Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Please log in to reply
676 replies to this topic

Poll: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 member(s) have cast votes)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 votes [20.70%])

Percentage of vote: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 votes [32.10%])

Percentage of vote: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 votes [12.06%])

Percentage of vote: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 votes [16.12%])

Percentage of vote: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 votes [6.68%])

Percentage of vote: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 votes [2.32%])

Percentage of vote: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 votes [10.02%])

Percentage of vote: 10.02%

Vote Guests cannot vote

#426 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:11

and one mor think :

Nowy Apple Ipad (902856180) - Aukcje internetowe Allegro

Wysyłka po 10. lutego, powodzenia życzę... Chociaż z drugiej strony, nie napisał jak bardzo "po" ;) A co do ceny, niestety wydaje mi się, że w naszym pięknym kraju nie ma szans na cenę niższą niż 1999 zł za najprostszy model. A może operatorzy komórkowi będą go oferować?

#427 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 January 2010 - 01:13

Jestesmy w polsce i moze piszmy z naszego pkt widzenia. Nie widze tlumow w parku , ulicy , tramwajach z laptopami , sciagajacymi meile na srodku ulicy - ipad jest takim wypasem , ze narescie wszyszczy zaczna z tym lazic po ulicy ;) 3/4 kupujacych w polsce nie wyjdzie z tym poza drzwi wyjsciowe domu, pozostali zrobia uzytek raz w roku jadac nad morze pociagiem.

#428 szmidtas

szmidtas
  • 25 posts

Posted 28 January 2010 - 01:15

Wysyłka po 10. lutego, powodzenia życzę... Chociaż z drugiej strony, nie napisał jak bardzo "po" ;) A co do ceny, niestety wydaje mi się, że w naszym pięknym kraju nie ma szans na cenę niższą niż 1999 zł za najprostszy model. A może operatorzy komórkowi będą go oferować?

Myśle , ze będzie jak z Iphonem i iPod touch.
Kupisz ipad 3g w ispocie, ale z umowa ery lub Orange.

#429 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:19

3/4 kupujacych w polsce nie wyjdzie z tym poza drzwi wyjsciowe domu, pozostali zrobia uzytek raz w roku jadac nad morze pociagiem.

Tu się raczej nie zgodzę, jest to bardzo mobilny sprzęt i osoby kupujące go będą chciały to wykorzystać. Nawet jeśli nie w tramwaju, to na pewno w pracy czy w szkole, aczkolwiek wydaje mi się, że używanie go w domu (np. przeglądanie porannych wiadomości w łóżku), też może być całkiem przyjemne.

#430 pef

pef
  • 109 posts

Posted 28 January 2010 - 01:20

Nie bedzie abonamentu raczej. Wspomniano by dzisiaj. TAkie rzeczy sa zbyt probleatyczne dla sieci.

Ludzie sla maile z telefonow. To ze w Polsce narazie 3G jest mega drogie to tylko smutna rzecz.

Maile sa duzo wygodniejsze od SMS MMS czy innych xMS. WIecej mozna wyslac, za darmo (u nas jakies pakiety sie kupuje wiec jeszcze nie czas na popularyzacje) i otworzyc na jakimkolwiek komputerze. Zgubisz telefon i nic nie tracisz bo dalej jest na serwerze.

Maile to dalej przyszlosc do wyparcia innych rzeczy. iPad to jeszcze bardziej przybliza

---- Dodano 28-01-2010 o godzinie 03:22 ----

Tu się raczej nie zgodzę, jest to bardzo mobilny sprzęt i osoby kupujące go będą chciały to wykorzystać. Nawet jeśli nie w tramwaju, to na pewno w pracy czy w szkole, aczkolwiek wydaje mi się, że używanie go w domu (np. przeglądanie porannych wiadomości w łóżku), też może być całkiem przyjemne.

Pewnie! Zupelnie inny standart. A nie rozkladac laptopa, ktory sie grzeje i ma delikatny dysk w srodku.

Ktos powie ze mozna miec SSD, tak ale sam tysk kosztuje tyle co iPad!

#431 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:23

Nie bedzie abonamentu raczej. Wspomniano by dzisiaj. TAkie rzeczy sa zbyt probleatyczne dla sieci.

Chyba że stanie się cud i Stefan dogada się z naszymi operatorami, wprowadzając usługę pre-paid na Internet, tak jak to ma być w AT&T. W końcu zapowiadał rozmowy z sieciami z pozostałych krajów...

Tak, wiem, żyjemy w Polsce i to byłoby zbyt piękne ;) Ale Amazon jakoś się dogadał w sprawie swojego Kindle'a, więc może Apple też?

#432 all999

all999
  • 446 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 January 2010 - 01:25

Wspomniano dziś o abonamentach.

#433 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:27

Wspomniano dziś o abonamentach.

Wspomniano o tym, że abonamentów nie będzie (brak umowy), a jedynie pre-paid wykupywany w dowolnym momencie.

#434 Akirat

Akirat
  • 39 posts

Posted 28 January 2010 - 01:27

Jak ktos czyta masowo ebooki , to juz dawno ma urzadzenie do czytania.
Net mozna przegladac na iphone + telefon + ipod touch.
Gadzet jako gadzet , nie widze zadnej grupy docelowej dla tego urzadzenia.
Sprzeda ,bo ma logo i Steve jobs powiedzial , ze jest super
.

Trochę wyobraźni proszę... potencjalni klienci:

Biznesmen potrzebujący na bieżąco aktualnych informacji w swoim terminarzu,
Sprzedawca chcący przedstawić swój produkt klientowi w formie prezentacji
Mobilny doradca finansowy potrzebujący podręczny arkusz kalkulacyjny
Prezenter lub wykładowca wspierający się notatkami

Można wymieniać i wymieniać tylko najpierw warto przestać myśleć o iPad'zie jak o macbooku tylko o poręcznym urządzeniu mobilnym - to jest tablet a nie komputer.

Co do czytania eBooków... to myślę, że to urządzenie jest wypasioną alternatywą której się użytkownik nie powstydzi dzięki atrakcyjnemu wyglądowi zarówno produktu jak i aplikacji stylizowanych na realne książki

#435 szmidtas

szmidtas
  • 25 posts

Posted 28 January 2010 - 01:28

"Ktos powie ze mozna miec SSD, tak ale sam tysk kosztuje tyle co iPad!" zgadzam się pozatym. Powtórze się to nie jest jako Twoj podstawowy komputer. Tylko bawilem się MacBook Air'em, ale to nie jest chyba komputer który Ci zastąpi jakaś mocniejsza jednostkę, a jedynie dodatkowy komp, tak jak iPad. Różnica jest jednak w mobilnosci i szybkości wybudzania go z letargu.

#436 pef

pef
  • 109 posts

Posted 28 January 2010 - 01:29

Chyba że stanie się cud i Stefan dogada się z naszymi operatorami, wprowadzając usługę pre-paid na Internet, tak jak to ma być w AT&T. W końcu zapowiadał rozmowy z sieciami z pozostałych krajów...

Tak, wiem, żyjemy w Polsce i to byłoby zbyt piękne ;) Ale Amazon jakoś się dogadał w sprawie swojego Kindle'a, więc może Apple też?

Ja bym nie narzekal na nasz kraj sam w sobie. Kocham Polske ale rozumiem ze 20 lat po transformacji nie wystarczy aby wszystko bylo tak jak w starej Unii, dlatego dajmy troche wiecej czasu. Mimo wszystko nawet jak na obecne warunki w naszym kraju iPad wydaje sie rozsadnym urzadzeniem.

50zl miesiecznie na 3G do iPada to nie pieniadze za inny wymiar komunikacji z internetem, a zwlaszcza prostote.

Duzo osob, jak teraz czytam w poprzednich stronach tematu, narzeka ze nie ma OSx na iPad'dzie. Problem w tym ze nie mozna miec wszystkiego. NA codzien poza domem, w szkole, kawiarni, uniwerku, nie uzywamy wiekszosci programow, portow czy przestrzeni dysku, nie ma czego zalowac ze to jest ograniczone urzadzenie. Przynajmniej wazy troche ponad pol kilo cienkie jak iPhone i trzyma 10godzin.

#437 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:33

Ja bym nie narzekal na nasz kraj sam w sobie. Kocham Polske ale rozumiem ze 20 lat po transformacji nie wystarczy aby wszystko bylo tak jak w starej Unii, dlatego dajmy troche wiecej czasu.

Ja też jak najbardziej Polskę kocham i moje narzekania raczej nie były skierowane "na nasz kraj sam w sobie", ale raczej to, jak jesteśmy traktowani (chociażby przez Apple). Ale ten temat był już wałkowany wielokrotnie i nie ma sensu znów go podnosić - w każdym bądź razie żyje nam się coraz lepiej i oby tak dalej, a może inni też to wreszcie zauważą :)

#438 pef

pef
  • 109 posts

Posted 28 January 2010 - 01:34

"Tylko bawilem się MacBook Air'em, ale to nie jest chyba komputer który Ci zastąpi jakaś mocniejsza jednostkę, a jedynie dodatkowy komp, tak jak iPad. "

Macbook Air jest jednym z gorszych produktow Apple, troche sie rozczarowalem, nie narzekam bo i tak lepszy od VAIO SZ. Ale juz za niedlugo sie z nim rozstane bo combo iMac i iPad to przyszlosc.

Ja też jak najbardziej Polskę kocham i moje narzekania raczej nie były skierowane "na nasz kraj sam w sobie", ale raczej to, jak jesteśmy traktowani (chociażby przez Apple). Ale ten temat był już wałkowany wielokrotnie i nie ma sensu znów go podnosić - w każdym bądź razie żyje nam się coraz lepiej i oby tak dalej, a może inni też to wreszcie zauważą :)

Podoba mi sie takie nastawienie. Traktuja jak traktuja, Apple to firma, ma miec dochody, patrza sie na cyferki dlatego ich rozumiem.

#439 Frobe4

Frobe4
  • 7 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 January 2010 - 01:42

to, że nie ma Mac OSX na pokładzie to wielka zaleta, nie wada, firmy takie jak Google wypruwają sobie flaki już*chyba od dwu lat, żeby stworzyć "lekki" system dla netbooków, Microsoft, nawet o tym nie wspomina, bo chyba nie potrafiłby takiego systemu wymyśleć, a Apple... proszę oto jest, iPAD najcieńszy, najlżejszy, trzyma na baterii 10h, działa natychmiast, nie wymaga niczego więcej, żadnych myszek, rysików, pisaków i od razu ma dostępne miliony aplikacji. do tego dokładamy iWork za 9,90$ (wyobrażacie sobie Microsoft Office za 30zł :-)) cena - 500$ (1500 - 2000 zł) za iPAD - dużo? proszę spojrzeć na to, co oferuje "konkurencja" pod hasłem tablet i jakie ma ceny! o funkcjonalności takiej , jaką zaprezentował*Apple konkurenci mogą pomarzyć. nie rozumiem narzekania - powinien być*zachwyt!

#440 Marrond

Marrond
  • 4 posts

Posted 28 January 2010 - 01:47

Jak zawsze mogłem wymyślić minimalnie JEDEN powód dla którego warto dany produkt Apple nabyć, tak teraz nie mam żadnego:

e-book reader? nie (niżej napiszę dlaczego)
telefon? nie - za duży
netbook? nie - byle pierdółka na atomie z linuchem/windowsem/sun'em jest bardziej funkcjonalna
nettop? nie - j.w. są lepsze urządzenia
odtwarzacz muzyki? nie - po co komuś przerośnięty iPod?
odtwarzacz filmów? już prędzej - nadal jednak ATOMowe rozwiązania są tańsze i działają wyśmienicie, nawet po podłączeniu przez HDMI do 40 cali...
przeglądarka internetowa? nie bardzo - na iphone był mały, mógł sobie na mobilnym safari pracować, ale 9 calowy 'potwór' na tym samym OS?

ostatecznie może i nadawałoby się jako GPS - duży, wyraźny ekran, ekran pojemnościowy, trochę kiepski odbiornik, ale da się żyć - palce lizać... tylko co z tego, skoro wybór nawigacji jest kiepski? (biorę pod uwagę Polskę, bo w Polsce żyjemy - nie obchodzą mnie TomTomy czy inne wymysły pokrywające 9x% dróg Ameryki czy innej Angli...)

oświeci mnie jakaś mądra głowa po co temu urządzeniu 'nawet miesiąc czuwania', skoro do dzwonienia i tak jest, zakładając poprawność polityczną, iPhone? Po co komu miesiąc czuwania w urządzeniu, które bez podświetlania ekranu (a które jest mocno prądożerne) może służyć co najwyżej jako tacka do jedzenia?

"iPad to urządzenie zapełniające lukę między iPhone'em a laptopem - powiedział Steve Jobs, CEO Apple"
Wybacz Stevie - nawet z Twoimi umiejętnościami wciskania kitu ciężko znaleźć dobre strony iPada. Szarych użytkowników nie zainteresujesz, a fani i tak się rzucą, nawet jak byś tylko wyszedł i pokazał nowy sprzęt.

Mówiło się, że iPhone to był gadżet, ale był funkcjonalny mimo wszystko. Zastosowania dla większego iPoda po prostu nie widzę.

Nie czytałem wszystkich 40 stron komentarzy, bo po 4 pierwszych miałem ochotę walić głową w biurko więc tyle ile zdążyłem wyłapać:

iPad+iBookStore to jest poczatek konca ery drukowanych ksiazek, gazet, itp.
a.d. 2010

I co jeszcze za erę zapoczątkuje? Ery drukowanych książek i gazet nie wyprze. Już pomijając mentalność ludzi i ludzkie przyzwyczajenia. To jest zwykły wyświetlacz - męczy oczy, czyta się z niego po prostu niewygodnie - równie dobrze możecie czytać książki z monitora. Krótko trzyma na baterii, co jest raczej niedopuszczalne w przypadku ebook readera. Mogliby użyć e-ink jeżeli chcieliby stworzyć czytnik ebooków, ale ekran e-inkowy jest czarno-biały, a wtedy urządzenie nie byłoby trendi. Co z tego, że trzymałoby 4 tygodnie bez ładowania - kogo to obchodzi... może za 3 lata, jak stworzą iPadBook 6G i użyją kolorowego elektronicznego papieru zamiast ekranu to będzie to mogło startować w konkurencji ebookowej. Na chwilę obecną byle Amazon Kindle zmiata iPada pierdnięciem.

nie pisze o zastepowaniu, mam na mysli bardziej "wyparcie"
tak jak iPod z mp3 z iTunesStore wypiera muzyke w postaci CD

Wyparcie CD? Na pewno nie przez taki ubogi format jakim jest mp3. Już prędzej FLAC (którego nasz kochany iPod nie obsługuje - pewnie dodadzą w Firmware 5.0 i ogłoszą rewolucję i fantastyczną jakość...ziew). Audio CD to przede wszystkim jakość. Ale co o jakości może wiedzieć ktoś kto słucha mp3 max 320kb/s do tego na iPodzie :roll:

Jak czytam tutaj wypowiedzi niektórych

Jak czytam Twoje wypowiedzi to się zastanawiam gdzie jest opcja ignorowania użytkowników. (pewnie niektórzy też zaczną jej szukać po przeczytaniu moich wypocin :])

Czasami jest mi wstyd się przyznać, że żyję w kraju pełnym ludzi którzy potrafią tylko marudzić...

Ty łykasz wszystko co jabco Ci wciśnie, jak bardzo przereklamowane by to nie było? Wypuszczają sprzęt, a Ty po niego lecisz? Apple obniża loty i to jest fakt, a nie 'typowe polskie marudzenie'.
edit:

Trochę wyobraźni proszę... potencjalni klienci:
Biznesmen [...]

to jest tablet a nie komputer.

Co do czytania eBooków... to myślę, że to urządzenie jest wypasioną alternatywą której się użytkownik nie powstydzi dzięki atrakcyjnemu wyglądowi zarówno produktu jak i aplikacji stylizowanych na realne książki

Biznesmen nie sięgnie po tą zabawkę. Już prędzej po Air jak już musi coś tandetnego wybrać.

Od kiedy jedno wyklucza drugie? Dziwne, wszystkie TabletPC jakie miałem w ręku nadal były PeCetami...

Nawet jak by obudowa była z platyny i była wysadzana diamentami, a samo urządzenie byłoby sprzedawane po 10$ - co to za różnica z czego jest zrobione i jak wygląda? Zwykły ekran się NIE nadaje do czytania na dłuższą metę.

to, że nie ma Mac OSX na pokładzie to wielka zaleta, nie wada,
firmy takie jak Google wypruwają sobie flaki już*chyba od dwu lat, żeby stworzyć "lekki" system dla netbooków,

ChromeOS, Android.
Microsoft nic nie robi, bo raczej nie potrafi - Windowsy Mobile mulą niemiłosiernie, dopiero na Snapdragonie jakoś to wszystko śmiga.
A z linuksowych systemów tego typu to imo najlepszy jest Xandros Presto. Za 19$ system, który po uruchomieniu komputera w 20 sekund umożliwia dostęp do edytora tekstu, stron www, czy poczty email.
Ale co z tego - powinny być zachwyty nad Apple, hip hip, hurra!

Pozdrawiam
Marrond

#441 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:48

Podoba mi sie takie nastawienie. Traktuja jak traktuja, Apple to firma, ma miec dochody, patrza sie na cyferki dlatego ich rozumiem.

Dlatego też jestem bardzo daleki od krytykowania ich. Mam jedynie nadzieję, że doczekamy takiego momentu, że sami wejdą na nasz rynek ze swoją pełną ofertą i w konkurencyjnych cenach, bo będzie im się to opłacało, bo będą chcieli walczyć o polskiego klienta. Rozumiem też, że jest bardzo wiele powodów leżących po naszej stronie, które ich do tego zniechęcają (pierwszy z brzegu - piractwo, ciekawe ile ebook-ów ściągniętych nielegalnie z sieci przypadałoby na jednego kupionego iBooka ;)).

#442 OdigoPL

OdigoPL
  • 21 posts

Posted 28 January 2010 - 01:54

Już prędzej FLAC (którego nasz kochany iPod nie obsługuje - pewnie dodadzą w Firmware 5.0 i ogłoszą rewolucję i fantastyczną jakość...ziew).

Zarówno iTunes jak i iPhone obsługuje format Apple Lossless. A że to nie FLAC to mi zwisa... Brzmi tak samo.

#443 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 28 January 2010 - 02:00

Świetne urządzenie. Ja bardzo często leżę na kanapie z iPhonem, bo mi się nie chce wstawać do komputera, a na laptopie jak leżę to nie widzę klawiatury. iPad to jest urządzenie dla mnie. Chcę szybkość - biorę, odpalam, mam. Nie chce mi się czekać na odpalenie systemu, potem przeglądarki w komputerze. Chcę mieć stronę. Teraz. E-book reader - jestem cholernie na tak. Czytam książki na kompie. Czasem mnie to męczy, ale czytam. Byłbym w niebo wzięty jakbym mógł na 10 calowym, poręcznym urządzeniu w łóżku poczytać. Filmy - w domu rzeczywiście rzadko bym oglądał na iPadzie, wolałbym na telewizorze, ale co innego podczas podróży. Rozmiary ma idealne. No i AppStore... :D Uwielbiam te zabawki. Niektóre programy są genialne. A dodajmy większy ekran, silniejsze bebechy i mamy porządną platformę na fajne rzeczy. Tyle ode mnie. Każdy kupuje sprzęt pod siebie. Wolisz netbooka? A proszę bardzo.

#444 digerati

digerati
  • 24 posts
  • SkądW-w

Posted 28 January 2010 - 02:11

Świetne urządzenie.

Ja bardzo często leżę na kanapie z iPhonem, bo mi się nie chce wstawać do komputera, a na laptopie jak leżę to nie widzę klawiatury. iPad to jest urządzenie dla mnie.
Chcę szybkość - biorę, odpalam, mam. Nie chce mi się czekać na odpalenie systemu, potem przeglądarki w komputerze. Chcę mieć stronę. Teraz.
E-book reader - jestem cholernie na tak. Czytam książki na kompie. Czasem mnie to męczy, ale czytam.
Byłbym w niebo wzięty jakbym mógł na 10 calowym, poręcznym urządzeniu w łóżku poczytać.
Filmy - w domu rzeczywiście rzadko bym oglądał na iPadzie, wolałbym na telewizorze, ale co innego podczas podróży. Rozmiary ma idealne.

No i AppStore... :D Uwielbiam te zabawki. Niektóre programy są genialne. A dodajmy większy ekran, silniejsze bebechy i mamy porządną platformę na fajne rzeczy.

Tyle ode mnie. Każdy kupuje sprzęt pod siebie. Wolisz netbooka? A proszę bardzo.

czy świetne to się jednak okaże, ale zdecydowanie na plus. Właściwie mogę się podpisać pod powyższym postem, tyle że jednak kilka mankamentów jest: brak USB, jednak brak obsługi Flasha, którą tłumaczą zasobożernością, kamerka itepe. Oczywiście wszystko sprawdzi się 'w praniu', ale mam wrażenie, że jak to Apple, wszelkie 'braki' w iPad dorzucą w swoim sklepie. A tutaj ekstra iPad klawiaturka, a tutaj ekstra kamerka itepe - oczywiście to niby tylko gażdzety i dodatki do głównego produktu, ale jednak trochę to niesmaczne.
Ciekawym tego ebook readera, bo życzyłbym sobie, aby wzrok się przy takim czytaniu nie męczył specjalnie. Z tą baterią pewnie też lekko przesadzone, pewnie tak po 1,2 miesiącach użytkowania spada drastycznie do 6-7 godzin ;)
No ale nie ma co marudzić, mam tylko nadzieję że polski rynek stanie się w końcu otwarty na te i inne produkty z logiem Apple.

#445 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 28 January 2010 - 02:29

pozwole sobię przepisać mój wywód z innego forum

Sa ludzie, którym produkt się podoba bo uwielbiają Apple , są i też którzy nie rozumieją idei tego produktu, którzy nienawidzą Steve'a Jobs'a i jego firmę, a ja sądzę, iż w niedalekiej przyszłości takie urządzenia zrewolucjonizują nasze życie. Zastąpią nam notes, odtwarzacz muzyki filmów, terminarz, książki, internet, telewizja (tak - to właśnie iPad!). Gdybyśmy mieli do tego rysik (a zdaje się, że Microsoft Courier posiada takowy) nie musielibyśmy nosić stert notatek (są tacy, w tym ja co preferują tradycyjne sposoby pisania na kartce, w tym ja:)), np. na wykłady, na spotkania etc. etc. Nie jest to jakaś rewolucja jako urządzenia i wielka innowacja (mamy mase podobnych produktów), ale będzie to trend w nadchodzących czasach, trend jaki narzuciło właśnie Apple, a co tak spopularyzowało format mp3 (gdzie obok mamy tak dobre formaty jak np. FLAC) i sposób w jaki słucha się muzykę? iPod! Tak, wiem jest masa playerów przewyższającymi iPoda parametrami (np., iRiver), ale dobry PR, otoczka marki i prostota wręcz obsługi produktów Apple zachęca wręcz do korzystania z takiej formy czytania książek, słuchania muzyki itd. - gdzie inni producenci zachwalają wyłącznie zalety swojego urządzenia (zapominając zupełnie o przyprawianu tychże form dobrą szatą graficzną oraz prostotą w użytkowaniu - np. Coverflow, iBooks).

Podsumowując to jest tylko kolejny produkt, który skłania nas do refleksji, w jakim kierunku to wszystko zmierza. Apeluję o odrobinę entuzjazmu i wiarę w lepszą przyszłość ;)

#446 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 January 2010 - 02:31

[QUOTE=Marrond;1155494]Jak zawsze mogłem wymyślić minimalnie JEDEN powód dla którego warto dany produkt Apple nabyć, tak teraz nie mam żadnego:

e-book reader? nie (niżej napiszę dlaczego)
telefon? nie - za duży
netbook? nie - byle pierdółka na atomie z linuchem/windowsem/sun'em jest bardziej funkcjonalna
nettop? nie - j.w. są lepsze urządzenia
odtwarzacz muzyki? nie - po co komuś przerośnięty iPod?
odtwarzacz filmów? już prędzej - nadal jednak ATOMowe rozwiązania są tańsze i działają wyśmienicie, nawet po podłączeniu przez HDMI do 40 cali...
przeglądarka internetowa? nie bardzo - na iphone był mały, mógł sobie na mobilnym safari pracować, ale 9 calowy 'potwór' na tym samym OS?

Po pierwsze człowieku, na cholere tu przylazłeś jeśli nie odpowiada Ci ani sprzęt Apple ani ludzie tu piszący.. Masz tyle jadu i żółci w sobie, że mógłbyś się w tym z powodzeniem 3 razy utopić (ku uciesze większości internautów).

Wracając do tematu iPada, trzeba tu kilka sprostowań zrobić. Nie porównuj czytania eBooków ze zwykłymi książkami bo to bez sensu.. Pytasz czy iPad nadaje się do ebooków po czym odpowiadasz, że nie, bo można czytać książki. Czyli co, książka jest eBook readerem? taka jest logika Twojej wypowiedzi. Papierowej książki nie możesz ściągnąć z internetu i mało która ma grubość iPada..

iPad nie jest i nigdy nie miał być telefonem, równie dobrze można oskarżyć zmywarkę o bycie beznadziejnym urządzeniem do prasowania koszul. Ten argument jest zwyczajnie głupi.

funkcjonalność netbooków - tutaj trochę (bardzo) przecholowałeś.. Jaka niby jest ta funkcjonalność netbooków?? Co one takiego potrafią, ze swoimi smiesznymi procesorkami juz na starcie obarczonymi pełnych rozmiarów OSem? I po co mi pełnowymiarowy windows XP, skoro rozdzielczość ekranu jest tak żałosna, że programy odmawiają zainstalowania się na tym?? I powiedz mi, że system, na który napisano 140 000 aplikacji jest mało funkcjonalny..

Podejrzewanie przenośnego iPada o próbę bycia nettopem jest jeszcze głupsze od sugerowania, że może być telefonem, więc nie będę tego komentował..

Do słuchania muzyki są iPody. Macbook też potrafi odtwarzać muzykę, ale jakoś nikt nie mówi, że jest kiepskim przenośnym odtwarzaczem muzyki.

Odtwarzanie filmów - a po co mi dolna część netbooka z klawiaturą i innymi bzdurami, skoro do oglądania filmu potrzebny mi tylko ekran? w czym netbook jest tutaj lepszy, bo nie widzę zalet? Poza tym, żyjesz w innym świecie - netbooki nie mają HDMI. Przejrzyj temat, zanim użyjesz go jako argumentu bo wychodzisz na idiote..

przeglądarka - oceniasz funkcjonalność platformy na podstawie nazwy OSu? dobry jesteś.. Z góry zakładasz, że będzie chodziło źle.. niby na jakiej podstawie? OS jest nowy, przebudowany, tylko podstawa i interface zostaly te same, a dodatkowo ma o wiele więcej zasobów do wykorzystania. I w dodatku już teraz wiemy, że dobrze z tych zasobów korzysta, bo iPhone na tym OSie działa lepiej niż mocniejsze smartfony na WinMobile. Więc to akurat zaleta, że wstawili mu system tak mało obciążający zasoby.

#447 Marrond

Marrond
  • 4 posts

Posted 28 January 2010 - 02:34

Zarówno iTunes jak i iPhone obsługuje format Apple Lossless. A że to nie FLAC to mi zwisa... Brzmi tak samo.

Po co mi super bezstratny format od Apple, z którego nikt poza nim samym nie korzysta? Oczywiście, masz rację, różnicy praktycznie nie słychać. Tylko, że jeden format jest zamknięty, a drugi otwarty. Subtelna różnica, która przechyla szalę popularności. A to popularność danego formatu determinuje jego użyteczność - popularny format jest obsługiwany przez większą liczbę urządzeń. Apple ma swój format, dla swoich iPodów i iTunesów. I do niczego innego.

przeglądarka - oceniasz funkcjonalność platformy na podstawie nazwy OSu? dobry jesteś.. Z góry zakładasz, że będzie chodziło źle.. niby na jakiej podstawie? OS jest nowy, przebudowany, tylko podstawa i interface zostaly te same, a dodatkowo ma o wiele więcej zasobów do wykorzystania. I w dodatku już teraz wiemy, że dobrze z tych zasobów korzysta, bo iPhone na tym OSie działa lepiej niż mocniejsze smartfony na WinMobile. Więc to akurat zaleta, że wstawili mu system tak mało obciążający zasoby.

Zobacz iPada w działaniu chociażby na wideo nagranym przez engadget. Nie potrzebuję szklanej kuli, żeby przewidzieć jak będzie się zachowywał całokształt. Wystarczy to co pokazali, aby pi razy drzwi określić jak to się będzie sprawować.

Porównanie do WM w tym momencie to jak kopać szczeniaczka. Microsoft już dawno odpadł ze swoim WM i musi szybko coś wymyślić zanim Apple i Google zdominują rynek, bo WM traci z dnia na dzień na popularności.

#448 uczenn

uczenn
  • 40 posts

Posted 28 January 2010 - 02:43

temp Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Ipad zbudowany jest z aluminium, trzymać go będziemy w jednej ręcę, bądź na kolanach. Pytanie czy po 1h grania w cokolwiek temperatura tego sprzętu nie będzie przeszkadzać w trzymaniu go na nogach? (mój macbook pro po 2min gry potrafi się tak nagrzać, że odechciewa mi się grać trzymając go na nogach). Ciekawi mnie jak rozwiązali chłodzenie w tym urządzeniu, bo nigdzie nie widzę miejsca gdzie może wychodzić ciepło ?. Wiem, że ten sprzęcik nie ma 2rdzeni po 2,4Ghz, które się jednak mocno grzeją, ale mimo wszystko każdy procek się grzeje a aluminum lubi do tego się nagrzewać.

#449 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 28 January 2010 - 02:59

iPad nie jest i nigdy nie miał być telefonem

skad wiesz...stefan ci to powiedzial dzisiaj gdy do niego dzwoniles?;DDD

funkcjonalność netbooków - tutaj trochę (bardzo) przecholowałeś.. Jaka niby jest ta funkcjonalność netbooków?? Co one takiego potrafią, ze swoimi smiesznymi procesorkami juz na starcie obarczonymi pełnych rozmiarów OSem? I po co mi pełnowymiarowy windows XP, skoro rozdzielczość ekranu jest tak żałosna, że programy odmawiają zainstalowania się na tym??

masz swieta racje chlopie...
precz z moda na niepraktyczna miniaturyzacje!;D

Podejrzewanie przenośnego iPada o próbę bycia nettopem

jak dla mnie to poprostu maly tablet...albo spaskudzony iphone

Odtwarzanie filmów - a po co mi dolna część netbooka z klawiaturą i innymi bzdurami, skoro do oglądania filmu potrzebny mi tylko ekran? w czym netbook jest tutaj lepszy, bo nie widzę zalet?

naucz sie czlowieku ze filmy oglada sie na dobrym tv;] + odpowiednia naglosnienie

nie nie nie... monitor twojego pc , laptop i takie tam...tego nie zastapi;]

moje przenosne cos ma 17 cali a i tak sie krzywie jak mam na tym ogladac filmy...

tak tak ...wiem a co gdy jade pociagiem i chce cos obejrzec...
coz nie jezdze pociagami...no ale moze np samolotem?
wole posluchac muzyki niz paskudzic sobie film kiepskim dzwiekiem i malym ekranem;]

przeglądarka - oceniasz funkcjonalność platformy na podstawie nazwy OSu? dobry jesteś.. Z góry zakładasz, że będzie chodziło źle.. niby na jakiej podstawie?

sadze ze przegladarka powinna byc "czarnym koniem" ipada

+multitouch i juz jest co reklamowac

tak pozatym @Pedro407

nie pisales do mnie...wiem
poprostu z nudow postanowilem pokomentowac...nie obrazaj sie tam;]

edit:

@Akirat

Mobilny doradca finansowy potrzebujący podręczny arkusz kalkulacyjny

wez sie chlopie zastanow...
reszta przykladow niech ci bedzie ...jest ok

#450 Dogs

Dogs
  • 141 posts

Posted 28 January 2010 - 05:39

Mnie jeszcze zastanawia (pytam, bo sie nie znam) - czy skoro jest tam procesor z grafika itd. to czy po zrobieniu JB np. przez GeoHota, ktory juz pewnie nie moze sie doczekac premiery w iSpotach, nie bedzie mozna na tym postawic jakos okrojonego OSX`a? No i musze chyba przypomniec, ze z iPhone na poczatku bylo dokladnie tak samo! A to nie ma MMS, GPS, pdf i innych pierdol, ale po zaladowaniu appstore, stal sie dla wielu telefonem niemal idealnym! Zobaczycie, z tym bedzie dokladnie tak samo. Osobiscie, na te konkretnie wersje raczej sie nie skusze, ale na 2g? WHY NOT! I tak chcialem kupic sobie Digital Frame Sony (~270$). Za dodatkowe 230$ mam gmail z push w domu, przegladarke pod reka w pokoju, szafe grajaca. Jak wychodze z domu - super wyrazna nawigacje do auta, film w jakiejkolwiek formie podrozowania, z modulem 3g i JB? Skype phone przez sluchawki i wiele, wiele innych zastosowan!!! Trzeba tylko dac Apple i deweloperom czas na rozwiniecie tego nowego produktu, tak jak to bylo z dziewiczym iPhone. Pozdrawiam p.s. jak ktos bedzie chcial, to po wejsciu do iSpotow, moge takowego iPada za 1999zł wyslac do polski, chodzi mi o ten model za 499$ ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users