Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Pilne] Nowe GG vs Adium

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#51 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 marca 2010 - 13:53

Czy tak samo się dzieje po wywaleniu preferencji Adium? Przy poprzednim buildzie też miałem takie zachowania adium. U siebie nie zauważyłem takich problemów (uprawnienia?), dlatego po przyjściu z pracy sprawdzę na nowym użytkowniku czy też to samo się dzieje. Przypominam również, że część wtyczek może być niezgodna z najnowszym buildem (to jest wersja hg - czyli coś takiego jak svn).

#52 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 16 marca 2010 - 14:00

wywalilem wszystko co sie dalo z adium , preferencje , katalog uzytkownika itp.
konfiguracja od nowa , przy zalogowaniu do GG wywala wlasnie ten komunikat

---- Dodano 16-03-2010 o godzinie 14:05 ----
na innym macku zainstaluje za chwile , nigdy nie bylo na nim adium
zobaczymy jak tutaj sie bedzie sprawowalo

---- Dodano 16-03-2010 o godzinie 14:17 ----
to samo , cos jest nie tak , niestety :(

#53 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 marca 2010 - 23:47

Prześledziłem co jest przyczyną błędu i faktycznie przy połączeniu z serwerami gg wyskakuje błąd.
Teoretycznie powinno się to tylko zdarzyć na 10.6 (prześledziwszy raport błędu natrafiłem w internecie, że jest to bug os x).
"[This] is a MacOSX bug: disallowing a process to fork violates the POSIX standard. It is unfortunate that Apple intentionally breaks the standard here, and we will implement a workaround for this shortcoming."

"OS X tells you that you are doing dangerous things. It does not forbid you to fork() in general, it tells you to fork() and exec() when it cannot guarantee you that the libs you are using are safe from async-signal-safe.
Can you guarantee your code can be forked even in a signal handler at any time? This is what POSIX demands."

Wstyd mi się przyznać, ale nie widziałem tego błędu ponieważ wyłączyłem crash reporter :oops:
Chwilowo nie będę miał czasu się tym zająć (prawdopodobnie wymaga to patcha do libgadu, aby używać pthread, a nie fork), więc niestety musi to na chwilę obecną być takie jakie jest.
Dodam tylko, że po wyłączeniu crash-reportera apple, Adium po połączeniu działa stabilnie i tylko samo logowanie do gg przysparza błędy.

#54 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 17 marca 2010 - 11:46

wylaczylem raportowanie bledow , mam znowu adium :) defaults write com.apple.CrashReporter DialogType none Wyłącza okno dialogowe*’unexpectedly quit’ które się pojawia po niespodziewanym zakończeniu aplikacji. Zmieniając none na prompt odwracamy zmiany

#55 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 postów

Napisano 20 marca 2010 - 14:15

Mam Snow Leoparda. Na początku w adiumie pisowania była sprawdzana na bieżąco... jednak ostatnio coś przestało działać bo nie sprawdza mi pisowni :( Czy przyczyną może być zainstalowanie Checkspell'a ?

#56 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 marca 2010 - 14:23

@up, może to być przyczyna ten checkspell, snow ma swój słownik i inny dodatkowy może się z nim gryźć.

#57 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 marca 2010 - 14:24

Sprawdź czy nie zmieniło języka w ustawieniach systemu.

#58 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 postów

Napisano 20 marca 2010 - 14:27

Język mam nadal polski

#59 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 marca 2010 - 16:53

A w sprawdzaniu gramatyki i pisowni w Adium? Ja mam system ang, ale powinnaś zrozumieć: PPM na polu wprowadzania tekstu -> Spelling and gramar -> Show spelling and gramar i tam w oknie na dole powinien być wybrany polski.

#60 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 postów

Napisano 23 marca 2010 - 19:15

Odinstalowałam Checkspell'a. W Adiumie mam ustawiony język polski. Mimo to problem nie zniknął. Po restarcie jest wszystko ok ;) ale to chyba nie polega na tym abym codziennie musiała restartować Maczka :/ ? Nie wiem już co jeszcze mogę zrobić :(. Bo po restarcie działa, ale po jakimś czasie przestaje ;(...

#61 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 marca 2010 - 19:30

Nie za bardzo rozumiem, skoro po restarcie jest ok, to kiedy się to psuje?

#62 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 23 marca 2010 - 19:31

Zmień język na angielski, restart, znów zmień na polski, restart i powinno być dobrze, też tak miałem kilka razy i taki zabieg zaradził na ten problem.

#63 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 postów

Napisano 23 marca 2010 - 19:36

Zmieniłam na british english i zrobiłam restart po których jak weszłam w pisownie to pojawia mi się polski :/ nie wiem jak to się samo przestawiło i dlaczego :/ ?

#64 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 marca 2010 - 19:40

nie wiem czy to to, ale zobacz w preferencjach systemowych czy nie masz tam odnosnie jezyka wybrane Automatycznie, jesli tak masz to wybierz Polski z listy. Jesli da rade to przesun polski na pierwsza pozycję, zeby był jako pierwszy jezyk. Coś mi tak świta że to to, kiedy tak sobie kiedyś poprzestawiałem jak ktoś opisywał i nigdy nie miałem tego problemu, a problem był powszechny. Tylko że nie pamietam już o co dokładnie chodziło. Ale wydaje mi sie że o to "Automatycznie" właśnie.

#65 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 postów

Napisano 23 marca 2010 - 19:46

Język mam ustawiony na polski. Zobaczę dalej jak to będzie działało :P
Tak w ogóle w Adiumie macie zaznaczone w edycja - pisownia - sprawdzaj pisownie pisząc i check grammar with spelling ? Bo ja mam te oba zaznaczone.

---- Dodano 23-03-2010 o godzinie 21:14 ----
Przed chwilą zauważyłam dziwną przypadłość Adiuma... Otóż mój pierwotny problem nie zniknął, jednak po jakimś czasie użytkowania Adiuma w jednym oknie rozmowy normalnie sprawdza mi pisownie i podkreśla na czerwono źle napisane słowa a w innym wcale :/ ja juz nie wiem kompletnie co może być nie tak :|
Może najlepiej by było do odinstalować i zainstalować podobnie ? Co sądzicie ?

#66 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 marca 2010 - 18:09

To powinno pomóc.

#67 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 24 marca 2010 - 18:56

Zmieniłam na british english i zrobiłam restart po których jak weszłam w pisownie to pojawia mi się polski :/ nie wiem jak to się samo przestawiło i dlaczego :/ ?

Też tak miałem kilka razy że samo się przestawiło...

#68 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 13:08

Czy te duże numery GG w Adium już działają?

#69 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 marca 2010 - 17:12

Sprawdź i daj znać.

#70 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 marca 2010 - 10:22

Czy te duże numery GG w Adium już działają?

Nie działają... ktoś pisał na forum że dopiero w wersji 1.5 będzie wprowadzona obsługa numerów powyżej 17 milionów

#71 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 26 marca 2010 - 10:30

http://rapidshare.co.../Adium-gg10.dmg

u mnie dziala z ta wersja - 2 strony wczesniej jest napisane

#72 lozik

lozik
  • 194 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 marca 2010 - 10:35

u mnie sie ta wersja wogole nie uruchamia :/ tak jak pisano wczesniej, wyskakuje blad na ktorym daje "ignoruj" ale i tak adium sie nie uruchamia i tak w kolko

#73 EpureLight

EpureLight
  • 149 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 28 marca 2010 - 09:04

Jeżeli ktoś chce to można testować wersję nighty 1.5 adiuma. To nie są wersje beta ale jak dla mnie ona działa całkiem stabilnie.

Do pobrania tutaj

Jedyna zmiana jaką do teraz zauważyłem to to, że do expose nie łapie się lista kontaktów, która zostaje w tle. Tylko okienko rozmowy się tam pojawia (dla mnei atut). Jeżeli ktoś ma znajomych z takimi numerami gadu-gadu to niech zobaczy czy już działa i podzieli się informacją na forum.

Pozdrawiam, Kamil Chojnicki

#74 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 28 marca 2010 - 14:02

Jeżeli ktoś chce to można testować wersję nighty 1.5 adiuma. To nie są wersje beta ale jak dla mnie ona działa całkiem stabilnie.

Do pobrania tutaj

Jedyna zmiana jaką do teraz zauważyłem to to, że do expose nie łapie się lista kontaktów, która zostaje w tle. Tylko okienko rozmowy się tam pojawia (dla mnei atut). Jeżeli ktoś ma znajomych z takimi numerami gadu-gadu to niech zobaczy czy już działa i podzieli się informacją na forum.

W tej wersji pojawiły się ikony Użytkowników gadu ale nadal nie odbieram wiadomości od numerów powyżej 17 milionów

#75 Mister_B

Mister_B
  • 4 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 20:34

[URL="http://nightly.adium.im/"]Do pobrania tutaj[/URL]

Działał ci ten "nocny" adium tak odrazu ? U mnie nie wogóle nie chce połączyć się z gg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych