Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeglądarka Opera mini już w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

#201 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:30

Zgodzę się z brakiem ustawień zooma. Bo ten obecnie jest ZA duży i trzeba się namachać by poprzeglądać stronę. Wiesz to ma na celu SZYBSZĄ PRACĘ i komfort według twórców bo masz zarys strony i tylko klikasz gdzie chcesz dokładniej czegoś się dowiedzieć.

#202 karol14

karol14
  • 173 postów
  • SkądDziałdowo, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:31

Na chwile obecna zostane jednak przy safari. Prawda ze jest szybsza i pobiera mniej danych ale mi to narazie nie jest potrzebne bo tam gdzie korzystam z internetu mam wifi. Nie podoba mi sie logowanie-przeladowuje strone po wpisaniu danych w okienko i zatwierdzenie ich. Na jedna strone nie moge sie w ogole zalogowac, a na Myapple to mini okienko do logowania dziala na pol gwizdka. Czekam na update bo obecnie nie jestem w stanie z niej korzystac. O tragicznym zoomie juz nie wspomne.

#203 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:35

Zgodzę się z brakiem ustawień zooma. Bo ten obecnie jest ZA duży i trzeba się namachać by poprzeglądać stronę.

Wiesz to ma na celu SZYBSZĄ PRACĘ i komfort według twórców bo masz zarys strony i tylko klikasz gdzie chcesz dokładniej czegoś się dowiedzieć.

No tak, ale jesli wchodze na forum np. MyApple i przegladam ogolem i przy okazji patrze na najswiezszy temat po prawej stronie to jest to niemozliwe. Szybka jest. Trzeba przyznac. Jednak dla mnie sie nie nadaje. :D Jak dodadza wiecej gestow multitouch to moze przejde na Opere.

#204 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:53

Czy Opera Mini dla iPhone'a obsługuje Flasha?

#205 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:01

Czy Opera Mini dla iPhone'a obsługuje Flasha?

Dopiero co było to np. tu wałkowane.

#206 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:03

http://www.myapple.p...st-myapple.html

#207 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:45

Chcecie Safari tak samo szybkie jak Opere ? -wylaczamy Java Script (cholernie Safari przyspiesza bez JS) -instalujemy z podulo.com ImaSafari -instalujemy z podulo.com SafariDNS po tych trzech zwłaszcza pierwszej opcji Safari dużo szybciej wczytuje strony nawet z obrazkami!!

#208 dymek91

dymek91
  • 26 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:48

Największy minus? Gdy leże na boku to przelacza mi się z trybu poziomego na pionowy :(

#209 GreGS

GreGS
  • 27 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 23:13

- dla Opery za brak mozliwosci zapisywania obrazu

przytrzymaj palucha na obrazku i zapisz obraz.

Na wifi tez widac roznice w przegladarkach ale rzeczywscie - na 3gs po wylaczeniu javascriptu przegladarka niezle przyspieszyla :)

#210 wenus525-0c4b384c28

wenus525-0c4b384c28
  • 152 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 05:30

Widzę, że pojawiły się sposoby na biały ekran. Trzeba łączyć się prze 3g/EDGE nie przez wifi. Tylko ja np. jestem za granicą i nie mam internetu bez WiFi. Nie będę płacić 20zł za to, że opera spaprała robotę.

#211 xoxox

xoxox
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:09

Spróbuj w takim razie na WiFi zostawić na dłuższą chwilę. Problem jest w tym co zauważyłem, że na WiFi lepiej chodzi gdy w ustawieniach damy na HTTP a nie Socket który jest domyślnie ustawiony - a przy pierwszym włączeniu nie ma jak tego przestawić.

#212 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:27

Rzeczywiście po wifi na ustawieniach Socket czasem dłużej wczytuje strony niż na Safari. Ale już po 3G śmiga jak ta lala. @xoxox - pomaga ustawienie na HTTP?

#213 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:28

Po to, żeby strona się szybciej wczytała. Żeby bez przybliżania czcionka była czytelna potrzeba większej mocy obliczeniowej i dłużej to schodzi, a tak masz od razu.

#214 wsciekly

wsciekly
  • 335 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:38

Czy istnieje już jakieś rozwiązanie problemu ze Opera się nie ładuje ?

#215 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:05

Kurcze testuje teraz opere i czekam z wywieszonym językiem na łatkę dodajacą słownik, lepsszy zoom lub chociażby opcje co do jego wielkości. Fajna bo cholernie szzybka.

#216 wsciekly

wsciekly
  • 335 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:13

Hehe, już sobie poradziłem ! Opera jest naprawdę szybka nie chce myśleć co się będzie działo jak będą wychodzić aktualizacje ;)

#217 chudybenek

chudybenek
  • 44 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:41

skubana szybka jest ;) czekam na update:)

#218 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:52

No demon prędkości i ciężko mi się opanować i z niej nie korzystać. Oby szybko wydali nowszą wersje.

Ps: strassnie długo trwa ściąganie obrazków no i są bardzo rozpikselowane a w ustawieniach jakość obrazków na maksa.

---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 13:53 ----
No demon prędkości i ciężko mi się opanować i z niej nie korzystać.;)))
Oby szybko wydali nowszą wersje.

Ps: strassnie długo trwa ściąganie obrazków no i są bardzo rozpikselowane a w ustawieniach jakość obrazków na maksa.

---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 14:38 ----
Zauważyliście że po wydaniu opery Safari jakoś dziwnie przyspieszyło?!

Nie wiem kurde myapple.pl z obrazkami wczytuje o połowe krócej niż wcześniej !

#219 Link9292

Link9292
  • 21 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:59

Witam! Mam problem z synchronizacją zakładek. Pomiędzy netbookiem a PC nie ma problemu tak w iPhonie zsynchronizował się Speed Dial, bez zakładek. Jaka może być tego przyczyna?

#220 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:13

Największy minus? Gdy leże na boku to przelacza mi się z trybu poziomego na pionowy :(

A niby Safari tak nie ma? Ogarnij się. Jesli chcesz temu zapobiec to pobierz wtyczkę do SBSettings o nazwie "Rotation inhibitor".

Zauważyliście że po wydaniu opery Safari jakoś dziwnie przyspieszyło?!

Nie wiem kurde myapple.pl z obrazkami wczytuje o połowe krócej niż wcześniej !

Nie zauważyłem, bo strona wczytuje mi się od ponad minuty. Poza tym to tylko złudzenie, ale jakbym wkrecil Ci ze Opera dogrywa do Safari pliki przyspieszające to pewnie bys uwierzyl.

#221 CrYSTaL

CrYSTaL
  • 69 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:31

Właśnie wykonałem testy jaka jest realna równica w szybkości wczytywania stron . Sprawdzałem na kilku stronach, przykład : cdaction.pl Opera : jakość obrazków wysoka, tryb pełnoekranowy, protokół HTTP, Wi-fi 1mb . - Strona wczytywała się ok. 8 sekund Safari : - Przy włączonym java script strona wczytywała się 25-30 sekund - Przy wyłączonym java script 8- 8.5 sekundy

#222 dymek91

dymek91
  • 26 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:17

A niby Safari tak nie ma? Ogarnij się. Jesli chcesz temu zapobiec to pobierz wtyczkę do SBSettings o nazwie "Rotation inhibitor".

Nie, nie ma. Włacz safari, uruchom jakaś stronę, ustaw iPhone poziomo, a następnie "do góry nogami" i sprawdź co się stanie( a raczej co się nie stanie). Następnie zrób to samo w operze.

#223 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 14 kwietnia 2010 - 18:12

Nie, nie ma. Włacz safari, uruchom jakaś stronę, ustaw iPhone poziomo, a następnie "do góry nogami" i sprawdź co się stanie( a raczej co się nie stanie). Następnie zrób to samo w operze.

Rozumiem, ale podalem juz rozwiązanie tego "problemu". Możesz np. przestawić telefon w tryb landscape, uruchomić Rotation Inhibitor i wtedy już nic się nie stanie.

#224 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 14 kwietnia 2010 - 21:15

Aby być zadowolonym z Opery Mini trzeba zrozumieć jej nieco odmienne działanie. Nie zawsze będzie szybsza a jak szybsza to nie zawsze ładniejsza. Opera Mini nie otwiera stron z adresu, jaki wpisujemy. Po wpisaniu adresu zapytanie wysyłane jest do serwera proxy opery a stamtąd dopiero "w świat". W odwrotną stronę jest podobnie. Odpowiedź trafia na serwer Opery i podlega "obróbce". Co się da jest kompresowane - obrazki również i celowo pogorszona jest też ich jakość. Animacje również są "okrojone" z klatek i tak obrobiona strona dopiero trafia do naszej Opery na komputer (tryb turbo), Opery Mini, czy Opery Mobile. Priorytetem jest jak najmniejsza paczka danych (większa szybkość, mniejsza ilość) a nie wygląd. Coś za coś. Ma to zalety wolnych łączach typu EDGE, czy GPRS i tam widać różnicę szybkości (kosztem jakości wyświetlania stron) ale już po dobrym łączu stałym przez wifi wcale nie będzie szybsza ! Przeciwnie ! Będzie gorsza. Ściągnąłem właśnie Operę na iPhone'a Działa dokładnie na tych samych zasadach, co jej wersje na inne komputery i telefony. Z wad, jakie zauważyłem to brak możliwości wyłączenia kompresji, jak w jej komputerowej wersji. Skoro nie dali "guziczka" do wyłączania kompresji to chociaż powinna się ona wyłączać samoczynnie przy dobrym łączu Wifi. Z tego powodu powinna ona być (wg mnie) obok Safari, Mango, czy też Perfect Browsera (bo przeglądarek na Iphone jest więcej). Na dobrym łączu stałym lepsze będą przeglądarki nie korzystające z proxy. Na EDGE, GPRS, 3G o kiepskim sygnale Opera Mini będzie bezkonkurencyjna. Na stałym szybsza będzie Safari (lub inne bez proxy i kompresji). W żadnym wypadku Opera Mini mnie nie zawiodła i spodziewałem się takiego jej działania. W określonych prezypadkach będzie szybsza, w innych wolniejsza ale tak ma działać.

#225 xinoxie

xinoxie
  • 321 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 05:46

W sumie to mnie trochę denerwuje jak safari mieli mieli mieli stroną ale efekt jest zawsze powtarzam zawsze zadowalający. Stronki ładnie poukładane nigdzie się nie rozjerzdżaja fora chodzą bardzo ładnie nawet długie wypowiedzi ze zdjęciami nie są rozcinane. Co do Opery to niestety poległa w paru miejscach a samo to że jest szybka nie daje mi poczucia potrzeby jej używania. Safari po 3G jest dosyć znośne a wliczając poprawny render strony czyni ją niezastąpioną. Pamiętam jak kupiłem Motkę A925, FUUUUULLLLL wypas telefonik, cegła miliony kolorów pełny ekran dotykowy, miało być pięknie ale same strony internetowe ładowały się baaaaardzo długo nawet po WiFi a Opera jak działała wtedy patrz 4Lata wstecz tak działa do teraz (chodzi mi o renderowanie stron) jakbym zrobił comeback pamiętam jak mie denerwowało kiedy Opera rozcinała mi forum w połowie wypowiedzi. Więc skoro przez 4LAta niec z tym nie zrobili to kiedy mają zamiar to zrobić?? Lepiej niech sprzedadzą patent z proxy Stefanowi on na tym zarobi jeszcze niezłą kasę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych