Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakup MacBooka Pro

• Please log in to reply
86 replies to this topic

#51 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 12 February 2007 - 19:33

oo fajnie myslałem ze będe musiał dokupić jakiś osprzęt . Bałem się tesz ze się nie dogada z serwerem windows...

#52 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 12 February 2007 - 19:59

Po pierwsze cię nie rozumiem ... Mam te braki jakie mam co mi kompletnie nie przeszkadza stykam się z tym od początku życia i nie rozumiem osób co mnie za coś przepraszają lub przepraszają ze pytają ... dla mnie było to normalne pytanie i moim zdaniem absolutnie odpowiednie a nie nie taktowne , więc się nie krępuj itp. ze coś palnołes ani takie bo to nie prawda , a co do glossy to równierz mam dylemat , ponieważ widziałem glossy i troche mnie wkurza , że widzę siebie jak w lustrze , jednak wydaje mi się ze kolory sa jakby " żywsze " ... musze jeszcze to przemysleć ... Słuchajcie , obecnie mam internet radiowy czyli Antema > AP od delinka > Sieciówka >Komp a jak kupie maca to jak ?? Antena > AP > Air Port >Mac ?? A mozna by tak zrobić ze Antena > Ap z routerem > jeden kabel do pc a drugi do nadajnika WiFi i do maca ? I czy wogóle potrzebny jest AirPort czy wystarczy zwykły od d-linka nadajnik ?

Oki rozumiem.
Właśnie też tego odbicia się boje. Może wiecie jaka jest teraz ogólna tendencja w laptopach? Nie chodzi mi tylko o Apple. Wiem, że nie zawsze jest wybór jak w Apple (jeden model dwie matryce)...Co ma lepszą przyszłość z połyskiem czy matowa? Czy to wybór upodobania i nic więcej?

#53 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 12 February 2007 - 20:10

ja tylko dorzuce swoje 3 grosze :) maca choc nie mam to "poklikalem" sobie na macbookach pro i z matowa i z blyszczaca matryca, wiec wypowiem sie na ten temat . w mojej osobistej opinii blyszczaca jest o wiele lepsza niz matowa. lepszy kontrast i duzo ladniejsze kolory - oczywiscie jedynym minusem jest fakt, ze gdy ekran jest czarny to widzisz swoja twarz. a co do tendencji - jak popatrzysz na oferty roznych firm to zobaczysz , ze blyszczaca powierzchnia jest latwiej spotykana niz matowa - takie jest moje odczucie . pozdrawiam

#54 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 12 February 2007 - 20:15

Czaarny to pół biedy ... chociaż zawsze edytorach html/cpp ustawiam ciemne tło bo oczy bolą ... ( moze dlatego ze mam crt 85hz ;p ) ale przy normalnej pracy nie widać ów odbicia ?i nie zauważyłeś czy łątwiej się czyści mat czy glossy ? chodzi mi o smugi .

#55 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 13 February 2007 - 14:39

Czy można spodziewać się jakiegoś innego nowszego, modelu MBP?

#56 tomkoszyk

tomkoszyk
  • 65 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 13 February 2007 - 17:49

póki co nie

#57 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 February 2007 - 18:46

Czy można spodziewać się jakiegoś innego nowszego, modelu MBP?

W marcu ma mieć premiera kolejna platforma intela, Santa Rosa, może wtedy, ale też nie wiadomo czy od razu.
  • Vidocq likes this

#58 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 February 2007 - 20:22

Jakbym miał kupić laptopa z Windows - brałbym Vaio. Za tą kasę można znaleźć Vaio z nawet trochę lepszymi parametrami.

Vaio nie ma FireWire 800 ani podświetlanej klawiatury.
Poza tym mocniejszy hardware nie oznacza wyższej wydajności w praktyce.

Tak FE31M.
Jedyny minus wolny dysk, ale za to większy. Może ktoś się przyczepić, że C2D 1,8...reszta chyba niczego sobie.
Cena bardzo podobna
:)

Sony nie ma w Polsce serwisu komputerów.

nie promocja ... fundacja taka , sie składa ze mam braki w dłoniach i jest taki fundusz unijno panstwowy co refunduje 90 % ceny komputera . Jak mi zrefunduje te 8k ( bo jeszcze chce myche kupić etui ... ) to będzie fajnie a jak nie to dołoże reszte , jednak mojej koleżance co ma astme zrefundowali 4 tys więc przypuszczam ze mi troche więcej zrefundują .

Raczej bym nie liczył na to, że PFRON (Pegaz) dofinansuje zakup MacBooka Pro.
MacBooka już prędzej.

W marcu ma mieć premiera kolejna platforma intela, Santa Rosa, może wtedy, ale też nie wiadomo czy od razu.

W maju, bo opóżnienia mają.

#59 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 14 February 2007 - 20:42

Dlaczego ? Miałeś już styczność z tą fundacją ?

#60 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 February 2007 - 20:57

Dlaczego ? Miałeś już styczność z tą fundacją ?

Moja mama rozpatruje takie wnioski o dofinansowania sprzętu do likwidacji barier w komunikowaniu się.

#61 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 14 February 2007 - 21:02

oo widze do kogo mam się uśmiechnąć . Tzn. według specyfikacji zaliczam się do 2 grupt czyli do 17k zł ale na pewno tyle nie dostane . Ja myślę że ok 6-8 k zł . Wiesz z niepełosprawnością taką zwykła do 4700zł a z dysfunkcą lub brakiem rąk do 17k ale te 6 to bym się cieszył - 2k skaś wyskrobie . A powiedz , czy moze wiesz na jakiej podstawie są przyznawane kwoty ?

#62 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 February 2007 - 22:11

oo widze do kogo mam się uśmiechnąć . Tzn. według specyfikacji zaliczam się do 2 grupt czyli do 17k zł ale na pewno tyle nie dostane . Ja myślę że ok 6-8 k zł . Wiesz z niepełosprawnością taką zwykła do 4700zł a z dysfunkcą lub brakiem rąk do 17k ale te 6 to bym się cieszył - 2k skaś wyskrobie . A powiedz , czy moze wiesz na jakiej podstawie są przyznawane kwoty ?

Dokładnie to nie wiem. Powinno być opisane na ich stronie internetowej.
Zdaje się, że wszystko zależy od konkretnego przypadku i ilości pieniędzy jakie mają.

#63 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 14 February 2007 - 22:16

W takim razie według ich strony mam szanse na MBP :D He ... jak moja Mama do nich zadzwoniła się spytać o coś to ta telefonistka ją opierdoli** ze nie umie czytać i ma sobie sama znaleźć .... heh Polska . Wrazię czego podoba mi się vaio oraz Qosmio i Satellite fajny ... P.S. gratuluje rocznicy postowej !

#64 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 15 February 2007 - 11:06

Vaio nie ma FireWire 800 ani podświetlanej klawiatury.
Poza tym mocniejszy hardware nie oznacza wyższej wydajności w praktyce.

Sony nie ma w Polsce serwisu komputerów.

Chcesz się licytować co ma Vaio, a nie ma MBP?:)
Nie wiem jaka jest wydajność, jednak jeśli brałbym coś pod Winde - wybrałbym Sony:)
Serwis chyba też da się obejść. Nie w Polsce to gdzieś indziej. Prawda? W dzisiejszych czasach to nie problem.

#65 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 February 2007 - 15:43

Pewnie i da się obejść, ale wygodniej jest jak można w Polsce oddać do naprawy czy coś.

A, że Vaio już pojawiają się na naszym rynku w normalnych sklepach (nie tylko importy na allegro) to sytuacja w tej kwestii będzie się tylko poprawiać, czego jaskółką jest np ten notebook

#66 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 15 February 2007 - 15:49

Pewnie i da się obejść, ale wygodniej jest jak można w Polsce oddać do naprawy czy coś.

A, że Vaio już pojawiają się na naszym rynku w normalnych sklepach (nie tylko importy na allegro) to sytuacja w tej kwestii będzie się tylko poprawiać, czego jaskółką jest np ten notebook:

Pewnie wygodniej, ale wydaje mi się, że akurat Apple jak na razie też za bardzo nie wychodzi frontem do klienta. Pewnie sam to wiesz.
Vaio pojawia się już od jakiegoś czasu.
- nie wiem na jakiej zasadzie działa ten sklep bo nie byłem, nie pytałem.

#67 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 15 February 2007 - 15:50

Na komputroniku jest też trochę tych soniakow

Sorry nie widziałem tego postu - w siriusie kupowałem ale jeszcze nie reklamowałem .

#68 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 February 2007 - 17:39

W takim razie według ich strony mam szanse na MBP :D He ... jak moja Mama do nich zadzwoniła się spytać o coś to ta telefonistka ją opierdoli** ze nie umie czytać i ma sobie sama znaleźć .... heh Polska . Wrazię czego podoba mi się vaio oraz Qosmio i Satellite fajny

Ja bym chyba wybrał ThinkPada X60 Tablet

Nie dość, że jest mały i ma mocną baterię to jeszcze łatwo można uzasadnić jego wybór we wniosku ;-)

#69 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 February 2007 - 17:46

Na razie tylko wywalam te linki do PC. Brawo, Panowie. Forum jest o macach, temat o zakupie MBPro firmy Apple a Wy zarzucacie linki do Sony, ktory z systemem Mac OS X nie ma nic wspolnego. Na razie groze paluszkiem, nastepnym razem beda ostrzezenia.

#70 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 February 2007 - 22:09

Na razie tylko wywalam te linki do PC. Brawo, Panowie. Forum jest o macach, temat o zakupie MBPro firmy Apple a Wy zarzucacie linki do Sony, ktory z systemem Mac OS X nie ma nic wspolnego. Na razie groze paluszkiem, nastepnym razem beda ostrzezenia.

Można prosić o jakąś podstawę prawną takiego pogrożenia?

#71 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 15 February 2007 - 22:14

Można prosić o jakąś podstawę prawną takiego pogrożenia?

Lack nie wiem czy ten Dell w sygnaturce nie łamie regulaminu;)

...a wracając do tematu - kto dopisał to-->Mac OS X 10.5 "Leopard" (premiera zapowiedziana na 24 lutego 2007)na Wikipedii;-)

Można na coś liczyć odnośnie tej daty? Czy to kolejna zapowiedź kogoś kto wie od kogoś kto się dowiedział...
Miałem zamiar zakupić sprzęt na dniach, ale w tych okolicznościach przyrody znowu mi się odechciało. Co za żenada. Z Cortland odpisali mi, że nie ma co liczyć na "talon zniżkowy" jeśli zakupie MBP trochę przed premierą Leoparda. To już w ogóle bez sensu jeśli byłaby różnica kilku dni. Wkurzającą politykę informacyjną ma Apple. Przecież jeśli premiera miałaby być 24 to chyba mogliby dać znać, że coś się szykuje. Czytałem na forum, że Apple preferuje ostatnio ataki znienacka;)

#72 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 16 February 2007 - 12:20

Przepraszam, że was tak męcze, ale czy warto czekać do tego 24? Na pewno wiecie jak to jest z zakupem nowego sprzętu i odkładaniem daty nabycia. Proszę o wyrozumiałość;) Jak najlepiej sprawdzić czy matryca nie posiada martwych punktów?

#73 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 February 2007 - 12:33

Przepraszam, że was tak męcze, ale czy warto czekać do tego 24?

20 podobno Apple urządzi jakiś cyrk, to może będzie coś więcej wiadomo.

#74 rasputin

rasputin
  • 149 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 February 2007 - 13:41

...gdyby babcia miała wąsy to by dziadkiem była;) Jakoś nie wydaje mi się, że spadła sprzedaż komputerów PC po ogłoszeniu premiery Visty.
?

heh, może dlatego, że użytkownik pc i tak kupi ten system na stadionie.. albo w ogóle nie kupi, bo każda kolejna wersja windowsa napawa strachem: będzie działał czy nie.
To chyba kolejna różnica win a osx, że każdy nowy macosx jest długo oczekiwany i każdy macuser chce go mieć, a windows user woli raczej pozostać przy starym: "rozpracowanym" już systemie, tak jak to jest teraz, kiedy większość woli jednak zostać przy xp, a nowy "wypróbować" przy którymś tam kolejnym odnawiającym, lub często powirusowym formacie partycji C.

#75 rafalz

rafalz
  • 343 posts

Posted 16 February 2007 - 13:49

20 podobno Apple urządzi jakiś cyrk, to może będzie coś więcej wiadomo.

A ja obstawiam poniedziałek 11 czerwca we Frisco. :-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users