Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPad - pierwsze wrażenia (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (72 głosów [93.51%])

Procent z głosów: 93.51%

2. Nie (5 głosów [6.49%])

Procent z głosów: 6.49%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 18:16

3. Czyli jakby deszcz pokropił, to by się ta kontrolka włączyła?

I jeszcze jedno , na ile w końcu ta bateria wystarcza w ipadzie, bo tu gość mówi [url=http://applemania.pl/2010/04/08/ipad-minitest/]iPad – (nasz) pierwszy test | Applemania.pl[/url], że przy korzystaniu z safari bateria starczyła jedynie na 4-5 godzin, a nie jak niektórzy mówią na 10 godzin, więc o co tu chodzi, czego niektórzy piszą, że bateria starcza na 10 godzin?

#102 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 22 kwietnia 2010 - 18:36

10 godzin minimum w moim przypadku. W tym safari z 5, poza tym gry i inne aplikacje.

#103 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 kwietnia 2010 - 19:40

@hoo: konkretnie jak deszcz pokropi i powpada w miejsce gdzie jest wtyk słuchawek - tam na dnie jest czujnik... oraz w środku, ale tego zalać to już musi być kataklizm a nie deszczyk ;-) @hoo: U mnie działa 10h, drugiego dnia ostrego katowania grami programami etc wytrzymał około 9... więc myślę, że normalnie będzie 10 lub więcej ( ciągle nie mam nic, co by zliczyło czas "online")

#104 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 kwietnia 2010 - 19:57

A ja już mam pierwszą rysę na przedniej szybie. Dość pokaźna bo około 3cm. Jest to zasługa mojej córci która grała w MagicPiano - nogami z leżącym ipadem na podłodze :). Ogólnie to jakaś marna jakość tej szyby. Iphone w kieszeni z kluczami po 1,5 roku używania wyglada lepiej niż ipad po 3 tygodniach. :) Wymieniają gdzieś te szyby w Polsce?

#105 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 25 kwietnia 2010 - 20:07

Narazie chyba nie, musisz poczekać aż ipad zostanie wprowadzony do PL

#106 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 21:39

sanitariusz mógłbyś przesłać fotkę jak bardzo ta szyba została porysowana? I takie pytanie co do premiery w PL to o cenie ipada w Polsce będzie dokładnie wiadomo 10 maja? No bo nie rozumiem apple ma zamiar podać ceny dla poszczególnych krajów, czy dla całej Europy? I czy w ogóle będzie jakiś pre-order w Polsce, bo nigdy nie widziałem, żeby był jakiś pre order najnowszego iphone czy ipod'a toucha 3g poza USA. I jak uważacie wymagany będzie ten screen protector na ipada, czy rzeczywiście łatwo się ekran rysuje? Bo w ipod touch czy iphone to nigdy nie było z tym problemu ekran się nie rysował.

#107 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 08:45

ja co do swoich wrażeń napiszę że pierwsze co rzuciło mi się w oczy to ten ciężar - ale tylko przy pierwszym kontakcie, potem jakoś uznałem że taka waga jest przecież uzasadniona, i nie wiem co sobie wyobrażałem :)

#108 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 08:52

Ja też pisałem o wadze, miałem dokładnie to samo oczekiwanie. Wszystko przez to, że wmawiano nam że to tylko przerośnięty iPod ;)

#109 iCosmos

iCosmos
  • 7 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 26 kwietnia 2010 - 11:11

...przy korzystaniu z safari bateria starczyła jedynie na 4-5 godzin, a nie jak niektórzy mówią na 10 godzin, więc o co tu chodzi, czego niektórzy piszą, że bateria starcza na 10 godzin?

ja zauważyłem, że akumulator się ewidentnie "rozkręca", czyli starcza na coraz dłużej z każdym kolejnym ładowaniem (oczywiście do konkretnej granicy). po wyjęciu ipada z pudła i ostrym katowaniu po ok 6h było 5%. pierwsze ładowanie i już starczyło na 7h. dwa kolejne i podeszło pod 9. w tej chwili po 4 ładowaniu i 5 godzinach pracy zeszło do 53%, co znaczy, że aku mniej więcej kończy się formować.
podobne odczucia miała moja żona gdy zaczęła używać iphone'a, więc to chyba specyfika rodzaju aku używanych przez apple'a w ich sprzęcie.

#110 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 13:06

Nareszcie:
Dołączona grafika

#111 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 19:54

hymm rozumiem że wcześniej były tam niebieskie kwadraciki? :) nie wiem nigdy nawet z iPhone'a nie wchodziłem na stronę portalową, tylko zawsze korzystałem z wersji mobilnej forum

#112 marcza3566

marcza3566
  • 2 postów
  • SkądGdansk

Napisano 26 kwietnia 2010 - 19:54

Ja rowniez stalem sie szczesliwym posiadaczem iPad 32GB. Jestem tu nowy wiec witam wszystkich. Pozdrawiam

#113 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:34

@Klimer: wydaje mi się, że kolega się cieszy z tego, że też ma już iPada, a nie z samego wyglądu strony :-)

#114 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:46

Yep, mobilna wersja MyApple nie umywa się do pełnowymiarowej wyświetlonej na iPadzie. Aplikacja MyApple na iPadzie nie miałaby chyba większego sensu. iPad 32GB - do wykorzystania trochę ponad 29GB. Czyżby system zajmował aż tak dużo?

#115 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:19

w iphone jest podobnie z 32 gb do użycia jest 29,3:) także myślę, że to normalne.

#116 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:23

sanitariusz mógłbyś przesłać fotkę jak bardzo ta szyba została porysowana?

A proszę bardzo. Rysa widoczna jest tak naprawdę tylko przy wyłączonym wyświetlaczu pod swiatło. Na zdjęciu może wydawać się spora ale nie jest aż tak źle ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#117 DiegoRamirez

DiegoRamirez
  • 348 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:34

Nareszcie:
Dołączona grafika

musze zadać to pytaniie : i jak wrażenia? :) jeszcze wczoraj miałeś w podpisie "w oczekiwaniu na paczkę z iPadem" hehe ;)

#118 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:51

musze zadać to pytaniie : i jak wrażenia? :) jeszcze wczoraj miałeś w podpisie "w oczekiwaniu na paczkę z iPadem" hehe ;)

Myślę, że każda osoba, która choć przez chwilę mogła pobawić się iPadem ma podobne pierwsze wrażenia. Gdyby nie silna wola to mógłbym już porzucić zamiar kupna nowego MacBooka Pro.

Dla mnie iPad to dwie rzeczy: ekran + szybkość. Dzięki temu przeglądanie stron w Internecie to bajka - jak na zwykłym laptopie, tylko bardziej intuicyjnie. Nie ma nawet porównania z tym, co możemy oglądać na Safari w iPhone. Niebo i ziemia. Po prostu biorąc teraz do ręki starego iPhone mam wrażenie, że to zabawka - jest mały, wolno działa (wcześniej nigdy nie miałem takiego odczucia).

Pisanie na iPadzie - na początku korzystałem jedynie z trybu landscape, jednak niepotrzebnie. Okazało się, że siedząc na kanapie w salonie wygodniej było mi jednak używać trybu pionowego. Pisanie jedną ręką jest wygodniejsze niż myślałem. Poza tym urządzenie całkiem dobrze leży w dłoni gdy stoimy lub siedzimy na kanapie - siedzenie przed biurkiem z iPadem nie jest już tak wygodne.

Jedyne rzeczy, do których się mogę przyczepić to skutki tego, że iPad nie jest jeszcze sprzedawany w Polsce (brak polskiego słownika, obsługi polskiego App Store) oraz to, że mało jest jeszcze dedykowanych aplikacji - ciągle muszę się męczyć z malutką iPhone'ową wersją Skype, Facebooka i Palringo. A powiedzmy sobie szczerze, emulacja programów z iPhone to nieporozumienie - to tak jakby wrzucić silnik poloneza do Ferrari.

Oczywiście to tylko odczucia po pierwszym dniu z iPadem, na razie jestem jeszcze za bardzo podekscytowany by to dobrze ocenić. Dopiero po tygodniu będzie można coś konkretnego powiedzieć.

#119 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:55

ciągle muszę się męczyć z malutką iPhone'ową wersją Skype, Facebooka i Palringo. A powiedzmy sobie szczerze, emulacja programów z iPhone to nieporozumienie - to tak jakby wrzucić silnik poloneza do Ferrari.

Oj tak, o ile na skype tak bardzo mi nie zależy to Palringo by się zdecydowanie przydało -- ale do tego wolał bym mieć już multitasking - tego mi brakuje z iPhone...

#120 niou_ns

niou_ns
  • 60 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwietnia 2010 - 23:17

w iphone jest podobnie z 32 gb do użycia jest 29,3:) także myślę, że to normalne.

a czy przypadkiem nie rozchodzi się o standardowy przelicznik producent-rzeczywisty ?
tzn.
32 gb = 32 * 1000 = 32000 mb * 1000 = 32,000,000 kb - producenta
32,000,000 kb / 1024 = 31250 mb / 1024 = 30,5 gb - rzeczywista
30,5 - 29,3 = ok. 1.2 gb - system + użytkowa ?

#121 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 27 kwietnia 2010 - 05:39

Pewnie masz racje, ten przelicznik obejmuje także dyski twarde i pendrive.

#122 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 kwietnia 2010 - 13:05

Zapewne tak wlasnie jest, szkoda, ze Apple jest tak niekonsekwentne i na macu licza po 1000 a na innych urzadzeniach juz po 1024. Zdecydowali by sie na jeden system w koncu.

#123 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 14:21

To nie tylko ich bolączka. Generalnie cały przemysł ma rozdwojenie jaźni, i jak dla mnie to kwestia czasu kiedy przerzucą się na normalny system dziesiętny. Producentom dysków itd. jest korzystniej napisać w ten a nie inny sposób.

#124 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 kwietnia 2010 - 21:10

Dobra, nadszedł i czas, abym i ja zamówił iPada 16GB :), w zestawie z Case'm + Camera Connection Kit, wszystko w Best Buy'u w Chicago mają, jedynie mam takie pytanie, czy warto pakować się w docka, tzn. wiem że by mi się przydał, ale chcę jednocześnie go do iPhone'a/iPoda, teraz pytanie, lepiej kupić na iPada, iPhone'a, iPoda dock dla iPodów/iPhone'ów (czy w nie w ogóle wejdzie iPad?), czy może lepiej na iPada? W sumie zawsze mogę sobie dokupić za jakiś czas, ale tak czy siak chcę to wiedzieć ;).

#125 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 21:20

iPhone w dock od iPada się mieści (lekko na siłę), ale wolałem go nie podłączać do komputera :) Sam dock od iPada jest przydatny gdy planujesz pisać na klawiaturze zewnętrznej, bądź tak jak ja testować (własne) aplikacje, ewentualnie gdy chcesz korzystać z iPoda jako z ramki do zdjęć. Sam dock jest bardzo stabilny - ciężki i dobrze wyważony. iPad stoi w nim i ani drgnie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych