Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeglądarka Opera mini już w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

#176 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:14

to samo można powiedzieć o tobie bo opera faktycznie nie obsługuje multitouch , a co do przeglądarki to na wifi działa tragicznie wolno

Można powiększać i pomniejszać tak jak w Safari. Multitouch to obsluga wiecej niż jednego palca, tutaj to wystepuje. Mozna powiekszac rowniez klikając w tło. Najpierw sprawdzamy, potem dyskutujemy.

#177 kros

kros
  • 194 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:14

Multitacz działa w operze.

#178 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:18

Można powiększać i pomniejszać tak jak w Safari. Multitouch to obsluga wiecej niż jednego palca, tutaj to wystepuje.

chyba nie masz opery bo w operze nie ma czegoś takiego jak w safari , w operze dotkniesz raz to się powiększa dotkniesz drugi to się pomniejsza i tyle nic więcej , nie ma zoomowania jak w safari

#179 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:21

Możesz "odzoomować" szczypaniem.

#180 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:23

Możesz "odzoomować" szczypaniem.

zoomować też można bo opera rozpoznaje tylko jedno dotknięcie , nie rozróżnia żadnych gestów

#181 eZie

eZie
  • 242 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:23

chyba nie masz opery bo w operze nie ma czegoś takiego jak w safari , w operze dotkniesz raz to się powiększa dotkniesz drugi to się pomniejsza i tyle nic więcej , nie ma zoomowania jak w safari

Boże, no i będzie się kłócił...poczytaj co to jest multi touch zanim coś napiszesz...
W operze owszem, obsługuje pinch to zoom ale tylko jedno-stopniowo. Multitouch działa, możesz powiększać przez rozciąganie ekranu, ale tak jak napisałem wcześniej jedno-stopniowo.

#182 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:25

Boże, no i będzie się kłócił...poczytaj co to jest multi touch zanim coś napiszesz...
W operze owszem, obsługuje pinch to zoom ale tylko jedno-stopniowo. Multitouch działa, możesz powiększać przez rozciąganie ekranu, ale tak jak napisałem wcześniej jedno-stopniowo.

zrozum że opera odróżnia tylko jedno dotknięcie , zrób gest na zoom to ci powiększy a potem pomniejszy jak napisałem wcześniej traktuje to tylko jako 1 dotknięcie więc tu nie ma mowy o żadnym multitouch

#183 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:32

zrozum że opera odróżnia tylko jedno dotknięcie , zrób gest na zoom to ci powiększy a potem pomniejszy jak napisałem wcześniej traktuje to tylko jako 1 dotknięcie więc tu nie ma mowy o żadnym multitouch

"Multi-Touch (pol. multidotyk) – technologia umożliwiająca kontrolowanie interfejsów graficznych więcej niż jednym palcem jednocześnie"

Urządzenie wykryło gest dwóch palców, więc mamy obecność multi-touch.

#184 robberpl

robberpl
  • 336 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:40

czlowieku, urzadzenie nie wykrylu zadnych 2 palcow. Urzadzenie wykrylo, ze byl jakistam dotyk na ekranie i powiekszylo, nast. razem - pomniejszy. zrob ten sam gest do powiekszania, gdy masz zoomowany ekran to zobaczysz, ze jakims cudem... ZMNIEJSZY SIE O.o a dlaczego? bo wykrywa to tylko jako zwykle klikniecie i mozesz se przylozyc 10 palcow i ten sam efekt bedzie...

#185 eZie

eZie
  • 242 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:43

Jakby ktoś chciał to zrobiłem nową ikonkę dla opery :) Według mnie wygląda całkiem fajnie :)
Dołączona grafika

Trzeba podmienić plik Icon.png w var/mobile/aplications/*******/OperaMini.app

Na springboardzie nie jest ona kwadratowa :) Wygląda to tak:
Dołączona grafika

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 20:46 ----

czlowieku, urzadzenie nie wykrylu zadnych 2 palcow. Urzadzenie wykrylo, ze byl jakistam dotyk na ekranie i powiekszylo, nast. razem - pomniejszy. zrob ten sam gest do powiekszania, gdy masz zoomowany ekran to zobaczysz, ze jakims cudem... ZMNIEJSZY SIE O.o a dlaczego? bo wykrywa to tylko jako zwykle klikniecie i mozesz se przylozyc 10 palcow i ten sam efekt bedzie...

to zrób tak...wejdź na jakąś stronę, jednym kliknięciem owszem, powiększy, ale tak samo jak powiększyłeś, już nie pomniejszy. Musisz kliknąć 2 razy. A możesz dotknąć dwoma palcami i je rozciągnąć, wtedy pomniejszy. Czyli jest multitouch i się nie kłóć!

#186 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:47

Opera Mini dla iPhone OS – Demon Prędkości

Plotki na temat Opery Mini, na iPhone krążyły od samego początku jego istnienia, już w 2007 roku mówiono o tym, że lada dzień produkt ten znajdzie się na rynku w momencie otwarcia App Store. Mimo plotek i praktycznie gotowego produktu na iPhone na ten dzień przyszło nam czekać blisko trzy długie lata.

I oto jest wczorajszego wieczoru (12/13.04) wreszcie przeglądarka internetowa Opera Mini zapowiadana jako sześciokrotnie szybsza niż Safarii znalazła swoje miejsce w sklepie z aplikacjami App Store.

W momencie pierwszego otwarcia tej darmowej aplikacji mamy dostęp do szczegółowego przeglądu funkcji, którymi dysponuje opera mini.

A są nimi:

- Przeglądanie na kartach
- Szybkie wybieranie/Zakładki szybkiego dostępu
- Menu kontekstowe dostępne po dłuższym kliknięciu
- System zapamiętywania haseł
- Opera Link – wymiana linków pomiędzy telefonem a komputerem.

Oczywiście opera w pełni odczytuje gesty, kliknięcia i system multitouch oraz funkcje kopiuj-wklej, pracę w pionie i poziomie, zakładki, pamięć ostatnio odwiedzanych stron, tryb pełno ekranowy, historię....

... ?

#187 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:48

Najlepszą ikonką byłoby cos w stylu samego "O" na przezroczystym tle albo w kwadraciku np.białym żeby pasowało do kompozycji.

#188 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:48

to zrób tak...wejdź na jakąś stronę, jednym kliknięciem owszem, powiększy, ale tak samo jak powiększyłeś, już nie pomniejszy. Musisz kliknąć 2 razy. A możesz dotknąć dwoma palcami i je rozciągnąć, wtedy pomniejszy. Czyli jest multitouch i się nie kłóć!

Wszystko racja, ale wystarczy pojedyncze klikniecie do zoomu bez uzycia dwóch palców :)

#189 robberpl

robberpl
  • 336 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:54

@ezie, klikniecie 2 razy z rzedu to nie jest multi-touch... tym samym gestem (rozsuwanie palcow) przyblizam i oddalam. Jak to skomentujesz?

#190 kisio

kisio
  • 414 postów
  • SkądBartoszyce

Napisano 13 kwietnia 2010 - 19:56

@ezie, klikniecie 2 razy z rzedu to nie jest multi-touch... tym samym gestem (rozsuwanie palcow) przyblizam i oddalam. Jak to skomentujesz?

Mial na mysli to, ze mozna powiekszac zarówno jednym jak i dwoma palcami podczas gdy drugi przypadek to wykorzystanie multi-touch.
Wybacz eZie za wypowiadanie sie w Twoim imieniu :)

#191 eZie

eZie
  • 242 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 20:04

Mial na mysli to, ze mozna powiekszac zarówno jednym jak i dwoma palcami podczas gdy drugi przypadek to wykorzystanie multi-touch.
Wybacz eZie za wypowiadanie sie w Twoim imieniu :)

tak właśnie, miałem to na myśli :)

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 21:08 ----
Nowe ikonki, przed chwilą zrobiłem:

1.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

2. (według mnie wygląda całkiem fajnie z tym pół-przezroczystym cieniem :D )
Dołączona grafika
Dołączona grafika

3.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Zauważyłem, że nawet jeśli te dwie pierwsze ikonki są na przezroczystym tle, to bez winterboarda i tak będzie pod nimi cień dodany przez icon mask. Więc z winterboardem będą bez żadnego tła, ale jeśli podmieniacie ikonki bez niego, wtedy będzie pod nimi cień jak na screen shotach.

#192 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 13 kwietnia 2010 - 20:44

Jest ok, jednak ja wole klasycznego safari, jakoś już się przyzwyczaiłem ;) Warto też dodać, ze Opera mini jest na 1 miejscu w darmowych aplikacjach! ;) Pozdrawiam! ciekawe kiedy będzie googlechrome i firefox ;p;p;p

#193 robberpl

robberpl
  • 336 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 20:59

no dobra, zgodze sie, ze to jest MT, ale bardzo, bardzo naciagany i nic nie dajacy w porownaniu ze zwyklym stukaniem w ekran ;)

#194 poznan

poznan
  • 35 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:00

Straszne gówno nie jest ani troche szybsza od safari a pozatym safari jest ładniejsze :P

#195 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:02

Oczywiscie ze jest miltitouch. Tyle ze "jedogestowy". Ale jest

#196 imbackingame

imbackingame
  • 640 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:10

przestancie sie klucic o ten multitouch co za roznica chryste...

#197 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:20

+ dla Opery za szybkosc + dla Safari za mozliwosc dowolnego przyblizania i oddalania + dla Opery za strone glowna (chociaz w Safari mam ikonki na SB) + dla Safari za wygodniejsze i plynniejsze przelaczanie stron - dla Opery za nieprzystosowywanie czcionki (nie widac bardzo czesto tekstu bez zooma) - dla Opery za brak mozliwosci zapisywania obrazu - tez dla Opery za brak mozliwosci ustawienia ikonki od skrotow na stronie glownej i brak podpisu (przykladowo blog.iphone-dev.org - dodajcie i zobaczcie jaka piekna prawie pusta ikonka :]) - dla Safari za zacinanie sie czasem w zmienianiu stron (mowa tu o 3GS!) Wiec u mnie wygrywa Safari z Opera 1 do -1. Dziekuje dobranoc :)

#198 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:23

+ dla Opery za szybkosc
+ dla Safari za mozliwosc dowolnego przyblizania i oddalania
+ dla Opery za strone glowna (chociaz w Safari mam ikonki na SB)
+ dla Safari za wygodniejsze i plynniejsze przelaczanie stron
- dla Opery za nieprzystosowywanie czcionki (nie widac bardzo czesto tekstu bez zooma)
- dla Opery za brak mozliwosci zapisywania obrazu
- tez dla Opery za brak mozliwosci ustawienia ikonki od skrotow na stronie glownej i brak podpisu (przykladowo blog.iphone-dev.org - dodajcie i zobaczcie jaka piekna prawie pusta ikonka :])
- dla Safari za zacinanie sie czasem w zmienianiu stron (mowa tu o 3GS!)

Wiec u mnie wygrywa Safari z Opera 1 do -1.

Dziekuje dobranoc :)

Ludzie litości...

To jest specjalny zabieg !! Ten Zoom Out nie służy do czytania tylko do szybkiego ogólnego obadania strony i wybrania miejsca, gdzie chcemy ZOOM in. Ma to na celu pokazać OGÓLNY WYGLĄD STRONY.

#199 xoxox

xoxox
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:24

Ja mam taki problem, że u mnie nie działa.
Jest tak, zainstalowałem, włączam i pokazuje się Opera tylko że jest biały ekran i u góry na czerwonym pasku obok napisu Opera mini kręci się kółko ładowanie i tak stoi, nic się dalej nie dzieje, cały czas biały ekran i żadnych stron startowych, NIC :(
Dołączona grafika
To wszystko co widzę po włączeniu OPERY
Zrobiłem restart iP i dalej to samo.
Jakieś pomysły co to może być ??

Miałem tak samo na początku. Próbowałem na Wi-Fi, instalowałem ze 3 razy i to samo, później wyłączyłem Wi-Fi i zostawiłem na 3G, włączyłem Opere i w sumie położyłem na chwile telefon bo coś robiłem, później patrze na niego i już jest załadowana strona początkowa Opery, tak więc wydaje mi się że trzeba na chwile za pierwszym razem go zostawić i tyle, później przełączyłem na Wi-Fi i działa bez problemu. :) Powodzenia

#200 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:28

Ludzie litości...

To jest specjalny zabieg !! Ten Zoom Out nie służy do czytania tylko do szybkiego ogólnego obadania strony i wybrania miejsca, gdzie chcemy ZOOM in. Ma to na celu pokazać OGÓLNY WYGLĄD STRONY.

Po co mi taki "zabieg", jesli wchodze na myapple i patrze na newsy itd. Przyblizanie i oddalanie jest bez sensu. Tak jak "machanie" palcem po ekranie. Do tego brak mozliwosci ustawienia zoom'a wedlug tekstu itd. koksi w Operze ;]

P.S. Nie jestem jakis anty-Opera jakby ktos pytal.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych