Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
220 odpowiedzi w tym temacie

#126 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:21

Hehe, @thozo, o tym nie pomyślałem, a to by wyjaśniało wszystko ;)

#127 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:23

;-)

#128 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:24

może chodzi o przypadek błędu -36 który występuje u niektórych osób? tylko to wcale nie jest problem z HFS+ i rozmiarem plików...

#129 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:29

@Roberto - może to faktycznie o to chodzi ;) jeśli tak to czyli jak zazwyczaj wielu wie że gdzieś dzwoni, ale nie wiedzą w jakim kościele ;)

#130 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:31

no bo na makach nie ma prawego przycisku myszki - to wszystko przez to. a gong jest dźwiękiem startowym systemu. etc.

#131 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:32

Ale przypomniał mi się problem w Viście przy kopiowaniu plików, nie pamiętam jak to dokładnie szło, ale problem był, ktoś pamięta? Może pomylili właśnie ntfs z hfs+. w sumie literki podobne bez tego + ;)

#132 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:36

Co do systemu plików to mogli by wprowadzić coś lepszego zarówno MS jak i Apple.

#133 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:36

kojarzę - problemem było strasznie wolne kopiowanie plików i usuwanie, które czasem potrafiło zawiesić explorera. ale to nadal nie był problem z systemem plików na dysku - to wynikało z czegoś innego AFAIR. no i już to naprawili :) seb235 - tzn? pamiętam, że apple chciało coś tam wprowadzić, ale się wycofało z tego i postanowiło dalej rozwijać HFS trochę miałem o systemach plików, ale raczej pierdoły i mam wrażenie trochę, że to jest ciągłe wymyślanie koła na nowo ;) jakie są wady ntfs i hfs? bądź co może być takiego lepszego?

#134 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:43

W każdym razie ja nie mam problemów ani z ntfs, ani z hfs+. Może nie są doskonałe, nie wiem bo nie znam ich od środka, ale problemów nie miałem nigdy.

#135 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:44

Myślę, że zarówno na maku jest wiele rzeczy które można zrobić szybciej niż na PC i odwrotnie. I nie jest to za sprawą systemu a dostępnych programów. Przykładem niech będzie oprogramowanie do profesjonalnych odbiorników Garmin. Wersje makowe są bardzo ubogie i praca z nimi wymaga dodatkowych zabiegów (np wcześniejsze konwertowanie map). Wersji niektórych programów Garmin wcale nie wypuścił na Maca przez co większość pracy muszę wykonywać właśnie na PC.

#136 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:56

Myślałem o ZFS, nie wiem dlaczego akurat o nim ale jakoś ufam firmie SUN może dlatego że korzystam z Solarisa x86.

ZFS wnosi wiele udoskonaleń takich jak dodatkowa warstwa abstrakcji, która oddziela przestrzeń przechowywania danych od fizycznych dysków co ułatwia zarządzanie, czy 64-bitowe sumy kontrolne zapewniające integralność danych. Wspomniany system plików jest 128-bitowy dzięki czemu potrafi obsługiwać dyski o rozmiarach rzędu eksabajtów (18.4 × 1018).

#137 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:57

gość niedzielny - i tak i nie Expose, Spaces, Stacks, Quick Look, Spotlight - to też niby programy, ale mocno 'wbudowane' w system i przyśpieszające/ułatwiające pracę tak jak np. teraz nowy pasek startu (jak to się teraz nazywa? bo bez sensu nazywać to paskiem startu, skoro od 2 wersji tam napisu 'start' nie ma ;]) w Windows 7 z podglądem okien - też ułatwia i przyśpiesza pracę, bo jest wygodna i szybka nawigacja po oknach więc mówienie że to tylko zasługa softu firm trzecich to trochę za dużo powiedziane. ale jasne - od niego też sporo zależy. no i to też są programy, tylko 'mocno' systemowe ;) seb235 - właśnie ZFS mieli wprowadzić razem ze Snow (przynajmniej z serwerowym), ale najwyraźniej było tyle problemów, że to porzucili. ten krótki opis fajnie się czyta, ale nadal nie do końca rozumiem dlaczego to miało być lepsze ;)

#138 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 23:10

Zgadzam się Roberto. To co napisałeś to też pokazuje, że nie ma sensu pisać "na macu pracuje się szybciej" lub "na pc pracuje się szybciej" Szybkośc pracy jest wynikiem wielu czynników jak dostępnosc i jakosc programów, system itd. Dodatkowo jeden pracuje używając 2-3 programów a ktoś inny przeskakuje między dziesięcioma. Różnica w szybkości samego sprzętu tez nie zawsze ma znaczenie bo moce obecnych komputerów często wielokrotnie przewyzszają wymagania używanych programów (no może z wyjątkiem gier :)

#139 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 23:14

ten nowy pasek w Win7 jak dla mnie jest mało konfigurowalny. taki dock, expose, spaces można o wiele bardziej dopasować pod siebie, a to jest dla mnie duży plus. trzeba dodać że expose pokazuje pazurki dopiero przy dużej liczbie okien, tak samo spaces, chociaż ze spaces za bardzo nie korzystam, ale sam pomysł już bardzo mi się podobał w Linuksach.

#140 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 21 stycznia 2010 - 15:27

Taaak, pamiętne KDE 3 i... przełączalne pulpity. To były czasy, wszystko było jakby prostsze.

#141 farmaceuta91

farmaceuta91
  • 144 postów
  • SkądSydney/Tyczyn

Napisano 21 stycznia 2010 - 16:40

Witam Ciekawa nazwa tematu. Zaraz , z czego to się narkotyki robiło? Z maków? Aa, właśnie , z maku...

#142 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 21 stycznia 2010 - 16:50

Witam
Ciekawa nazwa tematu. Zaraz , z czego to się narkotyki robiło? Z maków? Aa, właśnie , z maku...

Masz racje z Maku :P

#143 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 stycznia 2010 - 00:38

właśnie ZFS mieli wprowadzić razem ze Snow (przynajmniej z serwerowym), ale najwyraźniej było tyle problemów, że to porzucili.

Nie tyle porzucili, co Sun nie sprzedał im licencji.

#144 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 22 stycznia 2010 - 01:10

a propo ZFS to troche szkoda bo bardzo dobrze się zapowiadało przynajmniej moim skromnym zdaniem

#145 PCsoldier1982

PCsoldier1982
  • 31 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 09:22

Co by nie było, NTFS i tak pozostaje najlepszym systemem plików z jednego prostego powodu --- jest najpopularniejszy :P

#146 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 stycznia 2010 - 09:25

argument zwalił mnie z nóg Doda też rozumiem jest najlepszą piosenkarką, bo jest najpopularniejsza? "miliony much nie mogą się mylić - jedzmy gówno!" NTFS na pewno nie jest najlepszym systemem plików, a jego popularność nic tutaj nie zmienia, bo nie dodaje żadnej jakości.

#147 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 stycznia 2010 - 16:56

Co by nie było, NTFS i tak pozostaje najlepszym systemem plików z jednego prostego powodu --- jest najpopularniejszy :P

TVP1 też*jest najlepsza, prawda?

#148 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 stycznia 2010 - 18:44

PCsoldier1982 - :D z tego jasno wynika, że NTFS wcale najlepszy nie jest. Nie rozumiem - strzelasz sobie w stopę?

#149 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:00

...
tak jak np. teraz nowy pasek startu (jak to się teraz nazywa? bo bez sensu nazywać to paskiem startu, skoro od 2 wersji tam napisu 'start' nie ma ;]) w Windows 7 z podglądem okien - też ułatwia i przyśpiesza pracę, bo jest wygodna i szybka nawigacja po oknach

Jest "Start", tylko nie jako napis, ale dymek (ustaw kursor myszki).
W Apple najbardziej mnie wkurza brak "normalnego" powiększania i zamykania okien, tak, jak w Windows (używam dwóch systemów, częściej Windows). Systemowy Mail jest prymitywny aż do bólu. Poza tym wszystkie systemy operacyjne są podobne. Ani Windows nie jest zły, ani Mac OS idealny. Zarówno Microsoft jak i Apple to monopoliści, tylko Apple jeszcze ludziom zrobił wodę z mózgu tłumacząc, że ich wersja monopolu jest lepsza.

#150 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 stycznia 2010 - 19:11

zawsze to sobie możesz zmienić (dopasowywanie okien) - poszukaj RightZoom dla mnie to jest lepsze, a maksymalizowanie okien w większości uważam za niepotrzebną głupotę jednak ;) A zamykanie? Dla mnie głupotą jest to, że zamykając okno zamykam takie aplikacje jak przeglądarka internetowa, odtwarzacz muzyki czy edytor w którym pracuje. no ale o gustach... i dlaczegóż to uważasz Maila za prymitywnego aż do bólu? uzasadnij jakąś swoją wypowiedź (inaczej jest naprawdę niewiele warta)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych