Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prezentacja iPhone OS 4 - relacja na MyApple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
563 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:18

[NEWSHUGE]http://img156.imageshack.us/img156/9739/82946553tw7.jpg[/NEWSHUGE]
Zapraszamy na relację z iPhone OS 4 Sneak Peak Event, czyli prezentacji nowego oprogramowania Apple dla iPhone, iPod touch i iPada. Już przed 19:00 będziemy na bieżąco informowali Was o tym, co dzieje się w Cupertino.

W poniedziałek dziennikarze i najwięksi twórcy aplikacji w App Store dostali od Apple zaproszenie na prezentację oprogramowania iPhone OS 4. Odbędzie się ona 8 kwietnia w Cupertino o godzinie 19.00 polskiego czasu. Czy Apple wprowadzi w końcu multitasking czyli działanie wielu aplikacji w tle? Czy niektóre funkcje z iPada trafią na iPhone i iPody touch? Przekonacie się o tym z naszej szczegółowej relacji na żywo.

Od razu zaznaczamy, że prezentacja nowej wersji iPhone OS dla deweloperów wcale nie musi oznaczać, że oprogramowanie będzie od razu dostępne dla zwyczajnych użytkowników. By je zainstalować trzeba będzie zapewne posiadać wykupione u Apple konto deweloperskie.

Zapraszamy na relację już od godz. 19:00: Prezentacja iPhone OS 4 - MyApple Live

Aktualizacja:
wszystko o iPhone OS 4 znajdziecie w tym temacie: http://www.myapple.p...dsumowanie.html. Zapraszamy do dyskusji.
[NEWSINDEXSMALL]http://img216.imageshack.us/img216/1891/87454821yw5.jpg[/NEWSINDEXSMALL]
[NEWSINDEXHUGE]http://img139.imageshack.us/img139/7585/38803965sy7.jpg[/NEWSINDEXHUGE]

#2 Tacik

Tacik
  • 69 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:36

Zadnej zapowiedzi..nic? Tak z dnia na dzien dostaja zaproszenie?

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:39

Ciekawe jest to że zawsze apple pokazywało nową wersje iPhone OSa na WWDC, dlaczego teraz tak od zaraz zależy im na prezentacji, może mają juź od dawna wszystko przygotowane a nas robią w bambuko i dozują emocje.

#4 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:40

najbardziej jestem ciekaw tylko czy bedzie grało z iPhone 2G... wie ktoś coś na ten temat?

#5 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:41

a ja jestem ciekawy jak bardzo utrudnia jb;]

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:44

najbardziej jestem ciekaw tylko czy bedzie grało z iPhone 2G... wie ktoś coś na ten temat?

Na prawdę w to wątpię. Daje sobie uciąć rękę, że nowy os będzie dostępny dla 3G i 3GS oraz oczywiście dla nowego modelu iPhone. iPhone 2G to już dość wolna maszynka, nawet niektóre gry i programy są nie dostępne dla tego modelu.

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:48

Jak dla mnie to zamiast utrudniać powoli zaczną ułatwiać, bo konkurencja rośnie i jeżeli by istniało drugie apple które by zainwestowało w androida tyle co apple inwestuje w iPhone OS to mogło by być ciekawie. Co więcej mam świadomość źe iPhone OS jest bardziej dopracowany ale wynika to między innymi z tego że nie jest on za free i do uruchomienia dosłownie na wszystkim, aczkolwiek apple zaliczyło na nim też dziwne wpadki których nawet darmowy android nie miał.

#8 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:01

Na prawdę w to wątpię. Daje sobie uciąć rękę, że nowy os będzie dostępny dla 3G i 3GS oraz oczywiście dla nowego modelu iPhone. iPhone 2G to już dość wolna maszynka, nawet niektóre gry i programy są nie dostępne dla tego modelu.

Jeżeli mówisz że może byc dostępny na 3G a na 2G już nie to chyba jakaś wtopa? Przecież one sie niczym praktycznie nie róznią poza dwoma może trzema detalami jak GPS, 3G i obudowa :) Mysle że jeżeli OS 4.0 nie będzie oficjalnie dostępny na 2G to prędzej czy później bedzie można go instalować na iphonach z JB :)

#9 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:22

Jeżeli mówisz że może byc dostępny na 3G a na 2G już nie to chyba jakaś wtopa? Przecież one sie niczym praktycznie nie róznią poza dwoma może trzema detalami jak GPS, 3G i obudowa :) Mysle że jeżeli OS 4.0 nie będzie oficjalnie dostępny na 2G to prędzej czy później bedzie można go instalować na iphonach z JB :)

Niczym? A procesor i ilość pamięci ram to już nic takiego? 2G po prostu może nie udźwignąć tego systemu.

#10 KromuS

KromuS
  • 184 postów
  • SkądEłk / Ostrołęka

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:32

Niczym? A procesor i ilość pamięci ram to już nic takiego? 2G po prostu może nie udźwignąć tego systemu.

z tego co mi wiadomo, to iPhone'y 2G i 3G mają takie same procesory (Samsung ARM 1176 620MHz - taktowanie obniżone do 412 MHz) i tyle samo pamięci RAM (128 MB DRAM)..

#11 AdamekB

AdamekB
  • 164 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:33

Ja mam Tacza 1g i boję się że 3.1.3 to ostatni OS na niego niestety :( Jutro zobaczymy czy się mylę...

#12 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:35

nie róbmy sobie też wody z mózgu - udźwignąć to pewnie udźwignie - nie tak szybko jak 3GS czy 3G, ale udźwignie na 100% jeżeli da radę 3G. pewnie działałby wolniej, ale Apple nie będzie się marketingowo opłacać takie działanie, więc wszystko wskazuje na to żeby odpuścić pierwszą generację.

#13 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:47

SoC w 3G jest taki sam jak w 2G, sprzętowo i wydajnościowo to ten sam iphone, tylko inna obudowa i dodane pierdoły jak 3G i GPS, które nie są składową układu SoC i nie mają wpływu na wydajność obliczeniową jak są wyłączone. To ten sam telefon. Dopiero 3GS jest w ogóle czymś innym, mimo, że wizualnie wygląda jak 3G, całkowicie inny hardware, głównie z 2009 roku układy.

#14 lukullus

lukullus
  • 194 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:49

Ciekawe jest to że zawsze apple pokazywało nową wersje iPhone OSa na WWDC, dlaczego teraz tak od zaraz zależy im na prezentacji, może mają juź od dawna wszystko przygotowane a nas robią w bambuko i dozują emocje.

o ile pamiętam iPhone OS 3.0 został też pokazany w marcu-kwietniu zeszłego roku, wszedł do powszechnego użytku w czerwcu przy okazji iPhone 3GS...

#15 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:49

nie róbmy sobie też wody z mózgu - udźwignąć to pewnie udźwignie - nie tak szybko jak 3GS czy 3G

2G == 3G, 3G != 3GS

#16 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:53

@emigrant - wychodzi mój brak wiedzy co do wnętrzności iphone'a, ale sens wypowiedzi pozostaje poprawny. 3G to uciągnie, więc i 2G też, tyle że Apple nie jest to na rękę (moim zdaniem).

#17 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:59

@emigrant - wychodzi mój brak wiedzy co do wnętrzności iphone'a, ale sens wypowiedzi pozostaje poprawny. 3G to uciągnie, więc i 2G też, tyle że Apple nie jest to na rękę (moim zdaniem).

dokładnie, Apple raczej będzie starało się aby użytkownicy 2G porzucili swoje "starocie", oddali je do lamusa i przesiadli sie na coś nowszego - niekoniecznie szybszego (mowa tylko o 3G), albo coś nowszego i naprawde szybszego - 3GS i 3GSS? :rolleyes:

#18 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 08 kwietnia 2010 - 07:08

(...)aczkolwiek apple zaliczyło na nim też dziwne wpadki których nawet darmowy android nie miał.

I odwrotnie. Android zalicza koszmarne wpadki, których Apple nie zaliczyło. Przykłady? Proszę bardzo:

• Android Market. Parodia AppStore, kszmarnie ograniczona, bez możliwości przeceny płatnej aplikacji na darmową, po wielu miesiącach nadal nie działa w Polsce (płatności).
  • Aktualizacje Androida to wielki problem. Jak ktoś kilka miesięcy temu kupił HTC Magic to do dzisiaj ma Android 1.5 pomimo tego, że jego maszyna spokojnie uciągnęłaby dostępny od miesięcy Android 2.0. Użytkownicy Magica nie mogą się nawet doczekać aktualizacji do 1.6.
  • Jak wyszedł flagowy produkt Google, czyli NexusOne (Android 2.0) to ludzie zaczęli na niego kupować aplikacje w Android Market i okazało się, że duża część z nich nie działa. Skutkowało to negatywnymi komentarzami wystawianymi tym aplikacjom w Markecie. Niestety developerzy nie dostali nawet szansy obrony. Choćby bardzo chcieli to nie mieli możliwości poprawienia aplikacji i przystosowania ich ich do Android 2.0, bo Google nie udostępniło SDK do Android 2.0. To skandal. Coś takiego nigdy się nie przytrafiło Apple, które zawsze SDK udostępnia długo przed pojawieniem się nowego systemu albo urządzenia na rynku.

#19 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 08 kwietnia 2010 - 07:47

pewnie dla 3GS i 3G za doplata :D a dla 4G za friko ;)

#20 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 08 kwietnia 2010 - 07:57

pewnie dla 3GS i 3G za doplata :D a dla 4G za friko ;)

Jak dotąd dla iPhone update systemu nie był płatny więc nie ma powodu do takiego czarnowidztwa. Poza tym płatność dla właścicieli iPod Touch aktualizacji do nowej wersji systemu (nie update) była raczej symboliczna więc wielkim problemem to też by nie było. Zapłaciłbym 10x tyle żeby wreszcie Google dało większości urządzeń możliwość aktualizacji Androida 1.5 do 2.0 albo przynajmniej 1.6. Niestety to są marzenia...

#21 xinoxie

xinoxie
  • 321 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:00

Jak sądzę dziś pokażą coś co nas "zwali z nóg" a przy okazji właśnie wypuszczą SDK dla 4.0 po to żeby na wakacje wypuścić nowego iPhone'a. Coś mi to wygląda tak jak przejście z procków serii G na intela. Jeżeli Apple ma zamiar produkować własne procesory (patrz A4) to taki soft wymusza takie działanie więc pewnie userzy 2G, 3G i 3GS będą mogli sobie zrobić update systemu ale natywnie będzie napisany dla nowego iPhone'a. Popatrzcie że na iPada jest os 3.2 ciekawe no nie?? Co za tym jeszcze stoi to wielozadaniowość. Przyczyna podaną przez Jobsa że nie ma wielozadaniowości to było pożeranie baterii przez włączone programy a tak naprawdę to problem moze leżeć właśnie po stronie oprogramowania które by tego nie podniósło. Tak więc śmiem twierdzić że wielozadaniowość to skrzętnie ukrywana wtopa Apple'a na polu smartfonów, która mam nadzieję pojawi się w nowej wersji iPhone;a ale czy dla 3GS i starszych to już nie wiem

#22 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:26

ja bym tam na waszym miejscu zbytnio się nie napalał na jakieś rewolucje. bardziej ewolucja = 109303101 pierdółek dodanych do systemu które ułatwią życie, ale pewnie nic ponad to.

#23 wsciekly

wsciekly
  • 335 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:37

Niech zrobią w końcu tak żeby iPhone sam się nie łączył z internetem i będzie gitara ! Bo dużych zmian to na bank nie będzie !

#24 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:44

@wsciekly - iphone to telefon stricte internetowy, nikt nie będzie się przejmował tymi którzy używają go w sposób dla niego nieodpowiedni. a na pewno nie Apple :P gdyby chcieli to zrobili by taki przełącznik jak dla danych w roamingu i wszystko by grało...

#25 D154573R

D154573R
  • 304 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 09:05

Jaki 4G? Prędzej nowy iPhone będzie miał w nazwie HD :P Będzie tak: Soft 4.0 nie dla 2G, dla 3G odpłatnie, dla 3GS za darmo i iPada no i dla HD na starcie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych