Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Please log in to reply
676 replies to this topic

Poll: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 member(s) have cast votes)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 votes [20.70%])

Percentage of vote: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 votes [32.10%])

Percentage of vote: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 votes [12.06%])

Percentage of vote: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 votes [16.12%])

Percentage of vote: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 votes [6.68%])

Percentage of vote: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 votes [2.32%])

Percentage of vote: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 votes [10.02%])

Percentage of vote: 10.02%

Vote Guests cannot vote

#401 abc_xyz

abc_xyz
  • 17 posts

Posted 28 January 2010 - 00:35

Musze przyznac ze smutkiem ze microsoft courier nawet w planach bije na glowe tablet od apple. Wydaje mi sie ze Apple strasznie ograniczyl sie w maxymalizowaniu funkcjonalnosci. design moze fenomenalny ale nikt z nas chyba nie lubi tachac ze soba miliona przejsciowek zeby podlaczyc do tabletu cokolwiek... pozatym mozliwosci zastosowania narazie tylko na rynku amerykanskim... troche czasu zajmie zanim polskie ksiazki i gazety pojawia sie w polskim itunes store(jesli takowy powstanie). Narazie zabawka i tak jak w przypadku iphona ludzie sami beda musieli wymyslic aplikacje zeby pobudzic to cudenko do dzialania i pokazac jego mozliwosci. Ale na to jak zwykle trzeba czasu... Mysle ze ta wersja to bedzie tak jak z iphonem 2g wszystko fajnie ale za rok trzeba bedzie poprawic

#402 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 28 January 2010 - 00:36

pisze dokument w pages, ciągle konsultując się ze znajomymi przez gg/skype/ forum. jak to pogodzić bez multitaskingu ?

#403 Hocbav

Hocbav
  • 38 posts

Posted 28 January 2010 - 00:36

z drugiej strony jeszcze 2 miesiące a to sporo czasu dla firmy, która ma pieniądze na organizację czegoś takiego nawet w Polsce!

Moim adaniem - nierealne!

#404 marianoxxx

marianoxxx
  • 1 posts

Posted 28 January 2010 - 00:37

ja sie czegos takiego bardziej spodziewalem: id=modbook[url=http://www.axiotron.com/index.php?id=modbook]Axiotron : Modbook[/url]

#405 Hocbav

Hocbav
  • 38 posts

Posted 28 January 2010 - 00:38

pisze dokument w pages, ciągle konsultując się ze znajomymi przez gg/skype/ forum.
jak to pogodzić bez multitaskingu ?

Niby masz racje dlatego jestem mocno rozczarowany iPadem ale iPhone świetnie sobie radzi moim zdaniem bez tej usługi

#406 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 posts

Posted 28 January 2010 - 00:39

Rozczarowanie. Ale mam idealnego klienta, ktory kupilby i bylby super zadowolony z tego. Moja mama. Ciagle nie moze ogarnac obslugi komputera, a chcialaby sobie po Internecie poszperac troche. Tylko jak wyjdzie polska wersja. No i szkoda, ze jest juz na emeryturze - troche jej nie stac..

#407 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 28 January 2010 - 00:40

z drugiej strony jeszcze 2 miesiące a to sporo czasu dla firmy, która ma pieniądze na organizację czegoś takiego nawet w Polsce!

No tak, pozyjemy zobaczmy.

#408 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 28 January 2010 - 00:40

@Hocbav - ludzie kupowali iPhone nawet jak nie mogli z nieco dzwonic, takze o to sie nie martw ;p jednak pomijając kwestię przydatnosci tego urządzenia, najsmutniejszy jest fakt, ze to kolejny gadzet z cyklu "nie dla psa kiełbasa"

#409 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 28 January 2010 - 00:41

Rozczarowanie.

Ale mam idealnego klienta, ktory kupilby i bylby super zadowolony z tego. Moja mama. Ciagle nie moze ogarnac obslugi komputera, a chcialaby sobie po Internecie poszperac troche. Tylko jak wyjdzie polska wersja. No i szkoda, ze jest juz na emeryturze - troche jej nie stac..

" Dla mamy " zgadza sie ;). tak sobie mysle, ze apple wie co zrobilo ide sie z tym przespac ;).
hey.
Kuzwa juz zajechalo ode mnie optymizemem a tu nagle sobie przypomnialem, ze "mama" nie widziala by nawet na tym stron z flash. DUPA jednak :P. apple boi sie tego flasha ze wzgledu na to ze ludzie robili by gry flash za friko omijajac tym appstore !.

#410 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 28 January 2010 - 00:44

wolę Kindle...chociaż zapachu prasy to to nie zastąpi ale jak już to prawdziwą rewolucję rozpoczął Amazon i jego eInk. Tutaj patrzały wyjdą z orbit. Jak słyszę o rewolucji i urządzeniu XXI wieku to aż mnie skręca. Wypadałoby wyjść z...nie powiem czego i rozejrzeć się dalej niż skórka od jabłka sięga. Inni producenci zdecydowanie lepiej to rozwiązali. Jeżeli ebooki to Amazon, jeżeli tablet to Microsot. Tutaj Apple jest trochę w ciąży. Takie w sumie ani jedno ani drugie. Co do samego nie trzymania w ręce. A poza tym biorę taką klawiaturę w łapę i mam porównanie jak się na tym będzie pisało. Zgięty w pałąk albo będę jedną ręką pisał. Może w Hameryce to przejdzie ale ja pisze dwoma rękoma i jakoś nie wyobrażam sobie wskazującym czy kciukiem lewej ręki wędrować do "a" trzymając ciągle niecały kilogram w powietrzu...no bez jaj...słabe to i tyle. ie trzeba być wokalistą w dodatku lepszym od reszty, by móc krytykować i oceniać płyty prawda? Nie trzeba znać dyskografii Orbituary by wiedzieć że nie lubię tego rodzaju muzyki prawda? I tak samo nie muszę się bawić iPadem by stwierdzić że to nie jest produkt dla mnie i ogólnie mam odczucie że został on wciśnięty przez opinię społeczną na siłę. Wiem że Pagani Zondą nie wyjadę z osiedla i wiem że na moje potrzeby taki fur byłby gadżetem (chociaż nie powiem złego słowa). Tutaj nie chodzi o marudzenie a o zwykła specyfikacje. Z multitoczem większość z nas miała do czynienia. Z iPhonem również wyobrazić sobie te 7 cali więcej...nic trudnego, a ekran chociażby nie wiem jaki XLED by tam nie był to gały będą boleć. Dla 7 cali nie warto przesiadać się na iPad'a...swoją drogą marketingowo słaba nazwa..."I want to buy an iPad" - "iPod?" - "No... iPad" - "iPad Nano? Touch? Schuffle". A z drugiej strony się nie dziwię, tak pół świata chciało to niech mają i kupują. To byłoby fajne urządzenie ze zwykłym Os'em. W tym momencie jest się równie ograniczonym jak przy iPhonie. Niby coś tam można zrobić ale w razie W to jesteśmy ugotowani. iPad + iPhone dubluje się funcjami. iPad i MacBook jest bez sensu, iPhone + MB? Jedyne sensowne rozwiązanie. Acz rzeczywiście Apple ma szczęście że nawet jak Stef puści bąka to odezwą się głosy że niewątpliwie bzy rozkwitły.

#411 MR1

MR1
  • 118 posts

Posted 28 January 2010 - 00:46

Wad jest kilka, ale ja celuje w używane urządzenia i jeżeli cena używanego będzie połową tego co kosztuje nowe, czyli jakiś 1tyś PLN, to nie jest to aż taki zły deal. Myśle, że multitasking zostanie dodany, może w ograniczonej wersji, albo dla aplikacji Apple tylko, albo np. 3 aplikacje, aby nie było akcji, że iPad nie wyrabia, ale może zostać dodany. To jak softy do iPhone'a, co nowy, to coś nowego. No i jak mówie - kwestia oprogramowania, ono zaważy na całości. W pełni oferty nie będziemy mieli, trzeba się przyzwyczaić, że skupią się na rynku docelowym, czyli USA, a nie EU cobądź. Szczerze mówiąc jakby działało na nim już samo gg + przeglądarka + mp3 player to dla mnie byłby wypas. Siadam na uczelni, mam WiFi, przeglądam neta, gadam ze znajomimi, slucham muzyki, mam ultraprzenośny sprzęcik. To jest kwestia rozwinięcia pomysłu. Narazie podrzucili haczyk dla ludzi, żeby się wkręcili, na dopracowanie jest czas. No i jedna ważna kwestia - uważam, że rozszerzony iphone os jest lepszy niz mac os i mocniejsze bebechy. MAC os + lepsze wnętrze pod względem wydajności = cena napewno powyżej 1000$, a to już duża suma. W Polsce byłaby sumka ok 4k i byłoby to zaporowe i w sumie nie wiem po co by to było.

#412 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 28 January 2010 - 00:47

ps. Zrobic przegladarke ktore obsluzy flash dla iphona i ipada dla apple to zaden problem juz nawet 3 lata temu. Rozwijajc poprzednia mysl. Ze boli nie dali nam dostepu do flasha bo dobrze zdawali sobie sprawe, ze wiara tworzyla by gry flash na stronach internetowych omijajc appstore a tym samym nie wpadały by miliony $$$ dla apple. Ale dziadostwo.

#413 nixon123

nixon123
  • 486 posts
  • SkądGliwice

Posted 28 January 2010 - 00:49

nowoczesna "gazeta" do śniadania ;)

#414 szmidtas

szmidtas
  • 25 posts

Posted 28 January 2010 - 00:55

Panowie niestety nie przyda mi się iPad, a żałuje.... Wybrazcie sobie biznesmena, który jedzie w podróż i ma w samolocie do wstukania kilka arkuszy. Bierze macbook Air, rozkłada stoliczek, odpala go, czeka... I odpala program, chwilke czeka i zaczyna wrescie pisać. Tu wciska guzik, odpala program i zaczyna pisać. Inna sprawa jest pisanie w arkuszach. Macbook Air, zaznaczam myszką, wpisuje, zaznaczam myszką, wpisuje itp... A tu dotyk odpowiedniej "klatki", wpisuje. Wydaje mi się, ze będzie szybciej się pisalo... Ostatnia moja kwestia to programy. I iPhone nie miał programów, chyba ze ktoś go zjailowal. A jakoś wszyscy wytrzymali rok. iPhone 3g -> app store. Ipad-> app store+ jeszcze nas to urządzenie zaskoczy... Innymi słowy dobre urządzenie przenośne, ale nie zastąpi jakiegoś starszego brata w domowym zaciszu. Jest kolejnym wygodnym urzadzeniem. Ps: sorki za brak polskich liter, leze w wyrze i z iP pisze.

#415 Akirat

Akirat
  • 39 posts

Posted 28 January 2010 - 00:56

Hej. Widzę, że na wielu forach, w wielu gazetach, i na kilku portalach główny temat to rozczarowanie iPad'em. Główne zarzuty to fakt, że nie jest on laptopem, że nie posiada kilku funkcji i że jest przerośniętym iPhonem. Trudno się nie zgodzić z tymi głosami, tylko chciałbym zwrócić uwagę na to, że to jest specyfikacja tego urządzenia. Takie było założenie w stosunku do tego produktu, tak jak wcześniej do iPhone'a. iPad nie miał zastępować MacBooka ani przejmować funkcji iPhona, miał być czymś pomiędzy, o czym wyraźnie wspominał Jobs. Wydaje mi się, że nowy produkt spełnia powyższe założenie i jedyne na co teraz trzeba poczekać to to, by klienci znaleźli zastosowanie dla tego produktu. Przygotowane udogodnienia przez Apple, jak np. iWork, przejściówki do kart pamięci, kamer, itp. , na pewno pomogą, w orientacji użytkowej, przyszłym fanom iPad'a. Jednym przenośny, pełno formatowy, elektroniczny kalendarz, podręczna książka, gazeta, czy notatnik z funkcją słuchania muzyki, grania w gry i odtwarzania filmów się przyda, a innym nie. Na pewno nowy produkt Apple'a robi wrażenie i pokazuje jak może wyglądać współczesny gadżet, który nie musi być znowu "wszystkim w jednym". Pozdro

#416 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 28 January 2010 - 00:59

Dla tych co gadają o ograniczeniach.. Ja to widzę tak: Apple dało urządzenie, które trzeba uzupełnić. Trzeba zrobić Photoshopa, trzeba zrobić programy dla muzyków. I wtedy z zabawki przerodzi się to w coś więcej. Każdy system bez wsparcia developerów jest niczym, a iPhone OS ma ogromne wsparcie. I świetne SDK. Nic tylko namówić korporacje do robienia programów.

#417 nixon123

nixon123
  • 486 posts
  • SkądGliwice

Posted 28 January 2010 - 01:01

Ale żużel:) To jest koniec ery, ale ery Apple. Co za śmieć. To człowiek tyle czekał a oni powiększyli iPoda i nowy sklep przyciaśnili:) Jak zwykle z "i"na początku.

Wraz z wejściem iPhona skończyła się pomysłowość Apple.

tak skacząc po postach, to wpadło mi w oko.

Jest w tym sporo racji, iPhone od początku się praktycznie nie zmienił, przydała by się odmiana, jakiś produkt inny nowy, to wygląda jak większy iphone więc pod względem wyglądu nic nowego. Oczywiście to się sprzeda, tak myślę. Jak dla mnie to brakuje czegoś nowego, świeżego.

#418 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 28 January 2010 - 01:02

"This device has not yet been authorized as required by the rules of the Federal Communications Commission. This device is not, and may not be, offered for sale or lease, or sold or leased, until authorization is obtained." ktoś wie o co chodzi? mogą go nie dopuścić do sprzedaży? :>

#419 Lachu

Lachu
  • 180 posts
  • SkądBukowno/Kraków

Posted 28 January 2010 - 01:02

iPad + iPhone dubluje się funcjami. iPad i MacBook jest bez sensu, iPhone + MB? Jedyne sensowne rozwiązanie.

A mnie przychodzi do głowy jeszcze jedno sensowne rozwiązanie: iMac + iPad. Dla mnie byłoby ono chyba całkiem niezłe.

#420 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 28 January 2010 - 01:04

Subiektywnie patrzac to Apple i tak nie ulatwia kontaktu ze swiatem zewnetrznym i wszystko opiera sie na pozorach dostepnosci ;)
Tylko na Boga jak mozna wymagac zlacza Ethernet w mobilnym urzadzeniu - fizyczne rozmiary zlacza sa jednak dosyc duze ? Szczegolnie, ze juz w wiekszosci polskich domow sa routery bezprzewodowe (przynajmniej G) i kto by ciagnal skretke po domu chcac przejrzec www lezac w lozku ??? ;)

P.S. Odnosnie nowych Macow - skoro w tym malenstwie za 499$ jest ekran IPS z podswietleniem WLED to czemu by nie w MBP ?

Gdyby dali matryce ips do macbookow to juz by na nas tyle nie zarobili ;P.

#421 szmidtas

szmidtas
  • 25 posts

Posted 28 January 2010 - 01:04

Acha i zapomniałem wspomnieć o mojej największej nadzieji!!! Skoro powiększają technologie multitouch, to czekam w przyszłym roku... Na MacBook Pro 15' z ekranem dotykowym!!! Albo sam ekran dotykowy z klawiatura i myszką doczepiana na bluetooth. Mogą to zrobić i myśle, ze w tym kierunku idą!!! Pozdrawiam

#422 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 January 2010 - 01:05

Jak ktos czyta masowo ebooki , to juz dawno ma urzadzenie do czytania.
Net mozna przegladac na iphone + telefon + ipod touch.
Gadzet jako gadzet , nie widze zadnej grupy docelowej dla tego urzadzenia.
Sprzeda ,bo ma logo i Steve jobs powiedzial , ze jest super

oh

and one mor think :

Nowy Apple Ipad (902856180) - Aukcje internetowe Allegro

A na co komu klawiatura i myszka do kompa z ekranem dotykowym ? Idea tego rozwiazania jest taka wlasnie . ze ma byc bez myszki i klawiatury.
MS przynajmniej ma taki plan .

#423 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 28 January 2010 - 01:08

@Kvczor Dokładnie. Za 2 -3 lata iPad 3 generacji z dostępem do nowych programów będzie hitem.

#424 szmidtas

szmidtas
  • 25 posts

A mnie przychodzi do głowy jeszcze jedno sensowne rozwiązanie: iMac + iPad. Dla mnie byłoby ono chyba całkiem niezłe.

O to im chyba wlasnie chodzi... W domu rób duże rzeczy na mocnym kompi a pokazu na przenosnym maluchu.

#425 pef

pef
  • 109 posts

@luck1985 THING nie THINK. CO do iPADa to jest niesamowity. LAptop serio jest bez sensu do noszenia ze soba. BAteria krotko trzyma. Ma wszystkie porty ktorych itak nie uzyjemy na codzien poza domem. Teraz juz wystarczy brac ze soba iPAD z 3G i wszedzie mozna pisac, slac maile i przegladac neta. Nie czekajac na otwardzie systemu badz wybudzenie (nawet szybkie na macach ale pradozercze). 10godzin pracy. Natychmiastowa dostepnosc. KOSMOS Trzeba sie pozbyc teraz Aira. @szmidtas Zgadzam sie. W domu iMAC w droge iPAD i nic wiecej nie trzeba, nareszcie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users