Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

UPDATE: Polskie Detroit i MyApple prezentują: iPad - wideo !

• Please log in to reply
126 replies to this topic

#101 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 05 April 2010 - 20:56

Olosz sorry ale nie możesz być prawdziwym informatykiem.
Prostota kodu to podstawa. Napisać dobry program - genialny program to rozwiązać pewien problem w najprostszy z możliwych sposobów.
Moja nauczycielka zawsze zarzucała mi że moje wypracowania piszę od myślników nigdy nie potrafiłem lać wody i teraz też nie potrafię. Pozdrawiam

Apple aktualnie rozwiązuje nam pewne problemy w najprostszy sposób, a my jeszcze narzekamy :D

Jeśli ja potrafię budować pełne, rozwinięte zadania i łączyć to spójną całość (czego nie mogę nazwać 'laniem wody', bo to de facto pisanie o niczym w sposób zawiły:D), a studiuję na kierunku ścisłym, to popełniam błąd? Nie należy zapominać, że pewne problemy (niekoniecznie informatyczne), a dotyczące osób po kierunkach ścisłych muszą dodatkowo posiadać interpretację. Często sam wynik, postać matematyczna itp. niewiele nam mówią, powiedziałbym nawet, że nic, bo liczby możemy odnieść do wszystkiego ;)

#102 Olosz

Olosz
  • 27 posts
  • SkądSułkowice

Posted 05 April 2010 - 21:05

To się zgadza z podstawowa definicja logiki Artystotelesa, gdzie wynik nie mówi o jakości danych tylko wartościach, to ciut zahacza o statystyke gdzie mowa jest o tym gdzie mamy problem ale nie dlaczego!Ale juz dośc, idę spać, dobranoc.

#103 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 05 April 2010 - 21:51

A ja mam dysleksję i jestem leworęczny wypiłem 5 piw i dobranoc. :)

#104 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 05 April 2010 - 22:14

Delikatnie odbiegliśmy od tematu :D

#105 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 06 April 2010 - 10:01

Ludzie opamietajcie się, forum i ten temat jest przeznaczony do opiniowania i prezentowania produktu jakim jest ipad. Jeżeli chcecie podyskutowac na temat jezykowy i wzajemnie się przekrzykiwac to róbcie to na PM albo zmiencie forum. Nikt nie ma zamiaru czytać 10 stron na temat wymowy, czy pochodzenia słowa czy Waszych przygód za granica. Wchodząc na forum chce zobaczyć i poczytać o sprzęcie, a nie przerzucac kilka stron wywodow na temat języka. Nie pasuje Wam to nie oglądać video i nie pisać głupot, na przyszłość może sami zrobicie jakiś test w kilka h bez przygotowania. Koniec! Wracamy do tematu i dajcie sobie spokój z tymi wywodami. A Wladze poproszę o zwrócenie uwagi tym, ktorzy łamią zasady forum pisząc wszystko co jest nie związane z tematem. Autorowi filmu dziękuje za prezentacje dla mnie była jak najbardziej ok. Pozdrawiam

#106 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 06 April 2010 - 10:06

jakoś cicho ostatnio z tym ipadem... Żadnych testów ani nic... :<

#107 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 06 April 2010 - 10:11

moze tak jak u nas, zamiast testowac to skupiaja sie na poprawnej wymowie;)

#108 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 06 April 2010 - 11:31

hahaa... ale na serio on jakiś 'zangielszczony' jest... ajped ujdzie... ale skrin i mój pasłord... normalnie szlag polaka trafia :P
PS. a co do tego Ajpeda... wystarczy obejżeć filmiki Guided Tours i chociażby tam słychać jak nie mówią czystego "ajped"... No jest tam literka e tylko no taka... jakby to ująć... miękka... nie aż tak twarda...
ale przydało by się pare jakiś testów... :< toć tego w 3 dni się nie robi...

#109 Olosz

Olosz
  • 27 posts
  • SkądSułkowice

Posted 06 April 2010 - 13:45

Ludzie opamietajcie się, forum i ten temat jest przeznaczony do opiniowania i prezentowania produktu jakim jest ipad. Jeżeli chcecie podyskutowac na temat jezykowy i wzajemnie się przekrzykiwac to róbcie to na PM albo zmiencie forum. Nikt nie ma zamiaru czytać 10 stron na temat wymowy, czy pochodzenia słowa czy Waszych przygód za granica. Wchodząc na forum chce zobaczyć i poczytać o sprzęcie, a nie przerzucac kilka stron wywodow na temat języka. Nie pasuje Wam to nie oglądać video i nie pisać głupot, na przyszłość może sami zrobicie jakiś test w kilka h bez przygotowania. Koniec! Wracamy do tematu i dajcie sobie spokój z tymi wywodami. A Wladze poproszę o zwrócenie uwagi tym, ktorzy łamią zasady forum pisząc wszystko co jest nie związane z tematem. Autorowi filmu dziękuje za prezentacje dla mnie była jak najbardziej ok. Pozdrawiam

A ja uważam, że każda forma wypowiedzi i dyskusji jest ważna :)
A tak poważnie to faktycznie troszku dyskusja zeszła z tematu.

#110 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 06 April 2010 - 14:55

Alesz forma presentacii wypowwieci nie jest wogule istotna, ba nafet jest wogule nie waszna:) Nie po to uczą nas tyle w szkole o języku polskim, byśmy potem nie potrafili się poprawnie wysłowić. Tyle mówi się o tym, że uczą nas niepotrzebnych rzeczy, a ludzie czasem nie wiedza jak poprawnie mówić. Bagatelizowanie prostych rzeczy prowadzi właśnie do małego stopnia rozróżniania prawidłowej wymowy i później słychać od innych, że 'obie formy są dozwolone' :D Mówię to tylko w kwestii ciągnięcia offtopowego tematu, bo w podcaście nie zwróciłem na to większej uwagi, "ajped" faktycznie rzuca się po uszach, ale skoro taka jest wymowa;) Od początku mówione było, że może być problem w wymowie iPod i iPad :) Jakby nie było, z review jestem zadowolony ;)

#111 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 April 2010 - 15:01

i właśnie dlatego, że nie zwraca się*uwagi na takie rzeczy powstają*kwiatki jak" ktUry, poszłem (o zgrozo dozwolone bo zbyt wielu imbecyli tak mówi), ja nie umie, proszę*pani" i wiele wiele innych. A makaronizmy wtrącane po roku od wyjazdu to przejaw idiotyzmu a nie powód do dumy. Stosunek do ojczystego kraju, kultury i języka, jednocześnie wtapiając się w nowe otoczenie wzbudza szacunek. Od swojego pochodzenia się*nie ucieknia, i chociaż koncepcja państw jest archaiczna, to póki co istnieje i większość*mieszkańców ceni patriotyzm zarówno u siebie jak i ludności napływowej. Nie znaczy to bynajmneij by na każdym kroku pokazywać*swoją*odmienność, ale by ją*kultywować, cenić*tradycję, w domu ojczysty język. W ten sposób buduje się*swoje dziedzictwo i swoją*tożsamość, bez niej jest się*mieszańcem. Wystarczy sięgnąć do XIX w. kiedy mieliśmy w Polsce, Polaków, Żydów i Mechesów (ochrzczonych żydów). Chociaż zwykły żyd był znienawidzony to jednak miał swoją*wspólnotę, poczucie przynależności i był znienawidzony ale nie pogardzany. Meches nie był ani Polakiem ani Żydem. Był znienawidzony i pogardzany zarówno przez jednych bo dla Polaków był wciąż Żydem, i drugich, dla Żydów nie był Żydem bo był ochrzczony. Odmienne kultury mogą*bardzo wiele wnieść*do dziedzictwa innych narodów ale tylko pod warunkiem że są*właściwie pielęgnowane.

#112 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 06 April 2010 - 15:10

@wieslawo wszystkie te makaronizmy są ok, jeśli mają wymiar żartu np. ficzers czy coś takiego ;) Jak ktoś wraca po roku z zagranicy i zdanie bardziej brzmi po ang. niż po polsku to... Swoją drogą dzisiaj właśnie takich "Niemców" spotkałem :) Są ludzie, którzy wypowiadają się płynnie w kilku językach i nie zapominają poprawnej wymowy w każdym. Mogę tylko uwierzyć (bo widzię to po innych), że długo ucząc się jednego języka/przebywając za granicą, można utracić bogactwo językowe i posługiwać się prostym zestawem słów nie szukając wysublimowanych odpowiedników poszczególnych wyrazów - to zrozumiałe.

#113 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 April 2010 - 16:24

Oczyiście N_E_M. W formie żartów jasne, utracić*bogactwo też, ale mieszkając rok gdzieś*zagranicą i mają "brejk" a wieczorem idą*na "dinner". Oczywiście taki też "wstaje rano wsiada w subłej żeby dojechać na najn oklok do dałntałn" ... no ale to prawdziwi tylko ;)

#114 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 06 April 2010 - 16:48

Oczyiście N_E_M. W formie żartów jasne, utracić*bogactwo też, ale mieszkając rok gdzieś*zagranicą i mają "brejk" a wieczorem idą*na "dinner". Oczywiście taki też "wstaje rano wsiada w subłej żeby dojechać na najn oklok do dałntałn" ... no ale to prawdziwi tylko ;)

W NYC takich Polaków jest dużo, mało tego jedni po pół roku zapominają polskiego, wstydzą się go, wielcy amerykanie, chyba wielkie wieśniaki. Głównie widzę to w sklepach jak Macys czy inne miejsca.
Owszem są ludzie co zapominają polski język. Takim przykładem są np. moje siostry cioteczne, ale one urodziły się w Nowym Jorku, to amerykanki, jedna ma 17 druga 19 lat teraz. Im starsze tym bardziej trudniej im mówić po polsku, po prostu nie chcą bo czasami brakuje im polskich słów. Jak były jeszcze małe i w soboty chodziły do polskiej szkoły to i mówiły po polsku w miarę dobrze i trochę pisały. Rozumieć wszystko rozumieją co do nich się mówi, w domu rodzice mówią po polsku, ale one między sobą tylko po en. Jeszcze 2 lata temu dla rodziców odpowiadały po polsku w domu a teraz to nawet po polski nie chcą, w sensie by chciały, ale brakuje słów. Zaczynają 2-3 wyrazy po polsku i kończą po angielsku. No, ale taki Polak jak przyleci do stanów i on już po pół roku nie rozumie nic po polsku to to są jakieś cudy. :).

#115 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 06 April 2010 - 16:53

@emigrant takiego zachowania właśnie nie rozumiem;) Przecież widać, kto dopiero przyjechał jak mówi po angielsku i nie zrobi od razu siebie true Amerykanina :) A te siostry to dobry przykład, chociaż to pewnie też poniekąd ich wybór, że nie korzystają z języka polskiego. Nie dziwię się, nie chcą przyjeżdżać do PL/urodziły się w stanach, to język polski może im nie być aż tak potrzebny ;)

#116 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 06 April 2010 - 17:12

@emigrant takiego zachowania właśnie nie rozumiem;) Przecież widać, kto dopiero przyjechał jak mówi po angielsku i nie zrobi od razu siebie true Amerykanina :) A te siostry to dobry przykład, chociaż to pewnie też poniekąd ich wybór, że nie korzystają z języka polskiego. Nie dziwię się, nie chcą przyjeżdżać do PL/urodziły się w stanach, to język polski może im nie być aż tak potrzebny ;)

Były wiele razy w PL na wakacjach, ale jak były młodsze i pamiętały więcej słów po polsku. Teraz już są prawie dorosłe, studia, praca, nie ma czasu na wyjazdy. Natywny ich język to angielski, a że znają polski to tylko dlatego, że w domu mówi się po polsku a teraz polski totalnie olewają. Z roku na rok jest coraz gorzej. Ja mówię do dziewczyn odpowiadajcie do mnie po polsku a one do mnie, o nie, ty jesteś w naszym kraju to masz mówić po angielsku i zostałem zgaszony :), wiadomo to wszystko w ramach żartu było, ale tak czy siak totalnie gubią się już w polskim, ale totalnie wszystko rozumieją co się mówi po polsku do nich. Dziwne to trochę, skoro wszystko się rozumie to i powinno się umieć odpowiedzieć a jednak tak nie jest.

#117 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 06 April 2010 - 18:17

@emigrant wśród osób, które dopiero uczą się języka często występuje coś takiego, że rozumieją to co się do nich mówi, a nie potrafią odpowiedzieć i wynika to z nieobycia z językiem w mowie (ja sam tak mam:D). A dziewczyny ładnie zripostowały :D (patrząc z ich strony słusznie:D Polacy często oburzają się o to, że inni przyjeżdżają do nas i chcą w swoim języku z nami rozmawiać)

#118 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 06 April 2010 - 20:16

nigdy nie bylem w stanach takze mozecie zweryfikowac to co pisze...

odnosnie wstydzenia sie jezyka polskiego w us i a
moze to wynika z tego ze polakow tam mozna porownac do np. mexow
chodzi mi o sciany placzu i takie tam

wracajac do tematu

Apple świętuje z okazji premiery iPada, a klienci klną. Nowa zabawka Apple z plagą problemów gratis. :: PCLab.pl

oczywiscie dopuki sie tego nie potwierdzi takie newsy trzeba traktowac hmm
moze nie z przymruzeniem oka...ale jako plotke z tabloidu;]

#119 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 06 April 2010 - 20:35

Warto zworic uwage ile jest juz stron na forum apple dotyczacych ipada, i mysle ze wyluskali wlasnie wsrod tych stron tematy narzekan.

#120 artek8000

artek8000
  • 205 posts

Posted 06 April 2010 - 20:37

naprawdę bardzo dobra relacja, przedstawiająca konkretnie i rzeczowo iPad'a:D P.S. Spoko urządzonko:)

#121 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 06 April 2010 - 20:44

ciekawe defekty mam ipad, na razie się nie wypowiadam na temat samego sprzętu zobaczymy za jakiś czas. jeżeli to prawda to apple lipę wcisnęło użytkownikom aż się boje jaki będzie ten soft 4.0 na iphona, poczekamy zobaczyć

#122 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 06 April 2010 - 20:52

nie przesadzajmy.. apple czy ausus/gigabyte/foxconn/msi/dfi/hp itd itd wszystkim sie to zdarza... tylko ze apple potrafi jakies nieprawdopodobne ilosci beta testerow sobie zdobc;] co dobrze o klientach tej firmy tak naprawde nie swiadczy... z drugiej strony tacy tez sa potrzebni;] wychwyca bledy ktore apple bedzie musialo poprawic w nastepnych rewizjach/updatach;p

#123 haro

haro
  • 428 posts
  • Skądwarszawa

Posted 06 April 2010 - 21:33

ale jak się zdarza innym firmom to już źle o ich klientach nie świadczy, tak?

#124 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 06 April 2010 - 22:21

ale jak się zdarza innym firmom to już źle o ich klientach nie świadczy, tak?

ja tak napisalem?

0_o jezeli tak to wyglada to odrazu mowie ze nie mialem tego na mysli;]

ogolnie w swiecie it ...heh mozna napisac "nie ma co sie porywac na nowosci"
chociaz hmmmm...to nie prawda;]

bo mamy: wczesne iphony 3gs i ich bootrom
procesory od amd okazujace sie o wiele drozszymi zablokowanymi dla potrzeb rynku
z drugiej strony skichane amdowskie phenomy I etc etc etc etc etc

przykladow pozytywnych i negatywnych jest mnostwo...

moje meritum jest takie: kazdy musi sam ocenic czy oplaca sie ryzykowac czy nie;]

mozna tez "regulowac" stopien ryzyka (eeeh smiesznie to nazwalem) przez odczekanie
chociaz tygodnia i przeczesanie for internetowych;]

btw: posiadajac iphona...instalujecie odrazu nowe updaty?;]
czy czekacie na "wiecej informacji" hmm? czy aby da sie zrobic jb i czy czegos nie skopano? ;p

#125 bastiann

bastiann
  • 29 posts

Posted 07 April 2010 - 10:21

Warto zworic uwage ile jest juz stron na forum apple dotyczacych ipada, i mysle ze wyluskali wlasnie wsrod tych stron tematy narzekan.

Nie trzeba się jakoś specjalnie starać i "wyłuskiwać" tych, jakze niechcianych i krępujących informacji:
Apple - Support - Discussions - Using iPad

one tam są.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users