Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy
Napisano 28 stycznia 2010 - 05:44
Napisano 28 stycznia 2010 - 06:06
Napisano 28 stycznia 2010 - 06:31
50zl miesiecznie na 3G do iPada to nie pieniadze za inny wymiar komunikacji z internetem, a zwlaszcza prostote.
Inny wymiar komunikacji z internetem?
Chłopie, skąd żeś się urwał? Tego nie można nazwac inaczej jak "ipod HI-res"
A gdzie flash? Gdzie swobodne ściąganie różnych rodzajów plików? Na wiele stron po prostu nie wejdziesz a jak nawet wejdziesz to nic nie zobaczysz. Oto wizja przeglądarki internetowej przyszłości. Miejmy nadzieję, że te mankamenty zostaną szybko rozwiązane (oby w iphonach/ipodach również tak się stało)
Z tego co widzę Steeeevo lubi dawać ludziom niepełnosprawne rozwiązania wmawiając im "extra, isn't it?"
Napisano 28 stycznia 2010 - 06:33
Nie obsługuje.A czy iPad obsluguje flasha?
Moim zdaniem - totalna porażka. Wypuszczenie przerośniętego iPhone'a to chyba najgorsza rzecz jaką Apple mogło zrobić. A mieli tyle fajnych pomysłów (patenty), czemu żadnego z nich nie wykorzystali? Według mnie, za bardzo trzymają się iPhoneOS'a, niedługo to ludziom się przeje.
Napisano 28 stycznia 2010 - 07:14
Znajac zycie firmy produkujace akcesoria dla iphone'a uzupelnia wiekszosc brakow ipada,a reszta zainteresowanej spolecznosci zmodyfikuje go tak samo jak stalo sie z fonem.
Napisano 28 stycznia 2010 - 07:47
Nie obsługuje.
Moim zdaniem - totalna porażka. Wypuszczenie przerośniętego iPhone'a to chyba najgorsza rzecz jaką Apple mogło zrobić. A mieli tyle fajnych pomysłów (patenty), czemu żadnego z nich nie wykorzystali? Według mnie, za bardzo trzymają się iPhoneOS'a, niedługo to ludziom się przeje.
iphoneOS w telefonach się sprawdza, w tablecie może być kiepsko. Poza tym od większego urządzenia oczekujemy, że jednak będzie bardziej funkcjonalne a nie tak samo albo na porównywalnym poziomie co ipod.
Na plus jak dla mnie
+ design
+ szybkie działanie
+ fajny ekran
+ z zapewnień Steeeevvvaaa długa praca na baterii (jak będzie w praktyce zobaczymy)
+ wygodna obsługa dzięki dużemu ekranowi. Nie wiem jak to w praktyce będzie się sprawować, ale od czego mamy ispoty
+ działa większość (a może wszystkie appy z iphona/ipoda). co prawda w małym okienku albo rozciągnięte, ale zawsze jest to jakaś baza
+ wygodny mail
+ fajne przeglądanie zdjęć
+ edycja plików text/arkusz/prezentacja, chociaż wymiana plików niewygodna (mail, hehe)
+ muzyka/audiobooki
+/0 filmy, chociaż nie uśmiecha mi się konwertowanie do jedynie słusznych Steeeeevvooowi standardów
+ wygodna klawiatura
na minus (I hope że to poprawią)
- cena (zawsze moze być taniej). Za najtańsze urządzenie przyjdzie nam zapłacić 2000 za najdroższe, koło 4000 i nie wiadomo, czy u nas bedzie można korzystać z 3G
- ekran 4:3 (filmy z paskami, nienaturalnie rozciągnięte appy z ipoda chyba, że będą paski)
- brak języka polskiego (a ruski oczywiście jest)
- internet, co z tego, że na dużym ekranie, jak nadal nie obsługuje flasha i ściągania dowolnych plików, które można potem swobodnie przeglądać/wysłać mailem (o USB nie wspomnę)/edytować, jednym słowem skuteczna amputacja funkcjonalności. Może to i dobre dla starszych osób, którzy wchodzą tylko na nk, ale nie dla aktywnych internautów.
- brak praktycznie komunikacji urządzenia z zewnętrznym światem. Mail (???) - śmiechu warte, synchronizacja itunes ??? (praktycznie tylko u siebie w domu), gdzie chociażby wejście USB na pena, ja się pytam. O BT nie piszę, bo 60KB/sek zniszczyłoby wszelkie oznaki optymizmu, chociaż to by było i tak coś więcej w porównaniu z tym co mamy.
- i tu wychodzi kolejny zonk, brak menedżera plików jak w OSX.
- brak wsparcia dla odtwarzania avi/mkv
- ebook, tu mam mieszane uczucia, chodzi to fajnie, ale co z polskojęzycznymi pozycjami, już nie piszę nawet o dostępności, ale o wsparcie dla polskiego języka.
mam nadzieję, że wymieniłem wszystkie aspekty.
a więc co mamy? to samo co na ipodzie, tylko w wersji maxi, plus edycja iworkowa. Jak dla mnie bez sensu, no chyba, że jednak apple oprzytomnieje i usunie wady wieku dziecięcego.
Napisano 28 stycznia 2010 - 08:06
iphoneOS w telefonach się sprawdza, w tablecie może być kiepsko.
+ design
+ szybkie działanie
+ fajny ekran
+ z zapewnień Steeeevvvaaa długa praca na baterii (jak będzie w praktyce zobaczymy)
+ wygodna obsługa dzięki dużemu ekranowi. Nie wiem jak to w praktyce będzie się sprawować, ale od czego mamy ispoty
+ działa większość (a może wszystkie appy z iphona/ipoda). co prawda w małym okienku albo rozciągnięte, ale zawsze jest to jakaś baza
+ wygodny mail
+ fajne przeglądanie zdjęć
+ edycja plików text/arkusz/prezentacja, chociaż wymiana plików niewygodna (mail, hehe)
+ muzyka/audiobooki
+/0 filmy, chociaż nie uśmiecha mi się konwertowanie do jedynie słusznych Steeeeevvooowi standardów
+ wygodna klawiatura
- cena (zawsze moze być taniej). Za najtańsze urządzenie przyjdzie nam zapłacić 2000 za najdroższe, koło 4000 i nie wiadomo, czy u nas bedzie można korzystać z 3G
- ekran 4:3 (filmy z paskami, nienaturalnie rozciągnięte appy z ipoda chyba, że będą paski)
- brak języka polskiego (a ruski oczywiście jest)
- internet, co z tego, że na dużym ekranie, jak nadal nie obsługuje flasha i ściągania dowolnych plików, które można potem swobodnie przeglądać/wysłać mailem (o USB nie wspomnę)/edytować, jednym słowem skuteczna amputacja funkcjonalności. Może to i dobre dla starszych osób, którzy wchodzą tylko na nk, ale nie dla aktywnych internautów.
- brak praktycznie komunikacji urządzenia z zewnętrznym światem. Mail (???) - śmiechu warte, synchronizacja itunes ??? (praktycznie tylko u siebie w domu), gdzie chociażby wejście USB na pena, ja się pytam. O BT nie piszę, bo 60KB/sek zniszczyłoby wszelkie oznaki optymizmu, chociaż to by było i tak coś więcej w porównaniu z tym co mamy.
- i tu wychodzi kolejny zonk, brak menedżera plików jak w OSX.
- brak wsparcia dla odtwarzania avi/mkv
- ebook, tu mam mieszane uczucia, chodzi to fajnie, ale co z polskojęzycznymi pozycjami, już nie piszę nawet o dostępności, ale o wsparcie dla polskiego języka.
mam nadzieję, że wymieniłem wszystkie aspekty.
a więc co mamy? to samo co na ipodzie, tylko w wersji maxi, plus edycja iworkowa. Jak dla mnie bez sensu, no chyba, że jednak apple oprzytomnieje i usunie wady wieku dziecięcego.
Jest adapter USB !
Napisano 28 stycznia 2010 - 08:24

Napisano 28 stycznia 2010 - 08:46
Napisano 28 stycznia 2010 - 08:49
OK, jest adapter USB, ale do czego on będzie służył to pozostaje słodką tajemnicą
No wiadomo do czego, tylko i wyłącznie do pobierania zdjec z aparatu, do innych rzeczy bedzie inny adapter

Urzadzenie jednak zdecydowanie nie dla mnie
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:18
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:36
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:40

Napisano 28 stycznia 2010 - 09:40
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:44
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:45

Napisano 28 stycznia 2010 - 09:48
Napisano 28 stycznia 2010 - 09:54
Po co mi super bezstratny format od Apple, z którego nikt poza nim samym nie korzysta? Oczywiście, masz rację, różnicy praktycznie nie słychać. Tylko, że jeden format jest zamknięty, a drugi otwarty. Subtelna różnica, która przechyla szalę popularności. A to popularność danego formatu determinuje jego użyteczność - popularny format jest obsługiwany przez większą liczbę urządzeń. Apple ma swój format, dla swoich iPodów i iTunesów. I do niczego innego.
a do czego innego Ci taki format muzyki? bo jeśli narzekasz, że nie możesz ściągnąć*płyty we flac'u z internetu a potem rozesłać jej dalej to chyba coś nie tak, bo nie to się robi z muzyką. A przecież*jak chcesz coś*znajomemu puścić, to przecież możesz mu krążek na parę dni pożyczyć - Ciebie to nie zbawi, a on będzie miał najlepszą jakość i jeszcze książeczke poogląda podczas słuchania.
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:01
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:01
Nie podoba mi się i dla mnie zbędna zabawka. Ale chętnych pewnie się znajdzie...
Wolę iPhone + MacBook 13".
Niestety 100% racji
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:15
To nie jest urzadzenie dla nas, zaawansowanych uzytkownikow.
To jest urzadzenie dla ludzi, dla ktorych laptopy to za duzo. Bo badz co badz trzeba umiec z takiego laptopa korzystac, znac niuanse, umiec poslugiwac sie myszka i klawiatura (ok, podstawa, ale np. ludzie w starszym wieku tego nie ogarniaja). Wbrew pozorom duzo jest takich ludzi (szczegolnie w Polsce), ktorzy komputerem plynnie posluzyc sie nie umieja, a jak juz to jedyne do czego go uzywaja to wlasnie surfowanie po Internecie i sprawdzanie maila. I tyle. I to jest wlasnie urzadzenie idealne dla nich - intuicyjne, dotykowe, bez zbednych peryferii, bez zbednych zawilosci "zwyklego" systemu operacyjnego. Dotykasz i dziala.
To jedna potencjalna grupa odbiorcow. W Polsce moze nie az tak, ale na zachodzie widze, ze sie dobrze sprzeda w tym gronie, gdzie swiadomosc i mysl technologiczna jest na troche bardziej zaawansowanym poziomie. No i mozliwosci finansowe

Druga grupa odbiorcow to firmy i ich pracownicy, ktorzy dzialaja w terenie. Poczawszy od Personal Assistants do CEO czy innych sprzedawcow. Albo kurierzy. Dla tych pierwszych, biznesowych, gdzie potrzebny jest mail, przegladarka, MS Exchange, pewnie jakis Excel, Word, PowerPoint/Keynote.. Dla kurierow itp. bedzie rynek aplikacji pisanych konkretnie pod dane firmy, pod danych klientow. Raportowanie z dostarczen paczek, itd. Nie wiem, rozne rzeczy, mozna puscic wodze fantazji.
Tylko nie wiem czy mimo wszystko cena nie bedzie zaporowa. Bo czesc z tych rzeczy juz na rynku jest dostepnych, w mniej "atrakcyjnych" formach. Kurierzy maja swoje pady. PA i CEO maja swoje MacBook Air'y, netbooki i inne. Czy beda chcieli je wymienic?
No i w Polsce nie licze na cene nizsza niz 2000 zl, a spodziewam sie cos kolo 2500 zl.. W oficjalnej dystrybucji oczywiscie.
Ciekawi mnie tez jak ten iPad bedzie sprawdzal sie bez komputera. Tzn jako jedyne urzadzenie komputerowe jakie ktos posiada. Jako urzadzenie, ktore nigdy nie bedzie z zadnym komputerem synchronizowane.
No i z niecierpliwoscia czekam na popisy ludzi ze sceny jailbreakowej. Podejrzewam, ze tam beda mieli pelno swietnych pomyslow jak odblokowac i rozszerzyc funkcjonalnosc iPada. I jak zwykle od nich Apple bedzie sie uczylo odnosnie kolejnych wersji.
Takze tak jak juz bylo wielokrotnie powtarzane - Apple udostepnilo swiatu narzedzie, jakas podstawe. Co bedzie dalej, co ludzie z tym zrobia - to juz zalezy od fantazji programistow.
No i na koniec, dla mnie, posiadacza i iPhone'a i MacBooka, ten iPad to bylby tylko gadzecik. Kupowac go na pewno nie zamierzam. Ale tez nie sadze, ze to jest produkt targetowany dla mnie.
I owszem, ma wiele wad (brak Flasha, brak USB, brak czytnika kart SD, brak multitaskingu...). Ale iPhone tez ma wiele wad, a jakos sprzedaje sie jak cieple buleczki

---- Dodano 28-01-2010 o godzinie 10:17 ----
No i niestety trzeba przyznac, ze tym razem Apple zle zaplanowalo sobie kampanie i hype przedpremierowy o wiele wiele przerosl to co zaprezentowali rzeczywiscie. Dlatego ludzie maja teraz odczucie rozczarowania i niedosytu.
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:19

Napisano 28 stycznia 2010 - 10:20
skad wiesz...stefan ci to powiedzial dzisiaj gdy do niego dzwoniles?;DDD
Stefan mówił o tym na keynocie.. Jakbyś ruszył głową, to byś zauważył, że iPhone jest nadal produkowany - dla ludzi którzy chcą kupić telefon. Do swoich butów też masz pretensje, że się nie nadają do używania jako telefon?
masz swieta racje chlopie...
precz z moda na niepraktyczna miniaturyzacje!;D
To chcesz w końcu tej miniaturyzacji, czy nie? Napisałem, że iPad jest lepszy od netbooków, bo jest MNIEJSZY. A Ty się skup, na tym czego właściwie chcesz, zanim o tym napiszesz..
No brawo, w końcu na to wpadłeś.. To JEST mały tablet i (zdradzę Ci sekret) o to właśnie chodziło..jak dla mnie to poprostu maly tablet...
Naucz się lepiej człowieku, że jesteś dość odosobniony w swoim poglądzie, na Twoją opinię przypadają setki osób, które jednak chcą obejrzeć coś, jeśli nie w pociągu, czy samolocie, to choćby na wakacjach, nawet w aucie w podróży.. To samo można powiedzieć o netbookach, których broniłeś kilka linijek wczesniej - prawdziwy komputer ma 20" a korzystanie z mniejszych ekranów to okaleczanie swojej percepcji..naucz sie czlowieku ze filmy oglada sie na dobrym tv;] + odpowiednia naglosnienie
nie nie nie... monitor twojego pc , laptop i takie tam...tego nie zastapi;]
moje przenosne cos ma 17 cali a i tak sie krzywie jak mam na tym ogladac filmy...
tak tak ...wiem a co gdy jade pociagiem i chce cos obejrzec...
coz nie jezdze pociagami...no ale moze np samolotem?
wole posluchac muzyki niz paskudzic sobie film kiepskim dzwiekiem i malym ekranem;]
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych