Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakup MacBooka Pro

• Please log in to reply
86 replies to this topic

#1 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 27 December 2006 - 11:14

Witam: Umieszczam raz jeszcze Tu;) po pouczeniu przez admina w cywilizowany sposób;) Może tu będę miał więcej szczęścia;) Jestem prawie zdecydowany na zakup MacBooka Pro. Jednak mam kilka pytań. Czy sprzęt warto kupić teraz czy poczekać jeszcze trochę? Chodzi mi o to czy można spodziewać się jakiegoś spadku cen po nowym roku, albo jakiegoś lepszego modelu w podobnej cenie? Wydaje mi się, że MacBooki, raczej szybko nie tanieją, ale wole zapytać. Interesuje się takimi modelami: MacBook Pro 15.4" (Intel Core 2 Duo 2.16) MA609ZH/A MacBook Pro 15.4" (Glossy / Intel Core 2 Duo 2.16) MA609ZH/DP Różnica miedzy tymi modelami jest tylko w matrycy czy czymś jeszcze? ”Odwieczne” pytanie na forum, jak zdążyłem się zorientować, która matryca lepsza? Sprzęt używany będzie do grafiki, obróbki zdjęć i filmów. Do oglądania filmów, słuchania muzyki, przeglądania Internetu i może pogrania też w jakąś gierkę. Oprogramowania raczej nie brakuje? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Vidocq

#2 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 27 December 2006 - 11:25

ile razy można? http://myapple.pl/search.php
różnią się tylko matrycą.
Nie spadną ale w lutym spodziewana jest premiera nowego systemu, więc jak możesz czekać to warto poczekać, oszczędzisz 550zł... (tygrys nie jest zły ale warto być na topie)

Ja kupiłem MBP 2.16 używam go od dwóch tygodni jako maszyne do katalogowania, obróbki i publikacji zdjęć. Na razie wygląda na to że sieę do tego celu nadaje wyśmienicie, nie mam PS jak kupie to dopiero po premierze CS3 4intelomac. choć teraz bliższy jestem zakupu apeture- wystarczył by mi w zupełności- może apeture+PSE

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 27 December 2006 - 11:31

Moderatora, nie admina ;) A ja i tak przenoszę do odpowiedniejszego działu (co nei znaczy, że hardware jest nieodpowiedni...

#4 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 27 December 2006 - 12:00

Tak, tylko teraz jest jakaś zniżka studencka (10%) co w przeliczeniu daje około 800zl;) Promocja trwa do końca roku z tego co doczytałem. Później niby jej nie ma. Więc chyba lepiej +-800zl do przodu teraz niż później 550zl;) Pewnie jednak to kwestia umowna, bo nie idzie przewidzieć co będzie w lutym...Zresztą nawet nie wiem czy kupiłbym jeszcze w tym roku, a wtedy 550zl jest już bardzo kuszące. Dzięki za odpowiedź. P.S. Trudno połapać się gdzie najlepiej umieścić mój post, więc jeśli możesz to popraw Panie Moderatorze;)

#5 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 27 December 2006 - 12:09

hehe, przeniosłem do działu "Jaki sprzęt wybrać", ale pozostawiłem przekierowanie na jeden dzień w dziale Hardware ;) To tak w kwestii wyjaśnienia. Później zbędną dyskusję się usunie ;)

#6 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 28 December 2006 - 00:33

to ja sie moze podepne do tematu jak mozna .... otoz jeszcze pare tygodni temu bylem zdecydowany kupic powerbooka , ale juz mi przeszlo i na placu boju pozostal macbook pro... jakoze skapy ze mnie student szukam i szukam gdzie by tu najtaniej kupic :) na stronie apple.com znalazlem cos takiego jak REFURBISHED MACBOOK PRO za 1350 $$ i stad moje pytanie -----> czy ktos mial do czynienia z takim sprzetem ?? apple daje roczna gwarancje , wiec nie wiem czy jest sie w ogole czym martwic. druga sprawa to fakt ,ze wysylaja tylko do USA - to jeszcze da sie zalatwic , ale co bedzie jak moj friend bedzie chcial mi wyslac kompa do polski -- bedzie trzeba dodac clo ? jakies inne oplaty ? daloby sie to jakos pominac ?:)

#7 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 28 December 2006 - 01:31

otoz jeszcze pare tygodni temu bylem zdecydowany kupic powerbooka , ale juz mi przeszlo i na placu boju pozostal macbook pro... jakoze skapy ze mnie student szukam i szukam gdzie by tu najtaniej kupic :)

Skąpy i leniwy.
http://www.myapple.p...ead.php?t=21612
http://www.myapple.p...ead.php?t=10092

#8 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 07 January 2007 - 15:11

Czy na MacWorld Expo można spodziewać się jakieś daty odnośnie Leoparda? Nie wiem czy czekać na te zniżkowe kupony na zakup nowego systemu;-). Może ktoś się orientuje, na kiedy jest przewidziana taka akcja? Pozdrawiam

#9 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 07 January 2007 - 15:14

Można. Wstrzymaj się z zakupem kilka dni.

#10 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 11 February 2007 - 13:09

Witam ponownie;) Czytam forum i wychodzi na to, że Leoparda można spodziewać się koło czerwca. Chyba nie będę tak długo czekał. Zważywszy, że będzie to mój pierwszy Mac. Proszę więc jeszcze o rozwianie moich wątpliwości. Czy w późniejszym czasie kiedy wyjdzie Leopard - na płycie znajdzie się też nowe iLife? (o ile takie wyjdzie). Czy mam obawiać się o grzanie i niedoświetloną matryce, zżółkniętą obudowę? (nie ma czarnych modeli?;) Wiem, że RAM w MacBook Pro można rozszerzyć do 3GB, jednak z tego co dowiadywałem się posiada on tylko dwa sloty i co za tym idzie jedna z kości musi mieć 2GB+1GB=3GB;) Czy to, że można Maca rozbudować do tylko 3GB to duża wada? Odwieczny problem - matryca. Może miał ktoś porównanie matrycy Matowej i Glossy. Tak, że trochę na jednej i drugiej popracował i wybrał dla siebie? Nie chodzi mi opinie "widziałem na wystawie", widziałem na obrazku", "rzuciłem okiem przez ramie koledze";). Z Cortland odpisali mi, że 90% ludzi kupuje Mat. Po zagłębieniu się w forum i przeczytaniu opinii trudno mi uwierzyć w tak jednoznaczny wybór. Wiem, że dużo pytań. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

#11 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 11 February 2007 - 13:18

kiedy wyjdzie Leopard - na płycie znajdzie się też nowe iLife?

Nie sadze.

Czy mam obawiać się o grzanie i niedoświetloną matryce, zżółkniętą obudowę? (nie ma czarnych modeli?;)

To wersja pro, wiec nie ma co Cie zrzolknac :) Niedoswietlona matryca kwalifikuje sie na serwis, poza tym, to sie zadko zdarza.

Czy to, że można Maca rozbudować do tylko 3GB to duża wada?

Nie sadze, chyba ze zajmujesz sie montazem video, albo grafika. Ale wtedy to ludzie radzej maca pro kupuja, nie macbooka pro. 2GB wstarczaja do komfortowej pracy.

Odwieczny problem - matryca. Może miał ktoś porównanie matrycy Matowej i Glossy.

Tez zalezy, czym sie zajmujesz. Ja wole glossy. Zywsze kolory, lepszy kontrast.

#12 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 February 2007 - 14:33

Z tego co slyszalem to glossy ma wieksze "przeklamanie" kolorow...

#13 Conrad

Conrad
  • 376 posts

Posted 11 February 2007 - 15:17

Żeby cię trochę podręczyć :) to poczytaj sobie ostatnie plotki nt. kiedy będzie Leopard i nowe iWork i iLife:
http://www.thinksecr...opardilife.html
Wygląda na to, że to już całkiem niedługo :)
Czekanie na właściwy moment kupna to trochę jak rosyjska ruletka :)
A i mam mat i jestem za matem, chociaż glossy mam na codzień w wersji PC a nie MBP.

#14 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 11 February 2007 - 16:29

Rzeczywiście udało Ci się;) Do marca jestem/byłem gotowy poczekać;)...ale ostatnie głosy na forum (czerwiec) trochę mnie zniechęciły;) Tylko ile w tych plotkach prawdy? Tak, rosyjska ruletka;) Nie chciałbym kupić trochę za wcześnie, ze starym oprogramowaniem;) i pluć sobie w brodę;) Szkoda, że nie powiedzieli oficjalnie: wczesna wiosna, środek wiosny, późna wiosna;)Wymyślam, ale człowiek byłby spokojniejszy. --- tonymontana - dzięki za szybką odpowiedź. Chciałbym popracować w Photoshopie, Illustratorze...

#15 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 16:53

Rzeczywiście udało Ci się;) Do marca jestem/byłem gotowy poczekać;)...ale ostatnie głosy na forum (czerwiec) trochę mnie zniechęciły;) Tylko ile w tych plotkach prawdy? Tak, rosyjska ruletka;) Nie chciałbym kupić trochę za wcześnie, ze starym oprogramowaniem;) i pluć sobie w brodę;) Szkoda, że nie powiedzieli oficjalnie: wczesna wiosna, środek wiosny, późna wiosna;)Wymyślam, ale człowiek byłby spokojniejszy.

Wygogluj statystyki doniesień thinksecret (gizmodo robiło).
Gdyby Apple podało dokładną datę premiery prawdopodobnie ubiło by sobie sprzedaż komputerów na kilka miesięcy wcześniej.

#16 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 11 February 2007 - 18:32

Lack właśnie tak zrobiłem. Wiem, że te doniesienia są od przynajmniej jesieni i data zmienia się co chwile (z nadzieją;) ).... Wiem bo już trochę czekam. ...gdyby babcia miała wąsy to by dziadkiem była;) Jakoś nie wydaje mi się, że spadła sprzedaż komputerów PC po ogłoszeniu premiery Visty. Jakbym miał pewność, że wraz z zakupem Leoparda dostane iLife plus resztę dodatków to pewnie brałbym już teraz...a tak waham się bo zależy mi na tym chwalonym;) oprogramowaniu. Wiem, można dokupić osobno, ale zawsze szkoda jest kasy. Właściwie Conrad zaburzył mój spokój, że nie warto czekać;) W sumie to gdyby jednak premiera była w marcu to załapałbym się na okres ochronny (talon;))na Leoparda?

#17 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 18:40

Jakoś nie wydaje mi się, że spadła sprzedaż komputerów PC po ogłoszeniu premiery Visty.
Jakbym miał pewność, że wraz z zakupem Leoparda dostane iLife plus resztę dodatków to pewnie brałbym już teraz...a tak waham się bo zależy mi na tym chwalonym;)

1) Talony na Vistę rozdawane były już sporo wcześniej żeby zminimalizować ten spadek.
2) Nie mam suchych danych, ale w pierwszym tygodniu pułkowej dostępności Visty sprzedaż komputerów z Vistą wzrosła o 173% w stosunku do poprzedniego tygodnia i o 67% w stosunku do tego samego tygodnia rok temu.

Na iLife przy zakupie Leo bym nie liczył.

#18 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 11 February 2007 - 18:53

1) Talony na Vistę rozdawane były już sporo wcześniej żeby zminimalizować ten spadek.
2) Nie mam suchych danych, ale w pierwszym tygodniu pułkowej dostępności Visty sprzedaż komputerów z Vistą wzrosła o 173% w stosunku do poprzedniego tygodnia i o 67% w stosunku do tego samego tygodnia rok temu.

Na iLife przy zakupie Leo bym nie liczył.

Czyli chociażby po tym można domyślać się, że premiery Leoparda nie będzie w marcu?;)
Myślę, że wzrost sprzedaży po premierze to normalna rzecz, ale czy to jest miarodajne? Jeśli ktoś potrzebował komputer i zaplanował sobie zakup to pewnie kupił go przed talonami. Inna sprawa czy ta tendencja Visty utrzyma się na dłużej. W Polsce nie zauważyłem takiej euforii jak chociażby u Azjatów (TV).
Też tak myślę, że na iLife nie ma co liczyć.

#19 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 19:21

Czyli chociażby po tym można domyślać się, że premiery Leoparda nie będzie w marcu?;)

Dlaczego? To tylko przykład odmiennej polityki sprzedawcy wobec konsumenta.

Myślę, że wzrost sprzedaży po premierze to normalna rzecz, ale czy to jest miarodajne? Jeśli ktoś potrzebował komputer i zaplanował sobie zakup to pewnie kupił go przed talonami. Inna sprawa czy ta tendencja Visty utrzyma się na dłużej. W Polsce nie zauważyłem takiej euforii jak chociażby u Azjatów (TV).

Spójrz na siebie. Zaplanowałeś komputer i czekasz na nowy system/talony - zapewniam Cię, że wyjątkowej postawy nie reprezentujesz :)

#20 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 11 February 2007 - 19:31

Moim zdaniem to takie czajenie się jak czajnik to nic nie daje ... Ludzie najpierw czekali aż stanieje gf 7950gx2 , jak wyszedł 8800 gts to sraja jusz na 7950gx2 i niby to chcą kupić 8800 ale czekają aż ukarze się r600 to 8800 stanieje ale wtedy nv zapowie nową karte .... Ja kupie MBP w marcu ( wtedy będe miał kase ) i będe zadowolony a jak wyjdzie leopart to się dowiem czy jest warty kasy i ew. kupie ...

#21 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 20:05

Moim zdaniem to takie czajenie się jak czajnik to nic nie daje ... Ludzie najpierw czekali aż stanieje gf 7950gx2 , jak wyszedł 8800 gts to sraja jusz na 7950gx2 i niby to chcą kupić 8800 ale czekają aż ukarze się r600 to 8800 stanieje ale wtedy nv zapowie nową karte .... Ja kupie MBP w marcu ( wtedy będe miał kase ) i będe zadowolony a jak wyjdzie leopart to się dowiem czy jest warty kasy i ew. kupie ...

Ale tu chodzi o kwestie kilku tygodniu a nie kilku miesięcy jak między 8800GTX a R600.

#22 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 February 2007 - 20:08

A jeśli kupisz teraz, później dokupisz Leoparda, to nie możesz zainstalować iLife z płytki instalacyjnej Tigera?

#23 Vidocq

Vidocq
  • 191 posts

Posted 11 February 2007 - 20:17

Dlaczego? To tylko przykład odmiennej polityki sprzedawcy wobec konsumenta.

Spójrz na siebie. Zaplanowałeś komputer i czekasz na nowy system/talony - zapewniam Cię, że wyjątkowej postawy nie reprezentujesz :)

Wiem, wiem Lack, że jesteś fanem Microsoftu;)
---
Wiem, że takich jak ja jest więcej. Nie martw się o to;) Mam taką świadomość;)
Patrze na siebie;) Zaplanowałem, ale to nie będzie mój jedyny komputer. Do tego jedyne ciśnienie jakie mam to zmiana z Widowsa na Mac OS X. Ciekawość ludzka przypadłość i do tego poznanie czegoś nowego. Całe oprogramowanie i filozofia działania. Duże oczekiwania wiąże z pakietem iLife (może błędnie?).
Sam pewnie też wolałbyś poczekać... Tylko, że tak jak ja chciałbyś wiedzieć plus minus ile to czekanie potrwa. Tak wyszło, że Ty Lack nie musisz już czekać;)
Wszystko ma swój kres, czekanie też;)

---- Dodano 11-02-2007 o godzinie 22:18 ----

A jeśli kupisz teraz, później dokupisz Leoparda, to nie możesz zainstalować iLife z płytki instalacyjnej Tigera?

:)Mogę, ale chyba też wolałbyś mieć '07 zamiast '06 bez wydawania dodatkowej kasy:)

#24 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 11 February 2007 - 20:22

Więc kiedy będzie Leopard i czy będzi dołączany do MBP w tej samej cenie co teraz Tiger ?

#25 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 20:24

Wiem, wiem Lack, że jesteś fanem Microsoftu;)

Skąd ten pomysł?

Sam pewnie też wolałbyś poczekać... Tylko, że tak jak ja chciałbyś wiedzieć plus minus ile to czekanie potrwa. Tak wyszło, że Ty Lack nie musisz już czekać;)
Wszystko ma swój kres, czekanie też;)

Ja już dobry rok czekam aż Apple pokaże komputer dla mnie :-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users