Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#176 EasyGoing

EasyGoing
  • 40 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 20:47

:) a liczyłem, że się okaże, że nie trzeba. Ciekawe czy kiedyś się to zmieni. To jeśli można to bym się upewnił: Chcą bym dołączył w faxie program, Person ID, Full name, ... (na razie wszystko ma swoją rubrykę) oraz "Company ID" i tu problem bo nie mam gdzie to wpisać. Jest jedynie "Company Name" w formularzu i jako, że wyrobiłem to jako osoba fizyczna a nie firma więc pewnie wpiszę tam swoje imię i nazwisko jak mam w profilu. Może zbyt informatycznie podchodzę do tego ale dopisywanie dodatkowych pól w formularzu chyba nie jest tym czego chcą. No i Enrolment ID - udało mi się odszukać stary wypełniony formularz, ale czy go wpisywać? Żeby przypadkiem operator nie zgłupiał, że może chcę od nowa podpisywać umowę i odłoży faks na "później się może tym zajmę" :)

#177 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 21:36

Ja w Company ID wpisałem Enrolment ID

#178 EasyGoing

EasyGoing
  • 40 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 22:05

hmm .. ciekawa interpretacja ... może jakoś im to zaznaczę, że Company ID wpisałem w Enrolment ID. Jak coś wymyślę i mi odpowiedzą to napiszę ile im czasu zajęło rozszyfrowyanie mojego faxu (tak do statystyki tego forum) :) A w ogóle to dzięki za odpowiedzi tak późno w niedzielę.

#179 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 09:46

Też im machnąłem gdzieś z boku, że to jest Enrolment ID. Pobrali mi kasę i przedłużyli członkostwo w ciągu 24 godzin.

#180 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 17 stycznia 2011 - 21:02

CompanyID podaje się tylko wtedy, gdy rejestrowało się na firmę z tego co wiem. Wystarcza 'PersonID', które odczytujemy z witryny developerskiej i tyle. Kumpel tak zrobił, przeszło. Ja rejestrowałem na firmę i musiałem wpisać tak PersonID jak i Company. Jeśli macie jakieś szczegółowe pytania zawsze możecie do nich zadzwonić, konsultanci odpowiadają bez problemu na wszystkie pytania.

#181 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 21:16

Ja mam firmę i konto firmowe, ale nie znam swojego CompanyID, co więcej nawet nie wiem gdzie go szukać. Ale może faktycznie muszę do nich zadzwonić.

#182 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2011 - 00:41

wojtkow masz firmę czyli domyślam się, że chodzi o działalność gospodarczą. Mam taki problem. Rozpocząłem enrollment do programu jako company, dostałem maila, przefaksowałem im wyciąg z rejestru działalności gospodarczej i dostałem maila: "We can confirm that we received your business documentation. Please know that Apple do not allow sole trader/sole proprietor enrollments into the company program using an individuals name. We are also unable to accept enrollments into the company program using trading names/fictitious names/ DBA's. In order to enroll into the company program, your company would need to be of incorporated/limited liability type, which does not appear to be the case from the documentation supplied. We advise you to re-apply as an Individual." Takwięc mam pytanie, jak zakładałeś konto na działalność gospodarczą (której nazwa musi na końcu zawierać imię i nazwisko właściciela)? Chyba że mylę się i twoja firma to spółka. Chociaż wydaje mi się to bez sensu, że proszą o wyciąg z KRS lub EDG, skoro każda firma w EDG będzie miała nazwę 'nazwa imie nazwisko' a to jest problemem dla nich...

#183 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 18 stycznia 2011 - 07:25

To chyba coś nowego. Bo ja zakładałem jako Company, poprosili o papiery z KRS lub wpis do ewidencji, wysłałem z nazwiskiem (przy rejestracji też podawałem z nazwiskiem) i poszło (rok temu). Niedawno przedłużałem i też OK. W nich figuruję jako QART Serwis Jaromir Kopp.

#184 aLP

aLP
  • 89 postów
  • Skąd52.229797,21.011781

Napisano 18 stycznia 2011 - 09:22

Chyba wszystko zależy od konsultanta prowadzącego :) Ja zarejestrowałem się jako spółka zoo i zarejestrowali mnie mimo, że nie wysłałem im krsu (chociaż czekał w pogotowiu do wysyłki), zadzwonił tylko powyższy konsultant, zapytał czy ja to ja i po sprawie...

#185 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:16

No właśnie też mi się zdawało że to nie powinno być problemem. Będę jeszcze do nich pisał, albo dzwonił może bo na maile to odpisują po 2 dniach ;]

#186 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:44

Moja firma (mająca faktycznie charakter jednoosobowej działalności gospodarczej) ma w REGON jako nazwę tylko Peritum.Net. Może to ich przekonało :) Dość powiedzieć, że mam konto firmowe, bez specjalnych sztuczek i kombinowania.

#187 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:02

A jak Ci się udało tak założyć firmę? bo z tego co znalazłem w kodeksie cywilnym to: Art. 434. Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych. Czy twoja nazwa firmy zawiera imię i nazwisko, ale po prostu udało się dostać wyciąg z samą skróconą nazwą ? Dzwoniłem przed chwilą do apple uk i gościu mi powiedział to samo, że nie mogę założyć konta jako company, muszę założyć jako individual. Zapytałem w takim razie jak mają pracować moi pracownicy (których oczywiście nie mam) skoro nie będę mógł ich przypisać do konta developerskiego. Odpowiedział że mogę w przyszłości zmienić program na company jak zmienię formę firmy na spółkę. Tylko dziwi mnie to, że jednym z dokumentów jakie można im dostarczyć jest wyciąg z EDG... skoro wszystkie działalności gospodarcze muszą mieć według prawa imię i nazwisko w nazwie, więc nie mogą się zapisać do tego programu ;]

#188 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:32

Nazwa firmy w EDG składa się z nazwy firmy i mojego imienia i nazwiska. W Regon jak wypełniałem wpisałem sobie samą nazwę firmy i przeszło. Firmę mam od 2004 więc od tego czasu mogło się sporo pozmieniać.

#189 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:42

Byłem teraz w gminie, pytałem czy mogą mi dać wyciąg na którym w nazwie firmy będzie tylko nazwa skrócona, ale nie mogą oczywiście. Jak zakładałem działalność to sami mi od razu przysłali regon, więc teraz już tak się nie da zakombinować. Zastanawiam się czy nie zrobić po prostu tak że zeskanuję sobie wyciąg, wymażę imię i nazwisko przy nazwie firmy i im to przefaksuję. Może by przeszło. A jak wystawiasz faktury do Apple to na fakturze podajesz pełną nazwę firmy?

#190 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 15:44

Faktury wystawiam podając nazwę pełną ale: 1. Faktury wystawiam post factum 2. Wysyłam je elektronicznie, gdzie zapewne są przekierowywane na /dev/null :)

#191 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2011 - 16:07

Spróbuję przefaksowac im wyciąg z EDG z wymazanym imieniem i nazwiskiem, może przyjmą ;]

#192 EasyGoing

EasyGoing
  • 40 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 18:46

No dobra. To w końcu ruszyłem się do wysłania faksu o odnowienie konta. Dwa dni później już dostałem potwierdzenie (więc można powiedzieć, że szybko). W końcu nie wiedząc co gdzie wpisać postanowiłem dopisać pola Company ID i telefon. Co prawda nie jestem firmą ale niby prosili mnie na stronie bym zamieścił Company ID w faksie. Dodatkowo na koniec napisałem o dodanych polach, żeby sprawa była jasna. Pewnie przekombinowałem, ale jak widać przyjęli bez problemu. Tak piszę co zrobiłem bo może, ktoś też zgłupiał widząc nowy formularz i przydadzą mu się te informacje. A teraz przydało by się coś wydać w końcu :)

#193 P_P

P_P
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2011 - 15:17

No i udało mi się. Napierałem i napierałem aż w końcu zmiękli ;]

#194 FFranekk

FFranekk
  • 29 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 18:58

Jestem w trakcie ;) Znaczy założyłem konto w EUR, zaktualizowałem w Apple konto i walutę i czekam na kasę ;-)
Jeszcze za grudzień nie naliczyli - dam znać o efektach eksperymentu.

Witam, wracam ze starym pytaniem - czy ktoś już dostał wpłatę od Appla na konto EUR w EUR? jest różnica w prowizjach?

#195 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 07 lutego 2011 - 19:17

Już o tym pisałem... Tak, dostałem - jest pełna bez prowizji. Tyle ile policzyli i napisali, że się należy tyle mam na koncie (i kurcze ruszyć nie mogę, bo jeszcze umowa na to konto do Multibanku nie wróciła ;-)) Jedynie, że jak będę przelewał na konto w zł to policzą wg kursu kupna (BRE Banku - bo tam mam konto).

#196 FFranekk

FFranekk
  • 29 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 21:28

JKK: dzięki za odpowiedź

#197 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 09 marca 2011 - 19:31

Panowie mam pytanko. Muszę ponownie opłacić konto dev jednak nie posiadam żadnej karty wypukłej. Chciałbym założyć na siebie nowe konto które służyłoby do odbierania pieniędzy od Apple i do płatności internetowych. Właściwie mogłoby być w euro. Jestem osobą pełnoletnią uczącą się bez pracy. Proszę o wasze porady :).

#198 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 10 marca 2011 - 19:55

Ja opłacałem konto dev. (założenie i przedłużenie) wirtualną eKarą Visa z mBanku. Tam też możesz mieć konto PLN i do niego walutowe. Prowadzenie darmowe.

#199 ElwoodBlues

ElwoodBlues
  • 2 postów

Napisano 18 marca 2011 - 17:06

Witam, Widze ze wiecej osob mialo problem z DB i 87 zl haraczu. Nosze sie rowniez z zamiarem zmiany na konto EUR - albo USD bo takie juz mam. Ale mam pytanie czy kwoty w itunes Payments and Amounts Owed macie W PLN czy w EUR ? Chodzi mi o to czy trzeba apple przekonywac zeby wysylali w EUR ? Bo ja mam wypisana kwote w PLN i tyle wyslali - oczywisci do mnie dotarlo o 87 mniej. Dzieki

#200 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 18 marca 2011 - 18:40

Co do Amounts Owed, to jak masz ustawioną płatność w € to najpierw podaje w zł [!] i z czasem jak dodaje kwoty z kolejnych regionów to część w zł i część w € a po zakończeniu procesu przeliczania już tylko w €. Kwota może ulegać zmianą związanym z kursami do momentu wypłaty. Jak podajesz konto w Apple to oni się ładnie pytają jaka ma być waluta przelewu. Przy zmianie (dodawaniu nowego) również pyta. Moim zdaniem chyba lepiej w € bo płatnikiem jest spółka Apple w Luksemburgu. No i € mamy już przetestowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych