Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#426 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 maja 2011 - 17:10

Mam pytanie dot iMaca 27 cali, ale problem ten sam, ciemne plamy "zacieki" na ekranie generalnie identyczny problem. Jak jest z wymianą pogwarancyjną? Dzwoniliśmy do serwisu i podobno usterka nie jest naprawiana po gwarancji - tj za darmo, czy to prawda? Trochę się dziwię jeśli jest to tak powszechny problem, pękające topcase wymieniają od ręki za darmo, walnięte grafiki w mbp też, po gwarancji, czy z matrycami zrobili wyjątek? Przepraszam jeśli pytania tego typu już padły wcześniej, wątek trochę urósł i nie chcę przeglądać go w całości. Dzięki.

#427 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 maja 2011 - 17:24

Matryce wymieniają tylko na gwarancji :)

#428 weedhead

weedhead
  • 61 postów
  • SkądOuterspace

Napisano 02 maja 2011 - 09:20

Iro:

Czy ten kurz można jakoś samemu wyczyścić? To trudna sprawa do zrobienia?
Może jakiś tutorial jest?

dzięki

---------- Wpis dodano o 10:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:14 ----------

konkretnie mowa o białym iMacu

#429 fidel17

fidel17
  • 174 postów

Napisano 05 maja 2011 - 00:25

Nie, chyba że kurz na matrycy pod szybą. Wymiana matrycy tylko.

#430 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 maja 2011 - 21:22

Iro:

Czy ten kurz można jakoś samemu wyczyścić? To trudna sprawa do zrobienia?
Może jakiś tutorial jest?

dzięki

---------- Wpis dodano o 10:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:14 ----------

konkretnie mowa o białym iMacu

Trudna. Im większa matryca tym gorzej.
Można uwalić całą matrycę.
Jeśli chcesz potrenować, mogę ci dać matrycę z laptopa.

#431 szczottie

szczottie
  • 285 postów
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Napisano 06 maja 2011 - 06:53

No i u mnie pojawiły się plamy ;/ Normalne użytkowanie, bardzo mało obciążałem iMaka. Kupiony w styczniu.

http://szczottie.pl/.../plamy_imac.JPG

Ile teraz trwa wymiana matrycy?

I po ilu wymianach matrycy wymieniają iMaka na nowego?

#432 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 06 maja 2011 - 07:19

Mój zakupiony listopad 2010 właśnie idzie po raz drugi do serwisu. Tym razem zamontowano mi matrycę która ma na dolnej krawędzi łunę jasnego podświetlenia więc zamiast zwyczajowo ciemnych plam mam jasne plamy :)

#433 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 maja 2011 - 12:37

Tak kolejny przykład z naszego forum

Mnie jedynie spina lekko problem z kurzem w matrycy (nie za szybą ale wewnątrz matrycy) - ja nie mam na razie u siebie ale w iSpocie ostatnnio widziałem dwa takie demo (stoją tam od pół roku), które mają sporo brudu w matrycy (sprzedawca zdjął przy mnie szybę i udawadniał mi, że to jest wewnątrz matrycy a nine za szybą) i matryca będzie musiała iść do wymiany.

Twiedził, że według jego doświadczeń każdy iMac to ma wcześniej lub później i że ostatnia seria Mid 2011 nie została wogóle poprawiona a wręcz może mieć gorzej bo ma znacznie bardziej energżerne karty grafiki (do 250W), które - trzeba mocniej schłodzić a to właśnie cyrkulacja powietrza powoduje ten problem (design flaw).

Swoją drogą był szczery ale też ja wcześniej mu powiedziałem, że ja już mam iMaca kupionego. Radził oczywiście żeby sobie kupić AppleCare przed końcem gwarancji i wymieniać matrycę kilka razy w czasie tych trzech lat i tyle.
Powiedział, że praktycznie każde demo u nich przed sprzedażą jedzie na serwis na wymianę matrycy bo brudna no ale że to sklep w galerii więc brudzi się znacznie bardziej niż w domu itp. Z ciekawości w innym iSpocie specjalnie pytałem o to samo i oczywiście zaprzeczali aby była jakiś znany im problem - "pierwsze słyszą" :-)))))))

Aby nie było że jestem goło słowny i trafiałem na wadliwe egzemplarze :)

#434 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 20:45

Czy mógłby ktoś potwierdzić/zaprzeczyć, że problem z matryca dotyczy głównie komputerów znajdujących się w pomieszczeniach, w których pali się papierosy?

#435 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 20:52

Ja nie pale ani nigdy nie paliłem, a mimo to plamy miałem :)

#436 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 09 czerwca 2011 - 20:54

Ja mam swojego iMaca 27 od grudnia 2010 i do tej pory zadnej plamy. Mocno obciazam komputer w ciagu dnia (wideo, photo, czasem gry). Na noc nie wylaczam swojego kompa. Uptime srednio po 30dni. Z uwagi na fakt iz szukam ramu do swojego iMaca natrafilem na forum macrumors na test matryc. U mnie matryca biala. Kurz co prawda zbiera sie przy wlocie i od czasu do czasu czyszcze.

#437 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 20:57

Ustaw tło na białe i sprawdź lewy górny róg ekranu wg mojej teorii powinienneś już coś mieć, jak byś nie mógł dostrzec zmien poziom podświetlenia :) Chociaż powiem szczerze że z tego co obserwuje to wersje 21,5 są bardziej narażone na plamy niż wersje 27 :)

#438 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 09 czerwca 2011 - 21:00

Sprawdz forum macrumors maja dobry test na wystepowanie plam. Ja na szczescie nie mam (odpukac)

http://forums.macrum...ad.php?t=824940

#439 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 10 czerwca 2011 - 15:51

Dołączę się do tematu z prośbą o objaśnienie pewnej kwestii :) Mam iMaka 24" early 2009, konfiguracja jak w podpisie. Komputer jest jeszcze objęty gwarancją AppleCare. Wiem, że zapewne będziecie zaskoczeni, ale przy stosunkowo sporym obciążaniu - częste oglądanie filmów w 1080p i sporadyczne ich konwertowanie + renderingi w V-Ray'u - dopiero po niespełna dwóch latach (z jakieś 3 miesiące temu) pojawiły się lekko przebarwione smugi na górnej części ekranu. Plam zero, o dziwo. I tutaj rodzi się pytanie - czy w serwisie posiadają jeszcze matryce 24", czy może nie i jestem w stanie ubiegać się o wymianę na nowszy model, jak to się koledze seb235 udało? A może jest sposób by dostać nowszy model nawet jeśli takowe matryce są dostępne? Jeśli tak to jakie kroki muszę podjąć? Jeśli ma to jakieś znaczenie - komputer zakupiony w katowickim Cortlandzie, ale nie jestem przekonany czy serwis tudzież ubieganie się o cokolwiek tam, to najlepszy pomysł...

#440 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2011 - 17:11

emejzing ;-)

#441 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 11 czerwca 2011 - 17:23

A jak z modelami 2011?

#442 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:10

Ano tak:

mid-2011 imacs 27" & 21" yellow tinted screen thread - MacRumors Forums

Kilka osób ma ten problem, ale część z tych komentarzy to: "ej, weźcie zobaczcie czy mam plamy, bo sam ich nie wiedzę" ... "mam czy nie mam?", "mam wymienić mojego imac'a?"

Skala problemu jest pomijalna. Problemy zdarzają się w każdym sprzęcie.

#443 fidel17

fidel17
  • 174 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 23:42

ale zauważ że dopiero jest 2 miesiące na rynku. Matryce mają takie same jak starsze wersje, układ komponentów w środku bardzo podobny. Zasilacz w tym samym miejscu, tak samo osłonięty więc plamy raczej będą dalej.

#444 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2011 - 15:19

Nie wiem jak w poprzednich seriach, ale w najnowszym, w tej książeczce "Everything Mac" jest napisane o plamach :)

#445 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 15:34

http://manuals.info....d2011_ug_pl.pdf s. 69. To co tam zostało napisane potwierdza moją teorię, że problem dotyczy głównie palących. Jednak z tego co wy piszecie, problem dotyczy wszystkich. hmmm.

#446 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 20 czerwca 2011 - 06:27

Ja nie palę, mamy małe dziecko więc w domu jest czysto a mimo to plamy się znowu pojawiły. Pierwszy raz w okresie gwarancji miałem w lewym górnym rogu taką smugę że hej więc mi ekran wymienili a teraz po gwarancji znowu się pojawiły w centralnej części ekranu w kształcie żeber i u góry które wyglądają jak plamy wody. Zadzwoniem do Apple, wysłałem zdjęcia. Pan z którym rozmawiałem powiedział że prześle to do działu technicznego i oni zadecydują. Sprawa jest bardzo świerza więc będę informował na bierząco.

#447 rafciok

rafciok
  • 56 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 12:27

iMaca 21,5 (kupiłem ok 2 tyg temu .. jak na razie sprawuje się ok .. minusy - grzeje się niemiłosiernie przy pełnym obciążeniu (seti@home) (lewa górna strona) - nawet zwiększenie obrotów wiatraczków niewiele pomaga - jakiś paproch jest przyczepiony od wewnętrznej strony szyby ok 3mm długi (z lewej strony u góry) może spadnie na dół ;) liczę na to hehe plusy - full hd - 4 rdzeniowy procek nawet ten najsłabszy model jest extra - lepsza karta graficzna niż mbp ati 6750m - cena - mimo ze przesadzona w porównaniu z USA to i tak niższa od mbp 15 ( targujcie sie przy zakupie) w iSpocie obnizono mi cene iMac+iPod Classic o około 220zl od cen wystawionych - wiem ze to niewiele ale zawsze coś Generalnie ze sprzętu jestem zadowolony, jedynie wymienię klawiaturę bo brak klawiszy numerycznych. Przed zakupem zastanawiałem się nad HP ENVY 17 (cena podobna) ale miał on więcej minusów niż nowy iMac ;) PS: Plam jak narazie brak ;)

#448 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 14:01

2 tygodnie ale się mocno grzeje... poczekaj dwa/trzy miesiące i wrócisz aby napisać o plamach;) Apple powinno wprowadzić jakiś program wymiany matryc. Jednak matryce są kosztowne (o wiele droższe niż głupia obudowa z pękającego MB) więc pewnie nigdy się to nie stanie.

#449 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 24 czerwca 2011 - 12:49

No więc nic nie dało. Serwis Apple odmówił naprawy sprzętu. Za to zauważyłem że podczas korzystania z smcFanControl i FanControl plamy się zmniejszyły. Wiatraki na 2500 obr/min ustawione i temperatura OK.

#450 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 12:52

Odmówił na jakiej zasadzie? Masz AppleCare czy nie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych