Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#276 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:23

Czyli opłaca się kupić, czy lepiej zwykłego PieCa kupić?

#277 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:24

Sam zastanawiam się nad zakupem imaca 21,5, ale jak się naczytalem o problemach to mi się odechciewa, teraz zastanawiam się nad mini czy imac. Szlag mnie trafi jak wydam 5,5 tys i będę jeździł po serwisach i będę musiał udowadniać ze coś jest nie tak.

#278 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:30

Ja dokładnie mam to samo. Mój PC ma już 8 lat i czas go zmienić. Produkty Apple mi bardzo przypasowały i chciałem sobie iMaca kupić, ale jak widzę te problemy wszystkie to też mi się odechciewa :(

#279 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:41

Chyba zdecyduje się na mini+klawiatura bezprzewodowa=3,5tys i święty spokój, a nie codzienne szukanie plam. Poczekam na odświeżenie mini i imaców i wtedy zdecyduje, ale nie łudzę się że problem z ekranem zniknie w nowszym modelu.

#280 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 27 grudnia 2010 - 14:05

U mnie Mac Mini niestety odpada. Nie podoba mi się, a do tego trzeba mieć zewnętrzny monitor. Nie wiem czy nie bać się brać tego iMaca. Mógłby ktoś jeszcze coś o nich powiedzieć?

#281 12p

12p
  • 44 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 14:40

No i pieknie:( dzis wyskoczyly mi spore szare plamska w lewym gornym rogu w moim imacu. A komputer kupiony w lipcu. No nic jade zawiezc imac do cortlandu:(

#282 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 14:50

Plamy z iMaków robią się sławne;>

...Z perspektywy greckiego lekarza sprawa wyglądała następująco: wykrył on na monitorze swojego iMaca ciemne plamki. Oddał go więc do spółki System Graph Technologies, będącej autoryzowanym dystrybutorem i serwisantem Apple w Grecji...

Uważaj, co wypisujesz o Apple! (komputer świat)

#283 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:17

To jest nie do pojecia! jak taka firma jak Apple ! moze sobie na takie cos pozwolic! moj kumple kupil nowke iPhone 4 ispot za prawie 3000zl otworzyl wlaczyl i zobaczyl zolte plamy! na wyswietlaczu! ktos wywala kupe kasy! i otrzymuje bubla! apple zalicza same wtopy! nie mowiac juz o spierniczonym zasiegu w iphone 4! ja tez kupilem nowego iphone 4 w applestory we francji okazalo sie ze podczas rozmowy buczy glosnik ( tak jak w radiu jak lezy telefon obok) kupilem nowke z ery( i dokladnie ta sama usterka!!! ) dopiero 3 egzemplarz okazal sie nie wadliwy! za takie pieniadze ma byc loteria ? i mam sie zastanawiac czy sprzet bedzie dobry czy nie? porazka i zenada jak na taka firme ! i sprzet za takie pienadze!

#284 JAFO

JAFO
  • 50 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 stycznia 2011 - 14:52

Bez przesady z tym narzekactwem. Nic nie jest idelane - w sumie wsrod znjaomych mam ok 15 urzadzen od Apple i do tej pory nikt nie narzekal na jakeis uszodzenia - wlacznie ze mna. Wszyskto moze sie zepsuc - niestety. Najgorsze wypusty to chyba iMac - niestety bo sam planowalem zakup... nawet sprzedalem PC i jak zaczalem wnikac w to co ludzie pisza zrezygnowalem z zakupu :/ Jak dopracuja chlodzenie to bycmoze waro bedzie sie rozjrzec z iMac - na dzis lepiej kupic mac mini i np. monitr Della - choc cena macmini zabija. Aktualnie korzystam z MBP 13 i polecam - choc przyznam ze brakuje w nim matrycy IPS i USB 3.0. Nastepny laptop bedzie to musial posiadac - jesli Apple tego nie wprowadzi to straci klienta. Chyba nie ma sesnu wizac sie dla idei z marka... Sprzet wybiera sie dla zdrowia i wygody :) - na rok 2009 kiedy kupowalem komp - byl to Apple co bedzie za powiedzmy 2 lata - zobaczymy.

#285 7wojtas

7wojtas
  • 12 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 15:12

smuga na matrycy iMaca 21,5 Mi wyszła szara (nie żółta) smuga na środku , od góry na dół, (a w zasadzie z dołu do góry). Jest widoczna w programach z białym tle i na zdjęciach z jasnym tłem. Gwarancji nie przedłużyłem, gdyż zakładałem, że jeśli coś się stanie, to w ciągu 12 miesięcy. Niestety smugę zauważyłem dokładnie w 1 rocznicę zakupu iMaca, więc pozostaje mi nadzieja, że zniknie tak samo jak się pojawiła. Jak kupiłem, to miałem od razu 1 bad pixela, który pózniej zniknął, więc może będzie podobnie.:(

#286 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 15:43

Smuga nie zniknie. Ale jest szansa że się nie pogorszy. Plamy ludziom ciemnieją, smugi chyba nie (nie słyszałem przynajmniej). Na przyszłość: jak kupujecie iMaka to bierzcie i Apple Care. To niepewna konstrukcja i lepiej się zabezpieczyć na 3 lata bo matryce w nich do najtańszych nie należą.

#287 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 15:48

Mi wyszła szara (nie żółta) smuga na środku , od góry na dół, (a w zasadzie z dołu do góry). Jest widoczna w programach z białym tle i na zdjęciach z jasnym tłem. Gwarancji nie przedłużyłem, gdyż zakładałem, że jeśli coś się stanie, to w ciągu 12 miesięcy. Niestety smugę zauważyłem dokładnie w 1 rocznicę zakupu iMaca, więc pozostaje mi nadzieja, że zniknie tak samo jak się pojawiła. Jak kupiłem, to miałem od razu 1 bad pixela, który pózniej zniknął, więc może będzie podobnie.:(

Zła wiadomość - kupiłeś iMaca i musisz z nim żyć dalej :D
Dobra wiadomość - Sprzedawca (Cortland/iSpot) odpowiada za sprzęt 24 miesiące, pisz pisemko do nich o niezgodność z umową wysyłaj kompa i z pewnością naprawią Ci go za free :D

Posted Image

Dla pocieszenia, to zrobione chwilkę temu zdjęcie mojego ekranu, jednak nie jest tak jak wszyscy mówią i problem nie został rozwiązany.

Pozdrawiam :)

#288 Door

Door
  • 5 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 16:36

O zaraza! Własnie zauważyłam zaczątki takich plam u siebie. Od góry i z lewej (iMac 27', mam go jakieś 3 miesiące) Powiedzcie proszę - próbował to ktoś reklamować czy coś innego z tym zrobić? Seb - czemu "problem nie został rozwiązany"? I co to właściwie jest? Kusz od wewnątrz? Wada matrycy? Pozdrawiam.

---------- Wpis dodano o 16:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:35 ----------

Sorry -pytałam o "kurz" oczywiście.

#289 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 16:51

To jest zepsuta matryca, wymieniasz na nową kolejne 2 do 3 miesięcy pracy i od nowa to samo :/

#290 Door

Door
  • 5 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 16:56

No to pięknie :) Kupiłaś, babo iMaca i teraz musisz z nim żyć. A miałam takiego cudownego archaika - eMaca, biały baniak, mistrzem szybkości to on nie był ale robił co trzeba i nie stroił fochów, eech.

#291 7wojtas

7wojtas
  • 12 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:24

smuga na matrycy iMaca 21,5

Po dokładnych oględzinach okazuje się, że oprócz pierwszej smugi mam jeszcze kilka mniejszych kresek w innych miejscach. Z tym, że wszystkie smugi są widoczne nie na białym i jasnym, tylko na brązowym i szarym tle. Podejrzewam, że może to być kurz, ponieważ koło komputera zawsze miałem trochę kurzu, czasami za dużo. Jeśli się nie pogorszy, to problemu nie ma. W sumie już nic nie mogę zrobić, bo jest po gwarancji 1 rok i 1 dzień:mad:, ale piszę o tym, ponieważ to chyba nie tak, że takie rzeczy przytrafiają się tylko pechowcom.

---------- Wpis dodano o 17:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:04 ----------

Czyli tak jak w życiu. Miłość trwa 2 lata, póżniej rutyna i przyzwyczajenie. Przez rok chciałem mieć iMaca (i miałem), teraz muszę go mieć. W poprzednim komputerze, wypasionym notebooku Toshiba wyszła mi pionowa kreska przez cały wyświetlacz (oczywiście po końcu gwarancji) , po pół roku kresek było ponad 100 i kupiłem iMaca. Gwarancji nie przedłużałem, ponieważ wydawało mi się, że sprzęt za 5000 pln musi być z górnej półki, a w komentarze o plamach, szczerze mówiąc nie wierzyłem. Pozdrawiam.

#292 Door

Door
  • 5 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:52

Chwilka. Może ja głąb jestem ale: z zewnątrz czyli na fotce monitora plamy widać ale jeśli zrobię printscreen to ich nie ma. Czy jeśli to wada matrycy/wyświetlania - w printscreenie nie powinny być widoczne też?

---------- Wpis dodano o 17:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:49 ----------

co właściwie utrwala printscreen?

#293 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 stycznia 2011 - 17:59

Printscreen utrwala to co wysyła karta graficzna.

#294 Door

Door
  • 5 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 18:14

:) no tak. To żem jest głąb. Nie pociesza mnie to wszystko :/ ale dziękuję wszystkim za info. Aaa -7Wojtas - a miłość jest wieczna, hehe, bądź optymistą.

#295 7wojtas

7wojtas
  • 12 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 18:41

smuga na matrycy iMaca 21,5

:) no tak. To żem jest głąb. Nie pociesza mnie to wszystko :/ ale dziękuję wszystkim za info. Aaa -7Wojtas - a miłość jest wieczna, hehe, bądź optymistą.

Jestem optymistą i żadna smuga tego nie zmieni.:D:D:D

#296 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 10 stycznia 2011 - 12:45

Panowie - problem nie został rozwiązany. W moim iMacu 21,5" w ciągu roku 3 razy wymieniali matrycę. W efekcie czego się wkurzyłem i zamiast wysyłać 4-ty raz sprzęt do serwisu zadzwoniłem do Apple Polska. Początkowo chcieli mi też wymienić matrycę ale nie zgodziłem się na to. Po kilku mailach zdecydowali się wymienić na nowy. Nowy komputer przyjechał po ok 3 tygodniach z Holandii z nową 12-miesięczną gwarancją. Niestety po miesiącu od wymiany komputera i na nowym pojawiły się plamy. Zgłosiłem ten fakt do Apple a Oni mi na to, że teraz to już muszę się kontaktować z Panią Ingą z Holandii, która mi tego iMaca wymieniała. Więc jestem na etapie pisania maila do Pani Ingi. Jako, że sprzęt był kupowany na firmę i rok rękojmi już minął kasy chyba nie odzyskam. Jedyny sensowny krok to wymiana na nowy i sprzedaż nowego z nadzieją, że nowy użytkownik będzie miał więcej szczęścia. Pracuję w handlu - i sprzedaję też komputery Apple, min. iMaci i na każdym, który był wystawiony w sklepie widziałem te plamy. Większość użytkowników ich po prostu nie widzi bo One są widoczne jedynie na jasnym tle.

#297 7wojtas

7wojtas
  • 12 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:02

Plamy i smugi. Ja swoje smugi zobaczyłem jak włączyłem komputer (widać je na niebieskim, na białym na szczęście nie). Zgodnie z zaleceniami producenta i dla wygody zawsze go usypiałem. Zobaczyłem po roku, gdy przez pomyłkę wyciągnąłem wtyczkę od iMaca z gniazdka. Zupełnie niepotrzebnie. A tak poważnie, jeśli ktoś używa komputera tylko do multimediów to może zauważyć coś takiego po upływie gwarancji, bo skąd mu to przyjdzie głowy, jeśli nie czyta np tego forum. Apple nie reklamuje plam na iMacach.

#298 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:13

Ciemne, szarawe plamy to z tego co czytalem najczesciej smugi kurzu, ktore dostaja sie do matrycy, ktora zdaje sie nie jest w pelni zapieczetowana - to chyba wymog systemu chlodzenia, ktory niestety skutkuje w taki sposob. Znajomi fachowcy od tego typu sprzetu twierdza, ze szary kolor nie powinien byc znakiem defektu matrycy jako takiej, lecz wlasnie pokazaniem sie cial obcych. Co wiecej gdzies znalazlem w apple support post goscia, ktory opisal jak wyczyscil sobie matryce (tyle ze z zastrzezeniem, ze mial juz nowa gotowa). Wiec nie rekomendowalbym tego, chyba ze ktos juz jest gotow na wymiane kompa i mu wszystko jedno.

#299 7wojtas

7wojtas
  • 12 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:24

Też obstawiałem kurz. A jeśli to kurz, to jednak moja wina. Mogłem częściej odkurzać.

#300 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2011 - 17:30

Nic bys nie zaradzil. Wentylatorki zasysaja do srodka wszystko co w powietrzu. A kurz jest wszedzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych