Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Please log in to reply
220 replies to this topic

#151 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 19:17

System plików jeśli gorszy albo lepszy to minimalnie w jedną albo drugą stronę, mi to wszystko jedno jeśli to nie FAT albo FAT32.

Ja bardzo lubię osx ze względu na prawdziwy terminal i odlotowe narzędzia uniksowe.

Żołnierze PC, a teraz czekam na was, co macie takiego ciekawego dla mnie w win, jakieś słabe cmd, durny powershell, albo skrypty w basicu?

---- Dodano 22-01-2010 o godzinie 19:21 ----

W Apple najbardziej mnie wkurza brak "normalnego" powiększania i zamykania okien, tak, jak w Windows ...

a mi brakuje cmd+w i cmd+q w windows, w ogóle jakoś mało tych skrótów w win jest.
i nie wyobrażam sobie już żeby mieć wszystkie okna zmaksymalizowane, a jest to dziecinnie proste do zrobienia pomimo że ten (+) domyślnie działa troszkę inaczej.

#152 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 January 2010 - 19:27

Żołnierze PC, a teraz czekam na was, co macie takiego ciekawego dla mnie w win, jakieś słabe cmd, durny powershell, albo skrypty w basicu?

Znowu widzę super terminologie, piszesz "Żołnierze PC" tzn ty masz co Kuchenkę mikrofalową z funkcją edytora tekstu ?

Może pora używać normalnych określeń, każdy komputer jest PCtem, jeden ma PCta od Apple inny od Della czy HP nie ma żadnej różnicy między nimi, co więcej każdy z nich ma wybór jaki system postawić a CMD jest tylko i wyłącznie częścią Windowsa i niczego więcej i nie ma żadnej zależności od jakiego producenta masz komputer, bo stawiając Winde nawet na kompie NASA CMD w nic lepsze ani gorszego się nie zamieni.

Mac OS X, Windows, Linux, BSD, Solaris postawisz na wszystkim zgodnym z X86_64 (ewentualnie X86) i na tym koniec rozmowy :)

#153 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 19:33

Znowu widzę super terminologie, piszesz "Żołnierze PC" tzn ty masz co Kuchenkę mikrofalową z funkcją edytora tekstu ?

Tego zdania nie rozumiem, ale to nic.

Może pora używać normalnych określeń, każdy komputer jest PCtem, jeden ma PCta od Apple inny od Della czy HP nie ma żadnej różnicy między nimi, co więcej każdy z nich ma wybór jaki system postawić a CMD jest tylko i wyłącznie częścią Windowsa i niczego więcej i nie ma żadnej zależności od jakiego producenta masz komputer, bo stawiając Winde nawet na kompie NASA CMD w nic lepsze ani gorszego się nie zamieni.

Mac OS X, Windows, Linux, BSD, Solaris postawisz na wszystkim zgodnym z X86_64 (ewentualnie X86) i na tym koniec rozmowy :)

Dla mnie Mac jest Makiem, a inne delle, hp to pecety. A ty jak chesz to sobie możesz mówić PC od Apple. Twoja sprawa.

A reszty nie rozumiem o co chodzi i jak to się ma do tego co napisałem.
Pisz tak żebym zrozumiał, zaniż poziom nawet jeśli musisz, ale żeby zrozumiał o co chodzi jak mi odpisujesz, podro.

#154 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 January 2010 - 19:51

Mac jest makiem bo co ? Co go różni od standardowego PCta złożonego w sklepie ? Nic HP ma Pawilona Apple ma Maca Dell nazwał swoje Studio I co ? Wszystkie są pctem od danej firmy i na tym jest koniec.

#155 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 19:55

Mac jest makiem bo co ? Co go różni od standardowego PCta złożonego w sklepie ? Nic

Mac jest makiem bo po prostu jest makiem. Nic go nie różni od PC po za tym że jest Makiem ;)

Ależ ja wiem o co ci z tym chodzi bo niby części PCtowe? I co z tego. Mac to dla mnie Mac, a Dell to pecet. I tyle. A ty i nawet 90% innych możecie to nazywać PC od Apple. Wszystko jedno, a ja na Maka będę mówił Mac a nie PC.

A czego nie rozumiałem? no jak to się wszystko ma to mojego posta na który odpowiedziałeś, bo jakoś nie mogę zrozumieć co chciałeś mi przekazać.

Ale ok, nie ważne, nie ciągnijmy już dalej tej rozmowy bo to bez sensu.

#156 damen2000

damen2000
  • 39 posts

Posted 22 January 2010 - 20:10

Dla mnie to żałosne że urzytkownicy mac os tak bardzo chcą być wyjątkowi że nie uzywają komputerów tylko maców ;)

#157 Meser

Meser
  • 68 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 22 January 2010 - 20:15

Maci to PCty i tyle, dziś na Macu można postawić Windows, na PCtach można postawić Mac OS X więc ta różnica nie istnieje. Tyle że Apple nadal robi wodę z mózgu ludziom i wmawia że Mac to Mac :)

To znajdź mi prosze innego lapka na którym w 100% bez żadnych problemów będzie mi śmigał OSX ze wszystkim gadżetami łacznie z obsługą gestów....:)

#158 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 22 January 2010 - 20:23

Tyle że Apple nadal robi wodę z mózgu ludziom i wmawia że Mac to Mac :)

Nie musi. Niektórzy już od dawna mają wodę zamiast mózgu...opowiadając takie brednie.

#159 tgr2007

tgr2007
  • 199 posts
  • SkądPolska

Posted 22 January 2010 - 20:30

A zamykanie? Dla mnie głupotą jest to, że zamykając okno zamykam takie aplikacje jak przeglądarka internetowa, odtwarzacz muzyki czy edytor w którym pracuje.
no ale o gustach...

i dlaczegóż to uważasz Maila za prymitywnego aż do bólu?
uzasadnij jakąś swoją wypowiedź (inaczej jest naprawdę niewiele warta)

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi o "głupocie" zamykania okna aplikacji. Przecież w Mac OS też to jest, tylko brak przycisku "X", który robi to samo, co skrót klawiaturowy.Mail uważam za program z innej epoki, ale nie musisz się z tym zgadzać.

#160 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 January 2010 - 20:30

XBox to też PC, a ludzie nazywają go konsolą ;)

damen2000 - nigdy nie słyszałem o żadnych urzytkownikach - któż to taki? ;)

apple tworzy zintegrowane rozwiązanie: hardware i software, które nazywa Macintoshem. i tyle.
PC to tylko sprzęt i taka jest różnica.

tgr2007 - nigdzie nie pisałem o zamykaniu okna aplikacji, tylko o tym, że zamykając okno zamykam aplikację. spora różnica.
ale twoje 'uwagi' to aktualnie tylko rzecz gustu bo nie podajesz żadnych konkretów. To jest tak samo stwierdzenie, że 'nie podoba mi się bo jest brzydki'. gdybyś powiedział co jest w nim tak prymitywnego, bądź takiego zacofanego (i mówiąc jak powinno być) to to by miało sens.
teraz mówisz, że go po prostu 'nie lubisz' i wychodzi na to, że sam nie wiesz dlaczego.

#161 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 22 January 2010 - 20:39

apple tworzy zintegrowane rozwiązanie: hardware i software, które nazywa Macintoshem. i tyle.

O widzę że kolega podobnie jak ja ma jeszcze mózg zamiast wody, chociaż używamy Maca. Jakie to jest uczucie?

#162 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 20:51

Mail uważam za program z innej epoki, ale nie musisz się z tym zgadzać.

No spoko, ale to daj przykład programu mailowego z tej epoki.

#163 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 January 2010 - 20:52

---- Dodano 22-01-2010 o godzinie 23:06 ----

To znajdź mi prosze innego lapka na którym w 100% bez żadnych problemów będzie mi śmigał OSX ze wszystkim gadżetami łacznie z obsługą gestów....:)

Uwierz mi to tylko kwestia sprzętu i sterownika, z chwilą kiedy inni zaczną używać tego sprzętu w innych lapkach to i na Acerze sobie uruchomisz taką funkcje.

Tak ale pisanie że PC jest gorszy w 100% bo ma CMD a mak jest super bo ma konsole unikową jest obłędem, podajcie mi jedną światową firmę która używa maków do pracy 24/7 ? Bo ja nie znam wszędzie stoi PC zaczynając nawet od Google, serwery www, DNS i wszelkich innych usług czemu zwykłe PC ?

Pora sobie powiedzieć prawdę że rozwiązania apple nie są stosowane w każdym sektorze, a zazwyczaj tam gdzie ktoś ma kaprys i koniec. Niektórzy używają jeszcze komputerów SUN opartych na prockach SPARC ale to inna historia.

#164 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 21:19

Tak ale pisanie że PC jest gorszy w 100% bo ma CMD a mak jest super bo ma konsole unikową jest obłędem,

Sam to sobie dopowiedziałeś, bo ja nigdzie tak nie twierdze.

#165 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 22 January 2010 - 21:34

podajcie mi jedną światową firmę która używa maków do pracy 24/7 ? Bo ja nie znam

Np. TVN24.

#166 MR1

MR1
  • 118 posts

Posted 22 January 2010 - 21:48

ze strony Apple.pl ;) Nawet stoi na Apple'owych Xserve ;)

#167 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 22 January 2010 - 22:04

https://www.apple.co...o/profiles/tvn/

http://www.myapple.p...makowek-22.html

#168 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 January 2010 - 22:05

Uwierz mi to tylko kwestia sprzętu i sterownika, z chwilą kiedy inni zaczną używać tego sprzętu w innych lapkach to i na Acerze sobie uruchomisz taką funkcje.

jasne. tylko dlaczego nie używają? W7 daje takie możliwości. mam uwierzyć, że nie chcą się wybić na tle konkurencji?
poza tym - czy coś mogło zostać poza sprzętem i sterownikiem? ;D

Pora sobie powiedzieć prawdę że rozwiązania apple nie są stosowane w każdym sektorze

:lol: no coś ty? to ma być odkrywcze? ;] ktoś mówił, że jest inaczej?

wypadałoby czytać co ludzie piszą. nikt tutaj nie próbuje udowodnić, że maki są najlepsze i są dla każdego
ja tutaj widzę głównie obalanie mitów w stylu "problem z wymianą plików", czy "NTFS jest najlepszym systemem plików" bądź "na OS X nie ma softu, bo znam jakiś program tylko pod windowsa" (pal licho że na każdym systemie będą programy 'tylko pod dany system' które nie mają konkurencji na innych platformach)

#169 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 22:14

podajcie mi jedną światową firmę która używa maków do pracy 24/7 ? Bo ja nie znam wszędzie stoi PC zaczynając nawet od Google, serwery www, DNS i wszelkich innych usług czemu zwykłe PC ?

I czego to ma dowieść? Na tych PC w większości używają jeszcze staruszka XP, także no, słuchaj, nie bardzo rozumiem ten Twój argument. Nie sądzisz że XP to trochę inna już epoka i mamy ją za sobą pomału?

#170 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 January 2010 - 22:16

macieks72 - wątpię żeby do takich poważnych zadań jak serwery www czy DNS ktoś na poważnie korzystał z windowsa Londyńska giełda już raz ten błąd popełniła ;)

#171 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 January 2010 - 22:20

Tak Roberto oczywiście, ale mi bardziej ogólnie chodziło że w wielu bardzo dużych firmach cały czas używają w większości XP, oczywiście nie są to serwery, to oczywiste ;) EDIT: No i trzeba też dodać że serwery to inna bajka, to nie takie zwykłe PC, przynajmniej ja bym serwerów w ten sam worek z pc nie wrzucał.

#172 AlBundy

AlBundy
  • 166 posts

Posted 22 January 2010 - 22:50

Firma, ktora uzywa Maki jako serwery: Facility - Nevada

Dołączona grafika

#173 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 January 2010 - 23:03

I czego to ma dowieść? Na tych PC w większości używają jeszcze staruszka XP, także no, słuchaj, nie bardzo rozumiem ten Twój argument. Nie sądzisz że XP to trochę inna już epoka i mamy ją za sobą pomału?

Pewnie, zgadzam się że XP to inna epoka i także z tym co pisałem potem że serwery to inna bajka. Wszystko rozumie i nie mam zamiaru pisać że mak jest do dupy itd ... bo ma swoje ogromne plusy w stosunku do PC z windowsem i widocznie dość duże skoro używam tego sprzętu i oprogramowania, tylko na tym forum jakiś jest utarty schemat że ten kto ma maka jest super a reszta niczym a to tak na prawdę ten sam sprzęt i taki sam człowiek.

#174 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 22 January 2010 - 23:07

@dvcam a skąd ty masz takie informacje...??? jakoś ciężko mi w to uwierzyć... :D

Z TVN24.

#175 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 January 2010 - 23:11

tylko na tym forum jakiś jest utarty schemat że ten kto ma maka jest super a reszta niczym a to tak na prawdę ten sam sprzęt i taki sam człowiek.

szczerze to nie za bardzo zauważyłem, żeby ktoś tak tutaj mówił (chociaż nie wykluczam), a już na pewno nie w tym wątku (przynajmniej od kiedy się w nim udzielam). więc może to trochę tak, że ty wciskasz czyjeś wypowiedzi w ten schemat? czytasz to co chcesz czytać?
za to widziałem mnóstwo postów z cyklu "kupiłeś maka bo masz wodę zamiast mózgu"

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users