Komputer do zastosowań stricte profesjonalnych nie jest mi potrzebny. Komputer chciałbym wykorzystać do pracy biurowej tj. edycja tekstów, arkusz kalkulacyjny i prezentacje multimedialne oraz nadzór projektów graficznych i ewentualnej ich korekty. Tego iMaca chciałem kupić z założeniem komputera do pracy stacjonarnej na dużym ekranie. Jak dotąd korzystam z PC stacjonarnego który jest głośny, ma kiepski monitor z matrycą TN i są ciągłe konflikty sprzętowe. Moja cierpliwość już się wyczerpuje i chciałbym wywalić ten szajs na rzecz kompaktowego, estetycznego rozwiązania bez wyjącej budy i miliona poplątanych kabli.
regedit, są jeszcze maki mini i pro (do nich dobierzesz sobie dowolny monitor do pracy)
imak to komputer do zastosowań rozrywkowych
Mac Mini to taka zabaweczka. Gdyby miał bluray to pewnie kupiłbym sobie do telewizora
Mac Pro to fajna maszyna. Może do najtańszych nie należy ale można podłączyć monitor. Myślałem o Mac Pro + Dell U2711. Wówczas jednak nadal miałbym budę z kablami. Po prostu ten iMac mi się podoba, że jest to cały zintegrowany komputer. Myślałem też, żeby kupić iMac 27 + Dell U2711 ale to chyba lekka przesada. Dwa takie wielkie ekrany obok siebie. Gdybym profesjonalnie zajmował się grafiką to pewnie kupiłbym Mac Pro ale ja tylko nadzoruje pracę innych + sam majstruję przy Photoshopie obrabiając głównie swoje osobiste zdjęcia / materiały w ramach takiej odskoczni od pracy.
Szkoda, że ten iMac nie ma matowej matrycy bo jednak wolę taką do pracy czy rozrywki. W sumie szyba mi aż tak bardzo nie przeszkadza. W komputerze stacjonarnym to nie aż taki problem. Nie mam obsesji, że glossy jest kategorycznie złe i koniec. Po prostu każdy ma jakieś preferencje. Ja akurat preferuję ekrany matowe. Chodzi tylko o własny komfort pracy.