Facebook od dawna nie ma dobrej prasy jeśli chodzi o prywatność swoich użytkowników. Najnowsze doniesienia na pewno nie poprawią opinii o tym serwisie. Jego aplikacja dla iOS korzysta bowiem z aparatu bez wiedzy użytkownika.

Odkryto to przypadkiem wskutek błędu tego programu. Podczas przewijania głównego widoku (tzw. linii czasu) przesunął się on nieznacznie w prawo, odsłaniając znajdujący się pod nim widok z obrazem przesyłanym z aparatu.

Przykłady tego, jak to wygląda pojawiły się już na Twitterze. Z kolei redaktorom serwisu The Next Web udało się wywołać wspomniany błąd interfejsu i potwierdzić, że w warstwie poniżej głównego widoku widać obraz przesyłany z aparatu.

Podobny błąd występuje tylko w systemie iOS 13.2.2. Nie występuje z kolei w iOS 13.1.3 i starszych. Nie oznacza to jednak, że pod głównym widokiem aplikacji faktycznie nie znajduje się ten, na którym wyświetlany jest stale obraz z kamery.

Najlepiej w obecnej sytuacji albo odinstalować aplikację Facebooka, albo uniemożliwić jej korzystanie z aparatu. To ostatnie można zrobić w ustawieniach w widoku Prywatność/Aparat.

Źródło: The Next Web


Tydzień promocji na wszystkie etui i szyby do iPhone

W bieżącym tygodniu wszystki etui oraz szkła do Iphone WATCH z dodatkowym 10% rabatem.

Wpisz w koszyku kod: ip2702 i kupuj taniej.