Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prezentacja iPhone OS 4 - relacja na MyApple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
563 odpowiedzi w tym temacie

#551 xinoxie

xinoxie
  • 321 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 11:23

Po przespaniu się z tą prezentacją powiem tak. Jest dobrze. 1. MT Jest OK z nowym iPhone'em przyda się na pewno szkoda że na 3G nie ma ale wiadomo sprzęt nie ten 2. Mail ulepszenia jak najbardziej przyjemne kilka skrzynek w jednym miejscu Qool 3. Sieć Firmowa jest OK ale nie w polsce tutaj nic nie powiem bo i tak nie ma aplikacji 4. iAd i Tu Stefan jak zwykle zaskakuje to naprawde może być niezły hit bo patrząc jak to działa i co można z tym zrobić to kurczaki zarobią na tym masę kasy więcej niż google za swoje AdWordsy 5. Foldery Noooo to jest to teraz może się zmieszczę na jednym ekranie :D 6. iBooks bedzie czytanie oj bedzie jak tylko polski sklep bedzie z książkami 7. Game Center To będzie Hit jak nic uważam że to właśnie jest największym plusem całego nowego systemu. Granie po sieci, wzywanie na pojedynek ależ to bedzie zabawa zobaczycie!!! a co jeszcze?? 1. zmiana zdjęcia desktopu :) można powiedzieć dlaczego dopiero teraz!!! 2. in app SMS czyli pisanie smsów z pod otwartej aplikacji mam nadzieję ze na 3G bedzie działało 3. Wake on wirelles to już chyba po części działa 4. Bluetooth Keyboard !!!! Na wykłady z iPhonem i klawiaturką bezprzewodową !!! Yeahhhhh 5. Carier information, W końcu bedzie mozna zobaczyć stan połączenia ehhhh w noki 3210 to już było 6. Callendar acces, ciekawe czy chodzi też o ToDO?!? 7. QuickLook, chyba coś jak w Snol Leopardzie nie trzeba innej applikacji do otwarcia np zdjęcia 8. Mail atachments, otwieranie załączników poprzez inna aplikację YEAHhhhhhhh w końcu nie tylko standardowe dla Apple'a pliki bedzie można otwierać ale np wizytówki i inne dziwne formaty :D To chyba tyle po instalacji zobaczymy co i jak będzie działać

#552 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 16:36

o boze, popierniczylem niezle :D pomieszalem modele iPhonow z iPodami i wyszla paćka :) wiedzialem ze mi sie cos nie zgadza z tymi 4 wersjami :P ale to mimo wszystko sens pozostaje podobny, tylko Apple pokazuje userom 2G (a nie 1G :) ze warto zmienic urzadzenie po 3 latach od premiery. Tym bardziej ze pewnie w tym samym czasie bedzie iP 4G/HD, wiec 2G to juz serio bedzie staruszek i pewnie wiele osob tak czy siak zmieniloby juz fona.

Ale 2G to niemal to samo co 3G, bez GPS i paru drobnych szczegółów, więc dlaczego softu nie wydadzą?

#553 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:32

bo chcą wymusić na użytkownikach kupno nowszego modelu. Tamten wydali 3 lata temu i zyski z niego dawno już się skończyły. Za rok pewnie 3g nie będzie już wspierany.. ot życie (wg. Apple'a ;) )

#554 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:54

bo chcą wymusić na użytkownikach kupno nowszego modelu. Tamten wydali 3 lata temu i zyski z niego dawno już się skończyły.
Za rok pewnie 3g nie będzie już wspierany.. ot życie (wg. Apple'a ;) )

Mówisz tak jakby jakikolwiek inny producent telefonów wspierał swoje stare urządzenia. Jakoś nie zauważyłem żeby Nokia zrobiła cokolwiek w sprawie mojego zamulającego modelu symbianowego Nokia 6630. I to zarówno wtedy gdy ten model był nowością jak i potem gdy stał się starym klocem.

#555 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:59

Nie tylko NOKIA tak robi. Windows Mobile również nie wspiera starszej generacji telefonów, podnosząc z wersji na wersję wymagania sprzętowe.

#556 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:06

No wlasnie inni tak robia, Apple nie robilo i to ich wyroznialo... a teraz... przestalo :)

#557 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:08

Nie tylko NOKIA tak robi. Windows Mobile również nie wspiera starszej generacji telefonów, podnosząc z wersji na wersję wymagania sprzętowe.

To może pójdźmy dalej i porównajmy naszego iPhone z czymś dzisiejszym, a nie trupami w stylu Symbian czy Windows Mobile. Jakoś nie widać żeby Google chciało cokolwiek jeszcze zrobić dla swojego do niedawna flagowego HTC G1 na barkach którego wyniosło Androida. Nie ma na niego Androida 2.x i nie będzie. Żeby było śmieszniej to użytkownicy dużo lepszego HTC Magic (zwanego czasem G2) do dzisiaj czekają nie tylko na Androida 2.0 ale nawet na Androida 1.6 ciągle używając prehistorycznej wersji 1.5. To przecież skandal. Tak więc trudno mieć pretensje, że Apple po 3 latach porzuca iPhone2G, który ciągle działa, jest wzbogacany tysiącami aplikacji w AppStore.

#558 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:09

Ale 2G to niemal to samo co 3G, bez GPS i paru drobnych szczegółów, więc dlaczego softu nie wydadzą?

Jedyna różnica pomiędzy 2G i 3G to oprucz GPS i 3G to tylko układ dźwiękowy,2G ma Wolfsona,a 3G Cirrus Logic,mam nadzieje ze jakiś geniusz przeportuje os 4...

#559 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:46

Który układ lepszy? Czytałem, ze 2G i 3G maja Wolfsona.

#560 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:03

To może pójdźmy dalej i porównajmy naszego iPhone z czymś dzisiejszym, a nie trupami w stylu Symbian czy Windows Mobile. Jakoś nie widać żeby Google chciało cokolwiek jeszcze zrobić dla swojego do niedawna flagowego HTC G1 na barkach którego wyniosło Androida. Nie ma na niego Androida 2.x i nie będzie. Żeby było śmieszniej to użytkownicy dużo lepszego HTC Magic (zwanego czasem G2) do dzisiaj czekają nie tylko na Androida 2.0 ale nawet na Androida 1.6 ciągle używając prehistorycznej wersji 1.5. To przecież skandal. Tak więc trudno mieć pretensje, że Apple po 3 latach porzuca iPhone2G, który ciągle działa, jest wzbogacany tysiącami aplikacji w AppStore.

Po pierwsze jesteś w błędzie bo G1 i reszta są otwarte i możesz do nich wgrać co chcesz bez łaski, a iPhone jak i jego system jest praktycznie tajemnicą i nawet nie chodzi o to czy byś korzystał z MT, funkacja tapety na ekranie także nigdy mnie nie interesowała i zawsze jest ta sama, nie sądzę abym uźywał cokolwiek z tego co apple dało/dodało na 4.0, ale obserwując AppStore jestem pewien że po pojawianiu się 4.0 szybko znikną aplikacje które działają/działać będą na 3.1.3 przez co użytkownicy iPhone'a 2G są za przeproszeniem w du***, co więcej iPhone 3G także swój żywot skończy do roku czasu jak pojawi się 5.0. I nie chodzi tutaj o numerek 4.0, 5.0 czy 30.1 o zwykłą uczciwość i zrozumienie użytkowników, MS wspiera XP z 2002 roku nawet tych pirackich, HTC podniesie do 2.1 wszystkie swoje telefony na androidzie nawet google coś kombinuje z G1, Magic dostał interface Sense ale dla Apple Opłacalna jest tylko i wyłącznie zabawka za 3,5K zł.

Jeżeli świat idzie w tym kierunku to następny OSX powinien być tylko na maki z i7, Apple nabijało się z Visty ale niestety robią w tej chwili dokładnie to samo, MS zrozumiał swój błąd a apple dostrzegło w nim zarobek.

#561 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:23

Po pierwsze jesteś w błędzie bo G1 i reszta są otwarte i możesz do nich wgrać co chcesz bez łaski, a iPhone jak i jego system jest praktycznie tajemnicą i nawet nie chodzi o to czy byś korzystał z MT(...)

Takie teksty to na linuksowych portalach można sobie pociskać. :) Ja mówię o oficjalnych rozwiązaniach, których używają miliony ludzi. A to co tam jakiś hacker sobie może to naprawdę nie ma globalnego znaczenia. Nie 300 linuksowych pryszczaków napędza biznes tylko miliony spasionych amerykańskich dzieciaków kupujących soft w AppStore i nowy sprzęt. Zabawy w kompilowanie systemu to hobby bez komercyjnego znaczenia. Tak się składa, że mam bezpośrednią styczność z ludźmi grzebiącymi w bebechach Androida (ja akurat robię tylko aplikacje na niego) i ta otwartość Androida jest trochę taka średnia. Żeby faktycznie wnieść jakikolwiek wkład własny do Androida to trzeba przejść drogę przez mękę i ma się 1% szans na to, że to zostanie faktycznie zaakceptowane. Google jak na razie na Androidzie nie zarabia. Apple na iPhone/iPod zarobiło rekordowe kwoty.

Jak dla HTC G1 wyjdzie Android 2 to pogadamy. Google wspominało coś, że telefony z 128MB RAM nie dostaną Androida 2, a G1 tyle właśnie RAMu mają. Na razie Android 2.x jest od dawna, a 70% telefonów z Androidem ciągle go nie ma (dane z Android Market). Wpadka Google z SDK 2.0 przy wypuszczeniu NexusaOne była żałosna. Tak sam zresztą jak i sam Android Market jest żałosny jak na razie (bieda jeżeli chodzi o możliwości, płatności po tylu miesiącach nadal nie działają w Polsce).

Mi się podoba postawa Jobsa. Ma gość wizję, którą konsekwentnie realizuje i jak widać ma wyczucie lepsze niż całe sztaby marketingowców i designerów z Sony Ericssona, Nokii, Microsoftu, Samsunga. Nokia pokładała się ze śmiechu jak wyszedł iPhone2G. A potem sami przyznali, że iPhone wprowadza nowe standardy. Nigdy wcześniej nie używało się tak internetu na mobilnych maszynach jak my teraz używamy na tych naszych "zabawkach". Czy naprawdę Jobs musi zawsze pokazać światu jak coś trzeba zrobić? Dlaczego Nokia czy Sony Ericsson nie mogli zrobić AppStore kilka lat temu? Sony Ericsson miał ku temu świetną okazję jak preinstalował świetną platfromę Mophun na modelach T300/T610. No ale nie wykorzystał tego. Takich posunięć mieli kilkanaście i zaowocowało to 250-350 mln euro strat kwartalnie. Oczywiście zarówno Microsoft, Palm, BlackBerry jak i Nokia na gwałt robią te swoje markety. Tylko, że obroty tam są raczej symboliczne. Nie mogli tego zrobić wcześniej? Musiał Jobs pokazać jak się to robi? Teraz nagle każdy chce robić tablet. Wcześniej się nie dało? Musiał znów Jobs pokazać? Wszyscy mądrzy po tym jak psychopatyczny Jobs ze swoją chorą wizją i filozofią coś wymyśli i zrobi. Ja na miejscu Balmera zwolniłbym wszystkich marketingowców odpowiedzialnych za marketing Windows Mobile i Zune(HD). A na miejscu Sony Ericssona to bym ogłosił upadłość, bo ta firma jest już niczym (a szkoda, bo była kiedyś naprawdę nowatorska).

#562 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:42

Tylko że te oficjalne rozwiązania są takie że zaraz po zakupie telefonu użytkownik rejestruje się na myapple i pyta jak wykonać JB. Nie pisze że Android jest idealny bo nie jest, google swoje wpadki także zalicza ale Apple także miało problemy z aktywacjami w pierwszych dniach, z niedziałającymi aplikacjami firm trzecich na 2.0 itd ... , a co do androida nie mam zamiaru się bawić w swoje modyfikacje bo na XDA jest na prawde sporo dobrych romów :)

Nie 300 linuksowych pryszczaków napędza biznes tylko miliony spasionych amerykańskich dzieciaków kupujących sprzęt i soft w AppStore.

Pewnie, tylko że sytuacja przeciętnego dzieciaka w polsce wygląda troszke inaczej. Jeżeli będę miał tyle kasy aby co roku z palcem w du*** kupić sobie najnowszego iPhone'a to na prawde nie ma problemu :)

#563 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:50

Tylko że te oficjalne rozwiązania są takie że zaraz po zakupie telefonu użytkownik rejestruje się na myapple i pyta jak wykonać JB.

Nie mam JB, nie miałem i nie zamierzam mieć. iPhone i MacOSX są fajne jak się nie kombinuje. Wtedy wszystko działa tak jak psychol Jobs nakazał i jest naprawdę fajnie. Ja tam nigdy nie miałem problemów z iPhone jako modem, z push notifications w Palringo. Z tego co widzę na forum to każdy kto ma problemy to ma JB. Mnie nie interesuje grzebanie w filesystemie. Od tego mam inną platformę w która bawię się od 1994 roku. :)

#564 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 00:10

Oczywiście wszystkie hacki i modyfikacja systemu oraz instalowanie oprogramowania z innych niż oficjalnych źródeł stwarzają problemy i to nie tylko w iPhone OS ale i każdym innym.

Tak samo z OSX na PC który jest swojego rodzaju problemem bo narusza stabilność i równowagę systemu, aczkolwiek to że Steve ma kasę za mój sprzęt a ja sprzętu nie także zmusza do myślenia.

Apple chce mieć kasę za produkt a użytkownik końcowy chce mieć produkt i używać do póki działa wraz z jego reklamowaną funkcjonalnością, powiedzmy sobie szczerze obie strony naginają wszystko na maxa.

seb235 - zacznij dbać o formę wypowiedzi! wojtkow

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych