Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPad - pierwsze wrażenia (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (72 głosów [93.51%])

Procent z głosów: 93.51%

2. Nie (5 głosów [6.49%])

Procent z głosów: 6.49%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#151 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 01 maja 2010 - 14:34

no i co, że mówiłeś, czytałem, ale mnie interesują szczegóły, paczka lotnicza czy morska, ile vat i cła, jakie ubezpieczenie no i jaki czas realizacji?

#152 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 01 maja 2010 - 14:49

No ja już nie rozumiem Cię szczerze powiedziawszy... skoro zamawiam od kolesia z Polski, to nie ma żadnego vatu, cłą, ani nic innego. Już nie mówiąc o paczce lotniczej/morskiej ;) - a pytanie kierowałeś ci odpowiadam..

#153 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 01 maja 2010 - 14:56

a to sorry, bo już tyle pisałeś o zamówieniu z USA, więc myślałem, że ups'em z usa zamawiałeś. P.S. Co do kosztów wysyłki, mówiłeś wcześniej, że niewiele Ci taniej wychodzi niż by kupić w Polsce, to dotyczy przesyłki lotniczej, która jest droga, natomiast morska dużo tańsza, ale dłuższy okres czekania.

#154 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 01 maja 2010 - 15:55

Nie, przesyłka lotnicza USPS'em kosztuje 50$ ;) - jak już to tą rozważałem

#155 Aqusia

Aqusia
  • 2 postów

Napisano 01 maja 2010 - 18:07

Ja dostalam Ipada od meza. Kupil w Stanach, mam wersje 32Gb WIFI, jest fantastyczny. Nie moge sie od niego odkleic. Internet przeglada sie fajnie i latwo. Uwielbiam czytac ebooki, mozna przewracac strone jak w ksiazce... Nie blokuje sie, no narazie same pozytywy...

#156 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 01 maja 2010 - 20:08

....nie no serio Panie/Panowie...sorki że może troche off top robie ale , czy Wy też macie już jakieś syfki czyt. kurz za szkielkiem ????
Posiadałem w swoim życiu już z 4 iphony oraz 2 ipody touche, i z nich tylko jeden touch był szczelny oraz 1 iphone !!!!!

Teraz widze że znów mam pecha i ipad ze szczelnością nie ma nic wspólnego !!!!

Kolejna wtopa appla jak dla mnie. A uszczelka która jest wokół szkiełka nie spełnia swojego zadania.. No chyba że syfki dostają sie przez docka, głosnik lub wejście jacka :(((( kurde nie mogę już. W stanach pewnie wymienili by taki sprzęt od ręki, no ale ja jestem w Polsce..... i niestety mam z tym duży problem... Także taka przestroga dla przyszłych posiadaczy....
IPAD NIE JEST SZCZELNY !!!!!!! oczywiście zależy pewnie od egzemplarzu, ale jeśli będzie to wyglądać tak jak w przypadku iphonów, to większość będzie się syfiła kurzem w środku!!!

#157 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 maja 2010 - 20:26

IPAD NIE JEST SZCZELNY !!!!!!!

Hmm, mój ma dwa pyłki, jeden widoczny w słońcu i przy wyłączonym a drugiego trzeba się naszukać. Ale to już było od kiedy go wypakowałem. Generalnie przywykłem, rok można wytrzymać, a iPhone sam sobie raz rozebrałem i wyczyściłem. Do tego co możemy zobaczyć w nokii pod szkiełkiem (znaczy marnym plastikiem) to Apple jest całkiem szczelne. A pyłki pojawiają się z reguły pod koniec roku i te trochę można już wytrzymać. (co roczna zmiana na nowe iPhone, iPad cz co tam)

PS. mam dziwne wrażenie, że już takie coś pisałem na tym forum...

#158 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 maja 2010 - 21:22

Ogolnie iPad nie warty warty zachodu bo jak mowilem wczesniej tak samo iPhone 90% aplikacji jest po angielsku i urzadzenie na amerykanski rynek... Nie obsluguje Flash a to duzy MINUS - W dodatku w Plusie do iPada dostajesz urzadzenie MiFi ktore laczysz z iPadem zeby przegladac neta tak jak ma to miejsce w iP tylko ze w do iP wkladamy karte sim bez problemu a tutaj trzeba nosic dodtkowe urzadzenie... Zenada naprawde

#159 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 04 maja 2010 - 21:34

Po pierwsze 90% internetu jest po angielsku, to jest współczesna łacina, i od tego nie uciekniemy - trzeba się przystosować i już! po drugie, co do plusa nie ma on ipada w ofercie, a do testów dał taki zestaw jaki był najodpowiedniejszy w danym momencie. pewnie - mogli poczekać na 3G, ale zadecydowali tak, to niech im będzie - przy okazji reklamują też mifi

#160 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 maja 2010 - 21:55

Marudzi na angielski a w sygnaturce i "skąd" sam napisał po angielsku, trochę niekonsekwentne. Teraz już wiadomo, że będzie multitasking niedługo to jedyne co zostało do marudzenia to flash - nudne się robi czytanie, ze brak flasha i brak flasha.

#161 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maja 2010 - 22:54

tak samo było z brakiem wielu funkcji, które się pojawiły i nikt już nie potrzebuje, ani też nie chwali, że są... wielu osobom flash nie jest potrzebny, więc minus jest tylko dla tych co go potrzebują - np. autor całego wątku napisał, że dla niego to żaden minus

#162 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 04 maja 2010 - 23:15

flash jest pojęciem wielopoziomowym i każdy odczuwa jego brak w inny sposób. dla jednych (w tym i dla mnie) brak flasha to ograniczenie możliwości korzystania z niektórych stron, gdzie nawigacja czy też cała strona została wykonana w tej technologii. Jest to denerwujące, gdy na stronie www jakiejś knajpy, nie mogę spojrzeć w menu, bo przycisk "menu" został wykonany w flashu. Niestety to szybko nie zniknie, i też globalnie nie da się tego rozwiązać. dla innych flash to gierki i jakieś aplikacje - tutaj osobiście nie czuję żadnego bólu. od tego jest appstore, a tam pełno tego dla jeszcze innych to są multimedia czyli dźwięki i video - tutaj mnie to jakoś nie razi bo nie skupiam swojej konsumpcji internetu na tym polu, ale tutaj właśnie powinien zadziałać HTML5. Nie dla gierek, czy tym podobnych, ale właśnie dla mediów.

#163 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 maja 2010 - 01:25

Owszem, masz racje jak najbardziej, ale kazdy dobrze juz wie, ze zadne z mobilnych urzadzen Apple nie obsluguje i nie bedzie obslugiwac flasha nigdy i pierdzielenie o tym co chwile w kazdym temacie jest juz po prostu nudne. Nie podoba sie to prosze, konkurencja jest i flasha obsluguje. A jak ktos sie decyduje na sprzet Apple to niech potem nie buczy godzinami, ze mu flash nie dziala i jak mu z tym zle i niedobrze.

#164 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 05 maja 2010 - 18:55

Ja również sie zgadzam z kolegami, ekran ipada to bajka...ALE ....tylko jeśli chodzi o fotki, filmy, ruchomy obraz, barwe. Jeśli chodzi o czytanie samej czcionki czyli ogólnie internet czy jakieś tam gazety, to już nie jest tak pięknie. Czcionki są często lekko zamazane i nie w 100% super piękne :) To moje odczucie. Mam imaca, macbooka alu i tam jest jakby troche lepiej, ale też pozostawia dużo do życzenia. Dopiero czcionka w macbooku 17 calowym w full hd wygląda supcio:) A co do tego syfku pod ekranem??? Macie już też takie coś w swoich ipadach? Wyczyście ekran ładnie i proszę poświecić latarką na niego ( najlepiej led ) a wtedy widać wszystko:)))) szkoda, że tak piękny ekran, gdy wyjdziecie na słońce i włączycie jakieś ciemne tło razi kurzem który się pod nim znajduje :(((( mogli się bardziej postarać jak zbabrali już tą sprawe w iphonie.. Pozdro

#165 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 maja 2010 - 11:38

ja dzisiaj odbieram swojego:) wcześniej już macałem także wiem jak to wygląda. Wziąłem do tego klawiaturę z dockiem, i zastanawiam się w najbliższym czasie nad pokrowcem. Możecie coś polecić? oryginał raczej odpada (za ciężko się wyciąga z niego ipada, a ja nie lubie korzystać jak jest w pokrowcu) także potrzebuję coś bardziej do noszenia.

#166 psych0l

psych0l
  • 138 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 maja 2010 - 11:49

To sobie kup Tucano ktore jest w iSpot za 100zl.

#167 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 maja 2010 - 11:50

Sprawdz pokrowce Tucano dedykowane dla iPada. Cena 110 zl wiec nie tak zle. teoretycznie juz sa dostepne w polsce ale osobiscie ich nigdzie nie widzialem jeszcze, dzis sprawdze w MM czy je maja.

#168 hide

hide
  • 16 postów

Napisano 06 maja 2010 - 11:52

Mam od wczoraj iPada 3G jak na razie wszystko OK. Karta sim po przycieciu dziala bez zarzutu. Wi-Fi tez OK. Zastanawia mnie tylko fakt , czy iPad jest bezpieczny do np. bankowosci internetowej ?

#169 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 maja 2010 - 12:42

Jesli dzialasz na wlasnej sieci gdzie masz pewnosc ze nikt ci sir nie podaczyl to smialo, tak samo chyba z 3G, a jesli publiczny hotspot, to warto uzyc VPN, zeby sie zamaskowac :).

#170 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 06 maja 2010 - 12:43

Hmmm... jak łączysz się przez HTTPS to czemu nie.

#171 american_boy

american_boy
  • 2 postów

Napisano 06 maja 2010 - 14:18

iPad 3g 32gb jest u mnie od wczoraj i póki co spisuje się rewelacyjnie. Nie mogę się nim nacieszyć:) Jako, że będzie mi służył głównie do pracy to w kwestii internetu i aplikacji użytkowych bajka :) mam pytanie tylko a propo rozkładania na części? czy jest to skomplikowana operacja? bo np. poruszona tu kwestia kurzu pod ekranem, która pewnie za jakiś czas będzie mnie denerwować. da się to samemu załatwić?

#172 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 maja 2010 - 14:51

Pewnie jak się go otworzy to potem będzie już tylko gorzej, coraz więcej syfu pod ekran będzie wchodzić.

#173 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 maja 2010 - 18:32

Osobiscie odradzam rozbieranie iapda w celu wyczysczenia go z kurzu. Zrobilem tak z iP 3gs i otwarcie i wyczyszczenie troche zajmuje ale okej, ale za to zamkniecie tak, zeby nic do srodka nie wpadlo po drodze to na prawde problem, z ponad godzine zamykalem i otwieralem bo non stop sie jakies pylki dostawaly - takie male latajace w powietrzu ciagle, my ich nie widzimy "przed soba" ale pod szybka staja sie bardzo widoczne. Biorac pod uwage wielkosci ipada to by abyl koszmar. Chyba, ze masz jakies pomieszczenie bezpylowe i takie samo ubranie, zeby sie z Ciebie nic nie sypalo nic.

#174 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 maja 2010 - 19:20

Wlasnie pisze z ipad;) narazie jest pieknie ale napisze cos wiecej jak bede pl dluzszym uzytkowaniu. Mam tez klawiaturke z dockiem, bardzo fajnie sie pisze. Dam znac w malym opisie jak wrkce ze szkoly, chyba ze ktos mnie ubiegnie.

#175 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 06 maja 2010 - 21:40

Ja dzisiaj zakleiłem te 3 dziurki:) od głośniczka taśmą taką samoprzylepną, oczywiście bezbarwną oraz zrobiłem tak samo u góry z wejściem słuchawkowym i dziurką z mikrofonu.:) Docka nie będę zaklejam bo dosyć często musiałbym odrywać taśmę :) dzięki temu postaram się sprawdzić czy dostawanie się syfu pod szkło to wina tym dziurek , czy też ta niby czarna grubaśna uszczelka jest nic nie warta i nic nie uszczelnia :))) Pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych