Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
220 odpowiedzi w tym temacie

#126 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:21

Hehe, @thozo, o tym nie pomy艣la艂em, a to by wyja艣nia艂o wszystko ;)

#127 thozo

thozo
  • 1聽956 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:23

;-)

#128 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:24

mo偶e chodzi o przypadek b艂臋du -36 kt贸ry wyst臋puje u niekt贸rych os贸b? tylko to wcale nie jest problem z HFS+ i rozmiarem plik贸w...

#129 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:29

@Roberto - mo偶e to faktycznie o to chodzi ;) je艣li tak to czyli jak zazwyczaj wielu wie 偶e gdzie艣 dzwoni, ale nie wiedz膮 w jakim ko艣ciele ;)

#130 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:31

no bo na makach nie ma prawego przycisku myszki - to wszystko przez to. a gong jest d藕wi臋kiem startowym systemu. etc.

#131 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:32

Ale przypomnia艂 mi si臋 problem w Vi艣cie przy kopiowaniu plik贸w, nie pami臋tam jak to dok艂adnie sz艂o, ale problem by艂, kto艣 pami臋ta? Mo偶e pomylili w艂a艣nie ntfs z hfs+. w sumie literki podobne bez tego + ;)

#132 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:36

Co do systemu plik贸w to mogli by wprowadzi膰 co艣 lepszego zar贸wno MS jak i Apple.

#133 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:36

kojarz臋 - problemem by艂o strasznie wolne kopiowanie plik贸w i usuwanie, kt贸re czasem potrafi艂o zawiesi膰 explorera. ale to nadal nie by艂 problem z systemem plik贸w na dysku - to wynika艂o z czego艣 innego AFAIR. no i ju偶 to naprawili :) seb235 - tzn? pami臋tam, 偶e apple chcia艂o co艣 tam wprowadzi膰, ale si臋 wycofa艂o z tego i postanowi艂o dalej rozwija膰 HFS troch臋 mia艂em o systemach plik贸w, ale raczej pierdo艂y i mam wra偶enie troch臋, 偶e to jest ci膮g艂e wymy艣lanie ko艂a na nowo ;) jakie s膮 wady ntfs i hfs? b膮d藕 co mo偶e by膰 takiego lepszego?

#134 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:43

W ka偶dym razie ja nie mam problem贸w ani z ntfs, ani z hfs+. Mo偶e nie s膮 doskona艂e, nie wiem bo nie znam ich od 艣rodka, ale problem贸w nie mia艂em nigdy.

#135 go艣膰 niedzielny

go艣膰 niedzielny
  • 66 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:44

My艣l臋, 偶e zar贸wno na maku jest wiele rzeczy kt贸re mo偶na zrobi膰 szybciej ni偶 na PC i odwrotnie. I nie jest to za spraw膮 systemu a dost臋pnych program贸w. Przyk艂adem niech b臋dzie oprogramowanie do profesjonalnych odbiornik贸w Garmin. Wersje makowe s膮 bardzo ubogie i praca z nimi wymaga dodatkowych zabieg贸w (np wcze艣niejsze konwertowanie map). Wersji niekt贸rych program贸w Garmin wcale nie wypu艣ci艂 na Maca przez co wi臋kszo艣膰 pracy musz臋 wykonywa膰 w艂a艣nie na PC.

#136 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:56

My艣la艂em o ZFS, nie wiem dlaczego akurat o nim ale jako艣 ufam firmie SUN mo偶e dlatego 偶e korzystam z Solarisa x86.

ZFS wnosi wiele udoskonale艅 takich jak dodatkowa warstwa abstrakcji, kt贸ra oddziela przestrze艅 przechowywania danych od fizycznych dysk贸w co u艂atwia zarz膮dzanie, czy 64-bitowe sumy kontrolne zapewniaj膮ce integralno艣膰 danych. Wspomniany system plik贸w jest 128-bitowy dzi臋ki czemu potrafi obs艂ugiwa膰 dyski o rozmiarach rz臋du eksabajt贸w (18.4 脳 1018).

#137 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:57

go艣膰 niedzielny - i tak i nie Expose, Spaces, Stacks, Quick Look, Spotlight - to te偶 niby programy, ale mocno 'wbudowane' w system i przy艣pieszaj膮ce/u艂atwiaj膮ce prac臋 tak jak np. teraz nowy pasek startu (jak to si臋 teraz nazywa? bo bez sensu nazywa膰 to paskiem startu, skoro od 2 wersji tam napisu 'start' nie ma ;]) w Windows 7 z podgl膮dem okien - te偶 u艂atwia i przy艣piesza prac臋, bo jest wygodna i szybka nawigacja po oknach wi臋c m贸wienie 偶e to tylko zas艂uga softu firm trzecich to troch臋 za du偶o powiedziane. ale jasne - od niego te偶 sporo zale偶y. no i to te偶 s膮 programy, tylko 'mocno' systemowe ;) seb235 - w艂a艣nie ZFS mieli wprowadzi膰 razem ze Snow (przynajmniej z serwerowym), ale najwyra藕niej by艂o tyle problem贸w, 偶e to porzucili. ten kr贸tki opis fajnie si臋 czyta, ale nadal nie do ko艅ca rozumiem dlaczego to mia艂o by膰 lepsze ;)

#138 go艣膰 niedzielny

go艣膰 niedzielny
  • 66 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 23:10

Zgadzam si臋 Roberto. To co napisa艂e艣 to te偶 pokazuje, 偶e nie ma sensu pisa膰 "na macu pracuje si臋 szybciej" lub "na pc pracuje si臋 szybciej" Szybko艣c pracy jest wynikiem wielu czynnik贸w jak dost臋pnosc i jakosc program贸w, system itd. Dodatkowo jeden pracuje u偶ywaj膮c 2-3 program贸w a kto艣 inny przeskakuje mi臋dzy dziesi臋cioma. R贸偶nica w szybko艣ci samego sprz臋tu tez nie zawsze ma znaczenie bo moce obecnych komputer贸w cz臋sto wielokrotnie przewyzszaj膮 wymagania u偶ywanych program贸w (no mo偶e z wyj膮tkiem gier :)

#139 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 20 stycznia 2010 - 23:14

ten nowy pasek w Win7 jak dla mnie jest ma艂o konfigurowalny. taki dock, expose, spaces mo偶na o wiele bardziej dopasowa膰 pod siebie, a to jest dla mnie du偶y plus. trzeba doda膰 偶e expose pokazuje pazurki dopiero przy du偶ej liczbie okien, tak samo spaces, chocia偶 ze spaces za bardzo nie korzystam, ale sam pomys艂 ju偶 bardzo mi si臋 podoba艂 w Linuksach.

#140 javazlaz

javazlaz
  • 1聽513 post贸w
  • Sk膮dCz臋stochowa

Napisano 21 stycznia 2010 - 15:27

Taaak, pami臋tne KDE 3 i... prze艂膮czalne pulpity. To by艂y czasy, wszystko by艂o jakby prostsze.

#141 farmaceuta91

farmaceuta91
  • 144 post贸w
  • Sk膮dSydney/Tyczyn

Napisano 21 stycznia 2010 - 16:40

Witam Ciekawa nazwa tematu. Zaraz , z czego to si臋 narkotyki robi艂o? Z mak贸w? Aa, w艂a艣nie , z maku...

#142 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 21 stycznia 2010 - 16:50

Witam
Ciekawa nazwa tematu. Zaraz , z czego to si臋 narkotyki robi艂o? Z mak贸w? Aa, w艂a艣nie , z maku...

Masz racje z Maku :P

#143 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 22 stycznia 2010 - 00:38

w艂a艣nie ZFS mieli wprowadzi膰 razem ze Snow (przynajmniej z serwerowym), ale najwyra藕niej by艂o tyle problem贸w, 偶e to porzucili.

Nie tyle porzucili, co Sun nie sprzeda艂 im licencji.

#144 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 22 stycznia 2010 - 01:10

a propo ZFS to troche szkoda bo bardzo dobrze si臋 zapowiada艂o przynajmniej moim skromnym zdaniem

#145 PCsoldier1982

PCsoldier1982
  • 31 post贸w

Napisano 22 stycznia 2010 - 09:22

Co by nie by艂o, NTFS i tak pozostaje najlepszym systemem plik贸w z jednego prostego powodu --- jest najpopularniejszy :P

#146 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 22 stycznia 2010 - 09:25

argument zwali艂 mnie z n贸g Doda te偶 rozumiem jest najlepsz膮 piosenkark膮, bo jest najpopularniejsza? "miliony much nie mog膮 si臋 myli膰 - jedzmy g贸wno!" NTFS na pewno nie jest najlepszym systemem plik贸w, a jego popularno艣膰 nic tutaj nie zmienia, bo nie dodaje 偶adnej jako艣ci.

#147 dundrub

dundrub
  • 842 post贸w
  • Sk膮ddolny slask

Napisano 22 stycznia 2010 - 16:56

Co by nie by艂o, NTFS i tak pozostaje najlepszym systemem plik贸w z jednego prostego powodu --- jest najpopularniejszy :P

TVP1 te偶*jest najlepsza, prawda?

#148 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 22 stycznia 2010 - 18:44

PCsoldier1982 - :D z tego jasno wynika, 偶e NTFS wcale najlepszy nie jest. Nie rozumiem - strzelasz sobie w stop臋?

#149 tgr2007

tgr2007
  • 199 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:00

...
tak jak np. teraz nowy pasek startu (jak to si臋 teraz nazywa? bo bez sensu nazywa膰 to paskiem startu, skoro od 2 wersji tam napisu 'start' nie ma ;]) w Windows 7 z podgl膮dem okien - te偶 u艂atwia i przy艣piesza prac臋, bo jest wygodna i szybka nawigacja po oknach

Jest "Start", tylko nie jako napis, ale dymek (ustaw kursor myszki).
W Apple najbardziej mnie wkurza brak "normalnego" powi臋kszania i zamykania okien, tak, jak w Windows (u偶ywam dw贸ch system贸w, cz臋艣ciej Windows). Systemowy Mail jest prymitywny a偶 do b贸lu. Poza tym wszystkie systemy operacyjne s膮 podobne. Ani Windows nie jest z艂y, ani Mac OS idealny. Zar贸wno Microsoft jak i Apple to monopoli艣ci, tylko Apple jeszcze ludziom zrobi艂 wod臋 z m贸zgu t艂umacz膮c, 偶e ich wersja monopolu jest lepsza.

#150 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:11

zawsze to sobie mo偶esz zmieni膰 (dopasowywanie okien) - poszukaj RightZoom dla mnie to jest lepsze, a maksymalizowanie okien w wi臋kszo艣ci uwa偶am za niepotrzebn膮 g艂upot臋 jednak ;) A zamykanie? Dla mnie g艂upot膮 jest to, 偶e zamykaj膮c okno zamykam takie aplikacje jak przegl膮darka internetowa, odtwarzacz muzyki czy edytor w kt贸rym pracuje. no ale o gustach... i dlaczeg贸偶 to uwa偶asz Maila za prymitywnego a偶 do b贸lu? uzasadnij jak膮艣 swoj膮 wypowied藕 (inaczej jest naprawd臋 niewiele warta)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych