" drogo jak na sam pokrowiec. Wyszedłem jednak z założenia, że wole dać już te 400 za coś, co jest dobrze zrobione i z dobrych materiałów niż np 250 za coś, co wygląda dość średnio zarówno pod względem wykonania jak i użytych materiałów...